Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microbatterijen: Je tablet binnen een paar seconden opladen

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2013, 12:37 CategorieHardware

We hebben de laatste jaren enorme ontwikkelingen gezien op het gebied van displays, processoren en opslaggeheugen. Dit zijn enorm belangrijke onderdelen van zowel tablets als smartphones. Een onderdeel dat nog altijd een beetje achter lijkt te blijven is de accutechniek die gebruikt wordt. Waarom hebben we nog steeds geen apparaten die een maand meegaan of kunnen laden in een seconde of 5?

Microbatterijen hebben de toekomst

Natuurlijk zijn er wel een hoop bedrijven en wetenschappers die zich met deze technieken bezig houden en onderzoekers van de Universiteit van Illinois lijken een interessante doorbraak te hebben behaald.

Volgens de onderzoekers is het probleem met de huidige accutechnieken dat het altijd een afweging is tussen energie en capaciteit. Wil je hoge energie (output) dan kan je niet gek veel capaciteit kwijt en wil je veel capaciteit dan kan er minder energie vrijgegeven worden (dus minder krachtigere apparaten aandrijven). Met de nieuwe techniek zou deze compromis niet meer nodig zijn. Zelf noemen het (natuurlijk) revolutionair en de nieuwe driedimensionale structuur van de batterijen zou erg gemakkelijk te tweaken zijn om het op de energie-vs-capaciteit schaal de juiste balans per toepassing te vinden.

Though they be little, they are fierce. The most powerful batteries on the planet are only a few millimeters in size, yet they pack such a punch that a driver could use a cellphone powered by these batteries to jump-start a dead car battery – and then recharge the phone in the blink of an eye.

Volgens de onderzoekers is het dus mogelijk zulke krachtige batterijen / accu’s te maken een smartphone met deze batterij een auto met een lege accu zou kunnen jumpstarten, om vervolgens de batterij weer bliksemsnel te kunnen opladen.

Zoals zo vaak bij wetenschappelijke doorbraken is het nog maar de vraag wanneer we de nieuwigheden in praktijk gaan gaan zien, maar er moet ergens begonnen worden en persoonlijk kan ik niet wachten op tablets die een maand meegaan of kunnen laden in een paar seconden.

  • Delen:

Reacties

  1. tidde
    17 april, 2013 om 13:36

    Volgens mij is het ook een kwestie van marketing, waarom zou je iets op de markt brengen dat nooit kapot gaat laat staan maanden mee gaat zonder op te laden, we dromen ervan, maar ik denk dat menig geen bij grote merken hiervan nog niet willen dat dit gaat gebeuren.
    Probeer maar eens je auto nog zuiniger te maken, (dan heb je gelijk Shell in je nek) (het beste idee van jaren geleden is gebleken dat iemand zelf telefonisch is bedreigt om zijn idee.).

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.