Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

7.5 procent van alle in Q1 verscheepte tablets draait op Windows 8

Geschreven door
Geplaatst op25 april 2013, 10:30 CategorieAndroid

Het eerste kwartaal van 2013 zit er alweer even op en dus kunnen we de balans opmaken. De analisten van Strategy Analytics hebben het aantal verscheepte tablets van het eerste kwartaal geanalyseerd en komen tot de conclusie dat Apple en Android nog steeds voorop lopen. Windows 8 heeft een marktaandeel van 7.5 procent.

iPad voert de lijst aan

Uit het onderzoek van Strategy Analytics blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2013 zo’n 40.6 miljoen tablets verscheept zijn. Dit is een stijging van 117 procent ten opzichte van de 18.7 miljoen stuks die in het eerste kwartaal van 2012 verscheept werden. Zoals verwacht, ook gezien de cijfers die Apple eerder deze week publiceerde, voert de iPad de lijst aan met een marktaandeel van 48.2 procent en 19.5 miljoen verscheepte units. Wel is het aandeel ten opzichte van vorig jaar met 63 procent gezakt.

Android wint aandeel

Android tablets hebben in de eerste drie maanden van dit jaar marktaandeel van Apple weten te veroveren en bezitten nu 43 procent van de markt, een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar. Er werden in het eerste kwartaal van 2013 zo’n 17.6 miljoen Android tablets verscheept. Wel moet hierbij gezegd worden dat deze cijfers over zogenaamde branded tablets gaan. Tellen we ook de ‘white label’ tablets, tablets van Chinese fabrikanten die vaak zonder merk en zonder Google licentie verkocht worden, bij op dat heeft Android een aandeel van 52 procent. Apple zou dan op een marktaandeel van 41 procent uitkomen.

Windows 8 is nog een niche

Op de derde plek vinden we het enige andere besturingssysteem terug dat nog een rol van betekenis speelt; Windows 8. Volgens de berekeningen van de analisten zijn er in de eerste drie maanden van 2013 3 miljoen tablets met Windows 8 of Windows RT verscheept. Hiermee krijgt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft een marktaandeel van 7.5 procent. Volgens analist Neil Shah had dit hoger kunnen liggen wanneer de distributie van Windows 8/RT tablets beter geregeld was, er geen tekort aan applicaties was en de consument duidelijker voorgelicht zou worden over de verschillende versies.

Microsoft heeft zelf nog geen uitspraken gedaan over de verkoopaantallen van Windows 8 tablets tot nu toe, maar duidelijk is dat het bedrijf verre van stil zit. Na de zomer kunnen we de Windows 8.1 update verwachten die verschillende verbeteringen brengt en ook moeten binnenkort de eerste kleine Windows 8 tablets verschijnen. Acer zou één van de eerste fabrikanten met een kleine Windows 8 tablet zijn in de vorm van de Iconia W3.

Bij deze cijfers van Strategy Analytics moet echter wel gezegd worden dat het om een schatting gaat. Het is niet duidelijk hoe het bedrijf dit exact berekent, met name ook omdat niet van elke fabrikant bekend is hoeveel tablets er over de toonbank zijn gegaan. Daarnaast is niet duidelijk of alleen stand-alone tablets met Windows 8 of ook de hybride en convertible modellen meegenomen zijn.

Via: CNET

  • Delen:

Reacties

  1. Alex
    25 april, 2013 om 12:50

    Ik hoop dat de kleinere windows tablets binnenkort komen daar heb ik wel oren naar :).. Plus hd scherm..

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.