Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Dell Latitude 10 tablet (met accessoires)

Geschreven door
Geplaatst op23 maart 2013, 17:26 CategorieHardware

Dell heeft de afgelopen maanden drie nieuwe tablets en convertibles met Windows 8 in Nederland gelanceerd. Eerder keken we naar de Dell XPS 12 convertible en deze keer is het de beurt aan de stand-alone Dell Latitude 10 tablet. Deze tablet is met name gericht op zakelijke gebruikers en kan geleverd worden met een keur aan accessoires.

De Dell Latitude 10 komt in een Essentials en een Touch (standaard) versie. De Essentials versie is iets minder uitgebreid dan de standaard Latitude 10 en moet het doen zonder onder meer een 3G optie, HDMI poort en een verwisselbare batterij. Voor deze review heb ik de beschikking gehad over de standaard variant die dus wel beschikt over HDMI en een verwisselbare batterij. Ook hebben we een aantal accessoires meegeleverd gekregen die we in de review behandelen.

Dell Latitude 10 – Specificaties

De Dell Latitude 10 is volgens Dell gericht op de zakelijke gebruiker maar kijkend naar de specificaties en de mogelijkheden is het een tablet die ook voor particulieren interessant kan zijn. De tablet beschikt over een 10.1 inch IPS LCD display met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels met ondersteuning voor een stylus, een Intel Atom Clover Trail processor, 2GB RAM, 64GB (of 128GB) aan SSD opslaggeheugen, een 720p webcam aan de voorzijde en een 8 megapixel camera aan de achterzijde. Wat betreft de aansluitingen heb je de beschikking over een microUSB poort, een volwaardige USB 2.0 poort, een miniHDMI poort en een SD kaartlezer. Qua software heb je de keuze uit Windows 8 en Windows 8 Pro.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Dell Latitude 10.

Dell Latitude 10 – Video review

Hieronder vind je de video review van de Dell Latitude 10 waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden en ook de accessoires uitgebreid worden bekeken.

Dell Latitude 10 – Hardware & design

Design en afmetingen

De Dell Latitude 10 is met een afmeting van 274 bij 176,6 bij 10,5 millimeter zeker niet een van de meeste compacte of dunne tablets, en met een gewicht van 658 gram ook niet een van de lichtste modellen. Maar, dat alles heeft natuurlijk een reden. Door iets in te leveren op de compactheid en het gewicht krijg je wel diverse aansluitingsmogelijkheden, waaronder een volwaardige USB poort, en de mogelijkheid de batterij te verwisselen. Met de optionele 60Wh batterij komt het gewicht wel meteen op 820 gram.

Dell-Latitude-10-back

Qua design is de tablet ook vrij weinig bijzonders. Het apparaat is aan de voorzijde nagenoeg compleet zwart, met een redelijk dik frame rondom het display. De achterzijde is voorzien van een matgrijze afwerking met een goede houvast door een zachte structuur, het Dell logo in het zwart, een schuifje om de batterij te kunnen verwisselen en openingen voor de speakers en de koeling. Ook bevindt zich aan de achterzijde een camera met LED flitser.

Aansluitingen en knoppen

Wat betreft de aansluitingen beschikt de Dell Latitude 10 over alles dat je nodig hebt. Zo vinden we aan de rechterzijde een volwaardige USB 2.0 poort, een miniHDMI poort en een koptelefoon aansluiting terug. Aan de onderzijde beschikt de tablet over een dockconnector en een microUSB poort welke puur bedoeld is voor het opladen van de tablet. Bovenop heb je de beschikking over een volwaardige SD kaartlezer, de stand-by knop en de rotatie-lock. Aan de linkerzijde bevinden zich de volumerockers. Achter de verwisselbare batterij is overigens een gleuf voor een SIM-kaart te vinden, mits je het model met 3G module aanschaft.

Dell-Latitude-10-aansluitingen

Display

De Dell Latitude 10 beschikt over een 10.1 inch IPS LCD display met Corning Gorilla Glass bescherming en een resolutie van 1.366 bij 768 pixels. Puur kijkend naar de specificaties doet de tablet hier weinig onder voor de concurrentie. Ook de ervaring met het display is positief. Zo worden objecten en knoppen voldoende scherp weergegeven, ondanks de standaard resolutie. De weergave van kleuren is natuurlijk met een redelijk indrukwekkend contrast en prima zwartwaarden. Ook de helderheid van het display is prima in orde en zelfs buitenshuis in indirect zonlicht is zonder problemen met de tablet te werken. Alles bij elkaar genomen beschikt de Latitude 10 over een dat niet de hoogste resolutie biedt maar voor de rest boven gemiddeld presteert. Voor mensen die graag in de desktopinterface werken is de lagere resolutie zelfs een voordeel aangezien knoppen en teksten niet te klein worden weergegeven.

Ook de touch-bediening verloopt zonder problemen. Het display reageert snel op input, is redelijk nauwkeurig en ook multitouch gestures worden goed geïnterpreteerd en uitgevoerd. Wel blijft het duidelijk dat de desktop interface niet geoptimaliseerd is voor touch, vooral door de kleinere teksten en elementen. Hiervoor kun je echter de optionele stylus aanschaffen, waarover later meer.

Geluid

De stereoluidsprekers van de Latitude 10 zitten verwerkt aan de achterzijde van de tablet en zoals we in al veel reviews aangegeven hebben is dit niet de meest optimale locatie voor een speaker. Het geluid wordt namelijk van de gebruiker af gestuurd. Ondanks de plaatsing zijn de speakers van de Latitude 10 niet verkeerd. Er komt voldoende volume uit om een kleine kamer te vullen, al kan het hier en daar aan laag ontbreken. Voor het uitgebreid luisteren van muziek of het bekijken van een film raad ik een extern speakersetje aan, maar voor een simpele YouTube video of een game is het meer dan voldoende.

Dell Latitude 10 – Accessoires

De Dell Latitude 10 is niet zomaar een stand-alone tablet. Dell richt het apparaat namelijk specifiek op zakelijke gebruikers die een complete oplossing willen hebben. Dit doet het bedrijf door zowel qua software als qua hardware extra mogelijkheden te bieden. Wat betreft de hardware hebben we de aansluitingen reeds behandeld en de verwisselbare batterij behandelen we later, maar Dell brengt ook een aantal interessante accessoires op de markt die met de tablet gekocht kunnen worden.

Dell-Latitude-10-accessoires

Dock (€108,99)

Een van de meest interessante accessoires is het dock. Hier kan de tablet eenvoudig middels de dockconnector in geplaatst worden. De dockconnector is het enige aansluitingspunt en heeft wat bewegingsvrijheid, maar helaas voelt het niet voldoende stevig aan om de zorg weg te nemen dat de connector bij een abrupte beweging beschadigd kan raken of dat de tablet uit het dock valt. Voor de rest is het dock een prima ‘desktop’ oplossing. Zo beschikt de accessoire aan de voorzijde over een volwaardige USB 2.0 poort en een koptelefoon aansluiting. Aan de achterzijde zien we drie USB 2.0 poorten, een volwaardige HDMI poort en een ethernetpoort terug. Op het dock is dus eenvoudig een muis en keyboard aan de sluiten om de tablet als desktop te gebruiken. Het dock is verder net vormgegeven, weegt voldoende om stevig te staan en pas door het compacte formaat op ieder bureau. Een nadeel is echter dat het dock niet echt vormgegeven is om handig mee te nemen, en laat dat nu juist het idee van een tablet zijn.

Sleeve/cover (€35,99)

Dell heeft ook een zogenaamde softtouch etui voor de Latitude 10 op de markt gebracht. Deze softtouch etui is echter niet zo zacht als de naam doet verwachten. Het geheel voelt een beetje aan als karton met een zachte voering aan de binnenzijde. Gelukkig is de cover een stuk steviger dan karton met harde randen die de tablet stevig in de cover vastzetten. Ook zijn er openingen voor alle aansluitingen en knoppen, is er een houder waarin je een optionele stylus kunt plaatsen, en kun je de tablet eenvoudig in een hoek zetten voor bijvoorbeeld het kijken van een film. Een nadeel van het gebruikte materiaal is echter dat de cover snel vies wordt door vette vingers.

Dell-Latitude-10-cover

Stylus (actief, €25,99)

Wanneer bediening middels touch niet je voorkeur heeft, iets dat vooral te begrijpen is in de desktopinterface, kun je de optionele actieve Wacom stylus aanschaffen. Hiermee kun je de tablet eenvoudig bedienen maar ook is het mogelijk teksten te schrijven welke door de tablet omgezet worden in getikte tekst. Deze functie werkt redelijk goed, mits je handschrift niet té verwarrend is en je soms wat geduld moet hebben voordat woorden herkend worden. Ook gaat het display zonder problemen om met een handpalm die je op het scherm legt. De bediening of het schrijven van teksten wordt hierdoor niet beperkt. Enig nadeel is dat de stylus niet in de tablet zelf weggestopt kan worden waardoor je deze los bij je moet dragen of in de houder van de cover moet stoppen. Daarbij voelt de stylus wat goedkoop aan.

stylus-input-dell

Dell Latitude 10 – Software

Windows 8

De Dell Latitude 10 draait op Windows 8 of Windows 8 Pro, afhankelijk van de keuze die je bij je bestelling maakt. Binnen Windows 8 heb je de beschikking over twee interfaces; de touch interface met de zogenaamde tiles (tegels) en de desktop interface die gelijk is aan de interface van eerdere Windows versies. Ook heb je onbeperkte toegang tot de desktop interface en kun je traditionele Windows programma’s (.exe bestanden) zonder problemen installeren. Beide interfaces hebben we qua mogelijkheden en functies in eerdere reviews al uitgebreid behandeld dus daar ga ik niet veel dieper meer op in. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Windows-8-Dell

Dell’s eigen software

Wat betreft de software van Dell zelfs en software van derden doet de fabrikant het rustig aan. Ja, er wordt een tutorial meegeleverd en Skype staat vooraf geïnstalleerd, maar dan hebben we het belangrijkste wel gehad. De tablet is niet voorzien van bloatware van onder meer virusscanners en webwinkels, wat een mijn optiek een groot pluspunt is. Je begint dus met een een clean install en kunt zelf op zoek gaan naar interessante apps en programma’s.

Microsoft Office

De Dell Latitude 10 wordt niet standaard met Microsoft Office geleverd, het is immers geen Windows RT apparaat, dus zul je dit pakket zelf moeten aanschaffen en installeren. Ik heb een preview versie van Microsoft Office geïnstalleerd en deze functioneerde zonder problemen, al duurde het soms wat lang om een programma op te starten, zeker wanneer er al meer openstaat. Zodra je Office geïnstalleerd heb zie je de Word, Excel, etc. icoontjes direct terug in het algemene startscherm. Echter wordt je direct omgeleid naar de desktopinterface zodra je één van de Office applicaties opstart. Hoewel Microsoft Office 2013 geoptimaliseerd zegt te hebben voor touch-input blijft de software voor veel functies en elementen nog erg lastig te gebruiken op een touchscreen.

Office-Windows-8

Applicaties

Natuurlijk wordt er wel software meegeleverd waardoor je direct aan de slag kunt. Wanneer je een Windows 8 of Windows RT tablet voor de eerste keer opstart zul je direct zien dat het startscherm gevuld is met een aantal interessante applicaties als nieuws, weer, e-mail, berichten en Bing. De Touch interface kun je ook zelf verder vullen met applicatie die te vinden zijn in de Windows Store. Echter is het aanbod (Nederlandse) applicaties ook zes maanden na de lancering van  het besturingssysteem nog erg beperkt. In de desktopinterface kun je gelukkig helemaal je gang gaan aangezien hier alle traditionele desktopprogramma’s die we van eerdere Windows versies kennen geïnstalleerd kunnen worden. Echter zit hier wel een belangrijke beperking aan en dat is de processor, waarover later meer.

Beveiliging

Ook op het gebied van software heeft Dell aan de zakelijke gebruiker gedacht. Zo is er ondersteuning voor Intel’s Platform Trust technologie en een optionele Trusted Platform Module. Daarbij geeft Dell aan dat de tablet gebruik maakt van data-encryptie.

Dell Latitude 10 – Prestaties

Een belangrijk onderdeel zijn natuurlijk de prestaties en deze zijn grotendeels afhankelijk van 1.8GHz dualcore Intel Atom Z2760 processor, de 2GB aan werkgeheugen en de 64GB aan flash opslaggeheugen. Nou hebben deze processor al een aantal keer in reviews voorbij zien komen en kwamen we elke keer tot dezelfde conclusie; deze is niet geschikt voor de intensieve taken als grafisch geavanceerde games, fotobewerking en videobewerking. Dezelfde conclusie moet ik in dit geval wederom trekken. Hoewel de Latitude 10 prima presteert in de touch-interface met alle bijbehorende apps is het gebruik van de desktopinterface beperkt. In deze interface moet je het vooral houden bij de relatief simpele programma’s als Microsoft Office, Internet Explorer en misschien een licht programma voor de bewerking van foto’s.

Voor de meeste dagelijkse taken is de Latitude 10 een goede tablet. Het browsen in zowel de touch-versie als desktopversie van Internet Explorer 10 gaat snel en zonder problemen, het gebruik van Office en het schakelen tussen deze programma’s verloopt soepel en het spelen van games uit de Windows Store levert weinig problemen op. Ook het opstarten van de tablet gaat razendsnel, binnen 15 seconden kun je aan de slag. Het wegschrijven van bijvoorbeeld foto’s en video’s duurt op de Latitude 10 wat langer doordat er gekozen is voor flash-geheugen in plaats van een SSD. Nu is dit gelukkig geen groot nadeel.

Dell Latitude 10 – Batterij

De Dell Latitude 10 beschikt standaard over een 30Wh batterij die het indrukwekkend lang uithoudt, zeker voor een tablet met Intel processor. Wanneer je de tablet redelijk intensief gebruikt – altijd verbonden met wifi, zo nu en dan een video, flink wat browsen, achtergrondmuziek, Office programma’s gebruiken en apps downloaden –  moet je er makkelijk 7.5 uur uit kunnen halen. Een volledige werkdag, inclusief pauzes, zou dus geen probleem moeten zijn. Mocht je echter meer van de batterij vragen dan kun je een extra batterij aanschaffen. Voor een prijs van €54,99 euro krijg je een 4-cell 60Wh batterij waarmee de batterijduur ongeveer op 16 uur terecht komt.

Dell Latitude 10 – Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Dell Latitude 10 een tablet met goede prestaties maar puur geschikt voor de dagelijkse taken als browser, documenten bewerken, e-mailen, etc. Daarbij beschikt de tablet over nagenoeg alle poorten en uitbreidingsmogelijkheden, is het display boven gemiddeld goed, kun je met de batterij makkelijk een volle dag vooruit en voorziet Dell in de behoeften van de zakelijke gebruiker of hardwerkende consument door interessante accessoires ter beschikking te stellen. Het dock is een handige accessoire om van je tablet een soort van desktop te maken maar is niet echt mobiel en de dockconnectie laat te wensen over. De stylus werkt nauwkeurig maar voelt wat goedkoop aan. De softtouch etui beschermt de tablet voldoende en biedt handige posities om je tablet in een hoek te plaatsen.

Dell-Latitude-10-totaal

De Dell Latitude 10 is een flexibele tablet met veel mogelijkheden maar om het meeste eruit te halen zijn de accessoires wel aan te raden en is de kans groot dat je ook voor extra opties als 128GB aan opslagruimte gaat. Dat maakt de tablet vooral geschikt voor de intensieve (zakelijke) gebruiker die zo’n 1.000 euro (of meer) te besteden heeft. Als je budget niet toereikend is en/of je hebt al die accessoires niet nodig, dan zijn er ook interessante tablets die voor minder geld een volledige Windows 8 ervaring en diverse aansluitingsmogelijkheden bieden, bijvoorbeeld de ASUS Vivo Tab Smart. Is je budget wel toereikend maar zoek je meer iets dat richting een hybride gaat dan is bijvoorbeeld de HP Envy x2 met keyboard dock een interessante optie.

Minpunten

 • Optionele dock is niet mobiel
 • Prestaties niet toereikend voor intensieve taken
 • Aan de dure kant, zeker met alle accessoires

Pluspunten

 • Prima prestaties
 • Veel handige accessoires voor intensieve gebruikers
 • Goed display met hoge helderheid
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct
 • Delen:
Dell Latitude 10
Windows 8

Reacties

 1. tuur
  23 maart, 2013 om 20:29

  Mooie,review, heb zelf de Lenovo Thinkpad Tablet 2 aangekocht en ben hiermee,zeer tevreden. Ik heb wel, tot mijn zeer grote tevredenheid, de Wacom Bamboo Feel stylus aangekocht. Is echt een beestig goede digitizer. Werkt ook met de Dell tablet.
  Notities nemen in bv OneNote is een waar genot met deze pen.

 2. Take A Money
  23 maart, 2013 om 20:55

  Aan de dure kant? Kom aub op man. De surface rt ligt tegen de 600 dit is een full.windows 8 systeem de goedkoopste ipad 5 tientjes goedkoper.

  • Martijn Chel
   23 maart, 2013 om 21:47

   AUB eerst even lezen!
   Dit is excl. BTW dus komt neer 700 euro.
   Kijkend naar de directe concurrentie kun je voor minder geld hetzelfde krijgen, wel zonder die accessoires, en dan heb ik het niet over een iPad want die vergelijking kun je nauwelijks maken. Dat hebben we al meerdere keren besproken.

 3. wout :D
  26 maart, 2013 om 11:36

  kun je op de tablet word etc. gratis krijgen??? of moet je dat erbij kopen.

  • Martijn Chel
   26 maart, 2013 om 12:30

   Nee, dat moet los gekocht worden.

   • wout :D
    26 maart, 2013 om 12:53

    jammer… maar is er den wel een vakje voor de mails zoals outlook??

   • Martijn Chel
    26 maart, 2013 om 12:58

    Ja, je kunt de standaard Mail app van Microsoft gebruiken.

   • wout :D
    26 maart, 2013 om 13:09

    thanx, goed review trouwens. en hoeveel kost de goedkoopste INCLUSIEF btw dat ik kan weten hoeveel geld ik moet sparen (ik zit op de middelbare school)

   • Martijn Chel
    26 maart, 2013 om 13:13

    Thanks.
    Voor de Essentials versie moet je 615 euro neerleggen.

   • wout :D
    26 maart, 2013 om 13:29

    Ik twijfel tussen microsoft surface (deze is goedkoop maar heeft geen intel prossecor) en latitude 10 (deze is duurder) en ik zou misschien de xps 12 willen als iemand wilt bij leggen (want 1300 euro is een beetje veel)

 4. wout :D
  26 maart, 2013 om 12:54

  ow sorry dat stond er al in dat je het los moet kopen

 5. oonaghlab
  17 april, 2013 om 12:21

  Wat mij opvalt is dat een tablet heel vaak buiten wordt gebruikt maar in de reviews en de tests lees je nooit over de leesbaarheid buiten.
  Ik doe op dit moment een zoektocht naar een geschikt tablet dat ook in de zomer bij veel zonlicht goed is te gebruiken. Wie helpt mij?

 6. Kees
  14 juni, 2013 om 7:29

  Beste Tabletsmagazine,
  kan je de accessoires ook gebruiken bij de essential versie?

  Kees

  • Martijn Chel
   14 juni, 2013 om 9:22

   Ja, die zouden zoals ik het begrijp zeker moeten werken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.