Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Galaxy Tab 2 (7.0) vs Galaxy Tab 3 (7.0): Wat is het verschil?

Geschreven door
Geplaatst op6 mei 2013, 14:20 CategorieAndroid

Eén van de meest bekende series tablets is de Samsung Galaxy Tab serie. Dit jaar wordt alweer de derde generatie gelanceerd onder de naam Galaxy Tab 3. Het eerste model dat de markt zal bereiken is de 7 inch Galaxy Tab 3 (7.0), welke de opvolger is van de vorig jaar gelanceerde Galaxy Tab 2 (7.0). Maar wat zijn de verschillen en is het de moeite waard op het nieuwe model te wachten?

Galaxy Tab 2 vs Galaxy Tab 3

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het verschil tussen deze tablets is zeer minimaal. Zo draaien beide tablets (inmiddels) op Android 4.1 Jelly Bean, komen ze beiden in een 8GB en een 16GB versie, zijn beide modellen uitgerust met een 7 inch display en hebben beide tablets een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen beide tablets onder elkaar gezet. Wil je één van deze tablets zelf vergelijken met een andere tablet? Bekijk dan onze tablet database. Hier vind je alle tablets die in Nederland te koop zijn, inclusief specificaties, prijzen en beschikbaarheid.

  Galaxy Tab 2 (7.0) Galaxy Tab 3 (7.0)
Formaat 7 inch 7 inch
Beeldtechniek PLS LCD TFT LCD
Resolutie 1.024 x 600 1.024 x 600
Processor TI OMAP 4430 Marvell PXA986
Kloksnelheid 1GHz 1.2GHz
Werkgeheugen 1GB 1GB
Opslaggeheugen 8GB/16GB 8GB/16GB
microSD Ja (32GB) Ja (64GB)
Optioneel 3G Ja Ja
OS Android 4.1 (update) Android 4.1
Skin TouchWiz TouchWiz
Camera voor 720p 1.3 Megapixel
Camera achter 3.2 Megapixel 3.2 Megapixel
Bluetooth Ja, 3.0 Ja, 3.0
MicroUSB Ja Ja
Batterij 4000 mAh 4000 mAh
Afmetingen 193.7 x 122.4 x 10.5 mm 111.1 x 188.0 x 9.9 mm
Gewicht 344 gram 302 gram
Kleur Wit – Zilver/Zwart Wit – Zwart

De verschillen

Zoals je ziet in de tabel komen de tablets nagenoeg overeen maar toch zijn er wat verschillen te noemen. Hoewel het een vreemde beslissing is van de Koreaanse fabrikant lijkt, kijkend naar de gepubliceerde specificaties, de Galaxy Tab 3 (7.0) te beschikken over een standaard TFT LCD display, terwijl de Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt over een PLS LCD display. Deze laatstgenoemde variant zorgt voor een hogere helderheid en wijdere kijkhoeken. Daarnaast heeft Samsung gekozen voor een nieuwe processor met een iets hogere kloksnelheid. Dit zegt echter weinig over de prestaties. Daarvoor moeten we de eerste reviews afwachten. Verder biedt het nieuwe model de mogelijkheid om een 64GB microSD kaart te gebruiken, terwijl het ‘oudere’ model maximaal 32GB accepteert en is de camera aan de voorzijde in het nieuwe model van iets betere kwaliteit.

Galaxy-Tab-3-vs-Galaxy-Tab-2-back

De meest opvallende, en wellicht ook belangrijkste, verschillen zitten in de behuizing en het design. Zo heeft Samsung bij de Galaxy Tab 3 (7.0) gekozen voor een fysieke home-knop en twee capacitieve knoppen ernaast. De Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt niet over knoppen op de voorzijde. Ook is de nieuwe tablet, kijkend naar de gegevens in de tabel, iets lichter en slanker dan zijn voorganger. Het bezel rondom het display is slanker en de speakers zijn verhuisd naar de achterzijde.

De prijs

De Galaxy Tab 2 (7.0) is inmiddels te koop voor zo’n 175 euro en de minimaal betere Galaxy Tab 3 (7.0) krijgt een adviesprijs van 199 euro. Met de sterk opkomende concurrentie op het gebied van 7-inch tablets, waaronder modellen van Acer, HP en ASUS, lijkt de 7-inch Galaxy Tab 3 hiermee wat aan de dure kant. Ook de Nexus 7 met een betere processor en een beter display is rond deze prijs te koop.

Conclusie

De daadwerkelijke conclusie kunnen we pas trekken wanneer Samsung de prijs bekend maakt, maar mocht de nieuwe Galaxy Tab 3 (7.0) duurder worden dan de huidige tweede generatie dan is er weinig reden om te kiezen voor de duurdere derde generatie, tenzij het slankere design en het lichtere gewicht erg belangrijk zijn voor je. Zodra de Galaxy Tab 3 (7.0) gelanceerd wordt publiceren we zo snel mogelijk een uitgebreide review. Van de Galaxy Tab 2 (7.0) hebben we reeds een uitgebreide review gepubliceerd.

 • Delen:
Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. Take A Money
  06 mei, 2013 om 16:08

  Wat triest is dit. Terwijl de eerste 7 tab van samsung het paradepaardje was. Ik snap dit echt niet meer dit is nog erger jaarlijks upgraden dan Apple dit doet.

 2. zeeman
  06 mei, 2013 om 18:49

  Voor mij is de tab 3 de moeite waard om aan te kopen, hij is namelijk één centimeter smaller, en dat is ideaal voor in de binnenzak te steken(meet maar eens een binnenzak die is gemiddeld 12 cm)en ten tweede is de microsd kaart dubbel.

 3. cheyenne
  16 juni, 2013 om 16:26

  ben zeer tevreden over de galaxy tab 2 7.0
  wilde toch vragen of het mogelijk is op de een of andere manier whatapp te instaleren?
  ik hoor dat het niet kan maar je weet het nooit.

 4. Tom kruijt
  08 juli, 2013 om 12:23

  De samsung galaxy tab 3 is makkelijker om vast te houden, hij heeft een betere camera. Terwijl de Tab 2 een beter programma heeft. Ik weet niet welke ik moet kopen.

  • Martijn Chel
   08 juli, 2013 om 12:27

   Wat bedoel je met een beter programma? Het OS? Dat is namelijk hetzelfde.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.