Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft verdedigt Windows RT en ziet het OS alleen maar beter worden

Geschreven door
Geplaatst op22 maart 2013, 11:00 CategorieBesturingssystemen

Microsoft heeft al sinds de lancering van Windows 8 te maken met kritiek, met name op het voor tablets ontwikkelde Windows RT besturingssysteem. Zo hebben verschillende fabrikanten besloten geen Windows RT tablets meer te lanceren of producten uit de schappen te halen. Ook noemen fabrikanten en critici Windows RT verwarrend voor consumenten aangezien traditionele Windows programma’s niet ondersteund worden en zou Microsoft te weinig doen om consumenten hierover te informeren. Wellicht een van de belangrijkste kritieken is dat Windows RT afhankelijk is van de apps die in de Windows Store te vinden zijn maar het aanbod daarvan is momenteel nog zeer beperkt.

Windows RT wordt alleen maar beter

In een interview met CNET geeft Michael Angiulo, corporate vice president bij Microsoft, een reactie op deze kritieken maar ontwijkt helaas het belangrijkste probleem. Volgens Angiulo is Windows RT op dit moment een zogenaamde ‘disruptive technology’, een onderscheidende technologie die de huidige markt overhoop haalt en uiteindelijk een nieuwe markt weet te realiseren. Angiulo verwacht dat de software op de lange termijn alleen maar beter zal worden en zeker aan zal slaan.

Windows RT maakt tablets concurrerend

Microsoft blijft dus achter het voor ARM tablets geoptimaliseerde platform staan. Angiulo geeft aan dat de softwaregigant veel werk in Windows RT gestoken heeft en dat men nu moet doorzetten totdat de gekozen strategie zijn vruchten afwerpt. Volgens Angiulo is Windows 8 ook juist door het gebruik van ARM chips een geduchte concurrent voor de iPad. Windows RT tablets kunnen namelijk krachtige prestaties combineren met een lange batterijduur, zonder actieve koeling.

Applicaties

Over het feit dat Windows RT geen ondersteuning biedt voor traditionele Windows programma’s zegt Angiulo dat de consument hiervan kan profiteren. De apps in de Windows Store zijn geoptimaliseerd voor gebruik op touch-apparaten en kunnen altijd en overal door consumenten beheerd worden. Alle apps van de consument zijn altijd beschikbaar in de Windows Store, ook wanneer je een nieuw apparaat koopt. Volgens Angiulo blijft de gebruikerservaring op Windows RT hierdoor consistent en deze toegevoegde waarde wordt alleen maar groter wanneer het aanbod van apps groeit. Helaas ontwijkt Angiulo hiermee de kritiek over het zeer beperkte aanbod van (lokale) applicaties. In totaal zouden er op dit moment een kleine 50.000 apps beschikbaar zijn maar voor Nederlandse gebruikers is dit minder dan de helft.

Meer informatie

Meer informatie over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft vind je in onze Windows 8 informatiegids. Lees ook meer over het verschil tussen Windows 8 en Windows RT.

 • Delen:

Reacties

 1. Take A Money
  22 maart, 2013 om 17:52

  Een ding wordt ik ook moe van dat men windoes RT steeds vergelijkt met Windows 8.

  Dit is hetzelfde als je IOS vergelijkt met Osx en zegt dat ios niet de natie Osx apps ka draaien en dacht daarom een beperkte os is.

  • Martijn Chel
   22 maart, 2013 om 18:07

   Dat is natuurlijk heel wat anders aangezien iOS en OSX daadwerkelijk verschillen in heel veel opzichten. Windows 8 en Windows RT verschillen op het eerste gezicht helemaal niks, daar ontstaat de verwarring al. Daarbij worden ze beiden op tablets geleverd. Onder het beperkte app aanbod kun je ook niet heen.

   • Take A Money
    23 maart, 2013 om 12:04

    Het enigste verschil is dat Osx nog niet (misschien ooit)
    tablets draaien. Inderdaad was het veel slimmer van microsoft geweest dat ze de de modern ui en de apps enkel op rt lieten lopen.
    En dat Windows 8 alleen de bekende windows 7 interface had.

    Ook zal rt meer gaan schitteren wanneer er ook 7 inch modellen komen en dat met tablets met tegra4

 2. Elise
  23 maart, 2013 om 8:58

  Microsoft maakt mooie producten , zou ze alleen een moeten later testen door
  Mensen die het gebruiken
  Windows rt heeft geen goede mail client , ondersteund geen pop3
  Wat ze zo wie zo een moeten doen is , als je een device uitschakeld werk je er niet mee
  Waarom lopen er dan processen en vreet de bluetooth battery .
  Als ik mijn windows rt of phone uitzet is deze binnen 1 dag leeg .

  Kom op microsoft laat je spullen eens testen .
  Mij kunnen ze altijd mailen

  Samen kunnen we producten beter maken

 3. Janet010
  04 april, 2013 om 21:40

  Ik heb een RT tablet, en soms kan ik hier meer mee dan met Windows XP dat op mijn werk draait. Ik begrijp de verwarring over de interface (lijkt hetzelfde, kan niet alles wat Windows 8 ook kan) al zie ik het niet als een probleem, maar ik word ook een beetje moe van de ‘vermelding’ dat Windows RT een incomplete versie van Windows 8 zou zijn. Het is ook geen probleem, als men zich maar goed inleest en vooral ook in winkels de systemen probeert.

  Dat gezegd hebbende, denk ik dat het alleen maar beter kan gaan. Het mobiele OS is – naar mijn idee niet verdiend – té vaak afgebrand door diverse zogenaamde review sites. Tegelijkertijd zijn dat vaak ook de sites die nog net de vlag niet uithangen als er uit Cupertino een melding komt van een nieuw horloge. Dat maakt dergelijke reviews nogal ongeloofwaardig in mijn ogen.

  • Martijn Chel
   04 april, 2013 om 21:55

   Je hebt zeker een goed punt maar ik denk dat het (a) ligt aan de slechte communicatie over RT en (b) aan de persoonlijke wensen van een gebruiker.
   Wat kun je bijvoorbeeld meer doen dan op een xp computer? Veel programma’s die veel mensen gewend zijn te gebruiken kunnen niet geïnstalleerd worden totdat er een app voor is.
   Windows RT wordt niet zozeer om de software afgezeken, behalve het feit dat er gewoon zeer weinig apps voor zijn. Dat is gewoon een groot nadeel omdat je er van afhankelijk bent. Als dat eenmaal opgelost is en Microsoft RT beter communiceert zie ik wel potentie. Dan is het gewoon een concurrent voor Android en iOS.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.