Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Logitech Ultrathin Keyboard Cover mini voor de iPad mini

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2013, 13:51 CategorieAccessoire reviews

Ik ben al jaren een tevreden gebruiker van Apple’s iPad. Het apparaat heeft voor mij zoveel voordelen dat ik zelfs voor de punten waar het systeem eigenlijk tekortschiet geduld op kan brengen en via accessoires de inzetbaarheid ben gaan vergroten. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is het gebruiken van een toetsenbord in combinatie met de iPad om snel en goed te kunnen tikken.

Sinds de lancering van de iPad mini ben ik echter steeds minder mijn iPad 3 gaan gebruiken en grijp ik voor bijna alles naar de mini variant. De belangrijkste uitzondering daarop was altijd het schrijven van stukjes voor Tablets Magazine, daarvoor greep ik nog steeds mijn iPad 3 in combinatie de Logitech Ultrathin Keyboard Cover. Logitech heeft mij nu hetzelfde toetsenbord gestuurd maar dan voor de iPad mini en in deze review gaan we het dus hebben over deze accessoire.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover – Video

Design

Logitech verkoopt de Ultrathin Keyboard Cover voor iPad mini in twee verschillende kleuren, zwart en wit. Dit doen ze omdat ze qua design voor een optimale combinatie met de twee beschikbare kleuren iPad mini hebben gekozen. De zwarte variant heeft dezelfde afwerking als de zwarte iPad mini en dus heeft de achterkant van het toetsenbord dezelfde kleur en structuur van de tablet. Via een magnetische verbinding die je kent van Apple’s Smartcover kan de cover aan de iPad verbonden worden om tijdens vervoer het display te beschermen. Tijdens gebruik zet je echter de iPad mini in een gleuf van het toetsenbord en via een paar magneten wordt de boel op zijn plaats gehouden.

Keyboard lay-out

Natuurlijk is het mogelijk om een volledig formaat toetsenbord via Bluetooth te verbinden met de iPad mini maar Logitech heeft ervoor gekozen zich te houden aan de afmetingen van de tablet zelf. Dit heeft natuurlijk een paar belangrijke implicaties omdat het gewoon onmogelijk is een volledig formaat toetsenbord te proppen in de beschikbare ruimte. Logitech heeft daarom een paar keuzes gemaakt waardoor de lay-out van het toetsenbord afwijkt van wat je als tikkende Nederlander gewend bent.

Zoals je op de foto kan zien zijn de aanpassingen voornamelijk aan de linkerkant van het toetsenbord te vinden, er mist als het ware een hele rij toetsen. Als je beter kijkt zie je dat er eigenlijk maar twee toetsen echt missen; de CAPSLOCK toets en de TAB toets. Beide toetsen zijn gecombineerd met een letter; TAB onder de Q en CAPSLOCK onder de A. Door de combinatie te maken met de FN-toets kunnen beiden natuurlijk nog wel gebruikt worden.

Zoals bij veel toetsenborden van Logitech is er geen aparte functietoetsenrij maar is die gecombineerd met de numerieke rij, natuurlijk ook weer om de nodige ruimte te besparen. Een paar speciale Logitech specifieke toetsen die het makkelijker maken tekst te selecteren op de iPad zijn ook op andere plekken te vinden nu. De eiland-stijl toetsen zijn dus niet van volledig formaat maar door de hierboven beschreven keuzes toch nog redelijk groot te noemen. Er zijn in ieder geval toetsenborden op de markt die het met een stuk kleinere toetsen moeten doen. Het toetsenbord zelf is ongeveer net zo dik als een iPad mini en dus is de ‘travel’ van de toetsen niet heel erg groot. Logitech heeft dit proberen in balans te brengen door te kiezen voor een vrij stugge aanslag.

In gebruik

Ik vond het lastig om voor mezelf uit te maken of ik dit toetsenbord moest vergelijken met een ‘echt’ toetsenbord, de grotere versie van de Ultrathin Keyboard Cover of misschien zelfs wel gewoon het onscreen-keyboard van de iPad mini. Natuurlijk heeft een kleiner formaat keyboard de nodige nadelen die gewoon inherent zijn aan de beperkte afmetingen. Gelukkig heeft Logitech een paar keuzes gemaakt die ertoe leiden dat de o-zo-belangrijke toetsen groot genoeg zijn om goed op te kunnen tikken.

Ik heb een paar uur nodig gehad om te wennen aan de aangepaste lay-out maar was uiteindelijk toch blij verrast met de snelheid die ik weet te behalen op het toetsenbord. Vergis je niet, het is echt een stuk kleiner dan je waarschijnlijk gewend bent maar de voordelen die daarbij horen als het gaat om volume dat het pakket opneemt in je tas en het enorm beperkte gewicht maken een hoop goed.

Logitech-Ultrathin-Keyboard-Cover-mini

Conclusie

Voor de fans van een smetteloze iPad is de Ultrathin Keyboard Cover als bescherming natuurlijk niet de meest interessante optie want net als bij de Smartcover wordt er geen enkele bescherming voor de achterkant van de tablet geboden. Voor de echte puristen is het toetsenbord waarschijnlijk ook niet de beste optie omdat er natuurlijk gewoon volledig formaat Bluetooth toetsenborden gebruikt kunnen worden met de iPad mini.

Voor degene die graag een toetsenbordje willen hebben die niet teveel qua formaat en gewicht toevoegt aan de iPad mini en die de moeite willen nemen om te wennen aan de kleinere en aangepaste lay-out is deze Ultrathin Keyboard Cover van Logitech echter een prima optie. Het is echter geen goedkoop product want voor de ongeveer 80 euro dat de meeste winkels voor dit toetsenbord vragen zijn er een hoop alternatieven die net zo duur of misschien zelfs wel goedkoper zijn.

Ik twijfel nog of ik eventueel met dit toetsenbord de stap kan maken om mijn iPad 3 eindelijk van de hand te doen. Ik denk dat ik nog een paar dagen extra blijf proberen voordat ik die beslissing maak.

 • Delen:

Reacties

 1. At
  06 juni, 2013 om 19:38

  Dit is een absolute aanrader voor bij de iPad Mini. De kleine toetsen zijn even wennen, maar voor iemand met niet al te grote handen is het heel goed te doen om hier blind mee te typen. Je iPad Mini wordt behoorlijk geüpgrade met dit toetsenbord. Het is even wennen, maar daarna gaat het allemaal vanzelf. En vooral de bekende copy/paste-handelingen – of het selecteren van stukken tekst – gaan echt heel veel handiger met een toetsenbord!
  UIteraard is deze reactie getypt met dit toetsenbrodje ;-)

 2. Gany
  04 oktober, 2014 om 11:20

  Heb je wel eens de Clamcase geprobeerd?
  http://clamcase.com/ipad-mini-keyboard-case.html

  Er kleven wel wat nadelen aan:
  – duurder;
  – moeilijk verkrijgbaar in NL.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.