Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony VAIO Duo 11 Windows 8 slider tablet

Geschreven door
Geplaatst op6 januari 2013, 12:04 CategorieReviews

Met de komst van Windows 8 introduceren veel fabrikanten zogenaamde hybride en convertible tablets (of laptops). Dit zijn apparaten met een toetsenbord dat verborgen kan worden of afneembaar is. Ook Sony heeft een dergelijk apparaat gelanceerd; de Sony VAIO Duo 11. Deze tablet beschikt over een keyboard dat onder het display uitgeschoven kan worden.

Windows 8 is met name gericht op productief gebruik en daarom is een keyboard een van de belangrijke elementen. Aan de andere kant is Windows 8 geoptimaliseerd voor touch gebruik, onder meer op tablets. Fabrikanten kiezen er op verschillende manieren voor deze twee elementen te combineren. Sony heeft ervoor gekozen het keyboard een vast onderdeel van de tablet te maken middels een slider mechanisme. Dit mechanisme is niet nieuw, we zagen dit eerder bij de ASUS Eee Pad Slider en ook zijn er meerdere slider tablets met Windows 8 gelanceerd.

Sony VAIO Duo 11 – Specificaties

De Sony VAIO duo komt in verschillende configuraties waar vanzelfsprekend ook andere prijskaartjes aan gehangen worden. Zo heb je de keuze uit een Intel Core i3, i5 of i7 processor, 2GB, 4GB (4GB is gratis via Sony) of 8GB aan werkgeheugen, en 128 of 256GB aan SSD opslaggeheugen. Alle varianten over een 11.6 inch Full HD display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, een microSD card reader, Wifi, NFC ondersteuning, Bluetooth 4.0 GPS, twee USB 3.0 poorten, een HDMI poort en een VGA poort. Ook wordt er bij alle modellen een active digitzer stylus meegeleverd waarmee je door de Windows 8 interface kunt navigeren, kunt schrijven of kunt tekenen.

Het model dat wij ter review hebben beschikt over een Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 1.7GHz, 4GB aan DDR3 werkgeheugen en een SSD opslaggeheugen van 128GB. Qua software beschikt het apparaat over Windows 8 Pro maar voor 50 euro minder kun je kiezen voor Windows 8. De variant die wij hebben heeft een adviesprijs van 1.399 euro via diverse online winkels. Het apparaat kan via de website van Sony ook zelf samengesteld worden. Kijkend naar de specificaties hebben we dus te maken met een krachtige Ultrabook die ook als tablet gebruikt kan worden.

Meer informatie, alle specificaties en de laatste nieuwtjes vind je op de productpagina van de Sony VAIO Duo 11.

Sony VAIO Duo 11 – Video review

Hieronder vind je mijn video review van de Sony VAIO Duo 11 waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

Sony VAIO Duo 11 – Hardware & design

Design en afmetingen

Het eerste dat opvalt is natuurlijk het feit dat we te maken hebben met een zogenaamde slider tablet. Hierdoor kan het keyboard onder het display vandaan geschoven worden wat het geheel in een comfortabele positie zet om productief te werken. Aangezien dit apparaat een combinatie tussen een tablet en een laptop is (waar ik later op terug kom) zien we qua afmetingen en gewicht belangrijke verschillen met tablets die we eerder getest hebben. Zo is het geheel bijna 1.5 kilo zwaar en bijna 2 centimeter dik, iets dat we gewoonweg voor tablets niet gewend zijn. Iets anders dat we niet gewend zijn, zijn de dikkere randen rondom het display. Tabletfabrikanten doen er alles aan om deze randen tot een minimum te beperken maar bij de VAIO Duo 11 zijn ze nogal fors, echter is dit geen groot nadeel.

VAIO-Duo-11-back

De Sony VAIO Duo 11 is nagenoeg compleet zwart, beschikt over een combinatie van kunststof, magnesium en aluminium materialen. Het geheel is netjes afgewerkt, afgezien van het wat slordig ogende slider mechanisme. Ook voelt het apparaat behoorlijk hoogwaardig en stevig aan.

Aansluitingen en knoppen

Qua aansluitingen is de VAIO Duo 11 rijkelijk uitgerust. Zo heb je onder meer de beschikking over twee USB 3.0 poorten, een HDMI poort, een microSD card reader, een VGA poort, een ethernetpoort en een audio ingang en uitgang. Je kunt zelfs nog een extra accu aansluiten. Hieraan is direct te merken dat Sony zich met dit apparaat voornamelijk richt op de zakelijke gebruiker. De aansluiting voor de accu en de ethernetkabel zijn verwerkt achter een klepje maar de rest is eenvoudig toegankelijk.

VAIO-Duo-11-aansluitingen

Onder het 11.6 inch display valt meteen de Windows 8 knop op. Hiermee kun je snel terug naar het startscherm. Verder is het apparaat uitgerust met een aantal knoppen die in eerste instantie niet zo opvallen. Aan de onderzijde van het toetsenbord deel zitten namelijk de volumeknoppen, de rotatie vergrendeling en de zogenaamde VAIO Assist knop. Met deze laatste knop kun je informatie laten weergeven met onder meer een help-functie. Ook aan de onderzijde/voorzijde van het toetsenbord deel zijn een aantal LED indicators te vinden voor onder meer de batterijstatus en de draadloze verbinding.

Slider mechanisme

Zoals hierboven aangegeven kom ik nog even terug op het slider mechanisme. Hiermee kan het keyboard onder het display vandaan geschoven worden. Net als de ervaring die we met de Eee Pad Slider van ASUS hadden gaat het openschuiven van het geheel vrij soepel, al moet je het apparaat hier wel eerst voor neerzetten. Het meest eenvoudige is om hiervoor twee handen te gebruiken. Eenmaal opengeschoven hoor je een klik en zit het geheel vast in de ‘productieve positie’. Het mechanisme voelt zeer stabiel en hoogwaardig aan en het apparaat heeft geen neiging naar achter te klappen. Er zit echter wel een nadeel aan het slider mechanisme en dat is de afwerking. Zoals gezegd ziet dit er door de zichtbare kabels en andere componenten ietwat slordig uit. Daar zul je zelf echter weinig naar kijken en is alleen vanaf de zijden zichtbaar.

VAIO-Duo-11-side

Display

Kijkend naar het display komen we meteen op een belangrijk positief punt van de VAIO Duo 11. Niet alleen heeft het apparaat een 11.6 inch display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels (Full HD) maar ook het contrast ligt hoog en de kleurweergave is indrukwekkend. Het display geeft diepe zwartwaarden weer, iets dat interessant is bij het kijken van films, heeft een natuurlijke kleurweergave en daarbij ook een prima motion handling. De VAIO Duo 11 beschikt over een IPS LCD display waardoor ook de kijkhoeken meer dan voldoende zijn en je in de wat feller verlichte omgevingen zonder problemen teksten kunt lezen of video’s kunt bekijken.

VAIO-Duo-11-film

De ‘Metro’ interface van Windows 8 is prima geschikt voor het hoge resolutie display maar in de traditionele desktop interface valt het op dat alles nogal klein (te klein voor touch) weergegeven wordt, zowel icons als teksten. Gelukkig is de grootte van de icons aan te passen zodat je ook middels touch comfortabel kunt navigeren binnen de desktop interface. Wel worden programma’s en bijvoorbeeld afbeeldingen dan ook opgeblazen wat er weer een stuk lelijker uitziet. Ook moet gezegd worden dat het apparaat beschikt over een glanzend display waardoor weerspiegelingen wat sneller zichtbaar zijn.

Touchscreen

Sony geeft je met de VAIO Duo 11 drie manieren om content op het display te bedienen. De eerste is de bediening middels het touchscreen, exact zoals we dat doen op een stand-alone tablet. De tweede is een meegeleverde stylus en de derde manier is middels het tracking point dat zich op het keyboard bevindt. Mocht je een muis willen gebruiken is dat natuurlijk ook mogelijk.

De bediening van het touchscreen middels de vingers gaat zonder problemen, maar er is wel duidelijk verschil tussen de voor touch geoptimaliseerde Metro interface en de traditionele desktop omgeving. De Metro interface beschikt over grote icons en tegels, grotere lettertypen en een comfortabele navigatiestructuur. De desktop interface is zoals we gewend zijn van eerdere Windows versies en daardoor een stuk lastiger voor bediening middels touch. Alle elementen zijn, ook door de hoge resolutie, vrij klein en nauwelijks correct aan te raken met de vingers. Als je veel in de desktop interface werkt is de stylus, een muis of het tracking point de beste oplossing.

Stylus

De meegeleverde stylus is een prima accessoire die stevig aanvoelt, goed reageert op input en ook zeer nauwkeurig is. De pen biedt ondersteuning voor een groot aantal drukniveau’s wat het schrijven van teksten of tekenen een stuk comfortabeler maakt. Daarbij kun je terwijl je de stylus gebruikt het display gewoon met je vingers blijven bedienen zonder dat het systeem in de war raakt. Wel is het verstandig te tablet hiervoor neer te leggen. In de ‘productieve’ positie blijft ook het werken met een stylus wat onhandig aanvoelen. Een belangrijk nadeel is echter dat je de stylus niet in het apparaat kunt opbergen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 10.1. Je moet de stylus dus altijd met je meedragen in je tas en dat maakt de kans een stuk groter dat je de accessoire kwijtraakt.

VAIO-Duo-11-stylus

Tracking point en toetsenbord

Sony heeft ervoor gekozen geeft trackpad in de VAIO Duo 11 te verwerken maar een tracking point tussen de toetsen van het toetsenbord te plaatsen. Nou is dit iets dat we al jaren kennen maar echt comfortabel is het nog steeds niet. Na een paar uur gebruik wordt het gebruik van dit tracking point gewoon irritant, vooral omdat deze te klein is voor langdurig gebruik en de cursor te vaak rond laat springen zonder dat dit de bedoeling is. Dan verlang je naar een trackpad, liefst met multitouch ondersteuning. Wanneer je de stylus niet bij de hand hebt, geen muis hebt en je per se binnen de desktop interface moet werken heb je weinig keus maar het zou naar mijn mening wel echt de laatste keuze zijn.

VAIO-Duo-11-keyboard

Het toetsenbord zelf is zoals we het vaker bij convertible en hybride tablets gezien hebben net geen volledig toetsenbord zoals je op een laptop of Ultrabook zien. De toetsen zijn wat kleiner, zitten wat dichter op elkaar en niet alle toetsen zijn aanwezig. Echter maakt dit het toetsenbord niet onbruikbaar. De feedback van de toetsen is prima voor tablet begrippen (maar minimaal voor Ultrabook begrippen) en je kunt redelijk comfortabel langere teksten tikken zonder al teveel toetsen te missen. Toch zullen diegenen die een volwaardige laptop gewend zijn het toetsenbord snel te krap en minimaal vinden. Een mooie toevoeging is dat het toetsenbord verlicht kan worden waardoor je ook in de wat donkere omgevingen eenvoudig teksten kunt tikken.

Camera’s

De Sony VAIO Duo 11 beschikt over twee 2.4 megapixel (HD) camera’s, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Echter zijn deze camera’s puur bedoeld (en geschikt) voor een videoconferentie, simpele en snelle foto of Skype gesprek. Je hoeft van deze camera’s geen indrukwekkende plaatjes of video’s te verwachten. Het is leuk dat ze erop zitten wanneer je ze echt nodig hebt.

Geluid

De speakers van de Sony VAIO Duo 11 zijn helaas geen positief punt en een koptelefoon of extern speakersetje is dan ook absoluut aan te raden. Het grootste probleem is het gebrek aan volume waardoor het luisteren van muziek of het kijken van een film tegen zal vallen. Ook ontbreekt er nogal wat dynamiek waardoor muziek erg plat klinkt en soundstracks en effecten in films naar de achtergrond verschuiven.

Sony VAIO Duo 11 – Software

Windows 8

De Sony VAIO Duo 11 is zoals gezegd uitgerust met Windows 8, de nieuwste Windows versie die geoptimaliseerd is voor het gebruik middels touch. Windows 8 bestaat eigenlijk uit twee delen; een voor touch geoptimaliseerde interface met zogenaamde tegels en de traditionele desktop interface waar je ook .exe bestanden die je op eerdere Windows versies draaide kunt gebruiken. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar dit artikel maar Sony levert zelf ook een aantal applicaties mee.

VAIO-Duo-11-apps

Sony’s eigen software

Zo wordt Active Clip meegeleverd voor het bewerken van foto’s, Note Anytime for VAIO voor het maken van notities met de meegeleverde stylus, en een add-in voor PowerPoint waardoor je de stylus tijdens presentaties kunt gebruiken. De Music app laat je je muziekcollectie beluisteren in een ‘ClearAudio+’-modus en met de Album app bekijk, sorteer of deel je foto’s en video’s. Met beide apps kun je persoonlijke foto’s of video content naar een DLNA-compatibele televisie of audiosysteem ‘gooien’ of streamen. Via de One-Touch functie kun je eenvoudig muziek beluisteren en foto’s bekijken op NFC-compatibele apparaten van Sony. Ook is het mogelijk media uit te wisselen met NFC-compatibele apparaten van Sony. Een belangrijke toevoeging is het Control Center. Hiermee krijg je direct toegang tot elementen als energiebeheer, beeldinstellingen en netwerken. Sony levert ook twee trials mee, een van het Office pakket en een van McAfee beveiligingssoftware, en daarnaast nog een hoop bloatware die beter achterwege gelaten had kunnen worden. Overigens is een deel van de software toegankelijk via de Touch interface en een ander deel via de desktop interface. Het blijft lastig dat je zoveel moet schakelen tussen beide platformen.

Microsoft Office

De trial voor het Office pakket (2010) moet overigens eerst nog gedownload en geregistreerd worden voordat je het kunt gebruiken. Eenmaal gedownload verschijnen de icoontjes van Word, Excel, One Note, Power Point en Outlook in de Touch interface (Metro Interface) maar je zult altijd in de traditionele desktop interface terechtkomen wanneer je de Office programma’s wilt gebruiken. Ook hier geldt weer dat je continue blijft schakelen tussen desktop en touch interface. Het feit dat de desktop interface lastig te bedienen is met de vingers zorgt ervoor dat dit nog net wat vervelender is. Je moet namelijk direct ook overschakelen op bediening met de stylus, het tracking point of een muis.

Applicaties

Wat betreft de Windows 8 Metro interface heeft Sony ook al wat zaken vooraf geïnstalleerd. Zo kom je bij het opstarten applicaties tegen van onder meer diverse Nederlandse nieuwsmedia, Uitzending Gemist en Buitenradar. Natuurlijk kun je via de Windows Store zelf op zoek gaan naar applicaties maar het moet gezegd worden dat het aanbod hiervan momenteel nog te wensen overlaat. Sommige populaire apps op andere platform zijn nergens te vinden. Wel kun je kiezen om het apparaat in de Engelse taal in te stellen waardoor je ook toegang krijgt tot applicaties die niet op Nederlandse gebruikers gericht zijn.

VAIO-Duo-11-Windows-Store

Sony VAIO Duo 11 – Prestaties

Zoals eerder al aangegeven is de Sony VAIO Duo 11 kijkend naar de specificaties eigenlijk meer een Ultrabook dan een tablet. Dit is dan ook direct terug te zien in de prestaties. Nagenoeg alles, van het navigeren binnen de touch interface tot het openen en schakelen tussen applicaties, gaat vrij soepel en zonder enige vorm van haperingen. Het laden van websites in de browser gaat snel, het naast elkaar draaien van applicaties gaat zonder problemen en het afspelen van Full HD content gaat vloeiend. Ook het spelen van de wat grafisch intensievere games gaat vloeiend en soepel, met indrukwekkende weergave van detail. Het opstarten gaat voor Windows begrippen behoorlijk snel waardoor je binnen 20 seconden aan de slag kunt. Qua prestaties is er dus weinig te klagen over deze krachtpatser van Sony. Een puntje waar ik wel over wil klagen is het vaak traag omschakelen van portrait naar landscape modus en andersom. Daar gaat soms een paar seconden overheen en dat is toch vrij irritant als je even snel wat wilt doen. Daarbij is het soms crashen van applicaties nog geen verleden tijd.

Sony VAIO Duo 11 – Batterij

Helaas is de batterijduur van de VAIO Duo 11 geen bijzonder positief punt en dat zou het wel moeten zijn aangezien dit apparaat als tablet en als laptop gebruikt kan worden. Mobiliteit is dus van groot belang en om mobiel comfortabel te kunnen werken is een goede batterijduur bijna verplicht. De 10 uur batterijduur die sommige stand-alone tablets halen is natuurlijk gezien de specificaties wat teveel gevraagd maar bij wat intensief werken is een batterijduur van 5 uur toch een kleine tegenvaller. Als je dit apparaat namelijk voor werkdoeleinden gebruikt en veel onderweg bent dan is de kans groot dat je voor het einde van de dag al richting een stopcontact moet.

Sony VAIO Duo 11 – Tablet of Ultrabook?

Eigenlijk is het gebruik het kopje waar ik naartoe gewerkt heb aangezien dit misschien voor de meesten de belangrijkste vraag is; is het een tablet of een Ultrabook? Nou is hier helaas geen eenduidig antwoord mogelijk. De Sony VAIO Duo 11 is geen tablet maar is ook geen Ultrabook. Voor beide categorieën mist het apparaat een aantal dingen, bijvoorbeeld het lage gewicht en de lange batterijduur van een tablet, en het uitgebreide en comfortabele toetsenbord met trackpad van een Ultrabook. Het is dus niet eens het beste van twee werelden, dit apparaat hangt daadwerkelijk tussen twee werelden in en levert wat in op beide gebieden.

VAIO-Duo-11-tablet

Is dat een groot nadeel? Je zou kunnen zeggen van wel want voor wie is dit apparaat dan geschikt? Voor mensen die een stand-alone tablet zoeken (wellicht met Windows 8) om mobiel te kunnen werken zijn er andere goedkopere opties en voor mensen die productief willen zijn, zijn er comfortabelere en ook goedkopere Ultrabooks.

Sony VAIO Duo 11 – Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Sony VAIO Duo 11 een apart apparaat dat niet tot de tablets en niet tot de Ultrabooks behoort. Het is dan ook een zogenaamde convertible of hybride. Dit heeft zijn voor- en zijn nadelen maar het totaalpakket dat Sony biedt is indrukwekkend. Zo krijg je een zeer goed display, een stabiel besturingssysteem met indrukwekkende prestaties, veel aansluitingsmogelijkheden, een goede stylus die meegeleverd wordt en een goede bouwkwaliteit. Er zijn echter ook wat minpunten te vinden. Zo is de afwerking van het slider mechanisme nogal slordig, is het gebruik van het tracking point niet optimaal en heb je geen trackpad tot je beschikking, valt de batterijduur toch wat tegen en is de prijs aan de hoge kant. Puur kijkend naar de software biedt Windows 8 veel mogelijkheden maar is het app-aanbod nog zeer beperkt. Gelukkig biedt Windows 8 het voordeel dat je ook traditionele software gewoon kunt gebruiken.

De uiteindelijke conclusie is dus dat de Sony VAIO Duo 11 een prima apparaat is maar met belangrijke beperkingen. Je moet jezelf dus afvragen of dit het type apparaat is dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Je betaalt ruim 1.300 euro voor een combinatie tussen een Ultrabook en een tablet maar krijgt geen super tablet of super Ultrabook. Is een volledige Ultrabook of een high-end tablet dan geen betere oplossing?

Alternatieven

Mocht dit niet het product zijn waar jij je geld aan uit wilt geven dan zijn er gelukkig een hoop alternatieven. Hieronder vind je vier producten die wel interessant zouden kunnen zijn. Ben je er nog niet uit dan kun je alle tablets, hybride tablets en convertible tablets vergelijken in onze database.

Toshiba Satellite U920t Convertible slider tablet, vanaf 1.199 euro)
MSI Slider S20 (Convertible slider tablet, vanaf 1.099 euro)
ASUS Vivo Tab (Hybride tablet met keyboard dock, vanaf 949 euro)
Samsung ATIV Smart PC Pro (Hybride tablet met keyboard dock, vanaf 1.299 euro)

Minpunten

 • Geen trackpad, tracking point is niet comfortabel
 • Tegenvallende batterijduur
 • Geen optimale tablet en geen optimale Ultrabook

Pluspunten

 • Vloeiende en krachtige prestaties
 • Goede bouwkwaliteit
 • Indrukwekkend display
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Wesley Wearts
  06 januari, 2013 om 13:20

  Hey Martijn,
  Leuke review, vooral de videoreview vind ik heel erg leuk! Veel leuker om naar te kijken op deze manier.
  Met vriendelijke groet,
  Wesley

  • Martijn Chel
   06 januari, 2013 om 13:33

   Thanks!
   Het ziet er inderdaad wat strakker uit, maar aan de andere kant kost het je ook wel een dag. Het was kerstvakantie dus dat ging nog wel ;) Ik moet even kijken of we dit zo vaker kunnen doen.

 2. Daan
  06 januari, 2013 om 13:24

  Bedankt voor de goede videoreview! Deze is niet geschikt voor mij, maar best een mooi apparaat!

 3. Ronnie
  06 januari, 2013 om 14:41

  De lijn tussen Tablets en laptops wordt met deze Slider wel erg dun! Is dit nu een tablet met een toetsenbord of een laptop met een touchscreen? Het lijkt wel op verwarring die ontstaat bij de Smartphones die ondertussen net zo groot zijn als de kleinste tablets! Leuk al die keuze maar ondertussen zie je door de bomen het bos niet meer! Had je met deze slider nog enige WiFi problemen, waar je veel over leest in andere W8 tablet reviews?

  • Martijn Chel
   06 januari, 2013 om 14:55

   Nee, daar heb ik geen last van gehad gelukkig.

 4. beauty and the beat
  15 december, 2013 om 15:23

  If some one wants to be updated with most up-to-date technologies therefore he must be visit this web page and be up
  to date everyday.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.