Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android tablet beschermen tegen malware en andere bedreigingen

Geschreven door
Geplaatst op24 maart 2013, 15:27 CategorieAndroid

Net als desktops en smartphones zijn ook tablets kwetsbaar voor gevaren. Om je tablet te beschermen kun je verschillende acties ondernemen. TabletsMagazine legt uit op welke manier je een Android-tablet het beste tegen kwaadwillenden kunt beschermen.

Geen root

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goed beschermde Android-tablet is dat de tablet altijd up-to-date en niet geroot (lees meer over het rooten van Android-tablets) is. Met rooten wordt het mogelijk om aan apps specifieke rechten te verlenen waardoor ze meer machtigingen krijgen. Dit betekent dat kwaadwillende apps sneller de mogelijkheid hebben om op je Android-tablet te infiltreren en dat de uiteindelijke schade ook groter kan zijn omdat de kwaadwillende software nog dieper in het mobiele besturingssysteem kan.

Het is bij Android eveneens mogelijk om apps via een APK-bestand vanuit de geheugenkaart te installeren zonder dat de Google Play Store gebruikt hoeft te worden. Hierdoor kunnen gebruikers apps illegaal op hun tablet installeren, maar is het voor kwaadwillende software ook veel gemakkelijker om op een apparaat geïnstalleerd te worden. Dergelijke APK-bestanden kunnen zodanig worden aangepast dat ze malware of andere virussen bevatten die je zonder dat je het weet op je Android-tablet installeert. Het is daarom belangrijk dat je alleen apps vanuit de officiële Google Play Store downloadt.

Bekijken de app-rechten

Android-Permissions-360x600De Google Play Store bevat helaas ook kwaadwillende software. Dit zijn meestal gratis apps die functies aanbieden van premium apps, zoals een onofficiële Office-versie, verschillende ringtone-diensten of een vreemde add-on voor het populaire sociale netwerk Facebook. Je kunt verdachte software herkennen aan de rechten die de app nodig heeft. De app-rechten zijn te bekijken via de webversie van de Google Play Store of in de Google Play Store op je Android-toestel. 

Als je een app installeert, krijg je eerst een venster te zien met welke rechten de app nodig heeft alvorens je op de knop Accepteren en downloaden drukt. Als een app die niets met je contacten of andere persoonlijke informatie te maken heeft toch om deze rechten vraagt, wordt de app verdacht en is het handig om recensies van anderen te lezen of even op internet te zoeken naar gebruikerservaringen met de betreffende app.

Openbare wifi-netwerken

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met onbeveiligde en openbare wifi-netwerken. Het is op dergelijke netwerken mogelijk dat kwaadwillenden meekijken via het dataverkeer van jouw tablet naar het wifi-netwerk en zo zien wat jij op de tablet doet, welke Facebookberichten je ontvangt of welke wachtwoorden je intypt. Lees meer over jezelf beschermen op openbare wifi-netwerken.

Een handige app om al je wachtwoorden veilig en versleuteld in op te slaan, is 1Password dat voor vrijwel alle platformen – waaronder Android – beschikbaar is. Met 1Password hoef je geen wachtwoorden meer in te voeren: dit doet de app automatisch voor je waarna je direct bij de betreffende website inlogt. Dat werkt veilig en snel, en maakt het praktisch onmogelijk om je wachtwoorden via openbare wifi-netwerken te achterhalen.

Drie tips voor beveiligings-apps die je tablet beschermen

Hieronder vind je drie applicaties voor Android tablets waarmee je jouw tablet en alle gegevens die erop staan kunt beschermen.

 • Avast! Mobile Security: De beste virusscanner voor het beschermen van Android tablets. De app houdt al je geïnstalleerde apps in de gaten, scant websites en berichten en bekijkt of websites met malware geïnfecteerd zijn. Download Avast! Mobile Security (gratis) 
 • Lookout Security & Antivirus: Een grote en populaire beveiligings-app voor Android. Detecteert en verwijdert virussen en spyware, blokkeert gevaarlijke websites en beschikt ook over een handige back-up functie om je tablet te beschermen. Download Lookout Security & Antivirus (gratis)
 • Cerberus Anti-diefstal: De Find My iPhone voor Android. De app houdt je Android-toestel in de gaten en kan op afstand het appraat vergrendelen, een geluid afspelen en bericht tonen, de camera gebruiken om een foto van de mogelijke dief te maken, de huidige locatie vinden of al je gegevens (inclusief foto’s) wissen. Een licentie voor Cerberus kost éénmalig 2.99 euro, de app is gratis. Download Cerberus Anti-diefstal (gratis)

Bekijk je Google Play-afschriften

200px-Google-Wallet-logo.svgEen handige manier om toch te kijken of er niet ongeautoriseerd gebruik van je Google Play-account wordt gemaakt, is door de afschriften van de Google Play Store in de gaten te houden. Als een kwaadwillende toegang tot je Google Play-account heeft gekregen, staat het doen van betalingen in de Google Play Store hoog op het hacker-lijstje. Je kunt de tablet beschermen door je Google Play-afschriften bekijken die in Google Wallet te vinden zijn en alle transacties te checken die de afgelopen tijd met jouw account zijn gedaan. Google Wallet is Google’s eigen betalingsdienst waar je onder andere creditcards toe kan voegen om in de Google Play Store mee te betalen. Als de gedownloade en aangekochte content je niet bekend voorkomt, is het noodzakelijk dat je direct je wachtwoord en antwoord op geheime vraag verandert.

Meer tips en adviezen

Neem ook onze tips en adviezen voor andere besturingssystemen en algemene tips door en lees meer over het beschermen van je iPad.

 • Delen:

Reacties

 1. avd louw
  12 januari, 2014 om 8:08

  Ik heb een asus transformer tablet nooit geen problemen . Nu stopt mijn wifi er steeds mee als ik ergens mee bezig ben.Ik wil vinkjes bij instellingen aanvinken dit gaat niet voorheen ging dit wel. Dan ben ik weer mijn toch geluiden kwijt wat kan hier de oorzaak van zijn.

  • Bart
   31 augustus, 2015 om 13:38

   Doe eens een reset met behoud van gegevens of anders terugzetten naar fabrieksinstellingen maar da eerst een backup nemen is aan te raden of je bent alles kwijt

 2. Wim
  28 juni, 2015 om 2:11

  Ik Gebrui NQ Netquin.
  niet gratis maar werkt zeer goed!!

  • Bart
   31 augustus, 2015 om 13:39

   Ik betaal nooit voor software, gratis alternatieven genoeg die zelfs beter zijn.

 3. Bart
  31 augustus, 2015 om 13:36

  Ik gebruik Avast free op mijn Nexus 9 en Note 8 en nog nooit problemen gehad en het is gratis. Betalen voor beveiligingssoftware is de app meer in je app laten snuffelen en wie zijn de grootste makers van virussen? Juist, de antivirussoftware zelf om de anderen altijd een stapje voor te zijn. Zo gaat dat in dat wereldje. Betalen voor antivirussoftware is dus sponsoren om meer virussen te maken.

  • Rudy
   09 maart, 2016 om 0:47

   Gebruik jij de andere tolos van avast ook? Zoals avast clean up en de batterij saver?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.