Review: I’m Watch, een slim horloge

07 april 2013 + 10 minuten 12 Reacties
Im-watch-4

Het lijkt erop dat we de komende maanden regelmatig zullen praten over allerlei Smartwatches die gaan uitkomen. Volgens de geruchten zijn grote partijen als Apple, Samsung, LG en Google allemaal druk bezig met de ontwikkeling van deze meest simpele vorm van ‘wearable computing’. Natuurlijk zijn er ook al een paar bedrijven die al een product op de markt hebben, zoals Sony en de internet-favoriet Pebble. In deze review kijk ik naar een van de minder bekende opties; de I’m Watch, een op het eerste gezicht interessante accessoire voor zowel tablet- als smartphonebezitters.

De I’m Watch is een op Android draaiende Smartwatch die een paar functies heeft waar we als tech-liefhebbers steeds vaker over dagdromen: apps, connectiviteit en natuurlijk notificaties. De implementatie van deze elementen gaan de komende producten maken of breken, en hetzelfde geldt voor het huidige aanbod.

I’m Watch – Hardware

Voordat we het verder over de software gaan hebben is het natuurlijk belangrijk om het design van het horloge te bespreken, of in ieder geval te onderkennen. Horloges zijn sieraden en (wat mij betreft) is het ook een van de weinige sieraden waar een man ‘mee weg kan komen’. Maar design is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Het is dus lastig een waardeoordeel te geven over dit product. In algemene termen kan je zeggen dat er niet enorm luxe materialen zijn gebruikt voor de I’m Watch. Het horloge is van aluminium kleurig plastic gemaakt en beschikt over een rubberen band met een paar aluminium accenten. De glasplaat is volgens mij ook van plastic en is daarmee dus geen glasplaat.

Im-watch-1

Het horloge is ook vrij fors, groot genoeg om voor veel mensen gewoon te groot te zijn om comfortabel te dragen. Ik ben gelukkig vrij groot en massief en dus was dit voor mij geen onoverkomelijk probleem, maar echt mooi en comfortabel vond ik het niet. Ik denk dat je meer aan de foto’s en video hebt dan eventuele termen die ik bij dit horloge kan verzinnen. Dus kijk en bedenk wat je er zelf van vind.

De I’m Watch heeft een 1.54 inch display met een 240×240 resolutie (220PPI), 128MB aan werkgeheugen, 4GB opslaggeheugen en beschikt over een magnetometer, accelerometer en koptelefoon aansluiting. Er is één knop waarmee je verschillende acties moet uitvoeren en aan beide kanten van het horlogie zit een grill voor de stereo speakertjes, wat het horloge dus sowieso niet waterdicht maakt en ik denk dat je zelfs in de regen al op moet letten.

I’m Watch – Video

I’m Watch – Software

Het horloge draait op een Android-versie maar dat is natuurlijk vrijwel irrelevant, al is het misschien handig om te weten omdat een Android telefoon misschien betere integratie kan hebben en ook her en der wat blikken van herkenning zal opleveren. Ik heb dit horloge alleen getest in combinatie met mijn iPhone.

Basis functionaliteiten van de I’m Smartwatch (volgens de website):

  • Bellen: Nummerherkenning, opnemen en via klein speaker telefoontje te gebruiken.
  • SMS: Lezen van ontvangen sms’jes
  • E-mail: Lezen van nieuwe mail
  • Agenda: Bekijken van je schema

Het horloge heeft een homescreen met de tijd, datum, het weer en drie standaard apps (mail, contacts en telefoon). Via swipes kan je naar een tweede scherm met apps komen en naar een overzicht van je belgeschiedenis. Via een swipe naar beneden open je het notificatiemenu en met een simpele tab tover je een analoge weergave van de tijd tevoorschijn. Naast de standaard functionaliteiten zijn er ook andere apps beschikbaar voor de I’m Watch. Ik heb onder andere mijn Twitter en Instagram kunnen gebruiken op het horloge en in een heuse App Store zijn er meer apps te downloaden.

Maar terug naar de standaard functies van het horloge in combinatie met mijn iPhone. Helaas werkte SMS niet voor mij en ook belangrijkere berichten-apps als iMessage en Whatsapp kennen (nog) geen integratie met het horloge. Eigenlijk werkte alleen het adresboek en het bellen via het horloge, al is de kwaliteit van een handsfree gesprek via het horloge van zo’n slechte kwaliteit dat ik het mezelf nooit zie gebruiken. E-mail, Agenda en apps als Twitter en Instagram werken wel maar moeten apart geconfigureerd worden via de I’m Cloud website. Er wordt alleen gebruikt gemaakt via de internet verbinding van de telefoon (via bluetooth tethering). Helaas kan je maar één e-mailaccount gebruiken en kreeg ik dus niet (zoals gehoopt) notificaties van nieuwe e-mails die op de vier e-mail accounts die mijn iPhone bijhoudt binnen. De agenda is alleen te gebruiken als je Google Calendar gebruikt en dus niet met een agenda die via iCloud synchroon gehouden wordt. En helaas geldt hetzelfde voor een andere functie. Als je jouw foto’s niet in Picasa hebt staan dan kan je ze niet op je horloge bekijken.

Im-watch-apps

I’m Music is helaas geen manier om de muziek die je op telefoon hebt staan te luisteren (via het speakertje of via een koptelefoon die je kan aansluiten) maar een muziekdienst waarvoor betaald moet worden. Voor $9,99 krijg je toegang tot deze functionaliteit en zou je in theorie muziek kunnen luisteren via het horloge. Ik heb dit dus niet kunnen testen. Het aanbod van de apps die je in de store kan vinden is (nog) niet enorm. Sterker nog, zover ik kon zien passen alle apps op één pagina. Aangezien het horloge en bijbehorende platform al een jaar bestaat is het maar de vraag of er flinke groei verwacht kan worden.

Natuurlijk geeft het horloge wel de tijd keurig weer. Er zijn zelfs verschillende manieren waarop deze belangrijke informatie weergegeven kan worden, en via de app store zijn er verschillende watchfaces (apps) te downloaden.

I’m Watch – In gebruik

Zoals bij de beschrijving van de software al te zien is, is de combinatie tussen een iPhone en de I’m Watch niet zo uitgebreid al je misschien hoopt van een dergelijk horloge. Ook een Android smartphone lijkt niet heel veel extra toe te voegen, al is de kans natuurlijk een stuk groter dat je als Android gebruiker veel meer binnen het Google ecosysteem zit en dus je agenda en foto’s via Google beheerd.

De reden dat je een smartphone nodig hebt bij dit horloge lijkt vooral te zijn om een internetverbinding tot stand te brengen, een verbinding die data naar de apps kan pompen. Apps die je helaas wel allemaal apart moet gaan configureren via de website. Er is ook een I’m Sport app op het horloge te vinden en hoewel die een handige stopwatch-functie heeft heb je voor een functie als hartslagmeter weer een apart apparaat nodig (met bluetooth). Zover ik heb kunnen ontdekken is er ook geen aparte GPS in het horloge dus je kan er niet je routes mee bijhouden, en als je een smartphone meesleept om dit alsnog te doen (en voor de internetverbinding van het horloge) is het doel wat mij betreft al wel voorbij geschoten.

Nummerherkenning van telefoontjes die binnenkwamen werkte wel goed en ook het opnemen of weigeren van een gesprek ging goed. Maar als je voor opnemen kiest kan je maar beter een headset in de koptelefoon-poort pluggen want de kwaliteit van het gesprek is voor beide kanten van het gesprek niets om over naar huis te schrijven.

De accu van het klokkie ging voor mij zo’n twee dagen mee en dat is in principe prima voor zo’n apparaatje. Opladen gaat via USB en gaat vrij snel. De accu gaat overigens ‘zo lang’ mee omdat het schermpje steeds automatisch op zwart gaat, goed natuurlijk om batterij te besparen maar slecht voor de belangrijkste functie van een horloge… Ook de processor lijkt bij te dragen aan de accuduur, deze is namelijk relatief langzaam en je zult regelmatig een flinke lag moeten verdragen. Erg jammer want het komt de gebruiksvriendelijkheid allerminst ten goede. Het touchscreen zelf reageert wel erg goed.

Waar het qua batterij verkeerd gaat is aan de andere kant van de verbinding. Mijn iPhone kan namelijk niet een hele dag mee als er een bluetooth verbinding met tethering actief is. Zonder bijladen kom je de dag dus niet door. Dit maakte het voor mij in ieder geval een stuk minder interessant om het horloge de volledige dag te dragen.

I’m Watch – Toekomst

De I’m Watch draait natuurlijk op software die te updaten valt, en het is dus helemaal niet ondenkbaar dat er flinke stappen gemaakt kunnen worden die de integratie tussen een smartphone en je pols een stuk beter maakt. Ook kunnen nieuwe apps en dergelijke het plezier enorm gaan vergroten. Of deze stappen (het eerst) gemaakt gaan worden op dit platform is echter nog maar de vraag. Het lijkt er namelijk niet op dat het echt aanslaat en met nieuwe producten die op de markt komen moeten developers straks natuurlijk kiezen of delen. De Pebble lijkt op dit moment in ieder geval al meer aandacht te krijgen en een eventueel horloges van Apple, Samsung en Google kunnen ook op een hoop aandacht rekenen.

I’m Watch – Conclusie

Het is zeker leuk om eens te kijken naar een Smartwatch, al is het duidelijk een eerste generatie product waar nog een hoop haken en ogen aan zitten. De integratie tussen telefoon en pols is niet optimaal en de belangrijke functie van de tijd weergave lijkt een beetje het ondergeschoven kindje te zijn. Het flinke formaat en design maakt dat je of heel cool vindt of precies het tegenovergestelde daarvan, en dat maakt een brede acceptatie van dit product problematisch. In het verlengde daarvan dus ook de voortgang die je van developers kunnen verwachten.

Im-watch-3

Met een prijskaartje van 350 euro hebben we het hier ook over een kostbaar apparaat, en ik denk dat de prijs ongeveer 200 euro te hoog is. 150 euro voor een horloge als de Pebble lijkt mij een stuk reëler te zijn. Alleen de echte techgeeks en early adopters (met een Android smartphone/tablet?) kunnen dit horloge overwegen om te proeven wat er allemaal mogelijk gaat zijn op dit gebied.

Slimme horloges gaan ongetwijfeld een interessante toekomst tegemoet, als compagnon voor je tablet of accessoire voor je smartphone, en ik kan niet wachten tot ik de volgende generaties kan testen. Of de I’m Watch lang deel blijft uitmaken van deze markt betwijfel ik sterk.

De I’m Watch is in verschillende kleuren te koop bij onder andere mobile-harddisk.nl. Deze winkel heeft ons dit review-exemplaar ter beschikking gesteld.

UPDATE: Notificaties van iMessage (SMS’en via data) werken wel nadat je onder de Bluetooth instellingen op de iPhone zelf “Toon Berichtgeving” aan zet. Daarna komen de notificaties van iMessage wel binnen op de I’m Watch. Omdat ik er vrijwel zeker van ben dat ik deze functie afgelopen week ook aangezet heb is het misschien een setting die soms reset en zul je dus regelmatig moeten checken of die nog actief is.

Reacties (12)