Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Canonical lanceert Ubuntu voor tablets

Geschreven door
Geplaatst op19 februari 2013, 17:38 CategorieBesturingssystemen

Canonical, het bedrijf achter de op Linux gebaseerde Ubuntu software, heeft vandaag een nieuwe versie van Ubuntu gelanceerd, speciaal geoptimaliseerd voor tablets. Het besturingssysteem is is qua uiterlijk grotendeels gelijk aan Ubuntu OS voor smartphones en ook gebaseerd op de code van de desktop versie van de software.

Ubuntu voor tablets

Ubuntu voor tablets is ontwikkeld voor gebruik op tablets en is dan ook ingericht op besturing middels touch. Zo kun je naar links en rechts swipen op de schakelen tussen apps, naar beneden swipen om de notificaties te bekijken en van links naar binnen swipen om je favoriete apps te bekijken. De focus van de software ligt op een universele hub voor het zoeken binnen je tablet, geïnstalleerde applicaties en gedownloade content. Ook is er een notificatiecentrum met toegang tot onder meer instellingen, mail en tweets. Daarnaast is er ondersteuning voor spraakbesturing.

Ubuntu-tablets-2

Het feit dat de software gebaseerd is op de code van de desktop versie moet zorgen voor het naar elkaar toegroeien van verschillende apparaten. Zo heb je toegang tot de PC of TV interface wanneer je de tablet koppelt aan een TV en verschijnt de PC interface als je een muis en keyboard aansluit. Ook is het mogelijk desktop en smartphone applicaties die ontwikkeld zijn voor ARM processors op je tablet te draaien. Speciaal voor tablets heeft Canonical een nieuwe multitask modus toegevoegd met de naam ‘Side Stage’. Hiermee kunnen applicaties split-screen (naast elkaar) gedraaid worden. Rechts kun je een app in smartphone formaat tonen en links een tablet app gebruiken. Ook tablet apps die de smartphone lay-out ondersteunen kunnen in het kleine venster geplaatst worden.

In onderstaande video krijg je een goede indruk van de features en mogelijkheden van Ubuntu voor tablets, waaronder ook de geavanceerde social media integratie, het design van de homescreens en de standaard meegeleverde applicaties.

Previews voor Google Nexus 7 en Nexus 10

De tablet interface van Ubuntu is geschikt voor apparaten met een formaat van 6 inch tot en met 20 inch. Canonical heeft nog niet bekendgemaakt of Ubuntu standaard op een aantal tablets zal verschijnen en of er samengewerkt wordt met hardwarepartners. Wel gaf het bedrijf de indicatie dat we pas in 2014 de eerste Ubuntu tablets hoeven te verwachten. Deze week wordt er een preview versie van de software gelanceerd welke geschikt is voor de Google Nexus 7 en Google Nexus 10. Meer informatie vind je op de website van Ubuntu.

Canonical zal de nieuwe Ubuntu interface voor tablets volgende week tijdens MWC 2013 aan de pers tonen. Tablets Magazine is daarbij aanwezig en zal wanneer mogelijk een hands-on review publiceren. Overigens is de HTC Ubuntu tablet waar vanmorgen over gespeculeerd werd helaas niet gepresenteerd.

 • Delen:

Reacties

 1. Delacosa
  19 februari, 2013 om 17:39

  ONE WORD….WAUWWWW

 2. Delacosa
  19 februari, 2013 om 17:42

  tering….sorry voor me taalgebruik maar damnnnnn!!!! bye bye ios bye bye android

 3. Delacosa
  19 februari, 2013 om 17:48

  sorry het is nu afgelopen met ipad en android wat is dit een prachtig os

  je sluit er een keyboard op en muis en hij veranderd zijn screen naar de volledige ubuntu desktop systeem. het runt phone apps sluit hem op je tv aan en het scherm wordt een tv look.

  jongens dit is inovatie ik ben nog meer excited dan toen apple de eerste ipad voor het eerst liet zien. dit device is echt alles in 1

  • michaël
   19 februari, 2013 om 19:11

   Dus zowat hetzelfde als wat Microsoft doet met Windows 8.
   Persoonlijk heb ik er nog mijn twijfels over maar ik test dit zeker uit want het os zit er mooi uit zeker tegenover android/ios
   Ik hou dan wel meer van het w8 uiterlijk en manier van werken maar er zijn nog dingen die moeten toegevoegd worden in w8 (zoals een verkenner voor de modern ui).
   Toegegeven ik kan niet zeggen dat ubuntu voor tablets al dan niet beter/ slechter is want tja nog niet getest he.

   • Delacosa
    19 februari, 2013 om 20:14

    een verkenner heeft windows 8 als metro app called: METRO COMMANDER

    check hem effe hij werkt net zoals Total commander

   • Wesley Wearts
    19 februari, 2013 om 21:25

    Windows RT of 8 kan je niet op een smartphone zetten, dit in tegenstelling tot Ubuntu. Ubuntu combineert dus daadwerkelijk de drie werelden (tablet, smartphone en pc).

    Windows (RT) 8 combineert tablet en pc
    Android combineert tablet en smartphone

 4. Frans
  19 februari, 2013 om 19:28

  Ziet er veel belovend uit ben benieuwd

 5. michaël
  19 februari, 2013 om 22:25

  @ delacosa: bedankt voor de tip

  @Wesley waerts: wp8 heeft dezelfde kernel als w8 dus eigenlijk is het zowat hetzelfde.

  • Wesley Wearts
   20 februari, 2013 om 9:05

   Dat klopt maar ze delen (nog) niet de zelfde applicatiewinkel waardoor het onderling uitwisselen van applicaties niet mogelijk is.

   Nog een groot verschil tussen Ubuntu en Windows:
   – Windows Phone 8 en Windows 8/RT zijn drie losse Operating Systems met een zelfde kernel. Als je een apparaat wilt maken die de drie werelden combineert heb je niet voldoende aan slechts één OS. Je zou bij een smartphonetabletcomputer-combinatie Windows Phone 8 moeten combineren met Windows 8 of Windows RT.
   – Ubuntu daarentegen maakt voor alle drie de werelden gebruik van één kernel en één Operating System. Het enige dat het OS in feite doet is de applicaties en vormgeving van het OS aanpassen aan de schermgrootte (/type apparaat).

   Android deed dit al (voorbeeld hiervan is de Asus Padfone 1/2), toch biedt Android slechts een combinatie van twee werelden namelijk die van een smartphone en tablet. Ubuntu beweert ook een volledige desktop beleving toe te voegen waardoor zij de eerste zijn die de drie werelden (pc, tablet, smartphone) combineren.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.