Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Logitech Keyboard Folio voor iPad Mini

Geschreven door
Geplaatst op20 april 2013, 13:38 CategorieAccessoire reviews

Een paar dagen geleden heb ik de review van de Logitech Ultrathin Keyboard Cover voor de iPad mini gepubliceerd en vandaag is het tijd om de andere optie die Logitech voor de iPad mini op de markt heeft te bespreken. De Logitech Keyboard Folio Mini is een beschermhoes met een ingebouwd toetsenbord.

Logitech Keyboard Folio – Design

De Logitech Keyboard Folio Mini is op dit moment alleen verkrijgbaar in Mystic Blue, wat natuurlijk slaat op de buitenkant van de beschermhoes. De buitenkant is bekleed met een soort stevige stof zoals je het wel vaker ziet bij dit soort hoezen. Het lijkt erop dat de Logitech Keyboard Folio Mini in ieder geval ook in het zwart en roze op de markt gaat komen.

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien klikt de iPad mini in een rubberen frame vast in de hoes en zit er aan de binnenkant een vast toetsenbord. Door een handige vouw is de iPad mini als een soort mini laptop neer te zetten. De plek waar de tablet tegen het toetsenbord aankomt wordt op zijn plaats gehouden door magneten. Als je de hoes sluit zijn er magneten die voor de automatische aan/uit functie zorgen en natuurlijk ook de boel tijdens vervoer netjes op z’n plaats houden.

logitech-keyboard-folio-mini-3

De gebruikte materialen voelen stevig aan maar zijn niet per se luxe te noemen. Het toetsenbordje zelf is van plastic en de stoffen buitenkant had met bijvoorbeeld een leren kaft ook een stuk luxer geweest. Maar het voelt wel allemaal solide en stevig aan. Het pakketje is overigens wel vrij dik, ongeveer gelijk aan drie iPad mini’s op elkaar gestapeld.

Logitech Keyboard Folio – Het toetsenbord

Aangezien het hier over een toetsenbord die verwerkt is in een beschermhoes gaat was Logitech gebonden aan de afmetingen van de iPad mini, en logischerwijs is het dus onmogelijk om een volledig formaat toetsenbord te verwerken in deze beperkte afmetingen. Net als bij de Logitech Ultrathin Keyboard Cover heeft Logitech ervoor gekozen een paar keuzes te maken met betrekking tot de lay-out van het toetsenbord.

logitech-keyboard-folio-mini-2

Zoals bij veel toetsenborden van Logitech is er geen aparte rij functietoetsen maar is die gecombineerd met de numerieke rij, natuurlijk ook weer om de nodige ruimte te besparen. Een paar speciale Logitech specifieke toetsen die het makkelijker maken tekst te selecteren op de iPad zijn ook op andere plekken te vinden nu.

De eiland-stijl toetsen zijn dus niet van volledig formaat maar door de hierboven beschreven keuzes toch nog redelijk groot te noemen. Er zijn in ieder geval toetsenborden op de markt die het met een stuk kleinere toetsen moeten doen. Het toetsenbord zelf zit vast aan de kaft en is zo dun mogelijk gehouden, met als gevolg dat de ‘travel’ van de toetsjes niet erg groot is. Waar bij de Logitech Ultrathin Keyboard Cover de aanslag vrij stug is om dit een beetje te compenseren is er in dit geval niet gekozen voor deze aanpassing. De aanslag van de toetsen is vrij licht en voelt daardoor duidelijk zachter aan.

Logitech Keyboard Folio – In gebruik

Persoonlijk ben ik nooit zo’n fan geweest van hoezen met een toetsenbord. Het zijn doorgaans gewoon erge dikmakers die de eigenschappen van een super mobiele tablet gewoon een beetje overschaduwen. Maar door het toch al kleine formaat van de iPad mini voelt het toch wat anders dan bij grotere tablets. Eenmaal in de hoes voelt het alsof je een pocketboek of flink schrift in je handen hebt. Het doet niet gek veel af van de mobiliteit van de iPad mini. Het viel me dus alleszins mee.

logitech-keyboard-folio-mini-4

Een keuze voor een dergelijk oplossing draait natuurlijk allemaal om het toetsenbord zelf en daar moet je als gebruiker toch wel even aan wennen. De aangepaste layout vergt toch een kleine aanpassing van de manier waarop je tikt op een het toetsenbord. Natuurlijk wordt dit versterkt door de combinatie met het toch al kleinere formaat van het hele systeem. Met een beetje gewenning is er goed op het toetsenbord te tikken maar blijf je door de zachte aanslag toch duidelijk het gevoel houden dat je op een klein systeem aan het werken bent, iets dat ik veel minder had bij de Logitech Ultrathin Keyboard Cover.

De iPad mini is vrij gemakkelijk uit en in de hoes te klikken dus voor ‘normaal’ gebruik van de iPad mini zou dat een keuze kunnen zijn, toch is het wederom zo dat dit bij de Logitech Ultrathin Keyboard Cover voor iPad mini weer wat beter geregeld is. Qua bescherming wint deze hoes het natuurlijk wel ruim. Alle aansluitingen en knoppen zijn prima bruikbaar en is ook de cut-out voor de camera keurig verzorgt. Ik heb geen problemen ondervonden tijdens gebruik.

Logitech Keyboard Folio – Conclusie

Ik denk dat het al vrij duidelijk is dat ik persoonlijk een stuk enthousiaster ben over het toetsenbord dat ik eerder heb getest. Toch kan ik me voorstellen dat deze hoes een betere optie is als je jouw iPad mini per se helemaal smetteloos en zonder krasjes wilt houden. Helaas maakt het je dunne iPad mini wel een stukje forser maar dat hoort nu eenmaal bij de keuze voor dit type hoes. Een groter probleem is dat de zachte aanslag in combinatie met de aangepaste lay-out van het toetsenbord zelfs na gewenning niet superfijn aanvoelt.

De Logitech Keyboard Folio voor iPad Mini is verkrijgbaar voor ongeveer 80 euro en ik raad iedereen aan zowel de andere optie van Logitech als full-size toetsenborden te overwegen. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen maar als je optimale bescherming hoog in het vaandel hebt staan dan hoort deze cover bovenaan je lijstje.

Meer accessoire reviews

Ben je op zoek naar een ander keyboard of een andere accessoire voor je tablet? Neem dan ook ons uitgebreide archief met accessoire reviews door.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.