Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia B1 (B1-A71)

Geschreven door
Geplaatst op16 maart 2013, 12:19 CategorieAndroid

2013 lijkt het jaar te worden van de budget Android tablets, of in ieder geval een jaar waar we steeds meer budgettablets gaan zien van merken die we ook kennen van producten uit een wat ‘hoger’ segment. In deze review kijk ik naar een van de goedkoopste tablets die je op dit moment kunt kopen maar wel een merknaam draagt die vele zullen herkennen: De Acer Iconia B1.

Acer Iconia B1 – Specificaties

Als het om echte budgettablets gaat is misschien de prijs belangrijker dan de echte specificaties dus bij uitzondering heb ik die maar eens in de opsomming van de specs neergezet:

 • 117 euro (laagste prijs op moment van schrijven)
 • 7 inch scherm
  • Resolutie van 1024 x 600 pixels
 • Dual core Mediatek 1.2 Ghz processor
 • 512MB werkgeheugen
 • 8GB opslaggeheugen
 • MicroSD card reader
 • MicroUSB 2.0 poort
 • 0.3 megapixel camera aan voorzijde

Zoals je kunt zien is alleen de prijs de echt opvallende specificatie van deze tablet. De rest van het lijstje maakt geen indruk en is misschien voor sommige zelfs reden om zich zorgen te maken over de prestaties die met dit apparaat te behalen zijn. Toch is het fijn om te zien dat zelfs op een budgettablet als deze gekozen is de mogelijkheid te bieden het geheugen uit te breiden door middel van een geheugenkaart lezer (MicroSD).

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Acer Iconia B1.

Acer Iconia B1 – Video

Acer Iconia B1 – Design en hardware

De behuizing van de Acer Iconia B1 is gemaakt van plastic maar het scherm is (volgens mij) wel van glas. Helaas niet heel erg dik glas dus het is vrij gemakkelijk ‘door het scherm’ heen te drukken en golfjes te creëren. Acer heeft ervoor gekozen een hip designelement te gebruiken in de vorm van een kleurige (blauwe) rand rondom de tablet en aan de voorkant is ook een van de hoeken voorzien van een blauw Iconia logo. Helaas is dat logo niets anders dan een sticker die er ongetwijfeld snel af zal slijten en omdat er speciaal ruimte gemaakt is voor deze sticker aan de voorkant kan dat volgens mij in niets anders resulteren dan een beroerd uitziende situatie.

Acer-Iconia-B1-design

Display

Het grootste probleem van een budgettablet is doorgaans het display, maar er zijn uitzonderingen op zoals het display de Google Nexus 7 en de Kobo Arc. Helaas is de Iconia B1 er daar niet eentje van. Het scherm is gewoon vrij beroerd en niet alleen het lage aantal pixels dat op het scherm zit is hier verantwoordelijk voor. Natuurlijk is de resolutie van 1024 x 600 niets om over te pochen maar ook de kleurweergave, kijkhoeken en die iets ongrijpbaarder te beschrijven eigenschap die een scherm ‘onrustig’ of ‘rustig’ maakt vallen allemaal aan de teleurstellende kant uit.

Processor en RAM

Een dualcore processor combineren met 512MB werkgeheugen is op een Android tablet altijd al wat lastig gebleken, zeker als je probeert met dit soort hardware de moderne versie van de Android software aan te sturen. Toch is Acer niet helemaal gefaald in dit opzicht want hoewel de tablet zeker niet als snel omschreven kan en mag worden is het nu ook weer geen echt onbruikbare situatie. Voor basisgebruik is het zelf gewoon goed te doen.

Aansluitingen en knoppen

Zoals gezegd mag er niet echt geklaagd worden over het gebrek aan aansluitingen op deze tablet omdat er in ieder geval de mogelijkheid is om via MicroSD het standaard geheugen uit te breiden (met maximaal 64GB). Naast deze mogelijkheid en de optie een koptelefoon aan te sluiten is dan ook wel alles gezegd. Ik vind het overigens helemaal niet storend dat er geen HDMI poort te vinden is op deze tablet want deze tablet richt zich volgens mij ook op geen enkele manier op het segment gebruikers dat dergelijke opties ook daadwerkelijk zou gebruiken.

Camera

Er is aan de voorkant een camera te vinden die het mogelijk moet maken beelden van lage resolutie te sturen naar degene met wie je een videogesprek hebt. Met 0.3 megapixel hebben we het dus wel over een camera waarmee je eigenlijk op geen enkele manier een charmant ogend resultaat kan behalen. Een andere toepassing dan videochat zou ik dan ook echt niet zien voor deze camera.

Speakers

De speaker die aan de achterkant van de tablet zit levert net genoeg volume om de tablet in een stille omgeving te gebruiken om een YouTube filmpje te bekijken of eventuele notificaties door te geven. Ook voor de simpelere spelletjes komt er gewoon volume uit om je te laten weten of je poppetje nu wel of niet springt of dat je vogel nu wel of niet onderweg is naar een varken. Een volledige film zou ik er niet mee willen kijken (en ‘gelukkig’ leent het scherm van de B1 zich daar ook al niet echt voor).

Batterij

Er zit een 2.710 mAh accu in de Iconia B1 en deze accu biedt genoeg capaciteit om de tablet bijna een dag te gebruiken. Ik heb geen wetenschappelijk onderbouwde test of iets dergelijks gedaan maar ik denk dat een uur of 6-7 gebruik zeker binnen de mogelijkheden ligt.

Acer Iconia B1 – Software

Het meest positieve van deze tablet is toch wel de software. De Acer Iconia B1 draait namelijk op een van de meest recente Android versies (Android 4.1.2 Jelly Bean) en draagt ook nog eens de goedkeuring van Google.

Ik ga niet diep meer in op Android want er zijn genoeg reviews van de software te vinden (check onze review van Android 4.1 Jelly Bean) en Acer heeft weinig aanpassingen gedaan. Toch is het erg fijn om te weten dat je met een recent OS werkt en dat er toegang is tot de eigenschappen die Android zo bijzonder maken. Zo heb je met de Acer Iconia B1 niet alleen de mogelijkheid een wereld aan apps te downloaden via de Google Play Store maak kan je ook gebruik maken van Google Now. Martijn heeft al eens uitgebreid geschreven over de mogelijkheden van deze ‘personal assistant’ van Google.

Acer-Iconia-B1-software

Acer heeft naast de Acer Cloud app en een link naar wat spelletjes niet veel eigen software op de tablet gezet, wat ik helemaal niet als nadeel wil omschrijven. Door de toegang tot de Google Play Store en de basisfunctionaliteiten van Android is dit wat mij betreft ook helemaal niet nodig. Zeker voor diegene die zich al redelijk in het Google ecosysteem bevinden zijn de integraties met zaken als de browser, e-mail en kalender gewoon erg goed geregeld.

Acer Iconia B1 – In gebruik

Dat een tablet gemaakt is van goedkopere materialen en niet erg snel is zijn dingen waarmee ik zou kunnen leven als het scherm maar van acceptabele kwaliteit is. Helaas vind ik het scherm van de Iconia B1 van dusdanig slechte kwaliteit dat het wat mij betreft geen enkel tegengewicht geeft voor de andere nadelen. Ik vond het dus niet plezierig de tablet te gebruiken deze week. Een accuduur van een uur of 6-7 is op zichzelf gewoon prima voor een tablet in dit segment en het zijn eerder je ogen die uitgeput raken dan de accu zelf.

Acer Iconia B1 – Conclusie

Het blijft lastig echt een conclusie te trekken over een product dat maar 117 euro (laagste prijs) kost. Andere tablets die we als budget opties aanraden zitten toch al snel rond de 200 tot 250 euro. Toch zijn die tablets wat mij betreft een stuk verstandigere opties omdat eventuele nadelen als het gaat om bouwmaterialen en snelheid gecompenseerd worden door een fijn ogend scherm. Voor 117 euro lijkt het op dit moment niet mogelijk te zijn een tablet te vinden die een dergelijke balans in prijs/kwaliteit kan bieden. De Acer Iconia B1 is daarmee dus wat mij betreft geen absolute aanrader en diegenen die graag een budgettablet willen hebben doen er waarschijnlijk verstandig aan nog even door te sparen of op zoek te gaan naar een andere optie.

Minpunten

 • Display van matige kwaliteit
 • Bouwmaterialen en bouwkwaliteit vallen tegen

Pluspunten

 • Recente Android versie
 • Lage prijs
 • MicroSD card reader
Tablets Magazine
Beoordeling
5.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia B1-A71
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. wim
  16 april, 2013 om 15:38

  De tablet van acer aconia b1 bevalt mij prima. Natuurlijk niet te vergelijken met een hele dure tablet, maar daar is de prijs ook maar. Ik ben zeer tevreden wat deze tablet biedt en doet. Beter kan altijd maar dat is ook met de duurdere tablet,s. Voor deze tablet en in deze prijsklasse geef ik dit product een 7.5 als waardering.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.