Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google I/O: Geen Nexus 7 en geen Android 4.3 maar toch indrukwekkend

Geschreven door
Geplaatst op16 mei 2013, 0:44 CategorieAndroid

De eerste dag van Google I/O zit er bijna op en Google heeft op deze dag zoals gebruikelijk een lange presentatie gegeven waarin al het nieuws dat we de komende tijd kunnen verwachten getoond en besproken werd. Echter ontbrak de veelbesproken opvolger van de Nexus 7 en werd er met geen woord gerept over een nieuwe versie van Android. Betekent dit dat we teleurgesteld zijn? Nee, want Google heeft op het gebied van software veel interessants getoond.

De focus van deze Google I/O conferentie ligt, zoals het bedrijf eerder al aangaf, op de ontwikkelaar. Google heeft tijdens de presentatie afgelopen avond diverse malen aangegeven ontwikkelaars zeer dankbaar te zijn en samen met hen de verschillende platformen te willen uitbouwen. De presentatie sprak daarom ook boekdelen. Hardware werd nauwelijks besproken, alles draaide om nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars, updates van apps en interessante nieuwe features.

Android 4.3 Jelly Bean, of Android 5.0 Key Lime Pie, werd niet aangekondigd maar kijkend naar alle updates en nieuwe features die we voorbij hebben zien komen zal de Android-ervaring voor gebruikers wel degelijk verbeteren. Uit diverse hoeken klinkt dan ook het statement dat Google Android heeft weten te updaten zonder Android te updaten. Maar, wat kunnen we precies verwachten?

Google Play Game Services

Eén van de eerste aankondigingen die Google deed was die van Google Play game services. Met deze nieuwe dienst wordt het voor ontwikkelaars van apps mogelijk hun app te koppelen aan een netwerk voor games. Vervolgens kunnen spelers van deze games eenvoudig scores delen, vrienden uitnodigen zelfs games opslaan in de cloud en op een ander apparaat verder spelen.

Ook aan specifiek de tabletgebruikers is gedacht want Google heeft de Play Store een update gegeven waarbij beter gebruik gemaakt moet worden van de grotere schermruimte en er een aparte sectie komt voor apps die voor tablets ontwikkeld zijn.

Google Now en Google Maps

Twee belangrijke en veelgebruikte apps die een update krijgen of inmiddels al ontvangen hebben zijn Google Now en Google Maps. Google Now is niet alleen onder de motorkap verbeterd om je zo nog interessantere en gerelateerde informatie voor te schotelen, ook zijn er meerdere cards toegevoegd en kun je onder meer middels spraak reminders inplannen. Helaas voor de Nederlanders wordt onze taal nog steeds niet (volledig) ondersteund. Google Maps krijgt op alle platformen een grote update, ook de browserversie. Voor de iOS en Android apps geldt dat het uiterlijk van de kaarten verbeterd wordt, dat er recensies en scores bij bijvoorbeeld restaurants verschijnen en dat er een geoptimaliseerde versie van de app voor Android tablets en de iPad komt.

Google Hangouts en Play Music

Google heeft ook een compleet nieuwe app gelanceerd die eigenlijk een aantal eerder gelanceerde applicaties en toepassingen vervangt. Middels Google Hangouts kun je namelijk vanaf nagenoeg ieder willekeurig apparaat chatten met andere Hangouts gebruikers. Op dit moment is de Androidversie van de app echter nog niet geschikt voor tablets maar daar zal snel verandering in komen.

Daarnaast kondigde Google de ‘All Access’ dienst van Play Music aan waarmee het bedrijf concurrent van onder meer Spotify wordt. Hiermee is het mogelijk voor een bedrag van 9,99 dollar per maand onbeperkt muziek te luisteren.

Onderwijs en Google+

Ook het onderwijs werd besproken. Google gaat meer aandacht besteden aan de inzet van Android in het onderwijs, onder meer door het inrichten van een sectie in de Play Store die compleet in het teken staat van apps ter ondersteuning van educatie. Ook wil Google het eenvoudig maken om meerdere tablets tegelijk te voorzien van apps en apps in grotere aantallen aan te schaffen, bijvoorbeeld door een school.

Natuurlijk kon ook Google+ niet ontbreken. Er werd veel aandacht besteed aan het sociale netwerk, met name gericht op optimale integratie met andere diensten van Google en apps van derden. Daarnaast wordt het mogelijk om je foto’s die op Google+ te vinden zijn te optimaliseren of in gif-vorm om te zetten en heeft men het uiterlijk van het netwerk, zowel in de app als in de browser, vernieuwd.

Veel nieuws voor ontwikkelaars

Niet alles wat Google toonde of aankondigde kunnen we direct op onze tablets en smartphones verwachten, het is immers een conferentie voor ontwikkelaars. Google heeft diverse nieuwe toepassingen en mogelijkheden, onder meer in de vorm van nieuwe api’s, getoond waarmee ontwikkelaars de functionaliteit van hun apps kunnen uitbreiden en huidige diensten kunnen verbeteren. Ook wordt het voor hen eenvoudiger gemaakt om apps voor tablets te testen en dus te optimaliseren. Natuurlijk is dat maar een kleine greep uit alles dat Google heeft laten zien.

Kortom, Google heeft afgelopen avond erg veel interessante ontwikkelingen, apps en updates getoond waar wij als consument en de ontwikkelaars erg enthousiast van mogen worden. Niet alles zal zoals gezegd direct zichtbaar op je mobiele apparaat zijn maar Google heeft laten zien dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn en dat er samen met ontwikkelaars aan gewerkt wordt Android nog beter te maken, zonder dat je hiervoor weer op een nieuwe update van het besturingssysteem hoeft te hopen.

Betekent dit dat we voorlopig geen Android 4.3 of nieuwe Nexus 7 hoeven te verwachten? De kans is groot dat beiden klaarstaan of in ieder geval bijna klaar zijn maar hiervoor wordt waarschijnlijk een apart evenement ingepland. Overigens hebben we hierboven nog lang niet alles kunnen samenpakken en is Google I/O pas net begonnen, dus wie weet wat men nog in petto heeft voor de komende dagen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.