Review: Lenovo IdeaPad Yoga 13 Windows 8 convertible

03 maart 2013 + 10 minuten 4 Reacties
Ideapad-Yoga-13

Met de komst van Windows 8 zien we een bepaalde categorie apparaten steeds vaker opduiken; de convertibles. Windows 8 is namelijk ideaal voor het productief werken op een laptop of desktop maar is volgens Microsoft ook geschikt voor mediaconsumptie op een tablet. De Lenovo IdeaPad Yoga 13 is een dergelijke convertible die dienst kan doen als laptop en als tablet.

Nog niet zo heel lang geleden hebben we gekeken naar de Dell XPS 12, een Windows 8 convertible met een display dat omgedraaid kan worden waardoor het geheel als tablet en als laptop kan worden gebruikt. De Lenovo IdeaPad Yoga is gebaseerd op eenzelfde concept maar beschikt over een display dat 360 graden kan draaien. Hierdoor kun je het apparaat als tablet en als laptop gebruiken, en kun je het apparaat in een zogenaamde ‘tent modus’ en ‘standaard modus’ zetten.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Specificaties

Net als de Dell XPS 12 is de Lenovo IdeaPad Yoga 13 kijkend naar de specificaties een Ultrabook. Het apparaat komt in meerdere configuraties met een Intel Core i3, i5, of i7 processor, maximaal 8GB aan werkgeheugen en maximaal 256GB aan SSD opslaggeheugen. Het reviewexemplaar dat wij van Lenovo ontvangen hebben is het model dat in de meeste Nederlandse winkels ligt. Deze versie beschikt over een Intel Core i5 processor met een dynamische kloksnelheid van 1.7GHz tot 2.6GHz, 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslaggeheugen. De adviesprijs bedraagt 1.199 euro.

Verder beschikken alle modellen, waaronder dus dit model, over een 13.3 inch IPS LCD display met een opvallende resolutie van 1.600 bij 900 pixels, GPS, Bluetooth, Wifi, USB 2.0 en 3.0 poorten, een HDMI poort en een SD card reader. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich ook nog een 1.0 megapixel webcam. Wat betreft de software heb je de beschikking over Windows 8.

Meer informatie, alle specificaties en de laatste nieuwtjes vind je op de productpagina van de Lenovo IdeaPad Yoga 13. Mocht overigens Windows RT je voorkeur hebben dan heeft Lenovo ook de IdeaPad Yoga 11 in het assortiment. Dit model draait op Windows RT en beschikt over een 11.6 inch display.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Video review

Hieronder vind je mijn video review van de Lenovo IdeaPad Yoga 13 waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Hardware & design

Design en afmetingen

Ook bij het uitpakken van de Lenovo IdeaPad Yoga 13 heb je meteen het gevoel met een premium product te maken te hebben. Niet alleen de doos is elegant, ook het apparaat zelf komt direct indrukwekkend over. Hoewel de specificaties een gewicht van 1.54 kilogram aangeven voelt het apparaat lichter aan en ook het uiterlijk is vrij strak en minimalistisch. Lenovo heeft ervoor gekozen weinig toeters en bellen aan het design toe te voegen, wat op zich een goede keuze is.

Dichtgeklapt zijn de achterzijde en onderzijde zilverkleurig maar zodra je het apparaat openklapt overheerst de kleur zwart. Het frame rondom het 13.3 inch display is compleet zwart, rondom het toetsenbord bevindt zich een zachter materiaal met een lichte structuur, de toetsen van het keyboard zijn compleet zwart met grijze of oranje icoontjes en ook het trackpad heeft een zwarte kleur meegekregen.

De IdeaPad Yoga 13 heeft een afmeting van 333.4 x 224.8 x 16.9 mm en is daarmee niet direct een tablet te noemen maar komt overeen met de gemiddelde Ultrabook. Toch voelt het apparaat in eerste instantie niet te groot of te dik aan of heb je het gevoel dat er op bepaalde punten ruimte bespaard had kunnen worden. Alle aansluitingen zitten netjes in het design verwerkt en het geheel voelt zeer degelijk aan.

Aansluitingen en knoppen

Wat betreft de aansluitingen is de IdeaPad Yoga 13 gemiddeld uitgerust. Aan de rechterzijde van het toetsenbord gedeelte vinden we de aansluiting voor de lader, een USB 2.0 poort en een SD kaart lezer. Deze kaartlezer kan gebruikt worden door het inzetstukje in te drukken wat voor mensen met wat dikkere vingers nogal lastig is. Aan de linkerzijde van het toetsenbord vinden we een volwaardige HDMI poort, een USB 3.0 poort en een koptelefoon aansluiting. Ook is hier de volumerocker te vinden. Op de voorzijde is de aan/uit knop geplaatst en is een batterij indicator te vinden. Zoals gezegd is het apparaat verder vrij minimaal uitgerust en zien we aan de dunne achterzijde van het keyboard alleen nog de roosters voor de ventilatie terug.

De verschillende posities

Het unieke van de Lenovo IdeaPad Yoga 13 is natuurlijk het feit dat er verschillende posities en modi mogelijk zijn. De eerste positie ligt het meest voor de hand en is naar mijn idee ook de positie die je het vaakst zult gebruiken. Dit is de standaard laptop/Ultrabook positie voor het productief werken. Hierbij heb je het toetsenbord en het scherm direct voor je neus, niks aparts dus.

Daarnaast kun je het display compleet (360 graden) omdraaien waardoor de onderzijde van het display tegen de onderzijde van het toetsenbord komt te liggen. Dit is de zogenaamde tablet modus waarbij je het scherm compleet middels touch kunt bedienen en het toetsenbord geen functie heeft. Bij het in de hand houden van het apparaat voel je de toetsen echter wel en hoewel ze geen functie hebben op dat moment is het een wat vreemde ervaring. Op zich valt hier aan te wennen maar echt comfortabel is het niet. Ook het gewicht en de afmetingen spelen in deze modus een belangrijke rol. Met een gewicht van 1.54 kilogram is het geheel nogal zwaar en het in één hand houden voor langer dan een paar minuten is dan ook zeer lastig. Deze modus lijkt voornamelijk interessant wanneer je het apparaat op je schoot legt of even snel wat aan iemand wilt tonen.

Ook is het geheel in twee modi te plaatsen waarmee zowel het scherm als het toetsenbord gedeelte een belangrijke rol spelen. De eerste modus is de zogenaamde ‘tent modus’. Hiermee wordt het geheel als het ware in een tent-vorm geplaatst waarbij het scharnier, de koppeling tussen scherm en keyboard, naar boven wijst. Ook deze modus is geschikt voor specifiek gebruik, met name op een tafel of op een bureau. Het geheel staat dan redelijk stevig waardoor je in een hoek op het scherm (als tablet) kunt werken.

De andere modus is de zogenaamde ‘stand modus’ en is wellicht de meest interessante modus. Hiermee wordt het scherm niet 360 graden gedraaid maar in een hoek gezet met het toetsenbord dat naar beneden wijst. Op deze manier is het touchscreen eenvoudig ook op je schoot, op een tafel, op een bureau, in een bed of waar dan ook te gebruiken. Op elk oppervlak staat het geheel redelijk stevig en kun je middels touch alle taken zonder problemen uitvoeren.

Display

De IdeaPad Yoga 13 beschikt over een 13.3 inch display met een 16:9 beeldverhouding en een resolutie van 1.600 bij 900 pixels. Hoewel de resolutie wat minder is dan tablets en laptops met Full HD 1080p schermen, vooral ook door het grote schermformaat, wordt alles voldoende scherp weergegeven. In de desktop interface is de iets lagere pixeldichtheid zelfs een klein voordeel omdat elementen niet te klein weergegeven te worden. Zodra je in de Windows 8 Touch Interface werkt, surft over het internet of video’s bekijkt in tablet modus valt de wat lagere resolutie wel op in vergelijking met de HD displays van concurrenten maar een nadeel kan ik dit niet noemen.

Op het display is verder vrij weinig aan te merken. Objecten worden scherp weergegeven, de kleurproductie is prima met natuurlijke kleuren en diepe zwartwaarden, en de kijkhoeken liggen ook op een prima niveau. Ook kan de helderheid van het scherm redelijk hoog ingesteld worden waardoor je bij veel omgevingslicht nog voldoende van de content kunt zien om comfortabel te kunnen werken. Wel vallen reflecties te vaak teveel op. Alles bij elkaar genomen is het een redelijk gemiddeld display dat vrijwel alles prima doet.

Qua touch bediening heb ik weinig problemen ervaren. Hier en daar had het apparaat wat moeite met het herkennen van een bepaalde touch en zag soms een tap aan voor een swipe. Dit probleem kwam echter een enkele keer voor en zorgde niet voor grote irritaties. Wel blijft het duidelijk dat de desktop interface niet geoptimaliseerd is voor touch, vooral door de kleinere teksten en elementen. Het trackpad dat op het toetsenbord gedeelte te vinden zal dan ook in de desktop modus voornamelijk gebruikt moeten worden. Dit is overigens wel lastig wanneer je de het apparaat in tablet, tent of stand modus gebruikt. Bij veel programma’s (Ja, ook Office) moet er namelijk nog steeds geschakeld worden tussen touch interface en desktop interface. Omdat touch bediening in de desktop interface niet optimaal is zul je het scherm dus weer om moeten klappen voordat je verder kunt.

Trackpad en toetsenbord

De IdeaPad Yoga 13 beschikt over een volledige QWERTY keyboard met een nagenoeg alle functietoetsen die je vaak nodig zult hebben. De toetsen hebben een wat aparte afgeronde vormgeving, exact zoals we van andere Lenovo producten kennen, en zijn comfortabel te bedienen. De feedback van de toetsen en de ruimte tussen de toetsen is voldoende waardoor je comfortabel langere teksten kunt tikken zonder verkeerde toetsen te raken of toetsen dubbel te raken.

Toch zit er een groot minpunt aan het keyboard en dat is de irritant kleine backspace toets. Deze heb ik menig maal gemist wat op een gegeven moment toch behoorlijk gaat irriteren. Ook de enter toets is niet een van de grootsten waardoor je deze nogal eens kunt missen. Daarnaast valt meteen op dat het toetsenbord niet voorzien is van achtergrondverlichting (backlight). Hierdoor is het werken in het donker, bijvoorbeeld in bed, nogal onhandig. In dergelijke situaties heb je altijd een lichtje nodig.

Het trackpad is groot genoeg om comfortabel te kunnen navigeren op de IdeaPad Yoga 13 en beschikt daarnaast over ondersteuning voor alle gestures die je binnen Windows 8 kunt maken. Het van links naar het midden swipen over het trackpad zorgt er dus bijvoorbeeld voor dat het charms menu tevoorschijn komt. Ook standaard gestures als pinch-to-zoom en het met twee vingers scrollen werken vloeiend. Onderaan het trackpad bevindt zich de rechter en linker muisknop welke ook naar eigen wens in te stellen zijn.

Geluid

De speakers van de IdeaPad Yoga 13 zitten verwerkt achter de roosters van de koeling die zich bij de dunne achterzijde van het toetsenbord gedeelte bevinden. Nou is dat nogal een aparte positie aangezien het geluid altijd van je af gestuurd wordt. Afgezien van dat komt er een redelijk geluid uit de speakers met een prima volume. Het is niks meer of minder dan de gemiddelde andere Ultrabook dus voor het kijken van een filmpje of het langdurig luisteren van muziek is een extern speakersetje toch wel aan te raden.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Software

Windows 8

De Lenovo IdeaPad Yoga 13 beschikt over een Intel processor en kan daardoor beschikken over de volledige versie van Windows 8 of Windows 8 Pro. Binnen Windows 8 heb je de beschikking over twee interfaces; de touch interface met de zogenaamde tiles (tegels) en de desktop interface die gelijk is aan de interface van eerdere Windows versies. Ook heb je onbeperkte toegang tot de desktop interface en kun je traditionele Windows programma’s (.exe bestanden) zonder problemen installeren. Beide interfaces hebben we qua mogelijkheden en functies in eerdere reviews al uitgebreid behandeld dus daar ga ik niet veel dieper meer op in. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Windows-8-screen-Lenovo

Lenovo’s eigen software

Waar Dell met de XPS 12 nauwelijks software (bloatware) mee levert en je dus met een clean install begint, levert Lenovo helaas wat onnodige software trials mee. Zo zijn programma’s als Amazon Kindle, Cyberlink YouCam, Evernote, Lenovo Cloud Storage by SugarSync, Lenovo Energy Management, Lenovo Motion Control, Microsoft Office 2010, McAfee AntiVirus Plus, OneKey Recovery en Skype reeds geïnstalleerd. Voor mij hoeft dit niet aangezien ik zelf wel een keuze kan maken wat betreft software die ik nodig heb en het vult je toch interface meteen op met dingen die je waarschijnlijk toch niet gebruikt.

Microsoft Office

De Lenovo IdeaPad Yoga 13 wordt niet standaard met Microsoft Office geleverd, het is immers geen Windows RT apparaat, dus zul je dit pakket zelf moeten aanschaffen en installeren. Ik heb puur als test de preview versie van Office 2013 geïnstalleerd en deze werkte zonder problemen. Natuurlijk is het ook mogelijk Office 2010 te installeren. Zodra je Office geïnstalleerd heb zie je de Word, Excel, etc. icoontjes direct terug in het algemene startscherm. Echter wordt je direct omgeleid naar de desktopinterface zodra je één van de Office applicaties opstart. Ook hier geldt dus weer dat je continue blijft schakelen tussen desktop en touch interface. Hoewel Microsoft Office 2013 geoptimaliseerd zegt te hebben voor touch-input blijft de software voor veel functies en elementen nog erg lastig te gebruiken op een touchscreen.

Applicaties

Zodra je de IdeaPad Yoga 13 opstart kun je gelijk aan de slag met het installeren van applicaties en programma’s. Voor het installeren van programma’s kun je op zoek naar je eigen software of via verschillende externe bronnen programma’s zoeken. Voor apps binnen de touch interface heb je toegang tot de Windows Store. Hier bevinden zich een groot aantal categorieën waarbinnen je betaalde en gratis apps kunt vinden. Helaas is ook vijf maanden na de lancering van Windows 8 het aanbod van apps nog erg beperkt. Veel populaire apps op andere platform zijn zelfs nog niet eens te vinden. Wel kun je kiezen om het apparaat in de Engelse taal in te stellen waardoor je ook toegang krijgt tot applicaties die niet op Nederlandse gebruikers gericht zijn.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Prestaties

Zoals gezegd komt de IdeaPad Yoga 13 in verschillende configuraties en heb ik het model met de Intel Core i5 processor die een kloksnelheid van 1.7GHz heeft mogen testen. Dit is een van de meest krachtige processors die we vandaag de dag in hybride en convertible Windows 8 apparaten terugzien en over de prestaties is er dan ook vrij weinig te klagen. Alles in de Window 8 Touch interface loopt vloeiend, apps starten snel op en ook het opstarten gaat razendsnel. Zodra je de wat grafisch intensievere games gaan spelen en video- of fotobewerkingsprogramma’s opstart kun je soms wat langere wachttijden of lag ervaren maar niets iets dat heel storend is. Ten opzichte van de Dell XPS 12, ook een convertible Windows 8 tablet, die we eerder testten presteert de IdeaPad Yoga 13 net wat minder. Vooral bij games en programma’s waar veel van de processor (en het werkgeheugen) gevraagd wordt gaat het op de XPS 12 een stuk sneller en vloeiender. Voor de rest biedt de IdeaPad Yoga 13 stabiele prestaties zonder frustrerende crashes van applicaties of programma’s, en ook een prima multi-task ervaring waarbij je twee apps/programma’s naast elkaar kunt gebruiken.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Batterij en koeling

Wat betreft de batterijduur valt de IdeaPad Yoga 13 in de middenmoot van convertible en hybride Windows 8 apparaten. Bij normaal gebruik kun je er eenvoudig 5 tot 5.5 uur uithalen maar een volledige en intensieve werkdag kun je dus niet volmaken. De batterijduur ligt dus op gemiddeld niveau en is weinig bijzonders. Iets dat wel bijzonder is, of in ieder geval snel opvalt, is het feit dat de koeling nagenoeg altijd aanstaat en je dus altijd de ventilatoren hoort draaien. Dit is opvallend omdat je het apparaat zelfs hoort koelen wanneer je helemaal niks aan het doen bent. Hoewel het geluid dat deze ventilatoren voortbrengen niet heel erg storend is in een werkruimte of onderweg, is het in een stille ruimte wel duidelijk te horen.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Ultrabook met tablet-functie

Deze alinea komt grotendeels overeen met de alinea die ik schreef over de Dell XPS 12. Beide apparaten beschikken over vergelijkbare mogelijkheden met net wat verschillende specificaties. Je kunt beide apparaten op verschillende manieren gebruiken; als tablet, als presentatie apparaat en als laptop. De tablet-stand is ook bij de ideaPad Yoga 13 geen groot succes. Het apparaat is simpelweg te groot, te fors en te zwaar om in de hand te houden. Wel biedt de IdeaPad Yoga 13 een voordeel door het gebruik van de stand-modus. Hiermee is het apparaat toch als (soort van) tablet te gebruiken en kan deze comfortabel op je schoot of op een tafel geplaatst worden. Qua gebruik is de IdeaPad Yoga 13 een volwaardige Ultrabook met nog wat ruimte voor verbeteringen wat betreft de prestaties. De verschillende modi waarin het apparaat geplaatst kan worden zijn leuk maar waarschijnlijk hou je het vooral bij de standaard laptop-modus en soms de stand-modus aangezien deze twee modi het comfortabelst zijn.

Ideapad-Yoga-13-2

Lenovo IdeaPad Yoga 13 – Conclusie

De Lenovo IdeaPad Yoga 13 is een convertible Windows 8 apparaat met veel mogelijkheden maar ook een aantal beperkingen. Zo krijg je prima prestaties maar mis je net dat beetje extra ten opzichte van andere high-end Ultrabooks. Ook krijg je een volledig en prima functionerend keyboard met trackpad, maar met de beperking van onder meer kleine backspace en enter toetsen. Daarnaast krijg je een Ultrabook met tablet-modus maar deze modus is door het hoge gewicht en de forse afmetingen nauwelijks bruikbaar. Gelukkig beschikt de IdeaPad Yoga 13 ook over een stand-modus die het gebruik als (soort van) tablet op schoot en op tafel iets comfortabeler maakt. Pluspunten zijn het prima display met goede kijkhoeken, het slanke en elegante design en de verschillende aansluitingsmogelijkheden. Minpunten zijn het ontbreken van backlight voor het keyboard, de continue blazende ventilatoren en de onnodige bloatware die Lenovo meelevert.

Zoals al zo vaak aangegeven is ook dit weer een product waarbij compromissen gesloten zijn. Het is niet het beste van twee werelden. Wel is de IdeaPad Yoga 13 absoluut meer een Ultrabook dan een tablet. Mocht je op zoek zijn naar een convertible apparaat waarbij de Ultrabook functie het belangrijkst is dan is de IdeaPad Yoga ondanks de beperkingen een prima keuze, zeker wanneer we kijken naar de prijsklasse van tussen de 1.100 en 1.300 euro. Mocht je wat meer te besteden hebben dan is de Dell XPS 12 een betere keuze met een Full HD display, een Core i7 processor en een bloatware-vrije installatie. Andere opties in de convertible categorie zijn de Toshiba U920T, de Samsung ATIV Smart PC Pro en de Sony VAIO Duo 11.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima prestaties
  • Goede bouwkwaliteit, slank design
  • Goed hoge resolutie display

Minpunten
  • Gebruik als tablet is niet optimaal

  • Ventilatie staat vrijwel altijd aan
  • Keyboard zonder backlight, met kleine toetsen

Reacties (4)