Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google maakt blokkeren advertenties binnen Android lastiger

Geschreven door
Geplaatst op14 maart 2013, 14:27 CategorieAndroid

Advertenties kom je overal tegen en zijn één van de belangrijkste redenen dat je gratis content kunt consumeren of apps gratis kunt gebruiken. Binnen het Android besturingssysteem is dit ook het geval maar zijn er diverse manieren om advertenties te blokkeren. Google heeft echter deze week maatregelen genomen zodat het blokkeren van advertenties iets lastiger wordt.

Google verwijdert ‘ad blockers’

In de Google Play Store waren tot voor kort verschillende applicaties te vinden waarmee advertenties binnen de browser en binnen applicaties automatisch geblokkeerd kunnen worden. Echter zijn sinds deze week de meeste apps die dit doen door Google verwijderd uit de Play Store. Zo zijn populaire ‘ad blockers’ als AdAway, Adfree, en AdBlock Plus niet meer te vinden in de app-winkel van Android.

Google citeert als reden een sectie in de overeenkomst voor developers waarin het volgende staat;

4.4 Prohibited Actions. You agree that you will not engage in any activity with the Market, including the development or distribution of Products, that interferes with, disrupts, damages, or accesses in an unauthorized manner the devices, servers, networks, or other properties or services of any third party including, but not limited to, Android users, Google or any mobile network operator. You may not use customer information obtained from the Market to sell or distribute Products outside of the Market.

Kritiek op beslissing Google

Till Faida, mede-eigenaar van Adblock Plus, vindt het een slechte ontwikkeling en geeft aan dat gebruikers hierdoor gealarmeerd zouden moeten zijn. Google maakt nu namelijk de keuze voor de gebruiker, iets wat niet hoort bij een democratisch internet. Daarbij geven de apps gebruikers alleen maar de mogelijkheid om (bepaalde) advertenties te blokkeren. Adblock Plus is één van de meest populaire apps om advertenties mee te blokkeren en is inmiddels meer dan 200 miljoen keer gedownload.

Lastiger maar niet onmogelijk

Het blokkeren van advertenties binnen Android wordt dus iets lastiger gemaakt door Google, maar niet onmogelijk. Aangezien Android een relatief open platform is kunnen applicaties ook via andere bronnen dan de Google Play Store gedownload worden. Zo weet Gizmodo te melden dat bijvoorbeeld AdAway reeds via F-Droid aangeboden wordt en is Adblock Plus via de website van de ontwikkelaar te downloaden. Het zal niet lang duren voordat ook de andere ‘ad blockers’ via omwegen of onofficiële kanalen te downloaden zijn.

  • Delen:

Reacties

  1. Jan Bos
    15 maart, 2013 om 13:37

    Op zich wel een goede zaak, maar soms betaal ik voor iets wat goed werkt, maar na een update niet meer. Ik kan mailen wat ik wil, maar geen reactie. Jammer van het geld. Als ik hetzelfde kan bereiken met een adblocker, doet het minder zeer als het programma niet meer te gebruiken is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.