Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste e-reader applicaties voor je Android tablet

Geschreven door
Geplaatst op28 mei 2013, 13:10 CategorieAndroid

Steeds meer mensen ruilen fysieke boeken in voor digitale boeken, ook wel ebooks genoemd. Om een digitaal boek te lezen kun je gebruikmaken van een speciaal daarvoor ontwikkelde e-reader maar ook steeds meer tablets lenen zich perfect voor het lezen van boeken. Er zijn inmiddels dan ook een groot aantal applicaties beschikbaar waarmee digitale boeken gelezen kunnen worden. In dit artikel vind je de beste applicaties voor Android tablets waarmee ebooks gelezen en in sommige gevallen gekocht kunnen worden.

Kobo e-reader app

Eén van de applicaties die ons (op meerdere platformen) goed is bevallen is de e-reader applicatie van Kobo. Deze applicatie is gratis te downloaden in de Google Play Store en kan gebruikt worden om reeds gedownloade ebooks te lezen of nieuwe ebooks te kopen. Het is een zeer uitgebreide applicatie met tal van mogelijkheden, features en instellingen. Zo kun je bijhouden wat je leesgewoonten zijn, kun je ervaringen met boeken delen met vrienden en andere lezers van een boek, krijg je suggesties voor leesmateriaal dat mogelijk interessant is voor je, kun je eenvoudig eerder gedownloade (ePub) boeken importeren en lezen, en kun je in de bibliotheek van Kobo eerst een preview van een boek krijgen voordat je deze koopt. Ook als je meerdere apparaten gebruikt om te lezen kun je boeken op deze apparaten downloaden en precies zien waar je gebleven bent. Ook wat betreft de leeservaring kun je een hoop instellen, waaronder de stijl en het formaat van de tekst en de helderheid van het scherm (nachtmodus). Het is een zeer complete applicatie met een aantrekkelijke vormgeving, en is eenvoudig en snel in het gebruik.

Kobo

Cool Reader e-reader app

Wanneer je geen applicatie wilt die verbonden is aan een winkel voor boeken en gewoon je reeds (en elders) gedownloade digitale boeken wilt lezen dan is de Cool Reader applicatie in mijn optiek de beste app die je kunt downloaden. Dit is een applicatie die je alles biedt om comfortabel boeken te kunnen lezen op je tablet, al is de interface ietwat minder overzichtelijk en lastiger te gebruiken dan de andere apps in deze lijst. Het is even wennen maar het voordeel is dat je een groot aantal instellingsmogelijkheden krijgt om de leeservaring te optimaliseren en nagenoeg alle boeken die je gekocht en gedownload hebt kunt importeren. Daarbij wordt je gelukkig niet overspoeld met advertenties om de applicatie levend te kunnen houden.

Cool-Reader

Kindle e-reader app

Amazon is één van de grootste online winkels voor de aanschaf van boeken en met name als je veel Engelstalige boeken leest is de Kindle applicatie voor Android een prima keuze. Amazon heeft een zeer groot aanbod van boeken, in alle categorieën en voor alle interesses. Er zitten echter wel beperkingen aan de app want je kunt alleen boeken gebruiken die door Amazon verkocht worden. Wel biedt Amazon de mogelijkheid om gratis boeken te downloaden (mits je een account aanmaakt), beschikt de app over ingebouwde integratie met Google en Wikipedia, kun je ebooks synchroniseren tussen verschillende platformen en apparaten, en zijn er verschillende instellingen om de leeservaring te optimaliseren, waaronder de tekstgrootte, de helderheid van het scherm en de achtergrondkleur.

Kindle

Mantano Reader e-reader app

Een andere e-reader applicatie die ik wil benoemen is de Mantano Reader. Deze app komt in een gratis versie met voldoende mogelijkheden om de meeste digitale (PDF en ePub) boeken te kunnen lezen, en twee betaalde versies waarmee de mogelijkheden uitgebreid worden met onder andere de tekst naar spraak functie, meerdere aanpassingsmogelijkheden qua lay-out van een boek, en het maken van notities. Ook zijn er in de betaalde versies geen advertenties aanwezig. Maar, puur kijkend naar de gratis versie kun je redelijk uit de voeten en krijg je een overzichtelijke e-reader met een aantrekkelijke vormgeving en diverse instellingsmogelijkheden. Je kunt eenvoudig al je gedownloade ebooks organiseren en ordenen, je kunt eigen selecties aanmaken, reeds gedownloade ebooks eenvoudig laten importeren, diverse thema’s kiezen voor een optimale leeservaring, en je ervaringen met een boek delen middels social media. De app werkt vrij eenvoudig en snel, is gebruiksvriendelijk en biedt alles dat je nodig hebt om een digitaal boek te kunnen lezen.

mantano

FBReader e-reader app

Een applicatie voor puur het lezen van digitale boeken die je reeds gedownload hebt en het vinden van gratis ebooks is FBReader. De applicatie is wat minder uitgebreid dan de hierboven genoemde opties, maar biedt ondersteuning voor het importeren van ebooks in veel verschillende bestandsformaten en beschikt over een aantal basis instellingsmogelijkheden om de leeservaring op je tablet te optimaliseren. Je kunt eenvoudig digitale boeken importeren, ook in de wat minder vaak gebruikte bestandsformaten, wordt niet lastig gevallen met advertenties en krijgt gewoon een prima en snel werkende applicatie om je digitale collectie te lezen. Daarbij kun je interessante boeken delen met vrienden en familie.

FBReader

Boekenbol e-reader app

We hebben ook de Boekenbol applicatie van Bol.com geprobeerd aangezien deze interessant is voor gebruikers die veel Nederlandse boeken downloaden. Helaas wilde deze app niet (naar behoren) werken op onze Point of View en Nexus 7 tablets. Op de ene tablet stopte de applicatie elke keer automatisch en op de andere tablet kregen we het niet voor elkaar een boek in de applicatie aan te schaffen. Mocht je zelf goede ervaringen met deze app hebben, laat het in een reactie hieronder weten.

Ben je er nog niet uit of je een e-reader of een tablet wilt kopen voor het lezen van digitale boeken? Lees dan het artikel waarin we de verschillen tussen een tablet en een e-reader bespreken.

Bekijk ook ons artikel met de beste e-reader apps voor je iPad.

 • Delen:

Reacties

 1. Sebastian
  28 mei, 2013 om 15:04

  Ik zweer bij de moon+(pro) reader app imho toch de beste e-reader app.

 2. Sjoerd
  29 mei, 2013 om 12:00

  Ik gebruik de kindle reader op mijn telefoon, tablet en pc. Ideaal programma, al lees ik inderdaad veel engelse boeken.
  Waarom ik reageer, het is inmiddels mogelijk om je eigen ebooks te emailen naar je kindle account.

  • Martijn Chel
   29 mei, 2013 om 12:02

   Hoi Sjoerd,
   Dank voor je reactie. Wat bedoel je met eigen ebooks? Ook ebooks die je dus van andere winkels koopt kun je nu importeren?

 3. John Hendrickx
  06 juni, 2013 om 12:00

  Mooie opsomming van het aanbod, maar ik mis mijn favoriet, Bruna Tablisto, de app van Bruna die je uit Google Play kunt downloaden. Op mijn Samsung Galaxy Note doet die het uitstekend, zeker sinds recent de kiosk in die app helemaal vernieuwd is (de oude kiosk was soms ergerlijk traag). Bij Bruna Tablisto kun je zowel in de app-kiosk ebooks en emagazines kopen als op de Bruna-website, terwijl ik ook mijn eigen epub- & pdf-docs kan importeren. Mijn vriendin is bovendien blij dat zij ieder door mij gekocht boek of tijdschrift ook kan lezen op haar eigen tablet (en ereader op het strand straks!).

 4. Jan Bos
  25 maart, 2014 om 12:07

  Ebookdroid. Een fijnere is er niet. Zelfs nog beter dan Mantano reader. (En dat wil wat zeggen)

  • Cees
   01 september, 2014 om 19:46

   Dan heb je UB reader waarschijnlijk niet geprobeerd. Deze ervaar ik als veel beter dan Ebookdroid.

 5. frrn
  26 maart, 2014 om 18:16

  Is er een gratis app waarmee ik ook notities, aantekeningen en markeren in mijn boeken. Zodat ik kan studeren. Alvast bedankt voor de info. :)

 6. Jetske
  24 mei, 2014 om 13:33

  Ik heb een Samsung tablet en telefoon. Nu wil ik mijn gedownload boeken kunnen lezen op allebei de apparaten, heeft iemand hier een goede app voor? Ik wil graag van de ene naar de andere kunnen overschakelen en dan verder kunnen lezen. Kobe werkt hierbij niet omdat ik de boeken niet daar heb gekocht.

 7. Floris
  22 augustus, 2014 om 11:47

  Nu zoek ik een app, waarmee ik mijn Android Tablet kan gebruiken als e-reader met notitie functionaliteit voor mijn eigen documenten of documenten gekrgegen voor reviewen van anderen?
  Ik heb wel is gehoord van de mogelijkheid om je tablet dan via usb aan te sluiten en dat het apparaat dan een ‘usb printer’ wordt. Je kan dan alles wat je op je PC kan printen, naar deze ‘virtuele printer’ printen en op je Tablet openen met de mogelijkheid van aantekeningen maken en deze ‘reviewde documenten’ weer op te slaan en te kunnen delen.
  Maar in welk bestandsformaat dat is weet ik niet. Ook kan ik via Google en playstore hier niets over vinden. Vind alleen maar hoe je vanaf je Tablet kan printen…

 8. Robert-Willem van No
  13 januari, 2015 om 22:46

  Weet iemand een gratis ebookreader app voor android 4.4 kit-kat die ook met stripverhalen werkt ?
  bladen omslaan enzovoort .

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.