Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is het verschil tussen de Microsoft Surface Pro en Surface RT?

Geschreven door
Geplaatst op25 april 2013, 13:39 CategorieMicrosoft

Microsoft heeft eind vorig jaar twee tablets op de markt gebracht die draaien op de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem. De Surface RT is reeds te koop in Nederland en de Surface Pro moet eind mei volgen. Maar wat zijn de verschillen tussen beide tablets en welke tablet pas het beste bij jouw wensen en eisen?

Windows RT vs Windows 8

Voordat we dieper ingaan op de hardware van beide tablets is het belangrijk om eerst het verschil qua software duidelijk te maken. Dit is namelijk het punt waar met name de verwarring ontstaat. Microsoft heeft namelijk twee versies van Windows 8 gelanceerd; een versie met de meeste functies en mogelijkheden die je van eerdere Windows versies gewend bent (Windows 8) en een versie die speciaal ontwikkeld is voor tablets met een ARM-processor en beschikt over beperkte mogelijkheden (Windows RT).

De Microsoft Surface RT draait op Windows RT en beschikt dus over een ARM-processor en de Surface Pro draait op Windows 8 met een Intel processor. Alle belangrijke verschillen tussen deze twee versies van Windows, waaronder het beperkte gebruik van de desktopinterface in Windows RT, hebben we al een keer eerder behandeld. Wil je daar meer over weten dan kun je terecht in het artikel over het verschil tussen Windows RT en Windows 8.

Meer informatie over alle nieuwe features en functies binnen Windows 8 vind je in onze Windows 8 informatiegids.

Surface RT vs Surface Pro

Overeenkomsten

Laten we eerst met de overeenkomsten tussen beide tablets beginnen want die zijn niet onbelangrijk. Zowel de Surface RT als de Surface Pro beschikt namelijk over een ClearType HD display met een formaat van 10.6 inch, een microSD kaartlezer om het geheugen uit te breiden en een USB poort. Ook zijn beide tablets uitgerust met een hoogwaardige magnesium behuizing waarin een kickstand verwerkt zit zodat de tablet in een hoek op tafel geplaatst kan worden. Daarnaast kunnen beide tablets uitgerust worden met een speciale cover met geïntegreerd keyboard. Microsoft heeft een Touch Cover en een Type Cover ontwikkeld. Bekijk onze review en vergelijking van beide covers.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen beide tablets zit hem, zoals hierboven besproken, in de versie van Windows die gebruikt wordt maar er zijn nog meer belangrijke verschillen. Zo beschikt de Surface Pro over een Intel Core i5 processor, terwijl de Surface RT het moet doen met een Nvidia Tegra 3 chip. Ook beschikt de Pro-versie over 2GB meer aan werkgeheugen, de mogelijkheid voor meer opslaggeheugen, een USB 3.0 in plaats van een USB 2.0 poort en een Full HD display in plaats van de 1.366 bij 768 pixels waarover de Surface RT beschikt. Ook wordt de Pro-variant geleverd met een active digitizer stylus waarmee je kunt schrijven, tekenen en de tablet kunt bedienen. Bij dit alles moet ook gezegd worden dat tablets met Windows RT standaard met een gratis versie van Office 2013 geleverd worden. Deze software moet voor tablets met Windows 8 los aangeschaft worden.

Microsoft-Surface-Pro

Doordat de Pro-variant over een krachtigere processor, de volledige versie van Windows 8 en een Full HD display beschikt is er ook een grotere batterij nodig. Dit zorgt weer voor een verschil in gewicht en afmetingen zoals in onderstaand overzicht te zien is. Dat wil echter niet zeggen dat de Surface Pro ook langer meegaat op een volle lading. Als we kijken naar de reeds gepubliceerde reviews gaat de Pro-variant zo’n 5 uur mee terwijl de RT-variant de 8 uur haalt.

  Surface RT Surface Pro
Software  Windows RT + Office 2013 Windows 8 Pro
Formaat 10.6 inch 10.6 inch
Display ClearType HD ClearType HD
Resolutie 1.366 x 768 pixels 1.920 x 1.080 pixels (Full HD)
CPU NVidia Tegra 3 Intel Core i5
USB Ja (2.0) Ja (3.0)
MicroSD Ja Ja
HDMI Micro HD Video Mini DisplayPort
RAM 2GB 4GB
Opslag 32GB/64GB 64GB/128GB
Batterij 31.5 Wh 42 Wh
Profiel 9,3 mm 13.5 mm
Gewicht 676 gram 903 gram
Stylus Nee Ja
Beschikbaar Begin 2013 Mei 2013
Prijs Vanaf 486 euro Vanaf 886 euro

Belangrijke details

Er zijn nog een aantal kleinere verschillen die een tablet minder of juist meer interessant kunnen maken. Zo beschikt de RT-variant over Connected Stand-by waardoor je de tablet binnen 1 seconde uit slaapstand kunt halen en de tablet tijdens die slaapstand ook ‘wakker’ blijft zodat notificaties binnenkomen en mails ontvangen kunnen worden. De Pro-variant beschikt over een Intel processor die dit niet ondersteunt en daardoor een paar seconde langer de tijd nodig heeft om uit slaapstand te komen en tijdens die slaapstand niet ‘wakker’ blijft. De Pro-variant beschikt echter wel over meer mogelijkheden voor de zakelijke gebruiker, waaronder Remote Access, het installeren van bedrijfsspecifieke software en de mogelijkheid de tablet te koppelen met een zakelijk domein.

Prijs

Niet geheel onbelangrijk bij dit alles is natuurlijk de prijs. De Surface RT is reeds in Nederland te koop voor een prijs vanaf 486 euro. Hiervoor krijg je de 32GB versie zonder cover. De Nederlandse adviesprijs van de Surface Pro is nog niet bekendgemaakt maar waarschijnlijk ligt deze, kijkend naar de prijsstelling van de RT-variant, op 886 euro. Hiervoor krijg je dan de 64GB variant zonder cover. De Touch Cover kost los 119,95 euro, terwijl de Type Cover 129,95 euro kost.

Surface RT of Surface Pro kopen?

Het besturingssysteem in combinatie met de hardware leidt tot de conclusie dat de Surface RT met name geschikt is voor de minder intensieve gebruiker die de tablet vooral als compagnon voor de PC inzet, als tablet wil gebruiken, genoegen neemt met het beperkte aanbod aan apps en zelf geen extra programma’s hoeft te installeren in de desktopomgeving. De tablet is met name interessant voor diegenen die veel basistaken uitvoeren als e-mailen, browsen, documenten bewerken en media consumeren.

microsoft-Surface-tablets

Wil je een krachtigere tablet die je de volledige mogelijkheden van de desktopinterface geeft, waaronder het installeren van .exe programma’s, dan is de Surface Pro de beste keuze. Met dit model ben je niet afhankelijk van de apps in de Windows Store, krijg je hardware die voor betere prestaties moet zorgen, heb je toegang tot zakelijke features als Remote Access, krijg je een hoge resolutie display en kun je software die je tot op heden gebruikte zonder problemen installeren.

Review

De Surface RT is zoals gezegd al even in Nederland te koop en deze tablet hebben we dan ook al uitgebreid kunnen testen. Lees onze Surface RT review voor onze ervaringen met Microsoft’s eerste eigen tablet. Zodra de Surface Pro in Nederland verschijnt plaatsen we natuurlijk ook zo snel mogelijk een review.

 • Delen:
Microsoft Surface (Windows RT)
Windows RT

Reacties

 1. tidde
  25 april, 2013 om 15:32

  klere wat een prijzen daar koop je toch een dikke laptop voor..en voor 59 euro windows 8 :)

 2. Alex
  25 april, 2013 om 21:33

  @Tidde. Windows 8 is niet meer 59 euro Google maar eens.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.