Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

AMD lanceert nieuwe Temash en Kabini chips voor tablets en laptops

Geschreven door
Geplaatst op24 mei 2013, 10:23 CategorieHardware

In januari kondigde AMD de nieuwe Temash en Kabini apu’s voor mobiele apparaten al aan en deze week heeft de chipfabrikant de nieuwe generatie officieel gelanceerd. De Temash processors zijn ontwikkeld voor tablets en hybride apparaten, terwijl de Kabini processors krachtige prestaties en een laag energieverbruik naar high-end laptops en convertibles moeten brengen.

AMD Temash en Kabini chips

De eerste nieuwe apu heeft de naam AMD Mobility Elite meegekregen maar is inmiddels ook bekend onder de codenaam Temash. De chip is ontwikkeld voor tablets en hybride laptops met een diagonaal van maximaal 13 inch en is een op 28nm geproduceerde SoC met twee of vier Jaguar-cores. De TDP is afhankelijk van het model 8W of 3,9W. Het meest krachtige model is de quadcore A6-1450 met een kloksnelheid van 1.4GHz en een HD8280 gpu. Volgens AMD biedt de Temash chip vijfmaal betere prestaties dan de concurrerende Atom chip van Intel.

Voor de lichtere en grotere laptops en convertibles heeft de chipfabrikant de AMD Mainstream apu ontwikkeld, ook wel bekend als Kabini. De chip wordt door AMD tegenover de Core i3 processor van Intel gezet en bestaat uit twee of vier kernen met een TDP van 9W tot 25W. De A-serie modellen beschikken over vier kernen, terwijl de E-serie modellen twee kernen hebben.

Voor de echte high-end prestaties heeft AMD de Elite Performance, ook wel Richland genoemd, apu ontwikkeld. Deze chip moet de concurrentie aangaan met de Intel Core i5 en Core i7 processors en biedt volgens de chipfabrikant met name betere grafische prestaties met een lager energieverbruik. De chips hebben een TDP tussen de 17W en 35W en een kloksnelheid die tussen de 2GHz en 3.5GHz ligt. Ook deze chips komen in een dualcore en een quadcore variant.

In onderstaande slideshow vind je meer informatie over de nieuwe processors.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.