Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Preview Windows 8.1: Startknop en veel kleine verbeteringen

Geschreven door
Geplaatst op30 mei 2013, 15:53 CategorieBesturingssystemen

Vanmorgen spraken we nog over de mogelijke terugkeer van de startknop in Windows 8.1 maar inmiddels heeft Microsoft een einde gemaakt aan alle geruchten. De softwaregigant heeft via diverse Amerikaanse media en een eigen blog een preview gegeven van wat we in Windows 8.1 kunnen verwachten. De update bevat veel kleine verbeteringen maar brengt sowieso de startknop terug in de vorm van de ‘Start tip’

Microsoft heeft met Windows 8.1 nagenoeg elk aspect van het negen maanden oude besturingssysteem verbeterd en alle kleine aanpassingen samen maken het dan ook een redelijk grote update. Niet alleen is het besturingssysteem verbeterd, ook zijn de standaard applicaties die met Windows 8 geleverd worden voorzien van een update en zijn er nieuwe apps bijgekomen.

De startknop

Een veelbesproken element dat wellicht terug zou keren binnen Windows 8.1 is de startknop. Microsoft lijkt geluisterd te hebben want er wordt inderdaad een nieuw icoontje linksonder in de balk geïntroduceerd. Het is echter geen volledig Startmenu zoals we dat van eerdere Windows versies kennen. Middels de startknop, ook wel start tip genoemd door Microsoft, is het mogelijk direct terug te keren naar het beginscherm van de touch-interface of een lijst met alle geïnstalleerde applicaties op te roepen. Binnen de desktopinterface wordt de startknop altijd getoond, in de touch-interface moet je hiervoor met de muis over de hoek linksonder zweven.

Nieuwe Snap View

De huidige versie van Windows 8 heeft al een zogenaamde Snap View functie waarmee je twee apps naast elkaar kunt draaien maar de nieuwe versie van de functie brengt bredere ondersteuning en meer mogelijkheden. Zo is het met Windows 8.1 mogelijk twee apps naast elkaar te draaien in een 50/50 verdeling welke door de gebruiker aan te passen is naar bijvoorbeeld een 20/80 verdeling. Het besturingssysteem bepaalt volgens Microsoft zelf in eerste instantie de ideale verdeling voor de apps die je wilt openen. Ook is het mogelijk elke app naast elkaar in twee vensters te openen, bijvoorbeeld twee websites. Belangrijker is wellicht dat de Snap View niet meer beperkt is tot twee applicaties. Afhankelijk van de resolutie en grootte van het display kunnen er vier of meer applicaties in één scherm getoond worden. Voor de laagste resolutie, 1.024 bij 768 pixels, geldt een 50/50 Snap View voor twee apps.

Windows-8-1-Snap-View

Touch-interface en tegels

In de touch-interface geeft Microsoft nu meerdere mogelijkheden wat betreft het formaat van tegels. Zo kunnen er extra grote tegels gebruikt worden voor het weergeven van live notificaties of informatie en kunnen er extra kleine tegels weergegeven worden als simpele snelkoppeling naar een bestand of applicatie. Daarbij worden apps die je downloadt niet meer direct op het beginscherm geplaatst maar verschijnen ze eerst in het app-overzicht. Hierdoor moet het overzicht op het beginscherm bewaard blijven. Ook wordt het eenvoudiger apps te vinden in een app-menu dat middels een gesture opgeroepen kan worden en waar apps gesorteerd kunnen worden op naam, categorie of installatiedatum. Meerdere applicaties kunnen tegelijkertijd geselecteerd worden en met dezelfde instellingen of als een groep op het beginscherm geplaatst worden.

Achtergrond en lockscreen

Om de touch-interface en de desktopinterface beter in elkaar over te laten lopen heeft Microsoft het in Windows 8.1 mogelijk gemaakt om dezelfde persoonlijke achtergrond voor zowel de touch-interface als de desktopinterface te kiezen. Zodra je dan op de startknop drukt zit je niet gelijk in een compleet andere wereld. De tegels lijken te verschijnen op je desktop. Wat betreft het lockscreen is het met Windows 8.1 mogelijk een slideshow te laten tonen, bijvoorbeeld van foto’s die op het apparaat staan of die in SkyDrive te vinden zijn. In het lockscreen zijn ook meer functies toegevoegd, waaronder het opnemen van Skype-gesprekken en het maken van foto’s zonder eerst een wachtwoord te hoeven invoeren.

Windows-8-1-Start-2

Zoekfunctie

Ook de zoekfunctie in Windows 8.1 is aangepast. Waar je momenteel nog moet zoeken naar een specifieke app of een specifiek bestand door de categorie (een app, een website of een bestand) aan te tikken is dat in Windows 8.1 niet meer nodig. Het besturingssysteem geeft je (als het goed is) direct een link naar het betreffende bestand of de betreffende applicatie. Ook kan vanuit de zoekfunctie direct muziek afgespeeld worden die op het apparaat staat. Wanneer je zoekt naar iets dat zich op het internet bevindt krijg je (in sommige gevallen) een ‘Search Hero’ voorgeschoteld. Dit is een app met content gerelateerd aan datgene waar je op gezocht hebt.

On-screen keyboard

Een van de grotere wijzigingen vinden we terug in het on-screen keyboard. Zo is het met het nieuwe Windows 8.1 keyboard mogelijk een toets langer ingedrukt te houden om extra functies, symbolen en letters op te roepen. Het kan echter ook sneller door vanuit een toets naar links- of rechtsboven (afhankelijk van waar het symbool verschijnt dat je wilt gebruiken) te swypen en zo snel een symbool toe te voegen. Daarbij biedt Microsoft met dit keyboard nu ondersteuning voor 109 talen, worden er spellingsuggesties in de vorm van een pop-up getoond en moeten deze suggesties nauwkeuriger zijn dan voorheen.

Windows Store

Een belangrijk onderdeel van Windows 8 is natuurlijk de Windows Store. Daar bevinden zich immers alle applicaties. Ook deze Store heeft een update gekregen waarbij grotere tegels getoond worden en meer informatie per applicatie getoond wordt. Daarbij moet het eenvoudiger worden populaire applicaties te vinden door een simpele swype-beweging uit te voeren en Microsoft heeft een nieuw suggestie-algoritme ontwikkeld waarmee voor jou interessante apps getoond worden. Niet geheel onbelangrijk is dat apps in het vervolg ook in de achtergrond geüpdatet kunnen worden.

Meer verbeteringen

Er zijn nog een hele hoop verbeteringen die met Windows 8.1 geïntroduceerd worden waaronder diepere integratie van Microsoft’s SkyDrive dienst met automatische synchronisatie, verbeterde PC instellingen menu’s in de touch-interface met alle geavanceerde instellingen tot je tot nu toe alleen in de desktopinterface kon vinden, een volledig vernieuwde Muziek-applicatie, meer bewerkingsmogelijkheden in de Foto-applicatie, een nieuwe weergave van Internet Explorer (versie 11 komt met Windows 8.1) waarbij de tabs onderaan de pagina getoond worden en snellere laadtijden, een Reading List-functie waarmee interessant materiaal dat online te vinden is voor een later moment opgeslagen kan worden, een nieuwe rekenmachine-applicatie en een nieuwe alarm-applicatie met wekker-, stopwatch- en countdown-functie.

Windows-8-1-alarm

Testversie Windows 8.1

Hoewel dit allemaal interessant klinkt moeten we de eerste hands-on ervaringen afwachten om een echte conclusie te kunnen trekken. Microsoft heeft reeds aangegeven dat er eind juni tijdens de Bluid-conferentie een eerste testversie van Windows 8.1 uitgebracht zal worden. De uiteindelijke update is voor het einde van dit jaar nog gratis te downloaden voor Windows 8 en Windows RT gebruikers.

Via: Engadget, Microsoft, The Verge

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.