Microsoft Surface Pro review round-up: Geen tablet, geen Ultrabook

06 februari 2013 3 Minuten 0 Reacties
Microsoft-Surface-Pro

Microsoft heeft in oktober vorig jaar haar eerste tablet op de markt gebracht in de vorm van de Surface RT met Windows RT als besturingssysteem. Vanaf volgende week komt de softwaregigant met de Surface Pro, een geavanceerder en krachtiger model voor de veeleisende gebruiker. In de VS zijn deze week de eerste reviews gepubliceerd waarvan je in dit artikel een korte samenvatting vindt.

Microsoft Surface Pro specificaties

De Microsoft Surface Pro beschikt over nagenoeg hetzelfde design als de Surface RT maar is voorzien van een hoge resolutie display en een krachtigere processor. De tablet beschikt over een 10.6 inch display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, een Intel Core i5 Ivy Bridge processor met een kloksnelheid van 1.7Ghz, 4GB aan werkgeheugen, een USB 3.0 en een Mini DisplayPort, een microSDSX card reader en 64GB of 128GB aan opslaggeheugen. De tablet draait op Windows 8 Pro en wordt standaard met een stylus geleverd. In de VS heeft de standaard Surface Pro zonder Touch Cover een prijs vanaf 899 dollar meegekregen. Wil je de tablet met Touch Cover dan ben je minimaal 1.000 dollar kwijt.

Microsoft Surface Pro reviews

Over de prestaties van de Surface Pro wordt in de reviews nauwelijks negatief geschreven. De tablet beschikt over Ultrabook specificaties en kan moeiteloos overweg met de wat intensievere programma’s en games. Een belangrijk nadeel is dat de tablet bij intensief gebruik nogal warm blijkt te worden en dat de koeling gehorig is. Daarbij is de batterijduur een belangrijk nadeel aangezien je gemiddeld gezien na 3 of 4 uur alweer terug naar de lader moet.

Over de Touch en Type Covers, de cover waarin een keyboard verwerkt zit, is men een stuk positiever. Deze accessoires zorgen ervoor dat je comfortabel lange teksten kunt tikken en middels de kickstand die in de tablet verwerkt zit kan het apparaat in een optimale hoek geplaatst worden. Je bureau moet hiervoor echter wel de ideale hoogte hebben aangezien de kickstand niet afgesteld kan worden. Daarbij is het nagenoeg onmogelijk om de tablet comfortabel op je schoot te gebruiken, wat de mobiliteit toch aardig vermindert. Ook het gebruik in één hand is door het hoge gewicht lastig.

Het hoge resolutie display heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat alles er in de touch interface (Metro interface) haarscherp en gelikt uitziet. Ook in de desktop interface valt prima te werken aangezien de DPI instellingen op 150 procent gezet worden. Echter zijn er veel applicaties, menu’s en andere elementen die hierdoor niet goed worden weergeven. Je kunt ervoor kiezen de DPI instellingen op 100 procent te zetten maar dan zijn sommige elementen weer te klein om te gebruiken.

Om de kleinere elementen in de desktop interface comfortabel te kunnen bedienen levert Microsoft een active digitizer stylus mee. Het gebruik van deze stylus wordt als positief ervaren, vooral ook door de handschrift herkenning en de 1.024 niveau’s van drukgevoeligheid. Toch is het overduidelijk dat binnen de desktop interface de bediening eenvoudiger is met een keyboard en een muis.

Alles bij elkaar genomen is men in de eerste reviews met name enthousiast over de bouwkwaliteit, het design, het prima display en de prestaties van de Surface Pro. Toch is de tablet geen vervanging van een willekeurige Ultrabook aangezien de batterij maar een paar uur meegaat, de tablet eigenlijk alleen op een bureau of tafel comfortabel gebruikt kan worden en het apparaat nogal snel te warm wordt. Aan de andere kant is de Surface Pro ook geen optimale stand-alone tablet. Hiervoor is het apparaat te dik, te zwaar, wordt deze te warm en is de batterijduur te kort voor een tablet.

Kortom, de Microsoft Surface Pro biedt, zoals we al bij meerdere Windows 8 hybride modellen gezegd hebben, niet het beste van twee werelden. Het is geen ultieme Ultrabook en geen ultieme tablet. Het is een een kruising tussen deze twee producten en daardoor moet er veel punten ingeleverd worden.

Wil je de Amerikaanse reviews zelf doornemen dan kun je terecht op onder meer The Verge, Engadget, Ars Technica, CNET en Gizmodo

Reacties (0)