Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste tablets van dit moment (lente 2013)

Geschreven door
Geplaatst op20 april 2013, 16:52 CategorieAndroid

We hebben de afgelopen week de beste Android tablets van dit moment en de beste Windows 8 tablets van dit moment onder elkaar gezet maar wat zijn nu de beste tablets wanneer je geen voorkeur voor een bepaald besturingssysteem hebt? In dit artikel kijken we naar de beste tablets algemeen, met dus zowel Android en Windows 8 tablets als Apple’s iPad modellen.

Android vs iOS vs Windows 8

Op het gebied van Android en iOS is er de afgelopen maanden niet veel veranderd. Wel zijn er relatief kleine updates doorgevoerd waarbij alle iPad modellen op de meest recente versie van iOS kunnen draaien en steeds meer fabrikanten van Android tablets hun meest recente modellen updaten naar een recente versie van Android (4.1 of 4.2 Jelly Bean). Windows 8 is echter compleet nieuw in onze lijstjes aangezien dat besturingssysteem afgelopen oktober pas gelanceerd werd en de meeste Windows 8 tablets, hybride modellen en convertibles sinds eind vorig jaar en begin dit jaar volop beschikbaar zijn. Wil je meer informatie over deze drie meest populaire besturingssystemen van dit moment dan verwijzen we je naar onderstaande artikelen.

Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een iPad te kiezen
Windows 8 Informatie Gids

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals bij elk lijstje van de ‘beste tablets’ moeten we erbij zeggen dat dit niet per se ook de beste tablets voor jouw persoonlijk zijn. De keuze voor de beste tablet voor jou is afhankelijk van factoren als je eigen wensen, verwachtingen en voorkeuren. Zo kan het zijn dan je door aanschaf van andere apparaten ‘gebonden’ zit aan een bepaald besturingssysteem, kan het specifieke gebruik dat je voor ogen hebt ervoor zorgen dat een bepaalde afmeting de voorkeur heeft en is natuurlijk ook het te besteden budget van belang. Hier kunnen we echter niet voor iedereen op inspelen dus hou er rekening mee dat dit artikel de overall prestaties en mogelijkheden van tablets samenpakt.

De beste tablets van dit moment

Toch kunnen we, kijkend naar alle nieuwe tablets die de afgelopen maanden gelanceerd zijn en alle software-updates die weer uitgebracht zijn, weer een overzicht maken van de beste tablets van dit moment. Dit overzicht maken we aan de hand van de populariteit van tablets op de website, reacties van bezoekers en natuurlijk met name onze eigen ervaringen die we opgedaan hebben in een groot aantal reviews.

Apple iPad mini

Net als het laatste ‘beste tablets’ artikel vinden we de iPad mini weer in de lijst terug. De afgelopen maanden heeft de iPad mini er nog maar weinig echte concurrenten bij gekregen en blijft daardoor één van de beste tablets van dit moment. Zoals je in onze review kunt lezen is de iPad mini niet zozeer één van de beste tablets door de beste prestaties of het beste display, maar juist door het kleinere formaat. Uiteindelijk is het gebruiksgemak en gebruiksplezier belangrijker dan een rijtje specificaties. Daarbij zijn belangrijke voordelen het grote aanbod van (voor de iPad) geoptimaliseerde applicaties, de goede bouwkwaliteit en de stabiele prestaties. Daarvoor moet echter relatief wel meer betaald worden dan voor de gemiddelde andere ‘kleine’ tablet.

iPad-Mini-Sam-2

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Mini of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7

Eén van de belangrijkste concurrenten van de iPad mini, die overigens al voor de lancering van de iPad mini te koop was, is de Google Nexus 7. We mogen wel zeggen dat de Google Nexus 7 heeft laten zien hoe goed Android tablets kunnen zijn en dat dit ook tegen lagere prijzen mogelijk is. Niet alleen biedt deze tablet indrukwekkende prestaties, een degelijke bouwkwaliteit en de garantie van meeste recente versie van Android (inmiddels Android 4.2 Jelly Bean met een aantal nieuwe en interessante features), ook is de prijs van 249 euro zeer aantrekkelijk. De Nexus 7 is een mobiele tablet die voor zowel productieve als content consumerende gebruikers een zeer interessante optie is.

DODOcase-review

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad 4

Natuurlijk mag ook Apple’s 9.7 inch iPad niet in deze lijst ontbreken. Hoewel de laatste maanden de meeste aandacht is uitgegaan naar de iPad mini, en niet zonder reden, is de vierde generatie iPad nog steeds één van de meest krachtige, snelle en stabiele tablets die je kunt vinden. Apple mag dan het aantal aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheden beperkt houden en een premium prijskaartje op de iPad plakken, maar daar krijg je dan ook een premium bouwkwaliteit, een zeer gebruiksvriendelijk besturingssysteem en een zeer groot aanbod aan voor het retina display geoptimaliseerde applicaties voor.

pinnacle-studio-ipad

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad 4 of lees onze uitgebreide review.

Sony Xperia Tablet S

De Sony Xperia Tablet S is misschien wel de meest opvallende tablet die in deze lijst voorkomt maar wanneer je op zoek bent naar een tablet met een stabiel besturingssysteem, een fraai uiterlijk, een goede bouwkwaliteit en diverse handige extra softwaremogelijkheden dan is deze tablet een meer dan prima keuze. Met name voor consumenten die content willen consumeren en de tablet vooral als entertainmentapparaat gebruiken biedt de Xperia Tablet S veel interessante mogelijkheden.

Xperia-Tablet-S-algemeen-2

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet S of lees onze uitgebreide review.

Kobo Arc 7

De Kobo Arc 7 is op veel fronten vergelijkbaar met de Google Nexus 7 maar wordt vooral geprezen om de zeer goede bouwkwaliteit, de stabiele prestaties en het zeer goede display. Door dit goede display is de Kobo Arc één van de betere tablets voor het comfortabel lezen van digitale boeken. Wel moet je genoegen nemen met een eigen schil die Kobo over Android gelegd waarmee content aangeboden wordt maar dat betekent wel dat de tablet voor minder dan 200 euro gekocht kan worden. Daarbij kan de Kobo Arc inmiddels voorzien worden van het recente Android 4.1 Jelly Bean.

Kobo-Arc-7

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Kobo Arc of lees onze uitgebreide review.

Microsoft Surface RT

Je zult je misschien afvragen waarom er geen Windows 8 of Windows RT tablets bij de vijf beste tablets van dit moment zitten. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste, of in ieder geval de beste, Windows 8/RT apparaten van dit moment als stand-alone tablet nog niet bij de betere modellen horen. Wel zijn er een paar apparaten die daar zeer dicht bij in de buurt komen, waaronder de Microsoft Surface RT. Dit is één van de weinige echte Windows 8/RT apparaten is die ook comfortabel als tablet gebruikt kan worden. Ook wordt de Surface RT geprezen om de goede bouwkwaliteit, de handige keyboard covers, de gratis versie van Office 2013 RT die meegeleverd wordt en de aantrekkelijke prijs. Wel moet hierbij gezegd worden dat het apparaat draait op Windows RT en hierdoor grotendeels afhankelijk is van het, nog beperkte, aanbod van applicaties in de Windows Store.

Microsoft-Surface-RT

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface RT of lees onze uitgebreide review.

De overige tablets

Mocht je al weten naar welk besturingssysteem jouw voorkeur uitgaat dan zijn er ook meer interessante en goede tablets om rekening mee te houden. Zo raden we op het gebied van Android bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) aan voor consumenten die een compleet entertainmentapparaat willen en is de Samsung Galaxy Note 10.1 interessant voor de creatieven onder ons. Op het gebied van Windows 8 zijn onder meer de HP Envy x2 met afneembaar keyboard en de hybride Samsung ATIV Smart PC erg interessant voor consumenten die graag productief willen zijn.

Zoals hierboven al aangegeven kan het zijn dat de tablet die exact bij jouw wensen en eisen past niet in dit artikel terugkomt. Om deze reden geven is het verstandig ook de artikelen van de beste Android tablets en de beste Windows 8 tablets van dit moment door te nemen. Hier vind je de beste tablets per besturingssysteem en ook een aantal eervolle vermeldingen van tablets die er op één of meerdere aspecten bovenuit springen en wellicht voor jou interessant zijn.

Tablets vergelijken

Alle tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.