Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Brengt Windows 8.1 de Start-knop en opstarten in desktopinterface terug?

Geschreven door
Geplaatst op16 april 2013, 18:03 CategorieBesturingssystemen

Er gaan de laatste maanden heel wat geruchten over een grote update voor Windows 8, het in oktober gelanceerde besturingssysteem van Microsoft. Vandaag zijn er berichten verschenen over het feit dat Windows 8.1, voorheen Windows Blue genoemd, onder meer de Start-knop en de mogelijkheid om in de desktopmodus op te starten terugbrengt.

Windows 8 is ten opzichte van eerdere Windows versies een wereld van verschil en kreeg dan ook veel kritiek te verduren van mensen die het ‘oude’ systeem gewend waren. Zo ontbreekt de populaire en bekende Start-knop en heeft Microsoft een voor touch geoptimaliseerde Touch interface toegevoegd die altijd verschijnt zodra een apparaat opgestart wordt. Vanuit deze interface kan de gebruiker de desktopinterface selecteren om overige programma’s te draaien zoals gewend van eerdere Windows versies.

Windows 8.1 brengt groter veranderingen

Sinds eind vorig jaar gaan er geruchten dat Microsoft met een grote update voor Windows 8 komt waarmee heel wat grote veranderingen doorgevoerd worden. Zo zou Windows 8.1 onder meer ondersteuning voor kleinere Windows 8 tablets toevoegen, worden kleinere tegels in de touch-interface mogelijk gemaakt en wordt er een nieuwe Snap View weergave geïntroduceerd. Vandaag berichtten verschillende media over twee andere grote veranderingen die Windows 8 mogelijk weer functies van eerdere versies geven.

De twijfel slaat toe bij Microsoft

Zowel ZDNet als The Verge melden dat op verschillende fora en door bronnen gesproken wordt over de mogelijkheid om Windows 8 direct in de desktopinterface op te starten. Deze functie zou gespot zijn in een vroege, gelekte versie van Windows 8.1. Hiermee wordt de touch-interface, een interface die vele intensieve Windows gebruikers (op non-touch computers) niet vaak blijken te gebruiken, omzeilt waardoor na het opstarten de desktopinterface verschijnt.

desktop

Mary Jo Foley, een vaak goed geïnformeerde expert op het gebied van Microsoft, voegt daar aan toe dat volgens haar bronnen Microsoft ook zou overwegen om de welbekende Start-knop weer te introduceren. Momenteel kunnen gebruikers een aantal van de Start-knop functies terugvinden in het Charms-menu maar de werking en mogelijkheden van de traditionele Start-knop zouden door veel gebruikers gemist worden.

Tijd voor een touch en desktop versie?

Dit zijn twee nogal opvallende ontwikkelingen aangezien Microsoft met Windows 8 juist een hele nieuwe weg in wilde slaan waarbij de focus op touch ligt. Wellicht dat dit de deur op een kier zet voor een speciaal voor touch (tablets) ontwikkelde versie van Windows 8 en een meer traditionele versie voor non-touch en desktopcomputers. Zouden deze twee opties Windows 8 in jouw ogen verbeteren?

De verwachting is dat de Windows 8.1 update na de zomer uitgebracht wordt.

 • Delen:

Reacties

 1. Take A Money
  16 april, 2013 om 23:28

  Windows 8 moet gewoon geen metro hebben het slaat nergens op en als je inderdaad Touch screens hebt kan je de apps (metro) goed gebruiken en ook interface maar de hoofd van het systeem is toch je desktop en dit is vreselijk met Touch.

  Haal de metro weg uit windows 8. 1 en geef alleen windows rt de metro interface en haal de desktop weg uit rt.

  Zo heb je dan je als Osx en ios twee afzonderlijke systemen

 2. Marto
  17 april, 2013 om 12:13

  Ik vind het nog al een overdreven gedoe. Ik ben inmiddels wel gewend aan W8. Ik mis de startknop al niet meer. Wat is dat toch met die startknop? Is dat nu echt zo’n gemis? Microsoft is wellicht iets te snel geweest met de Retro. Het werkt perfect op een touchscreen. Over een niet al te lange tijd hebben de meeste mensen touch en dan is het probleem van de starknop voorbij.
  Lijkt mij een prima oplossing om de mogelijkheid te bieden voor en desktopstart of de retro.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.