Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Ouderen lezen beter vanaf tablet dan van papier

Geschreven door
Geplaatst op11 februari 2013, 10:58 CategorieOnderzoek

Uit een recent onderzoek blijkt dat senioren meer baat hebben bij het lezen van digitale boeken vanaf een tablet dan van papier. Het lezen vanaf een tablet zou voor senioren minder vermoeiend zijn omdat het contrast tussen de letters en de achtergrondverlichting hoog is.

In het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Mainz, Göttingen en Marburg, werden 57 mensen uit verschillende leeftijdsgroepen gevraagd naar hun voorkeuren voor het lezen van wetenschappelijke teksten, fictionele teksten en non-fictie teksten. Vervolgens werd door de onderzoekers gekeken naar de oogbewegingen en de hersenactiviteit van de proefpersonen tijdens het lezen van een papieren uitgave, een digitale uitgave op een tablet en een digitale uitgave op een e-reader.

Hoewel alle proefpersonen vooraf aangaven dat ze het lezen vanaf papier het fijnste vinden blijkt uit het onderzoek dat ouderen comfortabeler lezen vanaf een tablet en minder tijd nodig hebben om zich te fixeren op de tekst. Deze conclusie geldt echter niet voor personen met een leeftijd van 21 tot 34 jaar. Bij hen was nauwelijks tot geen verschil waar te nemen. Door het hoge contrast dat tablets bieden, met name door de achtergrondverlichting, zouden ouderen comfortabeler kunnen lezen. Naar mate men ouder wordt neemt namelijk de gevoeligheid voor contrast af, aldus de onderzoekers.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de site van het online wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.