Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kleinere tablets steeds populairder, vraag naar grote formaten zakt in

Geschreven door
Geplaatst op1 maart 2013, 13:33 CategorieHardware

We hebben de afgelopen maanden heel wat nieuwe tablets voorbij zien komen en ook tijdens MWC 2013 hebben we deze week nieuwe tablets gelanceerd zien worden. Een interessante trend die eigenlijk afgelopen zomer al ingezet werd met de komst van de Google Nexus 7 is de steeds populairder wordende 7 inch tablet.

In een recent onderzoek van DisplaySearch zien we deze trend ook terug; fabrikanten verschuiven de aandacht van grote tablets naar de kleinere modellen. Opvallend is dat in één jaar tijd de markt compleet om lijkt te slaan. Waar vorig jaar de 10.1 inch modellen nog de klok sloegen zal dit jaar de kleinere tablet de meeste aandacht krijgen. Is 7 inch dan toch het ideale formaat voor een tablet?

Kleinere tablets winnen aan populariteit

Onderstaande grafiek toont de distributie van LCD displays (in miljoenen) van displayfabrikanten naar fabrikanten van tablets. Dit zijn dus geen daadwerkelijke verkopen maar bestellingen vanuit tabletfabrikanten die gebaseerd zijn op verwachtingen.

DisplaySearch-kleinere-tablets

Uit de grafiek kunnen we opmaken dat er in de laatste maand van 2012 en de eerste maand van 2013 meer displays voor 7 inch en 8 inch tablets verscheept werden dan displays voor tablets van 10.1 inch of groter. Als we de cijfers koppelen aan specifieke tablets valt ook iets op. De 9.7 inch displays voor de iPad (de belangrijkste 9.7 inch tablet) werden in de eerste maand van 2013 minder verscheept dan de 7.9 inch displays voor de iPad mini (de enige tablet met een 7.9 inch display).

Kleinere Android tablets hebben over het algemeen een formaat van 7 inch en het is duidelijk te zien dat deze categorie winst boekt ten koste van de 10.1 inch categorie. Verder zien we dat in de eerste maand van dit jaar het aantal tablets met een display van 10.6 inch of groter (meestal een Windows 8 tablet) in de lift zit, al is het marktaandeel van deze modellen nog erg klein.

MWC 2013 en kleinere tablets

Zoals gezegd was het tijdens het Mobile World Congress ook duidelijk zichtbaar dat fabrikanten zich steeds meer focussen op kleinere tablets. Zo presenteerde Samsung de 8 inch Galaxy Note 8.0 en (nog) geen grotere modellen, introduceerde ASUS de 7 inch FonePad tablet, toonde HP de 7 inch Slate 7, komt Acer met de Iconia B1 en presenteerde Lenovo de A3000 en A1000 Android tablets met een 7 inch formaat.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.