Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Envy x2

Geschreven door
Geplaatst op12 maart 2013, 12:03 CategorieHardware

Toen vorige week het nieuws naar buiten kwam dat HP met een budgettablet met Android op de markt komt dacht ik natuurlijk meteen weer aan (het gefaalde) WebOS. Ik vond het eigenlijk wel leuk dat HP weer wat ging proberen op de tabletmarkt. Het is en blijft toch een bijzonder interessant segment voor het oude vertrouwde merk. Op zichzelf is het raar dat ik het nieuws van die budgettablet als een terugkeer naar de tabletmarkt zag want op dat moment had ik al de HP Envy x2 op mijn bureau liggen, een Windows 8 hybride. Aangezien het scherm los van het toetsenbord dock gebruikt kan worden en als losse tablet kan fungeren had ik waarschijnlijk dat apparaat als een onderdeel van HP’s activiteiten op de tabletmarkt moeten zien. In deze review onderzoek ik onder andere waarom dit niet het geval was.

De HP Envy x2 is een hybride Windows 8 tablet met een Intel Atom Clover Trail processor. De keuze voor een Atom processor maakt het voor HP dus mogelijk een laptop/tablet hybride te maken die draait op de volledige versie van Windows 8, niet de Windows RT versie waar het gebruik van apps beperkt wordt tot de moderne interface.

HP Envy x2 – Specificaties

De specificaties van deze machine zien er in opgesomde vorm als volgt uit:

Tablet

 • 11.6 inch IPS Display
  • Resolutie van 1366 x 768 pixels
  • 400 nits lichtopbrengst
 • Intel Atom Clover Trail Processor
  • 1.8 Ghz Dualcore
 • 2GB RAM
 • 64GB hardeschijf (SSD)
 • MicroSD kaart reader
 • Koptelefoonjack (onderop)
 • 8mp camera met LED flash
 • HD webcam (1080p) voor videogesprekken
 • Beats Audio

Keyboard dock

 • Bijna volledig formaat toetsenbord
 • Twee USB poorten (2.0)
 • Volledig formaat HDMI poort
 • Koptelefoonjack
 • Volledig formaat SD-kaart lezer
 • ‘Extra’ accu

Zoals je ziet is het een zeer degelijk aanbod qua aansluitingen maar ook weer niets dat er echt bovenuit springt. Het enige echte opvallende is misschien wel dat de meeste aansluitingen terug te vinden zijn in het keyboard dock.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de HP Envy x2.

HP Envy x2 – Video

HP Envy x2 – Design en Hardware

De HP Envy x2 lijkt het meeste op een Macbook Air, en dat is geen schande want de Macbook Air is een knappe computer. HP heeft voor een aluminium behuizing gekozen met een hoop afgeronde hoeken en vormen, iets dat mij persoonlijk het meest doet denken aan de producten van Philips. Een glasplaat beschermt het scherm van de tablet en het keyboard dock gemaakt van een combinatie tussen aluminium en plastic met zwarte toetsen in de chicklet style (island-style). Al met al is het een mooi ogend apparaat dat alleen door de echte fanboys als wannabe Macbook gezien zal worden. Voor ‘normale’ mensen is het gewoon chique computer.

HP-Envy-x2-open-zijkant

Display

Een 11.6 inch scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels is niets bijzonders, zeker niet als je de PPI (pixels per inch) zou gaan berekenen. Toch is het zo’n beetje de standaard voor Windows 8 hardware en is het in praktijk ook niet een slecht scherm. Sowieso zit je meestal wat verder van een machine van dit formaat af en dat maakt de pixeldichtheid ook een stuk minder relevant. Qua kijkhoeken en kleurweergave is er niets te klagen aangezien HP gewoon voor een IPS scherm gekozen heeft.

Processor en RAM

De HP Envy x2 wordt aangedreven door de Intel Atom Clover Trail processor in combinatie met 2GB RAM. In eerdere reviews van hardware met deze combinatie heb ik al aangegeven dat dit geen snelheidsmonsters zijn en dat dit vooral duidelijk wordt wanneer er krachtige desktopsoftware (.exe bestanden) geïnstalleerd wordt. De tablet krijgt het moeilijk zodra je een grafisch intensief spelletje probeert te spelen (onmogelijk zou ik zeggen) en wordt erg traag bij software zoals GIMP (Photoshop alternatief) of Microsofts eigen Movie Maker. Voor tekstverwerking, browsen en soortgelijke simpele taken is het acceptabel maar voor zwaarder werk kan je beter op zoek naar een zwaardere machine.

Aansluitingen en knoppen

Zoals gezegd is het meest opvallende van de aansluitingen dat de meeste zich bevinden op het keyboard dock en dus niet op de tablet zelf. Zoals je verderop onder het kopje gebruik kunt lezen maakt het niet heel veel uit want – net als bij al die andere hybrides – is de HP Envy x2 als tablet ook niet een apparaat dat erg uitnodigend is om op die manier gebruikt te worden.

De aansluitingen die er zijn, zijn natuurlijk gewoon erg handig en ik ben fan van de keuze om een volledig formaat HDMI poort te gebruiken in plaats van een of ander miniaturisering van die poort. Het maakt het gewoon een stuk makkelijker de computer aan te sluiten op een TV of monitor. Een volledig formaat SD kaart lezer is erg handig voor foto’s en dergelijke. De MicroSD poort die in de tablet zelf zit maakt het handig om het geheugen van de tablet uit te breiden.

Camera

Een camera wordt exponentieel minder bruikbaar naarmate het formaat van de tablet toeneemt, in ieder geval wat mij betreft. Aangezien het hier over een 11.6 inch tablet gaat is het lastig de camera aan de achterkant te beoordelen op zijn bruikbaarheid buiten, maar de 8MP en LED flash die HP heeft toegevoegd is op papier in ieder geval een prima ding om kiekjes mee te schieten. De HD camera aan de voorkant is qua kwaliteit prima voor Skype-gesprekken al moet je echt verdacht ver van de tablet af zitten om je gezicht volledig in beeld te krijgen. Ik kon met mijn vrij lange armen nog maar net het toetsenbord raken, maar voor normale (of in ieder geval kleinere mensen) is de camera onbruikbaar omdat de ‘zoomfactor’ gewoon te groot is.

Speakers

Qua geluid moet ik eigenlijk wat aandacht schenken aan de Beats audio techniek die in deze tablet verwerkt zit. Beats is het bedrijf dat opgestart is door een bekende rapper en na een kort onderkomen bij HTC heeft nu HP de rechten gekocht om stickers met het rode logo op hun apparatuur te mogen plakken. Ik hoor geen noemenswaardig verschil met andere apparatuur wanneer via de ingebouwde speakers muziek wordt geluisterd. Net als bij andere tablets is het goed bruikbaar voor het kijken van een YouTube filmpje of het luisteren van een muziekje (waar blijf die Windows 8 ‘metro’ Spotify app!?) maar voor alle serieuze toepassingen moet je toch echt op zoek naar een andere oplossing.

Keyboard dock

Een keyboard dock dat bij een 11.6 inch tablet hoort is fijner dan een keyboard dock dat bij een 10.1 inch tablet hoort, gewoon omdat er meer ruimte is om ook daadwerkelijk toetsen in het keyboard te verwerken die bijna net zo groot zijn als de toetsen van een volledig toetsenbord. Op de HP Envy x2 zitten toetsen die lijken op de toetsen die je onder andere kent van een Macbook Air – chicklet style (island) toetsen die gewoon goed en fijn reageren. Ik had geen moeite te wennen aan het toetsenbord en dat is zeker voor een machine waar productiviteit hoog in het vaandel staat erg belangrijk. Het trackpad werkt ook gewoon naar behoren en ondersteunt dingen als scrollen met twee vingers.

HP-Envy-x2-keyboard

De aansluitingen die op het toetsenbord zitten zijn hierboven al besproken en de extra accu die in de basis verwerkt is brengt fijn een paar uur extra accuduur met zich mee. De verbinding tussen tablet en keyboard dock is gewoon prima en lijkt erg op de manier waarop bijvoorbeeld een Transformer Pad van ASUS in elkaar steekt. Gelukkig is de verbinding redelijk stabiel en hoewel er iets ruimte is om te wiebelen is het niet erger dan je mag verwachten bij een dergelijk systeem, een goede zaak dus.

HP-Envy-x2-trackpad

Het blijft wel een probleem om een systeem te maken waar de tablet los kan en er dus een hoop van de hardware in de tablet verwerkt moet zitten. Dit maakt het tablet gedeelte van de hybride gewoon wat zwaarder dan een normaal laptopscherm. Het gevolg hiervan is dat de balans tussen keyboard en scherm niet optimaal is. Je moet dus een beetje rekening mee houden in welke hoek en op welke ondergrond je de HP Envy x2 gebruikt, en zeker bij het gebruik van het touchscreen is het dus mogelijk de tablet ‘omver’ te drukken.

HP Envy x2 – Software

De HP Envy X2 draait op de volledige Windows 8 versie en dat betekent dus dat je gewoon de programma’s die je van bijvoorbeeld Windows 7 kent kan draaien op de machine, wel in de ‘ouderwetse’ desktopomgeving. De moderne interface is natuurlijk ook aanwezig en hier zijn dan ook de moderne apps (fullscreen met de vierkante designelelementen) te vinden. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Screenshot-Metro

Zoals zo vaak besproken in Windows 8 hardware reviews zijn de standaard apps die je op een tablet/laptop hybride wilt gebruiken gewoon te vinden op de HP Envy X2. Zaken als browsen, mailen, spelletjes spelen en het kijken van gestandaardiseerde informatie zoals nieuws, weerberichten en aandeelkoersen zijn gewoon allemaal aanwezig.

Nieuwe software voor de moderne omgeving kan gevonden worden in de Windows Store. Zoals al vaker gezegd is het aanbod nog niet enorm maar lijkt er toch iedere review (er zit meestal een week of wat tussen) wat groei in te zitten. Ook nu is het aanbod weer iets beter geworden maar is het nog niet te vergelijken met het aanbod dat je kan vinden op een Android of iOS apparaat. Natuurlijk heb je wel het voordeel dat ook ‘oude’ software gekocht/gedownload/geïnstalleerd kan worden in de desktopomgeving en je dus in principe toegang hebt tot het volledige aanbod aan software dat de laatste jaren voor het Windows OS geschreven is. Natuurlijk is dit wel vaak software die wat meer vraagt van de hardware en per definitie niet of een stuk minder geschikt is voor besturingen met je vingers.

HP levert maar weinig vooraf geïnstalleerde software mee met de HP Envy x2 en dat vind ik een goede zaak. Iedereen kan zelf wel op zoek gaan naar de apps en mogelijkheden die ze willen op hun computer. De dingen die wel meegeleverd worden (naast wat recovery en registratie bende) zijn Kindle, Skype, een Muziek streaming app en een foto applicatie.

HP Envy x2 – In gebruik

Voor mij blijft Windows 8 hardware nog steeds het type hardware dat ik met productiviteit in het achterhoofd bekijk. En zoals gezegd is daar het 11.6 inch erg fijn voor omdat het niet alleen meer ruimte biedt voor bijvoorbeeld alinea’s tekst op je beeld maar vooral ook meer ruimte biedt om een goed toetsenbord (dock) te combineren. Zo ook voor de HP Envy x2. Om dezelfde reden was ik ook een redelijke fan van de Samsung ATIV Smart PC combinatie.

De Intel processor stelt – net als bij andere tablets – echter wel weer teleur. Ik zou het apparat daardoor gewoon als traag willen omschrijven en zeker het gebruik van desktopsoftware wordt daardoor een frustrerende bedoeling. Niet dat het onmogelijk is een programma als GIMP (fotobewerking) te draaien maar je zult wel gewoon wat meer geduld moeten opbrengen. En dat is jammer voor een machine die bijna 1.000 euro kost.

HP-Envy-x2-zijkant

11.6 maakt het dus een fijner formaat om het laptopgedeelte van het hybride verhaal in te vullen, maar daar staat dan wel strak tegenover dat het voor een tablet toch wel erg groot is. Zo groot dat ik de HP Envy x2 niet echt als tablet heb willen gebruiken. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen als het spelen van een spelletje als Cut the Rope of Fruit Ninja. Voor alle andere toepassingen had ik toch liever de combinatie van scherm en keyboard voor me staan.

HP Envy x2 – Conclusie

Op dit moment lijken er gewoon nog geen echt goede opties op de markt te zijn die het beste van zowel een tablet als een laptop kunnen brengen. Toch is de HP Envy x2 de hybride die het dichtstbij een echt goed product komt. De HP Envy x2 heeft zowel als tablet (te groot) en als laptop (te langzaam) nog wat nadelen. Neem daarbij mee dat er een prijskaartje van bijna 1.000 euro aan dit apparaat hangt en het wordt erg lastig het een echte aanrader te noemen.

Er staat wel tegenover dat HP met de HP Envy x2 erg dichtbij een aanrader komt, en het is van de verschillende hybrides die ik tot nu toe gebruikt en getest heb ook wel mijn favoriet. De gebruikte materialen voor de behuizing zijn prima de luxe en de accuduur is met 10 uur (in combinatie met keyboard dock) gewoon prima. Het toetsenbord zelf is ook goed en – de moderne kant van – Windows 8 geeft genoeg mogelijkheden standaard zaken goed uit te voeren. Maar de ervaring blijft een beetje als een netbook voelen en daar is 1.000 euro toch echt teveel geld voor.

Minpunten

 • Relatief trage Intel Atom processor
 • Net te groot om als fijne tablet te gebruiken
 • Balans tussen keyboard en tablet is niet optimaal

Pluspunten

 • Luxe materialen en bouwkwaliteit
 • Veel aansluitingsmogelijkheden
 • Goed en ruim toetsenbord
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
HP Envy x2
Windows 8

Reacties

 1. Take A Money
  12 maart, 2013 om 12:32

  Wacht op de surface pro

 2. Laurens
  12 maart, 2013 om 15:32

  Sorry hoor jongens maar de koptelefoon-aansluiting op de tablet zelf zit onderop ;)

  • Martijn Chel
   12 maart, 2013 om 15:47

   Je hebt helemaal gelijk! Excuus voor de verwarring..

  • Sam Rijver
   12 maart, 2013 om 15:54

   Wow ik heb daar strak overheen weten te kijken. Geen idee hoe ik dat gemist heb! Bedankt voor de toevoeging

 3. leon
  16 juni, 2013 om 12:48

  Wij hebben nu 2 envy laptops waarbij het scherm los is gegaan van de laptop .breekt gewoon af.
  Wordt wel onder garantie gerepareerd maar zou niet moeten.
  Nooit eerder gehad met onze andere laptops .
  Je ziet ook dat de bevestiging echt niet goed is.

 4. Henk Visser
  10 augustus, 2015 om 21:20

  Dit is absoluut de slechtste PC ooit gebouwd. geluid is waadeloos ondanks dr beats logo. processor super traag. zware kast maat dat hij achterover valt omdat beeldscherm te zwaar is. zeer zwakke wifi ontvanger. haperend toetsenbord. HP onwaardig

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.