Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft Surface RT keyboard vergelijking: Touch Cover vs Type Cover

Geschreven door
Geplaatst op19 februari 2013, 12:08 CategorieAccessoires

Nu ik een paar dagen met de Microsoft Surface RT heb gespeeld wil ik graag een begin maken met een deel van de review. Een belangrijk onderdeel van de Surface RT is namelijk de combinatie die gemaakt kan worden met de Touch- of Type Cover. Vooral de Touch Cover heeft een hoop aandacht gekregen in de aanloop naar lancering in Nederland maar in dit artikel wil beide covers de aandacht geven en waag ik me zelfs aan een advies.

Video vergelijking

In bovenstaande video is de meeste informatie te vinden maar ik zal proberen de voor- en nadelen van beide covers ook hier in tekst te herhalen.

Beide covers kunnen magnetisch verbonden worden met de Microsoft Surface RT en hebben ook magneten die de tablet automatisch in aan/uit stand kunnen zetten als de cover geopend/gesloten wordt. De achterkant van de covers zijn van een iets ruwer materiaal dat vast van kunstof is maar bijna als een natuurlijk materiaal aanvoelt (ruwe wol?). De covers zijn relatief makkelijk schoon te houden (en maken). Beide covers hebben geen eigen batterij en werken dus op de accu van de Surface RT tablet zelf.

Touch Cover

Zoals gezegd is dit de bekendere van de twee. Microsoft gooide meteen hoge ogen tijdens de presentatie van de Surface RT en de aandacht voor dit toetsenbord is daarna vrij constant gebleven. Het toetsenbord is eigenlijk gewoon een dunne plastic cover waarop de lay-out van een toetsenbord geprint is. Door middel van aanrakingsgevoelige sensoren die in het plastic verwerkt zitten is het mogelijk om te tikken. De binnenkant van de cover is van een soort microfiber structuur met een heel lichte verdikking om toetsen en trackpad te duiden.

Het grootste nadeel is natuurlijk het gebrek aan feedback, het gevoel dat je zekerheid geeft dat je de juiste toets op het juiste moment ingedrukt hebt. Ik kan persoonlijk vaak al een spelfout voelen voordat ik via het scherm realiseer dat ik er naast zat. Dit is een van de kleine dingen die je mist bij de Touch Cover.

De Touch Cover is erg bijzonder en zeker de eerste dagen ‘leuk’ om te gebruiken. Het is gewoon leuk om met zoiets onbekends en nieuws aan de gang te gaan. Toch slijt de nieuwigheid al snel en ben ik ook na een paar dagen gewenning nog niet enorm snel op het Touch Cover toetsenbord. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld dat het vrij lastig is om de spatie goed te raken. Het gaat 9 van de 10 keer goed maar ik vond het erg vervelend dat ik na een paar zinnen er toch steeds achterkwam er een paar keer naast gezeten te hebben. Op de Touch Cover vind ik het ook lastiger om combinaties van toetsen te gebruiken. Een hoofdletter maak je natuurlijk met de combo shift-x maar het gebrek aan (mechanische) feedback maakte dat ik mezelf vaak naar mijn vingers zag kijken of ik de juiste toets ingedrukt had. Een ander belangrijk verschil voor mij was dat ik mijn handen niet echt kon laten rusten op het toetsenbord. Omdat het allemaal met aanraking werkt en niet met druk hang je dus bijna instinctief met je handen boven het toetsenbord. Dit is een stuk vermoeiender tijdens het tikken van lange stukken.

De Touch Cover heeft ook een trackpad, bekleed met hetzelfde microfiber materiaal. Er is ondersteuning voor het scrollen met twee vingers en ook tap-to-click werkt gewoon. Het trackpad gedeelte werkt redelijk goed en de problemen met vertragingen die ik soms merk zijn waarschijnlijk meer te wijten aan software dan aan de hardware.

Type Cover

Dit is de serieuzere cover van de twee. De Type Cover is een heel dun toetsenbord met echte toetsen en dus een ervaring die veel meer te vergelijken is met een toetsenbord waar je al aan gewend bent. In plaats van microfiber is de binnenkant voornamelijk plastic.

Het grootste voordeel in de vergelijking met de Touch Cover is natuurlijk de feedback die dit toetsenbord biedt. Je kan je handen laten rusten op het toetsenbord en door middel van druk in plaats van taps de juiste tekens op het scherm laten verschijnen. Dat je kan ‘voelen’ waar de juiste toetsen zitten maakt het ook dat het een stuk makkelijker is om de cover in een iets minder dan ideale hoek te gebruiken, bijvoorbeeld op een krap bureau. Het verschil in gewicht en formaat is overigens helemaal niet zo heel groot met de Touch Cover. De cover is maar een paar millimeter dikker en iets zwaarder. Ik kan me niet voorstellen dat het verschil de combinatie opeens te zwaar of te dik zou kunnen maken om in een tas te passen.

Het trackpad op de Type Cover werkt in principe net zo goed als die op de Touch Cover al ben ik persoonlijk meer fan van de manier waarop de Touch Cover aanvoelt. Net als bij de Touch Cover denk ik dat de vertragingen en kleine verspringingen die ik heb ondervonden meer te wijten zijn aan de software dan aan de hardware.

Bescherming en stand

Zoals ik het zie zijn er uiteindelijk drie taken die de cover die je kiest moet uitvoeren, waarvan het typen natuurlijk de belangrijkste is. Naast het typen bieden de covers bescherming van het scherm tijdens vervoer en kunnen de covers omgeklapt worden om te dienen als plek waar de kickstand van de Surface RT op kan rusten. Door de cover te gebruiken als ondergrond voor de kickstand is het een stuk makkelijker de Surface RT te gebruiken op bank of bed.

Advies?

Uiteindelijk zou mijn advies de Type Cover zijn. De Surface RT wordt volgens mij alleen maar interessant als je de combinatie van het Office pakket en de hardware op waarde schat. Windows RT is ‘het meest zakelijke (mobiele) OS’ dat er is en dus moet er gewerkt worden op het ding. Dat is dan ook de reden dat ik voor de Type Cover zou kiezen. Dat wil niet zeggen dat de Touch Cover per se een slechte keuze is, het tikken op de cover is namelijk niet heel beroerd en qua bescherming en stand-ondersteuning is de Touch Cover ook in het voordeel. Het ding is gewoon een stuk dunner en sluit wat beter aan op het scherm van de Surface RT en omdat er geen bewegende onderdelen en openingen zitten in de cover is het ook een stuk makkelijker schoon te houden.

Prijs en beschikbaarheid

Op dit moment kan je de zwarte Touch Cover in combinatie met de Microsoft Surface RT kopen voor een meerprijs van 100 euro. Als je zelf een kleur wilt kiezen dan moet je 20 euro meer betalen. Op dit moment zijn alleen blauw en wit beschikbaar in Nederland. De Type Cover kost 130 euro en is alleen los en in het zwart verkrijgbaar.

 • Delen:
Microsoft Surface (Windows RT)
Windows RT

Reacties

 1. hawvl
  19 februari, 2013 om 12:58

  Is de Touch Cover ook oprolbaar? ;)

  • marciano
   26 augustus, 2013 om 14:43

   Nee. Maar wel buigbaar
   Waarom zou je hem willen oprollen

 2. Herman van der Blom
  22 februari, 2013 om 15:20

  Er is wat gezegt over dat de Surface RT geen 3G heeft maar alleen Wifi. Als je thetering gebruikt heb je dat helemaal niet nodig. Mijn nokia Lumia 620 heeft thetering. Zet ik dat aan dan kan ik zo het internet op met mijn Surface RT. Die onthoudt de Wifi connectie met mijn telefoon dus werking is transparant en heel erg makkelijk instelbaar. Uno problemo, heb op mijn telefoon maar een klein internet abbo, dus tijd om dat op te hogen. Zit bij tmobo, dus denk dat ik onbeperkt internet erbij neem :-) Voor de rest helemaal happy met dit ding, blij dat ik gewacht heb en geen ipad had gekocht.

 3. hawvl
  23 februari, 2013 om 12:51

  Met geen 3G wordt bedoeld: geen telefoon. Je bent toch gek als je gaat tetheren met je dure mobiele abonnement terwijl je gratis kunt Wifi-en (thuis of tegenwoordig in bijna elke hotel, cafe etc.)

 4. harpak
  09 juni, 2013 om 14:47

  sinds ’n paar dagen ben ik aan het stoeien met de surface pro met als toetsenbord de surface type cover. bij ’n stamboom programma heb ik de INS-toets nodig maar die kan ik niet vinden, wie kan me helpen.

 5. Monique
  15 december, 2013 om 11:27

  Prima artikel, Sam, en advies is goed onderbouwd. Gaf me net het antwoord dat ik zocht ;-).

 6. erik
  17 mei, 2014 om 16:53

  recent een surface type 1 aangeschaft. Touch cover zat er al bij, maar heb – voor het betere typewerk – de Type Cover 2 er los bij gekocht. Wat blijkt nu? zodra Windows een update installeert reageren de toetsen van de Type Cover niet meer! alleen de muiscursor beweegt nog en de verlichting van het toetsenbord doet het ook. Op geen enkele wijze lukt het mij de Type Cover weer te laten doen wat ie moet doen: typen.
  Helemaal vreemd is dat de’gewone’ Touch Cover nergens last van heeft. Doet het gewoon.
  Ben al 2 x terug geweest naar de winkel en 2 x nieuwe Type Cover. Doet het dan weer, maar bij de eerst volgende update herhaalt het probleem zich.
  Vraag: wie herkent dit probleem en wat is er aan te doen?
  alvast bedankt want ik baal als een stekker want wil juist graag typen met die Type Cover

  • ine
   19 oktober, 2014 om 22:06

   Beste,

   Ik heb dit ook plots aan de hand. Hoe heeft u dit opgelost?
   Bedankt

   Mvg
   Ine schops

 7. petra
  04 juni, 2014 om 18:28

  Haha, ik heb een goedkoop los toetsenbordje vak internet gekocht.
  Werkt in alle opzichten prima en is meteen een soort hoes.
  Het werkt lekkerder, want alle functies en knoppen is beter dan op de tablet zelf.
  Heel goedkoop voor 31 euro.
  En laatst zag ik bij action, Xenos, Liddl ook allemaal toetsenborden liggen.
  Met bluetooth, zonder….. via internet met USB.
  Moeite waard denk ik

 8. veronica
  03 oktober, 2014 om 8:17

  Kan de type cover RT op de surface 2

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.