Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Aspire S7

Geschreven door
Geplaatst op30 mei 2013, 14:23 CategorieReviews

Windows 8 is nu een maand of negen op de markt en in de tussentijd hebben wij een hoop verschillende Windows 8 hardware getest, in allerlei soorten en maten. Eén van de weinige vormfactors die je nog niet tegen bent gekomen op Tablets Magazine is de Ultrabook/laptop. Dat zijn geen tablets, maar aangezien Windows 8 laptops nu vaak gepaard gaan met een touchscreen en wij jullie natuurlijk het beste advies mogelijk willen geven bekijk ik twee producten uit deze categorie. Vandaag is het de beurt aan een 13-inch Ultrabook van Acer; de Acer Aspire S7.

Acer Aspire S7 – Specificaties

De Acer Aspire S7 die ik hier in handen heb voor de review is een Ultrabook met een setje mooie specificaties. In een opsomming zien ze er zo uit:

 • 13.3 inch IPS display met touchscreen
 • 1920 x 1080  pixels resolutie
 • Intel Core i5 1.7GHz processor
 • Webcam (1280 x 800)
 • 4GB RAM
 • Verlicht toetsenbord
 • 128GB SSD
 • 2 x USB 3.0
 • MicroHDMI
 • SD slot (volledig formaat)

Zoals je kunt zien is er qua specificaties niet veel mis met deze laptop, maar het is tegelijkertijd duidelijk ook geen gaming-laptop door het missen van een aparte grafische kaart en er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die graag meer aansluitingen zien op hun computer.

Acer Aspire S7 – Video

Acer Aspire S7 – Hardware en design

Vanaf het eerste moment was ik erg onder de indruk van het uiterlijk van de Acer Aspire S7. Het is een prachtig dun pakket en er zijn voornamelijk luxe materialen gebruikt. De computer is een combinatie tussen aluminium, glas en (wit) plastic. De laptop is erg dun en kan zich meten met andere dunne Ultrabooks zoals de Macbook Air. De bouwkwaliteit is prima en de machine voelt dus heerlijk stevig aan. Het Acer logo aan de achterkant is verlicht op het moment dat de S7 aanstaat en is daardoor ook weer net wat luxer voor je gevoel.

Display

Het scherm op de Aspire S7 is één van de beste schermen die ik tot nu toe heb mogen gebruiken op een laptop. Het IPS paneel met hoge resolutie is niet alleen mooi maar heeft ook prima kleurweergaven, een hoog contrast en omdat het IPS is natuurlijk goede kijkhoeken. Het is een welkomen afwisseling van de Windows laptops waar ik normaal gesproken mee in aanraking kom.

Acer-Aspire-S7-keyboard-review

Het touchscreen werkt goed en snel, en kan tot 10 vingers tegelijkertijd herkennen. Het scharnier waarmee het scherm op z’n plaats wordt gehouden verdient ook een eervolle vermelding en dan niet omdat het scherm zover open kan dat het scherm plat op tafel komt te liggen… Het scharnier heeft namelijk een goede weerstand die oploopt hoe verder je het scherm naar achteren drukt. Dit heeft als gevolg dat het scherm stevig openstaat en dus op geen enkele manier wiebelt op het moment dat je met je vingers gebruikmaakt van het touchscreen.

Processor en RAM

Een Intel Core i5 processor en 4GB aan werkgeheugen zijn voor de meeste Windows laptops inmiddels redelijk standaard, en daar is een goede reden voor. Bijna alles wat je als normale gebruiker zou willen doen op de laptop is geen enkel probleem voor het systeem. Denk hierbij natuurlijk aan standaard toepassingen die je binnen de moderne omgeving van Windows 8 doet of simpele .exe software die je in de desktopomgeving gebruikt. Een Photoshop-achtige toepassing is geen enkel probleem en  pas bij de krachtigste bewerkingen of video-editing moet je iets meer geduld opbrengen. Zoals gezegd is de laptop door de ingebouwde grafische kaart (Intel HD 4000) natuurlijk geen gaming-laptop.

Aansluitingen

In een superdunne body past natuurlijk iets minder dan op machines die wat forser zijn. Bij de Aspire S7 vertaalt dit zich in een ietwat spaarzame uitrusting van poorten en aansluitingen. Toch valt het niet tegen omdat je met twee USB 3.0 poorten die je desnoods combineert met een USB-hub een heel eind komt. Ik was blij verrast een volledig formaat SD-kaartslot te vinden, bijvoorbeeld voor het importeren van foto en/of videomateriaal van een digitale camera.

Acer-Aspire-S7-aansluitingen-review

Het microHDMI poortje is er om het apparaat aan te sluiten op een extern scherm, tv of beamer. Acer levert verloopstukjes mee om via deze poort ook een VGA-connector te kunnen gebruiken en via een USB poort een ethernet (LAN) aansluiting te kunnen gebruiken. De enige echte knop op de S7 is de aan/uit knop die links aan de zijkant zit. Helaas is het een beetje aparte plek en omdat hij aardig uitsteekt zul je bij het oppakken van de laptop regelmatig per abuis de machine uitschakelen (ik in ieder geval).

Toetsenbord

Ik moest een paar dagen wennen aan het toetsenbord op de Acer Aspire S7, vooral omdat de toetsen erg weinig travel hebben (de mate waarop ze kunnen worden ingedrukt). Naast het dragen van de laptop is dit de plek waar je het meest merkt dat je met een superdunne machine te maken hebt. Van mij hadden de toesten iets meer weerstand mogen hebben om het gebrek aan travel te compenseren, maar na een beetje gewenning is het een prima toetsenbord om op te tikken. In de afgelopen tijd heb ik meerdere reviews die hier op Tablets Magazine zijn verschenen getikt op de S7. De eiland-stijl toetjes zijn verlicht met een blauw licht dat zich automatisch aanpast op omgevingslicht, en dat is erg handig tijdens typen in het donker. Ook dit is weer een van de dingen die de S7 als luxe doen overkomen.

Acer-Aspire-S7-keyboard-2-review

Waar ik iets minder begrip voor heb is het ontbreken van een aparte rij voor de functie-toetsen die je normaal wel vind op een Windows machine. Deze zijn op de S7 gecombineerd met de nummerieke toetsen en bruikbaar in combinatie met de fn-toets. Er is zover ik het kan zien meer dan genoeg ruimte om deze rij apart beschikbaar te maken en dus begrijp ik de keuze niet helemaal. Na een beetje gewenning kan je echter prima met het toetsenbord en de gecombineerde toetsen uit de voeten.

Trackpad

Het trackpad (muisvlak) van de Acer Aspire S7 verdient ook een eervolle vermelding want het is een van de fijnste muisvlakken die ik ken van Windows laptops en convertibles. Er is ondersteuning voor simpele mulitouch-gestures zoals scrollen met twee vingers maar ook de speciale Windows 8 gestures werken op dit trackpad. Denk hierbij aan swipen van verschillende kanten om te switchen tussen apps of het oproepen van de charmsbar binnen Windows 8. Het trackpad is een groot vlak en heeft dus geen aparte linker en rechter knop. Dit vergt wel enige gewenning en kan vooral op schoot (als je net wat ‘krom’ achter de laptop zit) nog wel eens voor verwarring en irritatie zorgen.

Speakers

Ondanks de dunne behuizing heeft Acer een paar knappe speakertjes weten te verwerken in de Aspire S7. Het geluid is prettig en heeft genoeg volume om te kunnen luisteren naar YouTube of muziek. Ook de stereo effecten zijn duidelijk merkbaar, duidelijker dan de lage tonen. Het blijven natuurlijk speakers in een mobiel apparaat en daarmee dus geen vervanging van je stereosysteem in de woonkamer. Toch is het voor algemeen gebruik erg bruikbaar en kan je als je meer wilt met de koptelefoon-aansluiting altijd nog een betere oplossing vinden.

Overigens lijkt het erop dat als je de onderkant van dit systeem bekijkt dat er een grote derde speaker zit in de buurt van het scharnier. Hoewel hier best wat geluid onsnapt is het zover ik kan horen geen aparte speaker, en al helemaal niet de subwoofer. Samen met de grill onder het scharnier is het vooral een plek om hete lucht van de koeling af te voeren.

Webcam

Het webcammetje op de Aspire S7 heeft met 1280 x 800 pixels een ietwat aparte resolutie, het is net wat meer dan 720p HD. De camera is prima bruikbaar voor videogesprekken en doordat het scherm in zoveel hoeken gezet kan worden is een fijn ogend shot bijna altijd te realiseren. Toch moet je er ook weer niet al te veel van verwachten, zeker bij het gebrek aan genoeg licht moet je het al snel doen met erg donkere en korrelige beelden.

Acer-Aspire-S7-camera-review

Batterijduur

De grootste tegenvaller van de Acer Aspire S7 is zonder meer de accu. Deze gaat bij een beetje intensief gebruik maar zo’n 3.5 tot 4 uur mee. Bij voorzichtiger gebruik is het maar iets van een half uurtje langer. Natuurlijk is het niet zo heel slecht in vergelijking met andere Ultrabooks maar voor een machine met een prijskaartje van 1300 euro mag je best hopen op meer, tevergeefs in dit geval. Opladen gaat gelukkig wel vrij rap.

Acer Aspire S7 – Software

De Acer Aspire S7 draait op Windows 8 en wel op de volledige versie, de versie die dus ondersteuning biedt voor apps die je in de desktopomgeving draait (.exe). Eigenlijk is er weinig speciaal te vertellen meer over Windows 8 want na negen maanden is het voor de meeste mensen wel duidelijk wat de voor- en nadelen zijn van dit besturingssysteem. In de moderne tegeltjes omgeving vind je – net als altijd – de standaard apps die de meeste toepassingen die onder de noemer simpel vallen mogelijk maken. Natuurlijk is het pakket standaard apps uit te breiden met apps die je via de Windows Store kan installeren. In de desktopomgeving kan je de wat meer traditionelere software kwijt, denk aan de software die je kent van Windows 7/Vista/XP. Ook vind je in deze omgeving de filebrowser en een groot deel van te configureren instellingen vind je ook hier.

Acer-Aspire-S7-home-review

Qua meegeleverde software is er niet heel veel bijzonders om te bespreken. Natuurlijk heeft Acer een paar apps alvast voor je geïnstalleerd in de moderne omgeving maar iets echt bijzonders zit er niet tussen. Toch is er één ding waar ik me niet overheen kan zetten en dus even over moet klagen. Acer heeft er namelijk voor gekozen om McAfee antivirus software op het systeem te zetten maar (natuurlijk) zonder abonnement. Dit is gewoon niets anders dan irritante reclame en zeker de pop-ups die je krijgt van deze software zijn ronduit irritant. Voor degene die graag antivirus software draaien op hun systeem is het pakket dat van Microsoft zelf is (MS Security Essentials) meer dan voldoende. Daar betaalt Microsoft in tegenstelling tot McAfee natuurlijk niet voor en dus vind je daar niet standaard een verwijzing voor op de S7. Maar laat je niet voor gek houden en trap niet in deze vervelende vorm van reclame.

Acer Aspire S7 – In gebruik

Van alle hardware met Windows 8 die ik tot nu toe in handen heb gehad is de S7 de beste machine in mijn ogen. Natuurlijk is het jammer dat het scherm niet los kan en als losse tablet gebruikt kan worden, maar persoonlijk zie ik binnen Windows 8 nog steeds maar weinig toepassingen voor een dergelijk gebruik, zowel door de manier waarop Windows 8 opgezet is als de hoeveelheid beschikbare apps die je een apparaat als tablet laten gebruiken. Een laptop met touchscreen lijkt gewoon de beste vormfactor voor het OS. Apparaten die in de buurt komen van de bruikbaarheid van deze machine zijn de apparaten die erg op dit systeem lijken (onder andere de ASUS Transformer Book, HP Envy X2 en de HP EliteBook Revolve).

Een krachtige processor is erg welkom in een laptop als deze en stelt je in staat Windows ook voor de traditionelere toepassingen te gebruiken, wat op zijn beurt waarschijnlijk de belangrijkste reden is om überhaupt voor Windows als OS te kiezen. Helaas blijft de keerzijde van een krachtige processor wel de noodzaak om het systeem te koelen, en de Aspire S7 doet dat op een luidruchtige manier. De ventilatoren houden zich stil bij simpele toepassingen maar als je eenmaal wat kracht nodig hebt slaan ze aan en klinken ze als een miniatuur straalmotor. Ook de accuduur is en blijft jammer. Het zal best dat het in vergelijking met andere Ultrabooks allemaal wel meevalt maar voor praktisch gebruik is 4 tot maximaal 5 uur gewoon te weinig voor de meesten van ons, tenzij je het geen probleem vind om met de oplader te zeulen.

Acer-Aspire-S7-logo-review

Hoewel ik het niet verwacht had gebruik ik het touchscreen toch met enige regelmaat. Het is niet een vervanger van het (fijne) muisvlak of toetsenbord maar duidelijk een derde manier om het OS aan te sturen. Sowieso is het scherm met z’n hoge resolutie erg fijn om naar te kijken. Toch is het een dubbelzijdig zwaard want Windows 8 heeft duidelijk nog wat stappen te maken als het gaat om schalen van content voor hoge resolutie schermen. Omdat het hier over een 13.3-inch scherm gaat is het probleem minder groot dan bij kleinere schermformaten maar het belachelijk klein weergeven van elementen is een duidelijk nadeel. Vooral software die niet van Microsoft zelf komt heeft hier last van, denk bijvoorbeeld aan de Google Chrome browser en andere .exe software. Overigens is het probleem dit keer ook redelijk merkbaar in de moderne omgeving, waar het normaal gesproken op kleinere schermen minder duidelijk merkbaar is. Omdat er nu vijf in plaats van drie tegels op een rij staan (instelling die je niet zomaar kan veranderen) deelt het OS de weergave van apps ook anders in en worden teksten binnen moderne interface apps ook erg klein neergezet. Niet klein genoeg om onbruikbaar genoemd te worden maar een manier om in te zoomen of te vergroten was zeker welkom geweest.

Acer-Aspire-S7-scaling-review

Toch is het met het nadeel van de accu en soms wat kleine rendering van teksten/software echt een heel fijne machine. Ik heb zelfs gevraagd of ik het systeem wat langer mocht blijven gebruiken, vooral omdat ik genoeg andere reviews te tikken had die voorrang hadden maar vooral ook omdat ik het geen straf vond die reviews te tikken op de Acer Aspire S7. Als laatste moet ik Acer ook nageven dat ze het systeem compleet leveren. Je vind niet alleen de verloopstukjes voor VGA en Ethernet in de doos maar ook een Bluetooth muis en een mooie sleeve van grijsbruin suède om je nieuwe Ultrabook in te vervoeren.

Conclusie

De Acer Aspire S7 is een fraaie Ultrabook met prima prestaties. De nadelen, naast het prijskaartje van 1300 euro, zijn de renderingsproblemen van Windows 8 (op te lossen via software) en de beperkte accuduur. Het is ook even wennen aan het toetsenbord maar als je eenmaal gewend bent dan heb je een fijne machine om Windows 8 op te draaien. Super draagbaar omdat de S7 heel licht en dun is, en de toevoeging van het touchscreen is een fijne (derde) manier om het moderne OS aan te sturen.

Wat mij betreft is dit de vormfactor die je moet overwegen als je voor een serieuze Windows 8 machine in de markt bent, en als je graag Windows 8 wilt is de kans groot dat je daar dus een serieuze machine voor wilt. Concurrentie komt van (naast andere Ultrabooks) vooral van de ASUS Transformer Book en de HP EliteBook Revolve. De Acer Aspire S7 zou van deze apparaten in ieder geval een prima keuze  zijn. Dat het pakket zo compleet geleverd wordt is alleen maar extra bonus.

Minpunten

 • Matige accuduur
 • Schalingsproblemen
 • Aan/uit knop op gekke plek

Pluspunten

 • Dun en licht
 • Indrukwekkend display
 • Krachtige prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.