Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS FonePad

Geschreven door
Geplaatst op20 mei 2013, 12:27 CategorieAndroid

Kleine tablets zijn in en hip. Niet zonder reden want de kleine pakketjes met relatief grote schermen brengen veel van het beste van twee werelden bij elkaar; de ruimte om lekker te kunnen browsen en spelletjes te spelen en de draagbaarheid die je kent van een smartphone. Als gevolg van het succes van de Nexus 7 en iPad mini zien we niet alleen telefoons steeds groter worden maar nu ook tablets over smartphonefunctionaliteiten beschikken. In deze review kijk ik naar de ASUS FonePad, een 7 inch Android tablet met een ‘ingebouwde smartphone’.

ASUS FonePad – Specificaties

De specificaties van de de ASUS FonePad zijn niet hypermodern of top-of-the-line, maar daar staat wel een knap prijskaartje tegenover. De FonePad kost namelijk 249 euro. In een opsomming ziet het er als volgt uit;

 • 7 inch IPS LCD display
 • 1280 x 800 resolutie
 • Intel Atom Z2420 processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 16GB opslaggeheugen
 • MicroUSB poort
 • Simkaartslot (Micro)
 • MicroSD slot
 • GPS
 • 1.2 MP webcam
 • 3.0 MP camera
 • 4270 mAH accu

Het meest opvallende uit bovenstaande lijstje is natuurlijk de Intel processor die in deze Android tablet zit. Dit is iets dat we nog niet eerder tegen gekomen zijn in een Android tablet (Windows 8 is natuurlijk een ander verhaal). De processor wordt gecombineerd met ‘maar’ 1GB aan werkgeheugen en dat is voor de moderne 4.1.2. Android Jelly Bean versie die op de FonePad draait niet echt ruim bemeten.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de ASUS FonePad.

ASUS FonePad – Video

ASUS FonePad – Design en Hardware

De FonePad lijkt op een hoop vlakken heel erg op de Google Nexus 7, waaronder het design. Niets te chique of verassend maar gewoon een degelijke vorm en vrij grote randen (bezels) rondom het scherm. In tegenstelling tot de Nexus 7 is de achterkant van de FonePad echter van aluminium in plaats van plastic en is er een los te klikken plastic bovenkantje waar je een simkaart en microSD kaart kan plaatsen. De grijze kleuren en de plastic rand zorgen er uiteindelijk voor dat de FonePad een duidelijk ASUS product is. Het is een combi tussen de Nexus 7 en Eee Pad Transformer Prime (qua design).

Display

Het display lijkt op papier ook precies hetzelfde als we van de Nexus 7 kennen. In videovergelijkingen die je kunt vinden op YouTube blijkt echter dat het scherm toch net wat minder goed is dan het scherm van de Nexus 7. Toch heeft het dezelfde resolutie van 1280 bij 800 pixels en omdat het een 7 inch betreft 216 pixels per inch. Kleurweergaven, contrast en kijkhoeken zijn redelijk en door de toevoeging van een ‘outdoor mode’ waardoor het scherm iets feller kan is het ook redelijk bruikbaar buitenshuis. Als je er geen Nexus 7 naast hebt liggen dan zul je meer dan tevreden zijn met het scherm, en ik zou het persoonlijk omschrijven als een scherm van gemiddelde kwaliteit.

Een opmerking die ik nog wel even kwijt wil omtrent dit scherm is de mate waarop vingerafdrukken achterblijven en dus zichtbaar zijn. Niet iedere glasplaat is gelijk en waar fabrikanten als Apple een oleophobic coating gebruiken om zichtbare vingerafdrukken te verminderen heeft ASUS hier helaas niet voor gekozen. Met als gevolg dat de FonePad er dus altijd redelijk smerig uitziet.

Processor en RAM

Intel Inside is niet direct iets dat je op de achterkant van een Android tablet verwacht, en toch draait de FonePad op een Intel Atom Z2420 processor met een kloksnelheid van 1.2GHz. Als je dan ook nog eens leest dat het maar een single-core processor is dan breekt het angstzweet bij de meeste mensen die bekend zijn met huidige gangbare tabletspecificaties uit. Ook de beperkte 1GB aan werkgeheugen waarvoor gekozen is wekt niet direct vertrouwen.

Intel-Inside-FonePad-2

En toch draait het systeem redelijk tot soepel. Zeker voor wat betreft de meeste basistaken heb ik maar weinig te klagen. Natuurlijk moet je bij het opstarten van apps net iets langer wachten dan bij snellere machines maar in principe kan je lekker browsen, mailen, social media spammen en gamen. Spelletjes zoals Angry Birds of Temple Run gaan prima maar zodra je bij de zwaardere games als Rip Tide of Dead Trigger komt zul je regelmatige lags moeten verduren. Zoveel zelfs dat ik dat soort games gewoon zou bestempelen als afraders op de FonePad. Ook een spelletje tussen deze twee uitersten in zoals Candy Crush kan voor problemen zorgen, maar zou ik dan weer niet per se als onspeelbaar bestempelen. Het kan zomaar zijn dat het niet de Intel Processor is die hiervoor verantwoordelijk is maar de combinatie de hoeveelheid RAM. Dit heeft ook invloed op het aantal apps dat je met een gerust hart open kan hebben staan op de Fonepad. Al met al is de ervaring redelijk maar kan de Fonepad niet als snelheidsmonster, gaming-tablet of multitasker omschreven worden.

Camera’s

De FonePad is eigenlijk een soort all-in-one oplossing voor iemand zonder smartphone, tablet en misschien zelfs wel een digicam. Waar de FonePad het als tablet nog leuk doet gaat het op gebied van de camera’s volledig mis. De kwaliteit van de plaatjes zijn zo schikbarend slecht dat ik eigenlijk geen enkele toepassing ervoor kan bedenken. Ook als je de foto’s door een app als Instagram trekt komen er geen fijne resultaten uit. Dit is natuurlijk super jammer want nu is het meteen geen (goede) all-in-one oplossing meer.

ASUS-FonePad-review-top

Smartphone

Een 7 inch smartphone is waarschijnlijk de grootste smartphone die je ooit gezien hebt. Het is in ieder geval de grootste ‘telefoon’ die ik ooit in handen gehad heb. En dat komt waarschijnlijk omdat het natuurlijk eigen geen echte smartphone is, meer een tablet met ‘ingebouwde smartphone’. Toch zit er een heus speakertje aan de bovenkant om aan je oor je houden en is er een microfoon aan de onderkant om tegen te kletsen. Vooral die twee dingen zijn ervoor verantwoordelijk dat je de FonePad als smartphone mag omschrijven.

Qua software is het gewoon een bekende Android smartphone. Daar is eigenlijk niet gek veel over te zeggen anders dan dat het allemaal gewoon groter is. Voor berichten en sms geldt hetzelfde al zie ik daar toch wel wat voordelen van het grotere scherm en vooral grotere toetsenbord. Ook een app als Whatsapp werkt prima op de FonePad.

Speakers

Er zit één speakertje aan de achterkant van de Fonepad die gebruikt wordt voor de audio van apps. De speaker aan de voorkant is voor telefoongesprekken. Het geluid is opvallend respectabel en hoewel je het natuurlijk niet als systeem kan gebruiken om je feestje van muziek te voorzien is het meer dan prima bruikbaar voor het kijken van een YouTube filmpje of het luisteren naar een podcast.

Aansluitingen en knoppen

Net als op alle andere tablets vind je ook op de FonePad een paar knoppen om de tablet aan/uit te zetten en het volume te regelen. Opvallend is dat er geen mute-switch is, iets dat ik toch graag zou zien op een smartphone. Wel is er een 3.5 mm aansluiting waar je een koptelefoon op kan inpluggen.

ASUS-FonePad-review-back

Onder het klepje aan de achterkant van de FonePad is er plaats voor zowel een simkaart als een microSD kaart om het ingebouwde geheugen uit te breiden, handig! De tablet kan opgeladen of verbonden met de computer worden via een microUSB aansluiting. Het is erg fijn dat ASUS voor deze standaard connector heeft gekozen. De meesten van ons zullen meer dan één kabeltje hebben om te gebruiken!

Accu

Er zit met 4270 mAH aardig was ‘jus’ in de FonePad. Intel processors gaan daar helaas niet altijd erg zuinig mee om. Daarom was ik dan ook enorm bij verrast met de constatering dat de FonePad erg lang meegaat op een volle lading. Bij regelmatig en intensief gebruik kon ik zonder al te veel kopzorgen 10 uur volmaken, en dus de dag doorkomen. Ook in stand-by gaat de accu lekker lang mee en ik kan me voorstellen dat dit in de praktijk betekent dat je de FonePad maar eens in de 2-3 dagen op hoeft te laden.

ASUS FonePad – Software

De FonePad draait op Android 4.1 Jelly Bean en dat is één van de meest recente versies van Android. Alleen 4.2 is nieuwer en geeft je de mogelijkheid om gebruikersaccounts te gebruiken zodat je de tablet makkelijker kan delen met andere leden van het gezin. Android 4.1 is echter gewoon een prima moderne versie en geeft je toegang tot zo’n beetje al het goede dat Android te bieden heeft, waaronder Google Now. Omdat ook dit product van ASUS de goedkeuring van Google draagt heb je ook toegang tot alle Google apps zoals Gmail, Hangouts (nieuw), maps en natuurlijk de Google Play Store.

ASUS-FonePad-review-screen

ASUS heeft qua skin het goed bekeken en doet maar een paar kleine aanpassingen aan stock-Android. Er is een iets andere kleurenschema in het notificatiemenu en in dit menu zijn ook een aantal quick-toggles te vinden om snel te Wifi, Bluetooth of andere zaken aan of uit te zetten. Ook is er een speciale accubesparende aanpassing in de software te vinden waar ASUS je gelukkig vrij veel controle over geeft. In de praktijk heb ik eigenlijk bijna constant gebruik gemaakt van de ‘smart saving’ modus want het had in mijn beleving niet gek veel invloed op de prestaties en ik kan een lange accuduur altijd erg waarderen.

In de balk onderaan je scherm vind je bij de ASUS FonePad niet 3 icoontjes maar 4. Naast de drie bekende (terug, home en app-switcher) is er een vierde icoontje om het menu voor zwevende apps te openen. Deze zwevende apps zijn mini-applicaties die boven de rest van je scherm zweven en gebruikt kunnen worden. Standaard zijn er al vrij veel zoals een agenda, rekenmachine, videospeler en stopwatch maar als gebruiker heb je de mogelijkheid er nog meer te installeren of elke app ‘om te bouwen’ naar een zwevende widget. ASUS heeft ook een eigen equalizer in Android gebouwd (die redelijk goed werkt) en via de ASUS Splendig app heb je zelfs controle over de weergave van kleuren op je schermpje.

ASUS-FonePad-review-screen-2

Apps die worden meegeleverd zijn de ‘standaard’ ASUS apps en wat mij betreft niet al te bijzonder. Je vindt op de FonePad apps als Supernote Lite, ASUS Studio en Storybook. Al met al heeft ASUS Android 4.2.1. niet teveel vervuild met allerlei apps en bloatware en dat is gewoon een goede zaak.

ASUS FonePad – In gebruik

Om meteen maar met de deur in huis te vallen; de FonePad werkt prima als smartphone. Onze vrienden van *Bliep hebben mijn een simkaart met wat tegoed gestuurd om het ook echt te kunnen testen. Bellen, sms’en, whatsappen en – vooral belangrijk – mobiel internet werkt allemaal prima de luxe op de tablet. Je ziet er echter wel uit als een mafklapper met je 7 inch ‘smartphone’ aan je oor en zelfs gebruikers van de Galaxy Note zullen moeite hebben hun gegrinnik onhoorbaar te houden. Gelukkig kan je natuurlijk gebruikmaken van een headset die je in de 3.5mm aansluiting kunt pluggen of via Bluetooth kunt verbinden. Helaas heeft ASUS niet voor Bluetooth 4.0 gekozen (of misschien is het wel een beperking van de processor). Zeker voor een apparaat dat je eigenlijk niet aan je oor wilt hebben is het handig de modernste verbindingsmethodes tot je beschikking te hebben.

Ik heb de FonePad zoveel mogelijk als all-in-one tablet proberen te gebruiken, en daardoor ook vooral de mobiele internetverbinding gebruikt. Waar ik bij het 1 euro per dag tarief van *Bliep op mijn iPhone 3.6Mbps haal kom ik bij de FonePad op 3.2Mbps, respectabel en zeker bruikbaar dus. Bij het goedkopere 50 cent per dag tarief is er geen noemenswaardig verschil te merken.

Als tablet is de FonePad een leuk apparaat, hoewel het allemaal natuurlijk niet het snelst mogelijk is. Voor de zaken die ik op een smartphone en tablet doe is het eigenlijk meer dan prima. Ik wil gewoon lekker het nieuws kunnen checken, een beetje aanrommelen op social media of het internet en soms een simpel spelletje spelen. Eigenlijk is bovenstaand eisenpakken meer van toepassing dan wat ik van een smartphone verwacht. Door de iPad ben ik redelijk verwend geraakt en speel ik daar niet alleen iets blitsere games maar tik ik hele verhalen (reviews) en bewerk ik zelfs video’s. Dat moet je niet verwachten van de FonePad. En als we eerlijk zijn is zelfs al zou de FonePad bliksemsnel zijn het gebrek aan Android-apps voor die toepassingen ook nog een te nemen drempel.

ASUS-FonePad-review-display

Als camera is de FonePad wat mij betreft onbruikbaar. Dat is jammer want tot nu toe is deze 3-in-1 machine op twee punten bruikbaar. Niet het beste, maar bruikbaar. De resultaten die ik uit de camera heb getrokken zijn helaas op geen enkele manier te interpreteren als mooi of oogstrelend.

ASUS FonePad – Conclusie

ASUS heeft met de FonePad een redelijk interessant apparaat op de markt gebracht, maar helaas ontbreekt een duidelijke markt voor dit apparaat. Of in ieder geval is ASUS er in hun huidige uitingen er nog niet in geslaagd deze duidelijk te maken. De meesten van ons hebben als een smartphone die als smartphone gewoon een stuk mobieler en (dus) beter is. Velen van ons zullen als ze een tablet kopen dan ook zoeken naar een systeempje met krachtigere specificaties zodat je alle apps zonder zorgen kunt draaien. Maar de adviesprijs (249 euro) van het apparaat en het feit dat je meteen een mobiele internet verbinding kan leggen, wat bij veel tablets toch al gauw 50 tot 100 euro meer kost, maakt de FonePad wel weer erg interessant. Zeker voor vaders en moeders, opa’s en oma’s en misschien zelfs tieners die nog geen smartphone en tablet hebben. Het is dus echter wel een apparaatje met een hoop ‘maars’.

 • Het is een tablet, maar niet super krachtig en kan dus niet alles aan
 • Het is een telefoon, maar zo groot dat je hem waarschijnlijk niet als telefoon kan of durft te gebruiken.
 • Het is een digitale camera, maar van beroerde kwaliteit.

Voor de meeste lezers van deze review zijn waarschijnlijk de Google Nexus 7 en Kobo Arc interessante apparaten om ook te overwegen, zeker gezien de verwachte komst van een nieuwe Nexus 7 die voor dezelfde prijs verkocht gaat worden. Dat maakt de huidige Nexus 7 waarschijnlijk nog goedkoper of je hebt voor hetzelfde geld als een FonePad een nog betere tablet. Maar dan heb je natuurlijk niet ook meteen een smartphone en ontbreekt de 3G-module voor mobiel internet…

Iedereen die aanwezig was bij een recent persevent van ASUS Benelux, waaronder ik, heeft een FonePad als presentje gekregen. De komende tijd zal ik deze blijven gebruiken als ‘mijn’ Android tablet om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en mogelijkheden. Op termijn zullen we de tablet natuurlijk via een leuke actie op Tablets Magazine weggeven.

Minpunten

 • Moeite met zwaardere apps
 • Slechte camera’s
 • Te groot als smartphone

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Prima display
 • Ingebouwde GSM- en 3G-module
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct
 • Delen:
ASUS FonePad
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. Mariella
  20 mei, 2013 om 18:59

  Hallo,
  Mooie review, maar wanneer kan ik de review van de Sony Xperia Tablet Z verwachten?
  Met vriendelijke groet,
  Mariella

  • Sam Rijver
   20 mei, 2013 om 19:00

   Over een paar dagen.

 2. Arie
  21 mei, 2013 om 9:27

  “maar helaas ontbreekt een duidelijke markt voor het apparaat”. Dit is de conclusie nadat er uitvoerig opgesomd is wat je allemaal kan met de fonepad. Tel daarbij op de uitstekende gps (navigatie) en de mogelijkheid van prima ebook reader, blijkbaar is dat allemaal nog niet voldoende. Verder is er bij het Google event geen opvolger voor de Nexus 7 aangekondigd, die komt er voorlopig dus niet. Een saaie Nexus van € 220,- zonder external sd mogelijkheid en 3g met een matige bouwkwaliteit zou ik dan ook niet als ‘nog betere tablet’ willen kwalificeren. Maar ja, ik ben dan ook geen ‘deskundige’.

  • Sam Rijver
   21 mei, 2013 om 9:36

   Hoewel je misschien geen ‘deskundige’ bent is je punt van GPS wel terecht, ik heb het dan ook nog even in de opsomming van specificaties erbij gezet. De Nexus 7 is wat mij betreft de betere tablet vanwege de processor die meer aankan qua apps, het iets betere scherm en de (nog) nieuwere versie van Android. Maar de FonePad is zeker het overwegen waard als snelheid niet per se hoog in je vaandel staat.

  • Martijn Chel
   21 mei, 2013 om 9:53

   Wat je ermee kunt maakt niet per se dat er een duidelijke markt is. Het gaat erom in welke mate je iets kunt en wat de kwaliteit van elke functie is tov de concurrentie. Natuurlijk zal dit voor sommige mensen de ideale tablet zijn door de combinatie van elementen, maar voor de meeste mensen is er een andere tablet (of smartphone) de betere optie wanneer je met name voor één element gaat, bijvoorbeeld een goed display, de camera, de ereader functie, de bel-functie of een krachtige processor.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.