Dit jaar stappen minstens 10 scholen over op leren met de iPad

08 april 2013 2 Minuten 1 Reacties
Nassau-iPad

Het initiatief Onderwijs voor Nieuwe Tijd (O4NT) gaat voor een nieuwe manier van leren en heeft een concept ontwikkeld waarbij de iPad een centrale rol speelt. Meer dan 10 Nederlandse scholen stappen dit jaar over op het nieuwe concept.

We hebben de afgelopen twee jaar al meerdere malen berichten over scholen voorbij zien komen die, vaak als test, leerlingen en leerkrachten uitrustten met tablets. Dit zijn echter vaak eigen initiatieven en aan één georganiseerde overstap ontbreekt het nog. Het initiatief Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) gaat hier dit jaar verandering in brengen.

O4NT initiatief

Volgens O4NT stappen er dit jaar minstens 10 scholen over op het concept van het initiatief waarbij elk kind een eigen iPad krijgt en werkt aan vaardigheden die vandaag de dag belangrijk zijn. Dit ‘nieuwe leren’ verandert volgens O4NT ook het algemene beeld dat we van een school hebben. Zo hoeft de leerling niet de hele dag meer aanwezig te zijn en kan het lesmateriaal overal mee naar toe genomen worden. Ook hoeft de leerling niet meer naar één vast lokaal te komen of gebonden te zijn aan één leerkracht. Daarnaast zijn de O4NT scholen niet meer gebonden aan schoolvakanties en loopt opvang en school vloeiend in elkaar over. Scholen zijn namelijk van vroeg in de ochtend tot het begin van de avond open.

10 scholen introduceren leren met de iPad

Na komende zomer gaan minimaal 10 scholen van het O4NT concept gebruikmaken. Van deze scholen gaan alleen de scholen in Sneek en Breda helemaal om. De scholen in Almere, Amstelveen, Amsterdam, Bernisse en Emmen voeren een deel van het concept van O4NT door. Volgens de organisatie worden in ieder geval de leerlingen uitgerust met een iPad en wordt er extra aandacht besteed aan vaardigheden die we vandaag de dag nodig hebben, waaronder creativiteit, innovatie en teamwork.

Volgens O4NT kan het initiatief rekenen op steun van zowel ouders als scholen. Een derde van de ouders bij wie kinderen thuis op een iPhone of tablet bezig zijn, geeft volgens de organisatie aan een school volgens het O4NT-concept te prefereren. Hieruit volgt dat scholen het zich niet meer al te lang kunnen veroorloven te blijven vertrouwen op boek en schriftje.

Reacties (1)