Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Elitepad 900

Geschreven door
Geplaatst op5 april 2013, 11:47 CategorieHardware

Windows 8 en de term zakelijke gebruiker lijken bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn. Wij maken ons daar ook regelmatig schuldig aan en als het dan tijd is om de zoveelste Windows 8 tablet die volgens de fabrikant “gericht op zakelijke gebruikers” te reviewen ontkom je er natuurlijk al helemaal niet aan. In deze review kijken we naar de HP ElitePad 900.

HP ElitePad 900 – Specificaties

De HP ElitePad 900 is een 10.1 inch tablet die wordt aangedreven door een Intel Atom Z2760 processor met een kloksnelheid van 1.8GHz en draait op Windows 8 Pro. 2GB werkgeheugen, een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een microSD card reader, twee camera’s en keuzes voor een 32 GB en 64 GB (met 3G) variant sommen de belangrijkste specs eigenlijk wel op.

Bekijk alle specificaties en meer informatie op de productpagina van de HP ElitePad 900.

HP ElitePad 900 – Video

Hieronder vind je de video review van de HP ElitePad 900 waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

HP ElitePad 900 – Design en hardware

De tablet is gemaakt van luxe materialen en zoals zo vaak doet de combinatie tussen aluminium en een door een zwarte rand omrande glasplaat denken aan de iPad. En het is geen enkel probleem als je tablet met een iPad vergeleken wordt. De HP ElitePad 900 voelt stevig en luxe aan en de bouwkwaliteit is ontegenzeggelijk dik in orde. De enige zichtbare aansluiting is de dock-connector.

Aansluitingen en knoppen

De HP ElitePad 900 heeft opvallend weinig aansluitingen, zeker voor een tablet die perfect voor de zakelijke gebruiker ingericht zou zijn. Er is een dockconnector en onder een klepje (via een pinnetje te openen, lijkt meeste op een sim-tray) is er een mogelijkheid om via een microSD kaart het geheugen uit te breiden. Ik vind het wel een mooie oplossing want als je eenmaal zo’n 64GB kaartje erin gepropt hebt zie ik weinig reden om hem er weer uit te halen. Wanneer je meer aansluitingsmogelijkheden wilt is het verstandig een van de optionele Smart Jackets aan te schaffen.

HP-ElitePad-900-zijde

Volumeknoppen zitten keurig verwerkt in de achterkant van de behuizing en in tegenstelling tot de volledige gladde verwerking van de HP Envy x2 zijn de uiteinden van de knoppen iets verdikt, zodat je ze in een donker kantoor ook makkelijk kan vinden.

Processor en RAM

De Intel Atom processor kennen we nu al van een paar handen vol reviews en helaas is er geen magie die een processor opeens veel sneller kan maken. De belangrijkste klacht over de Intel Atom processor is dus weer dat het eigenlijk niet snel genoeg is om stevige software te draaien in de desktopomgeving van Windows 8. 2GB aan werkgeheugen is in principe genoeg om het meeste keurig in het geheugen te houden en de tablet soepel te kunnen gebruiken (zeker de apps die je in de moderne omgeving gebruikt).

Display

Het display is misschien wel het gekste van deze tablet want een van Windows 8 belangrijkste functies kan door de beperkte resolutie van dit scherm helaas niet gebruikt worden. Omdat de horizontale resolutie niet aan de minimum eis van 1366 pixels voldoet kan de ‘snap functie’ niet gebruikt worden. Dit is de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te gebruiken op je scherm. De resolutie van dit scherm is namelijk 1280 bij 800 pixels.

HP-ElitePad-900

Qua kleurweergave en kijkhoeken is het scherm overigens wel dik in orde en ben ik zelfs in positieve zin verrast. Het scherm heeft de eigenschap die ik lastig te omschrijven vind maar waar ik meestal tot de compromis “rustig” kom. Een fijn scherm om naar te kijken en tekst op te lezen.

Camera’s

De 1080p camera een de voorkant van de tablet is prima geschikt voor videogesprekken en vergaderen op afstand. Overigens wordt er geen standaard meegeleverd met de tablet dus je moet zelf op zoek naar een goede oplossing die de juiste hoek biedt voor een dergelijke toepassing. De camera aan de achterkant heeft 8 megapixels en een LED flash en zou daarmee niet onder moeten doen voor bijvoorbeeld een camera op de iPhone 5. Helaas blijft het bij tablets kennelijk toch wat lastig om echt goede camera’s te integreren in een tablet. De kiekjes die je met deze tablet kan schieten zijn leuk voor de gein maar niet echt geschikt om voor het nageslacht te bewaren als je het mij vraagt.

Speakers

De speakers op de HP ElitePad 900 geven geluid met een voldoende volume weer om lekker een YouTube filmpje te kijken en ook een muziekje moet af en toe wel kunnen. Gelukkig zijn beiden toepassingen een beetje not-done in een kantooromgeving maar voor de momenten dat je er mee weg kan komen heb je in ieder geval prima speakertjes tot je beschikking, voor een tablet.

HP ElitePad 900 – Software

Windows 8 pro is de meest uitgebreide versie van Windows 8 en hoewel dit niet de plek is om het uitgebreid te bespreken is het denk ik toch belangrijk om te onderkennen dat deze versie alle enterprise-mogelijkheden van Windows ondersteunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een harde schrijf die via encryptie beveiligd kan worden en verschillende mogelijkheden om te tablet vanaf een afstand te onderhouden/managen. Omdat we het hier over een volledige versie van Windows hebben is het natuurlijk ook mogelijk om ‘ouderwetse’ software in de desktopomgeving te installeren en gebruiken. Zeker voor de zakelijke gebruiker is dit erg interessant want meer dan eens is er speciaal voor het bedrijf ontwikkelende software die in alleen in .exe vorm beschikbaar is.

Screenshot-Metro

De moderne kant van Windows 8 is in alle versies gelijk en dus hier ook. Voor allerlei standaard toepassingen van een tablet zijn er al apps aanwezig en dus is browsen, e-mails versturen, nieuwsberichten checken, etc. geen enkel probleem. Via de Windows Store is er ook steeds meer te downloaden en hoewel het aanbod nog steeds niet enorm is lijkt er toch een gestage groei waar te nemen te zijn, maar explosief is het helaas toch echt niet.

Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

HP ElitePad 900 – In gebruik

De tablet is luxe en stevig en heeft een premium gevoel. Ik denk dat ik niet alleen ben in de observatie dat dit soort premium apparaten gewoon het algemene plezier in gebruik flink verhogen.

ElitePad-Windows-Store

De keuze om een beperkte schermresolutie te gebruiken lijkt een erg bewuste te zijn. HP redeneert (niet geheel onterecht) dat al die software die speciaal voor bedrijven geschreven is (.exe veelal) namelijk het best te gebruiken is bij deze resolutie. De 16:10 beeldverhouding in combinatie met de resolutie zorgt er namelijk voor dat er geen rare scaling of andere trucjes gedaan hoeven te worden. En als ik eerlijk ben mis ik die ‘snap functie’ van twee apps naast elkaar ook niet echt. Belangrijker is wat mij betreft die vage eigenschap dat het scherm gewoon fijn is om naar te kijken en op te lezen.

De accu ging bij mij zo’n 10 uur mee en dat is erg indrukkend. Ook de standby-tijd van de tablet is enorm goed. Ik heb het de afgelopen tijd wat drukker gehad en soms de tablet een dag of twee niet kunnen gebruiken maar steeds als ik de tablet aanzette was ik verbaasd over hoe goed de accu zijn lading vast had gehouden.

Het is jammer dat HP geen van de beschikbare accessoires heeft meegestuurd voor deze review want de ElitePad 900 komt waarschijnlijk in combinatie met de beschikbare accessoires pas echt goed tot zijn recht. Er is een dock waar je een toetsenbord, muis en scherm op aan kan sluiten om een (langzame) desktop te creëren en er zijn verschillende Smart Jackets die aansluitingen als USB en HMDI ook in mobiele vorm beschikbaar kunnen maken. Zelfs een externe accu kan in zo’n jacket verwerkt worden en de accuduur bijna verdubbelen. Ook is er een toetsenbord, en zoals we eigenlijk wel weten is voor een zakelijke gebruiker een toetsenbord niet onbelangrijk, kun je diverse adapters aanschaffen en kun je een stylus kopen. Ik had die accessoires – zeker in dit geval – dus graag willen proberen.

HP-ElitePad-900-2

HP ElitePad 900 – Conclusie

650-700 euro voor een 32GB Windows 8 tablet zonder toetsenbord, USB en HDMI aansluiting is gewoon een hoop geld. Zoveel geld dat ik eigenlijk niet tot een zeer positieve conclusie kan komen. De Smart Jackets zouden daar wat verandering in kunnen brengen want wat mij betreft is er verdacht weinig mis met deze tablet. Ik heb een stabiele ervaring gehad op een product dat solide aanvoelt en wat mij betreft een fijn scherm heeft. En toch zou ik niet weten wat ik er zelf mee zou moeten zonder extra geld uit te geven voor die accessoires.

Een HP Envy x2 is voor de lezers van deze website waarschijnlijk een veel interessantere tablet om te bekijken. Hoewel deze optie duurder is, is de toevoeging van een keyboard dock en een paar aansluitingen een veel beter totaalpakket. Mocht je toevallig een systemadministrator zijn van een grote multinational dan is de HP ElitePad 900 wel degelijk een interessant apparaat. HP zorgt voor goede ‘serviceability’ en als er op verschillende (flex)werkplekken docks met toestenbord, muis en scherm beschikbaar zijn is het zeker een bruikbaar product voor de werknemers die vaker onderweg dan op kantoor zijn.

Minpunten

 • Relatief duur
 • Pas echt interessant met accessoires
 • Geen USB/HDMI

Pluspunten

 • Solide tablet
 • Goede accuduur
 • Windows 8 pro software
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
HP ElitePad 900
Windows 8

Reacties

 1. Jeffrey
  09 april, 2013 om 13:22

  Hoi,

  Goede review. Je hebt gelijk in het feit dat je het totaalplaatje beter had kunnen beschrijven als je de accesoires erbij had gekregen. Met de Expansion Jacket + Extra batterij krijg je zowel de USB & HDMI aansluitmogelijkheden alsmede acht extra uren aan productiviteit.

  De Atom is ook een processor die bijdraagt aan deze lange accuduur en dat zou niet haalbaar zijn met i3 of i5. Daarnaast zal je zien dat veel zakelijk gebruikers met een RDP werken, waar de performance uit de back-end komt en niet van het device zelf. Voor ‘Office’ e.d. is de performance ruim voldoende.

  De Envy X2 is ook een mooi device, maar niet dockable en met een standaard W8. Is ook met name gericht op consument. Voor zakelijk gebruik heb je de beperking bij W8 dat je dan bijv. geen Exchange kan draaien.

  Mvg,
  Jeffrey

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.