Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kwartaalcijfers Apple tweede kwartaal 2013: iPad nog altijd populair

Geschreven door
Geplaatst op24 april 2013, 9:56 CategorieApple

Gisteravond rond 23:00 Nederlandse tijd heeft Apple de kwartaalcijfers bekend gemaakt voor het tweede kwartaal van fiscaal jaar 2012/2013, het kwartaal dat eindigde op 30 maart 2013. Hoewel het de laatste tijd regelmatig leek alsof Apple enorm slecht aan het presteren is hebben de keiharde cijfers toch (wederom) het tegendeel bewezen.

Apple cijfers algemeen

De meeste informatie die je in dit stukje vind gaat natuurlijk over de iPad specifiek. We doen ons best om zoveel mogelijk Tablets Magazine te zijn natuurlijk. Maar voor de volledigheid is het natuurlijk best interessant om ook even het algehele plaatje te delen.

  • Apple’s omzet: 43,6 miljard dollar
  • Apple’s winst: 9,5 miljard dollar
  • Aantal verkochte iPhones: 37,4 miljoen dollar
  • Aantal verkochte iPads: 19.5 miljoen dollar
  • Aantal verkochte Macs: 3.95 miljoen dollar
  • Omzet iTunes/App Store: 4.1 miljard dollar

iPad verkopen en omzet – y/y veranderingen

verkopen-en-omzet-iPad

Apple heeft in hun tweede kwartaal van 2013 maar liefst 19.5 miljoen iPads verkocht. Die verkopen zijn verantwoordelijk voor een omzet van zo’n 8.7 miljard dollar. Vergeleken met hetzelfde kwartaal uit 2012 is het aantal iPads dat verkocht is gestegen met 65 procent en de omzetgroei is 40 procent. Het is bijna overbodig om te vermelden maar Apple heeft dus meer iPads dan ooit verkocht in vergelijking met dezelfde kwartalen uit voorgaande jaren.

Vergeleken met het vorige kwartaal

Hoewel het niet de beste methode is om te meten lijkt het vergelijken met het voorgaande kwartaal een steeds populairdere manier te worden. Natuurlijk moet je dan wel weten dat Q1 het kwartaal is waar zowel de feestdagen (kerst/sinterklaas: Cadeautjes!) inzitten en soms nieuwe productaankondigingen plaatsvinden (dit jaar iPad mini).

  • 2011: -36% units en -38% omzet
  • 2012: -24% units en -28% omzet
  • 2013: -15% units en -18% omzet

Ondanks paniekerige berichten op het internet is het verschil tussen het vorige kwartaal en het huidige kwartaal kleiner dan in de ooit. De ‘vermindering’ in vraag vergeleken met het cadeautjes-seizoen valt dus alleszins mee.

Gemiddelde prijs iPad

De iPad 1 is op een gegeven moment vervangen door de iPad 2 en uit de verkoop gehaald. Daarna is Apple de iPad 2 blijven aanbieden, ook na komst van de iPad 3 en zelfs de iPad 4. In het vorige kwartaal is er dan ook nog de goedkopere en kleinere variant van Apple’s iPad bijgekomen, de iPad mini. In de grafiek is duidelijk te zien dat de gemiddelde verkoopprijs van iPads aan het dalen is. Van $662 bij lancering naar $449 in het afgelopen kwartaal. Dit wijst niet alleen op het succes van de iPad mini maar betekent natuurlijk ook dat de iPad voor steeds meer mensen een betaalbare optie is.

gem-verkopen-apple

Omzet van de iTunes/App Store

Apple heeft sinds vorig jaar de rapportering van de omzet die behaald is uit de verkopen uit de iTunes en App Store ietwat aangepast. Door deze verandering is de informatie die we hebben over voorgaande kwartalen niet helemaal compleet. Ik heb alleen de informatie die Apple zelf na de aanpassing en daarbij behorende herberekening opnieuw heeft vrijgegeven opgenomen in mijn grafiek. Naast omzet uit de App Store en iTunes Store zijn ook inkomsten uit licentiedeals voor b.v. lightning producten en AppleCare opgenomen in de cijfers.

Toch is het duidelijk te zien dat de inkomsten aan het groeien zijn op dit gebied, wat gewoon als erg goed nieuws geïnterpreteerd kan worden voor zowel developers, consumenten als Apple zelf.

Er zijn op dit moment 850.000 apps waarvan 350.000 apps voor iPad in de App Store. Apple heeft in totaal 9 miljard dollar uitgekeerd aan developers. In totaal zijn der 45 miljard unieke app-downloads en worden er nieuwe apps gedownload met een snelheid van 800 apps per seconde(!).

Apple’s persbericht:

37.4 Million iPhones Sold; 19.5 Million iPads Sold

CUPERTINO, California—April 23, 2013—Apple® today announced financial results for its fiscal 2013 second quarter ended March 30, 2013. The Company posted quarterly revenue of $43.6 billion and quarterly net profit of $9.5 billion, or $10.09 per diluted share. These results compare to revenue of $39.2 billion and net profit of $11.6 billion, or $12.30 per diluted share, in the year-ago quarter. Gross margin was 37.5 percent compared to 47.4 percent in the year-ago quarter. International sales accounted for 66 percent of the quarter’s revenue.

De rest van Apple persbericht kan je natuurlijk lezen op de website van Apple zelf. Daar vind je ook meer informatie over Apple’s verhoging van het dividend, het terugkopen van aandelen en meer.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.