Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Concurrentie browserengines neemt toe (Servo, Blink en WebKit)

Geschreven door
Geplaatst op4 april 2013, 11:13 CategorieApplicaties

Toen een paar weken geleden bekend werd dat de Opera browser gebruik ging maken van de browserengine WebKit was er even paniek en angst op het internet dat er te weinig concurrentie op dit gebied zou zijn. Als er immers maar twee grote spelers die werken aan de technieken en mogelijkheden van een browser dan loopt de innovatie gevaar. Nu zijn we een paar weken verder en lijkt het gevaar geweken, want zowel Samsung (in samenwerking met Mozilla) als Google heeft aangekondigd te zijn begonnen met de ontwikkeling van een eigen achterliggende code voor webbrowsers.

WebKit browserengines

Het is voor de meeste lezers misschien niet heel belangrijk om precies te begrijpen wat WebKit, Servo of Blink nu precies is maar het komt erop neer dat we het hier hebben over de achterliggende code die een webbrowser aanstuurt. Deze code is ervoor verantwoordelijk hoe de code van website geïnterpreteerd en weergeven wordt. Wikipedia kan het misschien wat duidelijker uitleggen dan ik, en ik gebruik de eerste alinea van het artikel over Webkit hieronder als quote:

WebKit is een layout-engine, een verzameling softwarebibliotheken die het mogelijk maakt om webpagina’s te renderen. WebKit is een fork door Apple van KHTML, een project van KDE. Het wordt gebruikt door Safari, een webbrowser meegeleverd met Mac OS X, en door Google Chrome, een door Google gemaakte webbrowser.

De WebKit browser is de laatste jaren – vooral door het succes van de verschillende iOS apparaten en Google Chrome – enorm populair geworden en wordt op dit moment door alle grote platformen gebruikt, met uitzondering van Microsoft’s en Firefox (Gecko). Internet Explorer gebruikt nog een eigen engine, en als je een beetje bekend bent met webontwikkeling is daar lang niet iedereen gelukkig mee. Zeker nadat Opera aankondigde ook met WebKit aan de slag te gaan waren er terechte vragen en angsten dat met maar twee belangrijke spelers er niet genoeg concurrentie (op functies, mogelijkheden en efficiëntie) zou zijn om de voorgang van de browsers aan te drijven. Maar zoals in de eerste alinea al staat komt daar vanaf nu dus weer wat verandering in.

Mozilla en Samsung

Mozilla is het bedrijf achter de bekende browser Firefox en gisteren is bekend geworden dat Samsung de handen met Mozilla ineen slaat om aan een nieuwe engine te gaan werken. Het is de bedoeling dat er vooral geoptimaliseerd gaat worden voor mobiele hardware en omdat er gebruikt gemaakt wordt van een programmeertaal van Mozilla (Rust) moet ook de veiligheid van deze browser een stuk beter zijn geregeld.

Google Blink

Een fork is een afsplitsing van software waar de basis van gelijk blijft. Er wordt dus doorgeborduurd op bestaande code maar het nieuwe resultaat hoeft niet per se meer helemaal te werken met het eerdere project. Een bekend voorbeeld hiervan is het OS dat Amazon op hun tablets zet. In de basis is het Android maar het is niet hetzelfde meer (en volledig compatibel met) als de versies van Android die Google uitbrengt (ICS, Jelly Bean, etc.). Google heeft gisterenavond aangekondigd te zijn gestart met een eigen fork van WebKit.

WebKit en het WebKit project is door zijn populariteit de laatste jaren uitgegroeid tot een enorm systeem waar het – volgens Google – eigenlijk de moeite niet meer waard is om de code met elkaar te delen. Het is gewoon teveel werk om het allemaal met elkaar af te stemmen en werkend te houden. Zoals wel vaker groeit een open-source project als deze door zijn eigen succes buiten zijn voegen en is de overhead die bij het bijdragen aan zo’n project komt kijken op een gegeven moment gewoon teveel.

Google gaat met zijn eigen aftakking van WebKit verder en zal een hoop ‘code’ die ze niet meer nodig heeft uit haar browsers gaan verwijderen. Volgens Google kunnen er nu in één klap zo’n 7000 bestanden en 4.5 miljoen regels code geschrapt worden. Wat er voor in de plaats komt zullen we natuurlijk gaan zien de komende tijd. Door zelf de volledige controle te hebben over de engine hoeft Google geen rekening meer te houden met anderen en zal het in theorie dus mogelijk moeten zijn sneller updates uit te brengen en nieuwe functies te introduceren.

Apple’s WebKit

Hoewel in de basis Apple al verantwoordelijk was/begonnen is met WebKit heeft het bedrijf ondertussen ook allang weer een eigen fork van WebKit waarmee ze de browser op de verschillende apparaten aansturen. Vanuit het Apple-kamp is er dus sinds gisteren eigenlijk geen nieuws maar door de verschillende benamingen kan er verwarring ontstaan waardoor het lijkt alsof er gisteren twee belangrijke spelers zijn weggelopen bij Apple’s systeem. Apple droeg zover ik weet wel bij aan de open-source variant van WebKit maar werkte daarnaast – net als Google nu – aan en met een eigen fork van WebKit.

Concurrentie leidt tot (versnelde) innovatie

Hoewel het natuurlijk niet per se altijd zonder hobbels en compatibiliteitsproblemen gaat is het gewoon goed nieuws dat in de vorm van Servo en Blink er weer twee nieuwe concurrenten bij zijn voor WebKit. Zowel Google, Apple als Samsung kunnen nu – zonder al te veel last van elkaar te hebben – nieuwe functies en mogelijkheden introduceren in hun browsers, die hopelijk zo aanslaan dat gebruikers van concurrerende platformen eisen dat die ook in hun browser mogelijk gemaakt worden. Op deze manier wordt de ontwikkeling van alle browsers dus hopelijk weer in een stroomversnelling gebracht en vooruit geduwd.

Wat de standaard gaat worden is nog maar de vraag en hoe snel (en of) we echt veranderingen zullen gaan zien op normaal gebruikersniveau moeten we ook nog maar zien. Maar voor de ontwikkeling van het web is het dus goed, en hopelijk biedt het voor web-ontwikkelaars nieuwe en betere mogelijkheden om nog meer goede sites, diensten en webapps te bouwen. O, en als het over de standaard gaat verwoord xkcd het nog altijd het beste:

standards

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.