Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Windows Blue zorgt voor energiezuinigere Windows 8 convertibles’

Geschreven door
Geplaatst op24 maart 2013, 14:10 CategorieHardware

Over de komst van Windows Blue, een update voor het in oktober gelanceerde Windows 8 besturingssysteem, zijn de afgelopen weken veel geruchten verschenen. Zo zou de update kleinere Windows 8 tablets mogelijk maken, de touch-mogelijkheden binnen het besturingssysteem uitbreiden en start van een nieuwe updatecyclus inluiden. Volgens een bron van CNET moet de update ook de batterijduur van hybride Windows 8 tablets en convertibles verbeteren.

Energiezuinige Haswell chip

Een insider bij Microsoft laat tegenover de Amerikaanse website weten dat Windows Blue geoptimaliseerd zal zijn voor komende convertibles en hybride tablets die draaien op de nieuwe Intel Haswell processor. Deze nieuwste generatie chip moet komende zomer in de eerste producten verschijnen en is volgens Intel veel energiezuiniger dan voorgaande generaties. Windows Blue zou hier verder op inspelen door de software meer als tablet- of smartphoneversie te laten werken. Dit moet volgens de bron zorgen voor een langere batterijduur, zonder in te leveren op krachtige prestaties en features als een ‘connected stand-by modus’.

Energiezuinig of krachtig

De bron weet te vertellen dat de Haswell chip in combinatie met Windows Blue vele malen sneller is dan een apparaat met een Intel Ivy Bridge processor maar ook een langere batterijduur moet bieden. Op dit moment is het verschil tussen Windows 8 tablets/convertibles met een Intel Atom (Clover Trail) processor en een Intel Ivy Bridge processor nogal groot waardoor je moet kiezen tussen prestaties of een langere batterijduur. De goedkopere modellen, waaronder de Dell Latitude 10, beschikken in de meeste gevallen over de Intel Atom variant die energiezuinig is maar niet voldoende krachtig is om intensieve programma’s te draaien. De Intel Ivy Bridge variant biedt aan de andere kant krachtige prestaties in de duurdere modellen maar levert flink in op batterijduur.

Windows Blue

De verwachting is dat de eerste publieke bèta van Windows Blue ergens in de zomer beschikbaar gesteld wordt en dat gebruikers van Windows 8 niet lang daarna voor een klein bedrag kunnen upgraden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.