Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Cookoo Watch smartwatch

Geschreven door
Geplaatst op15 april 2013, 12:20 CategorieAccessoire reviews

Zoals ik vorige week al aangaf in mijn review van de I’m Watch zullen we de komende tijd wat meer aandacht gaan besteden aan slimme horloges. Niet alleen omdat Apple, Google en anderen lijken te werken aan producten in deze categorie maar gewoon omdat het donders interessante accessoires kunnen zijn voor voor tablets. Zeker tablets met 3G functionaliteit en omdat de horloges misschien zelfs wel zoveel functies van een smartphone kunnen vervangen dat de laatstgenoemde helemaal niet meer nodig is. In deze review kijk ik naar de Cookoo Watch.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Waar de I’m Watch eigenlijk een kleine computer is die op een versie van Android draait benadert de Cookoo Watch het concept Smartwatch op een andere manier. De Cookoo Watch is een horloge dat via verschillende icoontjes de gebruiker op de hoogte houdt van wat er op zijn smartphone gebeurt. Hoewel dat in een notendop de belangrijkste functiebeschrijving van de Cookoo Watch is zijn er nog andere geinige mogelijkheden die verderop in deze review besproken worden. O, en de Cookoo Watch is natuurlijk ook gewoon een horloge; zo’n ding met ouderwetse wijzers die je vertellen hoe laat het is.

Cookoo Watch – Design

Zoals je op de foto kan zien heeft de Cookoo Watch een vrij simpel design. De behuizing is van een zwart metaal en is relatief dik, dikker dan de meeste normale horloges. Afhankelijk van de kleur die je kiest hebben de wijzers en de plaat van het horloge een kleurig accent om de tijd te duiden. De zwarte achterkant is echter een simpel schermpje waar via verschillende icoontjes notificaties doorgegeven worden. Via de knop linksboven kan je de achtergrondverlichting tijdelijk aanzetten.

Het bandje is gemaakt van een soort rubber dat bijna als siliconen aanvoelt. Het is erg flexibel en elastisch. Voor het eerst in tijden heb ik een horloge ‘strak’ kunnen dragen zonder er last van te hebben. Normaal heb ik een horloge altijd één stapje te los om omdat ik me anders de hele dag van het klokkie bewust ben. De Cookoo Watch is leverbaar in 6 verschillende kleurcombinaties.

Cookoo Watch – Software

Op dit moment werkt de Cookoo Watch alleen in combinatie met een iOS apparaat, en dan ook nog eens iOS apparaten die beschikken over de laatste versie van Bluetooth (4.0). Dit heeft vooral te maken met het feit dat de bijbehorende app alleen nog op iOS te krijgen is op dit moment, maar er wordt hard gewerkt aan een Android versie die naar verwachting zomaar in de komende weken zou kunnen verschijnen.

Hou de Android Play Store in de gaten want wij hebben tegen die tijd nog een leuke actie met dit horloge in het vat zitten.

Maar laat ik eerst eens een simpel lijstje maken met een overzicht van de notificaties die je kunt ontvangen op de Cookoo Watch:

 • Gemiste oproepen
  • En een notificaties als je telefoon overgaat
 • Afspraken (agenda)
 • Nieuwe SMS
 • Nieuwe e-mail
 • Batterij niveau (20% en 10% icoontjes)
 • Alarm/Timer notificaties
 • Facebook intergratie
  • Nieuw Facebook bericht
  • Check-in functie voor Facebook Places
 • Telefoon is buiten bereik (je dreigt je dure apparaat te vergeten!)

Op dit moment werken helaas niet alle bovenstaande notificaties. In de huidige versie van de app werken de notificaties van iMessage (sms) en e-mail niet. Er wordt op dit moment een nieuwe versie van de app getest die deze notificaties wel weergeeft en een update wordt dus snel verwacht.

cookoo-watch

Maar zoals je aan de check-in functie die ik onder de Facebook intergratie heb gezet kan zien is er meer mogelijk met het horloge. Om de rest maar even in de bekende lijstvorm te zetten:

 • Muziek controls
  • Op dit moment (volgens mij) alleen mogelijk via de standaard muziek app en (nog) niet met b.v. Spotify
 • Drop-een-pin
 • Afstandsbediening voor camera

Muziek controls zijn natuurlijk cool maar aangezien ik alweer tijden lang in Spotify en Instacast (podcasts) leef is de bruikbaarheid nog wat te beperkt voor mijn smaak. De iPhone camera op afstand bedienen is dan wel weer een functie waar ik met een beetje creativiteit wel een toepassing voor kan vinden, al kan je niet een hele berg foto’s nemen om die later terug te kijken. Je moet namelijk een foto of video goed- of afkeuren na het nemen.

Verreweg de meest interessante functie is het plaatsen van een speld op de kaart. Door op een van de knopjes te drukken wordt er namelijk (via GPS) een pin geplaatst op de kaart (binnen de app). Ik zie mezelf dit wel gebruiken om bijvoorbeeld zeker te weten dat ik mijn auto terug kan vinden op de momenten dat ik ergens voor het eerst ben. En aangezien je ook vrij simpel notities kan toevoegen aan de pin is het ook handig om belangrijke locaties te onthouden.

Je telefoon is er voor de apps

Hierboven heb ik de meeste functies al kort besproken maar het is belangrijk om te beseffen dat we het hier over simpele icoontjes hebben die je kan zien op de ‘achtergrond’ van je analoge horloge, en een paar functies zoals die “hier staat mijn auto functie” en camera afstandsbediening die je via een van de knoppen kan activeren. Je ziet dus geen tekst van een eventuele SMS (als het zou werken) of welk nummer je gebeld heeft, welke afspraak je hebt of dreigt te missen en dus ook geen preview van de foto die je zojuist op afstand genomen hebt. Je smartphone is er namelijk gewoon voor de apps. Dit is de plek waar de apps voor gemaakt zijn en de plek waar de data het beste weergeven kan worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (zoals nummerherkenning) maar in het algemeen kan ik deze keuze goed begrijpen.

Het grootste voordeel benoemen van deze keuze is lastig want er zijn namelijk twee grote voordelen die uit de keuze voorkomen.

 1. De Cookoo Watch is een horloge met een analoge tijdsweergave, eentje die je altijd kan zien (al moet je soms de het typische blauwe achtergrond lampje even activeren.
 2. De Cookoo Watch gaat door het gebrek van een ‘echt’ scherm en een echte processor (bijna) net zo lang mee als een normaal horloge.

Er zitten twee batterijtjes in het horloge, eentje die de analoge klok aandrijft en zo’n 3 jaar mee moet gaan en een die er voor de notificaties en Bluetooth is en volgens de makers een heel jaar lang mee moet gaan. Een ander belangrijk voordeel dat ik bijna dreig te vergeten is dat het horloge (spat)water dicht is. Je kan er dus rustig mee douchen of je handen wassen zonder het klokkie af te doen, iets wat een stuk lastiger is met een horloge waarin speakertjes en een koptelefoonaansluiting in verwerkt is.

Cookoo Watch – In gebruik

Laat ik voorop stellen dat het erg jammer is dat op dit moment de notificaties voor e-mail en iMessage berichten nog niet werken, en ook notificaties voor Twitter mentions of Whatsapp berichten kan je nog wel even vergeten. De eerste twee lijken eraan te komen maar moeten via een update van de app, andere notificaties zullen daarna eerst moeten worden geïmplementeerd door handige developers. Of dat snel zal gebeuren durf ik niet te zeggen. De functies die echter wel werken maken het horloge voor mij in ieder geval erg interessant. Vooral de notificaties die betrekking hebben op je herinneringen/agenda items zijn erg handig en aangezien mijn telefoon bijna altijd op mute staat is ook best handig dat ik via het klokkie een melding krijg als ik gebeld wordt.

Ik ben geen Facebook-gebruiker en dus heb ik die functies niet kunnen testen, maar als het net zo goed werkt als het droppen van een pin op de kaart (j,a voor je auto!) dan zal het wel snor zitten. Op een of andere manier blijf ik dat pin-droppen een van de meest tot de verbeelding sprekende functies vinden, al heb ik het in de praktijk nog niet echt nodig gehad. Het is jammer dat je (nog) niet de controle hebt over alle apps die audio af kunnen spelen, iets dat wel altijd werkt via headsets met een afstandsbediening of via het iPhone lockscreen. Ik had erg graag Spotify willen bedienen met het horloge. Muziek die in de standaard app staat werkt wel, maar ik heb daar eigenlijk niets staan dat ik luister.

Op dit moment is er een soort bug met de iPhone 5 en dus heb ik het moeten testen met de iPhone 4s. Hoewel beiden hetzelfde type Bluetooth hebben en op dezelfde iOS versie draaien zit daar toch net een verschil in. Een update van de app moet ook hier weer de oplossing gaan brengen. In combinatie met de iPad mini werkte het horloge overigens ook prima-de-luxe. Er is overigens wel een stappenplan dat je kan doorlopen om de verbinding tussen een iPhone 5 en de Cookoo weer tot stand te brengen, maar als je dat vaak moet doorlopen is de lol er wel snel vanaf denk ik.

Ik had graag iets dikkere wijzertjes gezien zodat het snel zien van de tijd net iets makkelijker was. Nu moet je zo draaien met je pols dat het licht net goed reflecteert en de wijzers duidelijk zijn. De notificatie icoontjes zijn in principe prima maar als het donker is heb je de achtergrondverlichting wel hard nodig, maar die verlichting is steeds van maar erg korte duur. Had van mij wel een seconde of drie langer mogen zijn.

Dat je het horloge kan gebruiken als afstandsbediening van je camera is geinig maar als ik één keer per jaar daar een toepassing voor zou hebben is het veel, maar leuk is het wel. Toffer is dat je de command-knop (rechtsonder) op basis van tijd drie verschillende functies kan geven (1-2 seconden, 4-6 seconden en 4-6 seconden) en dus aardig wat van de genoemde mogelijkheden kan gebruiken. Het laten vinden van je telefoon (die dan KOEKOEK roept!) is handig en andersom kan je ook via de app je horloge laten piepen.

Piepen, trillen of een combinatie van de twee zijn de mogelijkheden als het gaat om een extra prikkel naast de icoontjes. Om de trilling van het horloge te voelen moet je overigens wel het ding vrij strak dragen, anders voel je het echt niet. Ook het piepje is niet heel hard (en is afhankelijk van het volume van je ‘ringer’ op de iPhone). Maar deze prikkels zijn echt als extraatje bedoeld voor de icoontjes, en herhalen zich gelukkig niet constant. Mocht je dus herinnerd worden aan een afspraak ben je niet constant aan het trillen en piepen.

Dat er gekozen is voor Bluetooth 4.0 is natuurlijk lastig omdat het de apparaten die in combinatie met de Cookoo Watch mogelijk zijn erg beperkt, maar in mijn ogen wel de enige juiste keuze. Deze moderne versie van het Bluetooth protocol is namelijk een stuk zuiniger dan voorgaande versies en stelt je dus in staat een dag te kunnen overleven met je verbonden horloge. Overigens kan je wel de verbinding makkelijk uitzetten om zo in uitzonderingsgevallen wat extra energie te besparen, zonder dat je daarvoor de belangrijkste functies van het horloge moet missen. Het analoge gedeelte draait namelijk keurig op een aparte batterij en staat los van het schermpje met notificaties.

cookoo-watch-verpakking

Als laatste en minst belangrijke maar wel leuke ‘bonus’ wil ik toch ook even kwijt dat ik het erg cool vind dat de toffe verpakking hergebruikt kan worden als vogelhuisje. Dat is toch een grappig extraatje dat wat mij betreft goed het karakter dat je ook in de app terugvindt weergeeft.

Cookoo Watch – Conclusie

Zoals je ongetwijfeld al gemerkt hebt ben ik enthousiast over de Cookoo Watch. Dit horloge heb ik gekocht als verjaardagscadeautje voor mijn broertje maar ik zal hem best missen. ‘Gelukkig’ is er die bug met de iPhone 5 dus heb ik nog een (tijdelijke) reden om niet nog meer geld richting de makers te gooien. De duidelijk andere keuzes die gemaakt zijn door Cookoo in vergelijking met horloges als de I’m Watch en de Pebble (review volgt) geeft in ieder geval een interessante kijk op de mogelijkheden binnen dit segment. Mij zal het niets verbazen als bijvoorbeeld een fabrikant als Apple ook soortgelijke keuzes gaat maken met een eventuele iWatch (iTime?)

Vooral voor mensen met een iPhone 4s is dit dus een prima horloge dat meteen erg bruikbaar is, met nog een hoop toekomstperspectieven. Voor de iPhone 5 lijkt het ook wel goed te komen en met moderne iPads kan je ook leuke dingen doen al mis je wel de telefoonherkenning (misschien niet eens zo’n big deal). Natuurlijk is het wachten op de Android app (alleen bruikbaar met Android Jelly Bean en hoger) om zo de Cookoo ook voor een hoop andere gebruikers geschikt te maken.

De Cookoo Watch kost zo’n 130 euro maar cookoowatch.nl heeft hem op dit moment in de aanbieding voor 10 euro minder. Samen met deze winkel starten we binnenkort een mooie actie. Blijf de website dus in de gaten houden.

 • Delen:

Reacties

 1. Ronnie
  15 april, 2013 om 14:42

  Weer een prima review Sam. Ik dacht alleen dat er een standaard twitter notificatie aanwezig was op de smartwatch, maar dat blijkt het logo te zijn van CooKoo! Toch zou ik graag een kruising zien tussen de I’M Watch en deze CooKoo watch, de simpelheid van de CooKoo maar dan wel een mogelijkheid om berichtjes (deels) te lezen of gemiste nummers of contacten te zien.

  • Sam Rijver
   15 april, 2013 om 14:48

   Thanks. Ik snap de verwarring wel als het gaat om twitter, het logo van Cookoo is een vogeltje en voor de mensen die hem via kickstarter hebben gekocht zit er ook dat logo ipv de tekst cookoo op. Het is overigens wel mogelijk dat de notificaties komen maar dan moet een developer daar eerst mee aan de slag, dat gaat veel sneller gebeuren bij een Tweetbot dan bij Twitters officiële app lijkt mij. Iets meer informatie op het scherm is ook inderdaad niet weg, maar ik weet niet of ik zelf daar ook maar iets aan batterijduur voor in zou willen leveren (mooiere schermpjes kosten meer stroom).

 2. Thomas
  15 april, 2013 om 23:28

  Leuke review! Ik denk toch dat de slimme horloges de toekomst hebben en op den duur de mobiele telefoons overbodig maken.
  Ben benieuwd naar je volgende review, wanneer komt deze?

  Ps in de alinea over de verpakking staat volgens mi eenj foutje.
  Dat zijn is toch een grappig…………

  • Sam Rijver
   15 april, 2013 om 23:45

   Thanks. Aangepast.

 3. Thomas
  15 april, 2013 om 23:30

  En nu staat er in mijn reactie ook een fout :p

  Volgens mij een*

 4. ahmed
  01 juni, 2013 om 20:42

  Weet iemand wanneer de app voor android er is voor galaxy s4

 5. Sarah
  08 januari, 2014 om 16:50

  Ik denk dat de smartwatches een mooie toekomst tegemoet gaan, op dit moment hebben veel horloges nog een beetje een goedkoop uiterlijk en zijn de functionaliteiten nog niet optimaal, maar bij de volgende versies zal dit tot het verleden behoren (hopelijk)…

  http://www.androidwatches.nl

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.