‘iPad maakt netbooks in 2015 overbodig’

15 april 2013 1 Minuut 2 Reacties
iPad-Mini-vs-iPad-4

De iPad gaat in 2015 de netbook verpletteren en compleet overbodig maken. Na de release van de kleine computer steeg het aantal netbookverkopen explosief, maar na de introductie van de eerste iPad in 2010 daalde de verkopen weer net zo hard.

Dat blijkt uit een rapport van IHS. Na de release van de originele iPad is het voor de netbook alleen maar bergafwaarts gegaan. De kleine computer werd in 2007 gelanceerd om met zijn compactheid, lage prijs en langzame energieverbruik een groot publiek aan te spreken. Critici prezen de netbook vanwege zijn draagbaarheid en gebruikersgemak, maar dit lijkt door de iPad – en de tablet in zijn algemeen – verleden tijd te worden.

iPad wordt dé draagbare computervervanger

Volgens het rapport worden er dit jaar ongeveer 3.97 miljoen netbooks verkocht. Dat is een daling van 72 procent ten opzichte van de 14.13 miljoen stuks van vorig jaar. In 2011 werden er de meeste netbooks verkocht: 32.14 miljoen stuks in totaal. IHS voorspelt dat er in 2014 nog maar 264.000 netbooks worden verkocht en dat het product in 2015 niet meer wordt geproduceerd omdat de verkopen verwaarloosbaar zijn.

“Netbooks waren enkele jaren enorm populair omdat ze goedkoop waren en computerprestaties leverden die toentertijd als acceptabel werden gezien”, aldus Craig Stice, senior analist bij IHS. “Maar op het moment dat de iPad in 2010 werd geïntroduceerd, was de netbook eigenlijk al ten dode opgeschreven.”

Reacties (2)