Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Home cinema surround sound via je hoofdtelefoon met DTS Headphone:X

Geschreven door
Geplaatst op2 maart 2013, 11:42 CategorieHardware

We hebben deze al een groot aantal hands-on video’s van nieuwe tablets die we op het Mobile World Congress 2013 tegenkwamen gepubliceerd maar er waren ook interessante technieken en ontwikkelingen te vinden die lastiger op video vast te leggen zijn. Neem bijvoorbeeld de DTS Headphone:X techniek waarmee een surround geluid via de hoofdtelefoon weergegeven kan worden.

DTS Headphone:X

DTS is inmiddels geen onbekende speler meer op het gebied van home cinema apparatuur maar het bedrijf wil nu ook doorbreken in de markt voor mobiele producten. Tijdens MWC 2013 werd de nieuwe DTS Headphone:X techniek getoond die we binnen niet al te lange tijd op tablets en smartphones kunnen verwachten. Hiermee is het mogelijk om een surround sound geluid via een aangesloten hoofdtelefoon te krijgen, exact zoals je dat via vijf of meer speakers in een home cinema systeem krijgt.

DTS noemt het zelf een Home Theater in your Pocket (HTiP) oplossing en het mooie is dat alleen de tablet of smartphone de techniek moet ondersteunen. Je kunt nagenoeg elke hoofdtelefoon gebruiken. Wat betreft de content worden er wel wat eisen gesteld. Zo moet de surround content gecodeerd zijn als DTS-HD bitstream en moet de informatie over de plaatsing van het geluid in de ruimte in de stream verwerkt zitten. Vervolgens kalibreert DTS Headphone:X (ingebouwd op een tablet of smartphone) de hoofdtelefoon.

DTS Headphone:X gebruikt de de akoestische karakteristieken van de originele mixing studio of het audio lab als referentie en maakt aan de hand hiervan een nieuwe audiotrack voor de hoofdtelefoon. De audioreproductie is volgens DTS zo nauwkeurig dan gebruikers een indrukwekkende en realistische surround ervaring krijgen, tot maximaal 11.1 kanalen, en dan puur en alleen via de hoofdtelefoon. Via een simpele interface die op de tablet of smartphone te vinden is kunnen de instellingen naar eigen wens aangepast worden.

Ears-on ervaring met DTS Headphone:X

Natuurlijk hebben we zelf de proef op de som genomen en zijn een speciale luisterruimte van DTS ingegaan. Hier kregen we in eerste instantie via een 7.1-kanaals luidsprekersysteem dat om ons heen stond een test te horen. Uit elke luidspreker kwam om de beurt een geluid waardoor je een gevoel kreeg hoe de ruimte qua geluid ingedeeld was. Vervolgens werd ons gevraagd een hoofdtelefoon op te zetten en nogmaals naar de test te luisteren. Weer leek uit elke speaker in de ruimte een testgeluid te komen. Echter, bleek dit geluid nu door de hoofdtelefoon gegenereerd te worden, iets dat ons versteld deed staan.

Bij een derde test mochten we de hoofdtelefoon tijdens het testen op- en afzetten en het bleek inderdaad de audioweergave van de hoofdtelefoon te zijn. Dit maakte op ons al een zeer goede indruk maar om surround sound echt te beleven werd er ook een film opgestart. Tijdens de actiescène uit The Hunger Games hadden we het gevoel in een volledig ingericht high-end home cinema systeem te zitten en was het nauwelijks voor te stellen dat dit allemaal uit twee speakers in de hoofdtelefoon kwam.

De DTS Headphone:X techniek is dus een veelbelovende techniek waar wij in ieder geval erg onder de indruk van waren. Momenteel zijn er echter nog geen tablets en smartphones die deze techniek ondersteunen. DTS gaf ons aan dat we mogelijk eind dit jaar de eerste modellen op de markt gaan zien.

  • Delen:

Reacties

  1. JURRJENS
    11 december, 2015 om 20:34

    Wanneer word deze koptelefoon op de markt gebracht?
    Komt daar nog een ander toestel bij, voor de effekten?
    Wat zijn de aansluitmogenlijkheden?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.