Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit jaar stappen minstens 10 scholen over op leren met de iPad

Geschreven door
Geplaatst op8 april 2013, 9:29 CategorieNieuws

We hebben de afgelopen twee jaar al meerdere malen berichten over scholen voorbij zien komen die, vaak als test, leerlingen en leerkrachten uitrustten met tablets. Dit zijn echter vaak eigen initiatieven en aan één georganiseerde overstap ontbreekt het nog. Het initiatief Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) gaat hier dit jaar verandering in brengen.

O4NT initiatief

Volgens O4NT stappen er dit jaar minstens 10 scholen over op het concept van het initiatief waarbij elk kind een eigen iPad krijgt en werkt aan vaardigheden die vandaag de dag belangrijk zijn. Dit ‘nieuwe leren’ verandert volgens O4NT ook het algemene beeld dat we van een school hebben. Zo hoeft de leerling niet de hele dag meer aanwezig te zijn en kan het lesmateriaal overal mee naar toe genomen worden. Ook hoeft de leerling niet meer naar één vast lokaal te komen of gebonden te zijn aan één leerkracht. Daarnaast zijn de O4NT scholen niet meer gebonden aan schoolvakanties en loopt opvang en school vloeiend in elkaar over. Scholen zijn namelijk van vroeg in de ochtend tot het begin van de avond open.

10 scholen introduceren leren met de iPad

Na komende zomer gaan minimaal 10 scholen van het O4NT concept gebruikmaken. Van deze scholen gaan alleen de scholen in Sneek en Breda helemaal om. De scholen in Almere, Amstelveen, Amsterdam, Bernisse en Emmen voeren een deel van het concept van O4NT door. Volgens de organisatie worden in ieder geval de leerlingen uitgerust met een iPad en wordt er extra aandacht besteed aan vaardigheden die we vandaag de dag nodig hebben, waaronder creativiteit, innovatie en teamwork.

Volgens O4NT kan het initiatief rekenen op steun van zowel ouders als scholen. Een derde van de ouders bij wie kinderen thuis op een iPhone of tablet bezig zijn, geeft volgens de organisatie aan een school volgens het O4NT-concept te prefereren. Hieruit volgt dat scholen het zich niet meer al te lang kunnen veroorloven te blijven vertrouwen op boek en schriftje.

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. Gerrit
  08 april, 2013 om 16:55

  Trieste gang van zaken, alsof je beter gaat leren door een iPad, creatiever wordt en meer gaat samenwerken.
  Het is een ‘i’Pad en de ‘i’ staat voor individu, samenwerken doe je met meerdere en doe je door te communiceren (en daar is de digitale media maar beperkt inzetbaar). Als je nu creatief wilt zijn moet je geen iPad nemen maar een Galaxy Note. Beter is helemaal geen tablet want deze stompen juist af.
  Waarom denk je dat Apple medewerkers hun kinderen naar een IT vrije school doen? Omdat ze dan nog creatief oplossingen voor problemen leren zoeken ipv een stomme app te downloaden.
  Al die quasi moderne ideeën leveren weinig tot niets op. Net als die Nieuwste scholen waar ze prat gaan op hun sociale vaardigheden en werken aan projecten. Als het om kennis gaat weten ze nog niet de helft van andere kinderen. Ook niet nodig denken ze, want dat zoeken we wel op. Of ze het dan begrijpen is belangrijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.