Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Je tablet beschermen en beveiligen: wat zijn de gevaren?

Geschreven door
Geplaatst op24 maart 2013, 15:27 CategorieAndroid

Net als desktops en smartphones zijn ook tablets kwetsbaar voor gevaren. Kwaadwillenden kunnen malafide apps op je apparaat proberen te installeren en browsen op een onbeveiligd wifi-netwerk is ook niet aan te raden. TabletsMagazine legt uit waar je voor moet oppassen.

Hou je tablet altijd up-to-date

Het is belangrijk om je tablet altijd helemaal up-to-date te houden, zowel het mobiele besturingssysteem als de apps die op het apparaat geïnstalleerd zijn. Veel beveiligingslekken en kwaadwillende software kunnen voorkomen worden door je apparaat altijd up te daten wanneer de update-melding verschijnt. Bij de iPad kun je naar Instellingen > Algemeen > Software-update gaan om te kijken of er een update voor het mobiele besturingssysteem is, bij Android vind je deze optie vaak bij Instellingen > Over deze tablet > Software-update.

Ook apps kunnen kwetsbaar voor beveiligingslekken en kwaadwillende software zijn. Zo kan een verouderde app toegang geven tot je e-mail, foto’s of contactpersonen. Probeer daarom altijd de apps up-to-date te houden of, mocht het nodig zijn of als ze heel lang niet meer worden geüpdatet,  te verwijderen. Dit geldt voor zowel de iPad als Android-tablets. 

Openbare wifi-netwerken

Het lijkt soms zo handig: even je tablet via een openbaar wifi-netwerk met het internet verbinden om te kunnen surfen. Veel tabletgebruikers gebruiken openbare wifi-netwerken om met het internet te verbinden en plekken als de trein, een McDonald’s en de meeste koffietentjes zijn veelal favoriet. Dergelijke wifi-netwerken zijn echter nooit beveiligd waardoor andere gebruikers van het netwerk jouw apparaat kunnen zien en hiermee, mochten ze dit willen, proberen te verbinden.

free-wifi-hotspot-tabletEen bekend voorbeeld van de gevaren van openbare wifi-netwerken zijn de zogeheten wifi-sniffers. Dit zijn kleine programmaatjes die op een tablet, smartphone of laptop draaien en al het dataverkeer van een openbaar wifi-netwerk scannen. Als je onbeveiligd – zonder een SSL-verbinding als HTTPS – surft of apps gebruikt, bestaat de kans dat de verbinding tussen jouw tablet en het wifi-netwerk door een ander apparaat als het ware gekopieerd kan worden. Dit betekent dat iemand anders jouw Facebookberichten, WhatsApp’jes of bezochte websites kan bekijken.

Je kunt dit op twee manieren voorkomen. De eerste manier is om altijd beveiligde verbindingen te gebruiken tijdens het surfen. Bezoek daarom altijd https://www.facebook.com in plaats van http://www.facebook.com. In de meeste gevallen maken apps ook gebruik van een beveiligde verbinding, maar probeer hier niet op te vertrouwen. Als je niet zeker weet of de app van een beveiligde verbinding gebruik maakt, open de app dan niet als je met een openbaar wifi-netwerk bent verbonden. 

De tweede manier is om gewoon een eigen 3G-verbinding te gebruiken bij tablets die een mobiele dataverbinding ondersteunen. Hier heb je veelal wel een speciale simkaart naast je huidige simkaart voor nodig.

Een extra tip is de app 1Password, een dienst die al je wachtwoorden beveiligd en versleuteld in de cloud opslaat waardoor je nooit meer een wachtwoord op je tablet in hoeft te typen. Dit voorkomt dat hackers kunnen zien welk wachtwoord je invoert.

Malware

Een ander groot gevaar voor tablets is malware. Omdat draagbare apparaten als tablets de afgelopen jaren enorm in populariteit zijn gestegen, focust malware zich ook voornamelijk op tablets. Je tablet beschermen tegen malware werkt grotendeels hetzelfde als een desktop tegen dergelijke virussen beschermen. Maar wat betekenen malware precies?

Malware is een verzamelnaam voor kwaadwillende of schadelijke software. Hieronder vallen subcategorieën waarvan spyware, adware en rogueware de belangrijkste dreiging voor tablets vormen.

  • Spyware: software die bijhoudt wat je op een tablet doet en deze informatie naar een derde partij opstuurt, veelal voor reclamedoeleinden of andere persoonlijke ongevraagde marketing.
  • Adware: software die speciaal ontwikkeld is om advertenties weer te geven zonder dat je hierom vraagt, zoals plotselinge pop-ups of reclame-apps die om de haverklap een notificatie geven.
  • Rogueware: software die een geldbedrag probeert af te troggelen door nepwaarschuwingen weer te geven, zoals een geldboete voor vermeend illegaal downloaden.

Dergelijke typen malware kunnen op je tablet komen via de browser of via apps. Bij iPad-apps is de kans op kwaadwillende software een stuk kleiner dan bij Android-apps het geval is. Dit komt omdat Apple zijn App Store goed in de gaten houdt en alle apps die uiteindelijk te downloaden zijn van tevoren checkt. De apps in de Google Play Store kunnen door iedereen online worden gezet en worden veel minder strikt gecheckt. Dit heeft als voordeel dat updates van apps sneller doorgevoerd kunnen worden, maar het grote nadeel is dat er genoeg apps tussen zitten die kwaadwillende of schadelijke software op je Android-tablet kunnen installeren. Zowel de iPad als een Android-tablet kunnen met speciale beveiligings-apps tegen malware worden beschermd.

Ga aan de slag en bescherm je tablet

Lees meer over het beschermen van je iPad.
Lees meer over het beschermen van je Android tablet.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.