Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS MeMO Pad Smart 10 (ME301T)

Geschreven door
Geplaatst op11 mei 2013, 14:07 CategorieHardware

ASUS heeft de laatste paar jaar vooral naam gemaakt met een groot aanbod aan tablets die vergezeld worden van een keyboard dock, en natuurlijk de populaire Google Nexus 7. Toch maakt het Taiwanese bedrijf sinds ook tablets die als losse tablet bedoeld zijn en te vinden zijn in de MeMO Pad serie. In deze review bekijk ik een tablet uit het middensegment; de MeMO Pad Smart 10.

ASUS MeMO Pad Smart – Specificaties

De ASUS MeMO Pad Smart 10 is een tablet die op het moment van schrijven zo’n 280 euro kost (299 euro adviesprijs) en is daarmee ook niet een tablet uit het luxe segment. In tegenstelling tot de Google Nexus 7 die tegen kostprijs (of dicht daarbij) verkocht wordt zien we het prijskaartje toch wel terug in de specificaties en features van de tablet. Het model doet namelijk veel denken aan de Transformer Pad 300 die vorig jaar gelanceerd werd.

 • 10.1 inch IPS scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels
 • Tegra 3 quadcore processor met kloksnelheid van 1.2 GHz
 • 1 GB RAM
 • 16 GB opslaggeheugen
 • 1.2 MP webcam
 • 5 MP camera
 • MicroSD slot
 • MicroUSB
 • MicroHDMI
 • Stereo speakers
 • Bluetooth 3.0

Nu ik bovenstaand lijstje getikt heb is het denk ik nodig om de vergelijking met de Google Nexus 7 toch even nader te verklaren. Het is vooral de resolutie op een 10.1 inch scherm waardoor de MeMO Pad Smart 10 als minder dan high-end aandoet. De pixeldichtheid (PPI) voelt ondertussen toch best ouderwets. Gecombineerd met de gladde plastic behuizing is dit verantwoordelijk voor mijn bovenstaande opmerking over het terugzien van de prijs in de specificaties van de tablet.

ASUS MeMO Pad Smart – Video

ASUS MeMO Pad Smart – Hardware

ASUS heeft gekozen voor een simpel design met relatief goedkope materialen. De MeMO Pad Smart 10 is gemaakt van een type glad plastic dat erg gevoelig is voor vingerafdrukken en krasjes. Het scherm wordt gelukkig wel bescherm door (Gorilla) glas. Uiteindelijk lijkt de MeMO Pad Smart vooral op de Transformer 300, met het opvallende verschil dat er geen extra gleuven onderaan de tablet zitten waarmee de tablet aan een dock gekoppeld kan worden. De MeMO Pad Smart 10 is ook ietwat dunner. De machine voelt in ieder geval iets steviger en voelt door het missen van een scherpe randje aan de dock-kant ook wat fijner aan.

Display

Zoals hierboven al aangegeven voelt de resolutie van het 10.1 inch scherm niet als erg modern. Het is zonder meer bruikbaar en in de meeste gevallen (tijdens spelletjes of in de verschillende homescreens) niet eens echt storend. Maar met name tijdens het browsen valt het toch wel op dat teksten ietwat wollig aandoen. Het scherm reflecteert ook vrij erg en dat maakt dat de hele kijkervaring minder dan optimaal is. Binnenhuis zijn zaken als kijkhoeken en kleurweergaven prima. Toch heeft het scherm helaas niet de kwaliteit die ik in andere reviews vaak omschrijf als ‘rustig’. Zeker tijdens browsen komt het wat onrustig over. Het scherm is niet slecht maar zeker niet een van de sterke kanten van de tablet.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-display

Camera’s

Beide camera’s zijn bruikbaar voor simpele toepassingen maar het is vooral de 1.2 megapixel webcam die ik mezelf vaker zie gebruiken voor videochats dan de 5 megapixel camera aan de achterzijde. De webcam levert prima bruikbare resultaten voor een een Skype-gesprek al moet je wel zorgen voor een goede verlichting. De camera aan de achterkant is opvallend slecht en heeft maar een heel kleine ‘sweetspot’ qua verlichting. Te weinig licht en je krijgt korrelige onscherpe resultaten en teveel licht zorgt voor uitgewassen resultaten.

Speakers

ASUS heeft een paar fijne speakertjes weten te verwerken in de tablet en dat is goed nieuws. Voor het eerst in tijden kon ik YouTube video’s luisteren zonder al te veel problemen. Vaak zijn tablets best bruikbaar maar is er een probleem met het volume. Overigens voel je het geluid wel door de hele tablet. Dus op moment dat er ook maar iets van bass in muziek zit voel je de hele achterkant een beetje trillen. Voor muziek en films is een tablet niet echt optimaal maar de koptelefoon aansluiting is dan altijd een welkome feature op een tablet.

Aansluitingen

MicroSD en microHDMI zijn populaire aansluitingen op tablets en niet zonder reden. Het is handig om via een goedkoop kaartje het geheugen van de tablet te vergroten. HMDI gebruik je voor het koppelen aan een televisie en hoewel ik daar zelf niet al te veel toepassingen voor vind tijdens dagelijks gebruik is het voor een hoop gebruikers vast heel leuk om bijvoorbeeld foto’s via Facebook (of een andere app) op de tv weer te geven tijdens familiebijeenkomsten en games op groot scherm te spelen.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-aansluitingen

Het is goed om te zien dat ASUS voor een microUSB aansluiting heeft gekozen voor het opladen en verbinden met de computer. Een standaard connector is zeker voor een technologische veelgebruiker erg handig. Ik had meer dan één vrije kabel op mijn bureau liggen om snel een beetje energie richting de tablet te sturen.

Accu

Het is maar goed dat door het hele huis microUSB kabels slingeren hier want het batterijleven is één van de tegenvallers van de MeMO Pad Smart 10. Volgens ASUS moet de tablet zo’n 10 uur meegaan maar dat lijkt meer op een copy-paste van één van hun andere productbeschrijvingen dan gebaseerd op de werkelijkheid. Ik zou het veel eerder op een uurtje of 5 tot maximaal 6 schatten. Het kan natuurlijk dat ik het scherm wat feller heb staan dan normaal gebruikelijk is om te compenseren voor de hoge mate van reflecti Storender is echter dat de tablet ook vrij veel stroom lijkt te verbruiken in slaapstand. Vandaar dat ik er toch vaak voor kies om de MeMO Pad Smart 10 her en der aan het infuus te hangen.

Software

De MeMO Pad Smart 10 draait op Android 4.2.1 Jelly Bean (na een update) en dat is één van de meeste recente versies van Android. Alleen een paar apparaten die onder de Nexus paraplu van Google zelf uitgebracht worden draaien op een nog nieuwere versie. ASUS loopt hier dus lekker voorop en dat is erg fijn. Android 4.2 Jelly Bean heeft niet gek veel nieuwigheden maar heeft wel de interessante toevoeging voor gebruikersaccounts zodat je makkelijker de tablet met het gezin kan delen.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-home

Het systeem heeft de goedkeuring van Google dus je krijgt toegang tot alle Google apps en dus ook Google Now en de Play Store, waar een groot aanbod apps te vinden is. Het blijft echter jammer dat er nog steeds niet zo heel veel voor tablet formaat geoptimaliseerde apps zijn. Hoe kan het echt dat populaire apps als Spotify en Twitter nog steeds een beetje misplaatst voelen op een Android tablet?

Natuurlijk vind je op de MeMo Pad 10 ook een paar aanpassingen van ASUS zelf terug. Toch gaat het mij te ver om het echt te omschrijven als een skin. De aanpassingen zijn eigenlijk maar op een paar plaatsen te herkennen, waarvan het notificatiemenu met quick-toggles voor allerlei instellingen het meest opvallende is.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-skin

Qua apps levert Asus wel net wat teveel mee, eigenlijk is het vooral te omschrijven als bloatware. Er is een Lite (uitgeklede) versie van Supernote en MyLibrary en een handjevol spelletjes, social media verzamelaars/aggregators en apps voor verschillende cloudtoepassingen. Het zijn vooral de standaard (Google) apps die goed bruikbaar zijn en hoewel het leuk is dat er wat camera/video apps zijn heb je met de MeMO Pad Smart 10 geen camera’s die voor echt bruikbaar bronmateriaal zorgen. De Nvidia TegraZone app is eigenlijk niets anders dan een reclame-app om applicaties die geoptimaliseerd voor Tegra zijn te promoten maar daardoor niet minder handig. Uiteindelijk zijn de onzinnige en onnodige apps die meegeleverd worden natuurlijk geen echt probleem want het is met de huidige versie van Android mogelijk om apps die je niet wilt (en niet kan deïnstalleren) te verbergen.

In gebruik

De MeMO Pad Smart 10 is uiteindelijk gewoon een prima solide tablet maar tegelijkertijd ook niets bijzonders. Omdat ik in de gelukkige positie verkeer dat ik kleine bergen tablets en hybride laptop systemen thuis heb liggen was het voor mij daarom wel lastig om de MeMO Pad Smart 10 op te pakken. Er is simpelweg niets bijzonders aan de tablet waardoor ik het apparaat continue wilde gebruiken. Hij is niet heel klein en dus lekker draagbaar, er zit geen superfijn scherm op om lekker mee te gaan lezen of browsen en het gemis van een keyboard dock-optie (dat bij 10 inch apparaten van ASUS opeens toch wel ‘gek’ aanvoelt) gaf me ook niet echt de mogelijkheid deze review te tikken.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-games

Maar niet iedereen heeft natuurlijk een overvloed aan apparaten en dan is de MeMO Pad Smart 10 best interessant. Doordat je toegang hebt tot één van de meest recente versie van Android en de Google Play Store zijn er zat leuke dingen te doen met de tablet. Ook de mogelijkheid van de meerdere gebruikersaccounts maakt dit een ideale tablet voor het hele gezin. De combinatie van processor en RAM zorgt voor een prima ervaringen en ik heb over de snelheid en reactiesnelheden van apps en het scherm niets te klagen. Het spelen van spelletjes gaat prima, vooral omdat er natuurlijk een leuk aanbod is van voor Tegra 3-geoptimaliseerde games en in de Play Store ook voldoende te vinden is. Ook browsen en de standaard zaken gaan allemaal lekker vlot en naar verwachting. De tablet is snel genoeg om de live-achtergronden die je als wallpaper kunt gebruiken aan te sturen en tegelijkertijd nog je ruimte te teven om soepel door de verschillende panelen te swipen.

Conclusie

De ASUS MeMO Pad Smart 10 is een prima middenmoot tablet, met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor een 10 inch tablet is het prijskaartje van rond de 280 euro niet schokkend en daar krijg je dan een systeem voor met een moderne versie van Android die prima draait op de hardware. De tablet voelt niet heel luxe aan maar ligt wel lekker in de hand. Het is fijn dat via een microSD het geheugen relatief goedkoop uitgebreid kan worden. Het scherm is helaas wel een beetje teleurstellend, net als de kwaliteit van de camera’s en accuduur.

Al met al is de MeMO Pad Smart 10 een tablet die het overwegen waard is in zijn prijsklasse. De concurrentie komt echter wel van alle kanten, van minder bekende namen zoals Yarvik en Point of View maar ook van tablets als de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1), de Toshiba AT300 en zelfs van ASUS’ eigen Transformer Pad 300. Met zijn recente Android versie verdient de MeMO Pad Smart 10 sowieso een plek hoog op je lijstje en is het zeker geen slechte keuze.

Minpunten

 • Tegenvallende batterijduur
 • Matige camera achterzijde
 • Tegenvallende kwaliteit display

Pluspunten

 • Goede prestaties
 • Recente Android versie (4.2.1)
 • Aansluitingsmogelijkeden
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS MeMO Pad Smart (ME301T)
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Rens
  11 mei, 2013 om 14:24

  Zelf heb ik deze tablet ook en ik herken mij zeker in je kritiekpunten. Het scherm valt wat tegen (als je goed kijkt zie je de pixels zitten) maar in normaal gebruik is het prima te doen. De camera aan de achterzijde is niet geweldig maar om snel iets vast te leggen kan ’t wel. De accu is inderdaad dramatisch, erg snel leeg. Ook in standby is het een energieslurper. De pluspunten komen ook bekend voor, aansluitingen, snelheid + RAM etc. De prijs/kwaliteitverhouding vind ik prima. Goede review.

 2. Danny
  11 mei, 2013 om 16:28

  Ikzelf heb de Asus TF201 waar de accu wel lang meegaat maar herken wel het probleem dat ie snachts wel stroom verbruikt. Heb dit opgelost door de WiFi snachts uit tezetten. Scheelt toch weer 4 a 5 % accuduur.

 3. Henk
  03 november, 2013 om 13:31

  Ben zelf ook in het bezit van deze tablet en doe er niet veel bijzonders mee. Wordt gebruikt voor e-mail en wat op internet te surfen en wat simpele spelletjes. Hiervoor voldoet hij prima, zeker met de huidige prijs en dan ook nog eens 50 euro retour van Asus. Voor 205 euro zie ik in de markt weinig concurrentie. De review vind ik erg goed en herken hierin wel overeenkomsten, alleen de batterij is wat minder slecht als hier wordt aangegeven. Wat mij wel tegenviel was dat ik niet via applicaties de app’s kan verplaatsen naar het SD kaartje zodat ik wat ruimte intern overhoud. Via App2SD lukt het wel om een App op de SD te plaatsen, maar hij werkt niet vanaf de SD kaart, terwijl deze wel aangeeft gekoppeld te zijn. Asus zelf is niet in staat mij duidelijk te maken waarom dit komt, ik krijg de opmerking van:
  “Onze versies van Android liggen heel dicht bij stock Android(standaard Android)
  daarom zit deze functie ook niet in onze modellen.” en “Sommige fabrikanten maken aanpassingen in de software zodat deze functie alsnog wordt toegevoegd”, waarom
  wil of kan dit dan niet bij Asus? Weet iemand hier mij dat wel duidelijk te maken!
  Kortom een fijne Tablet voor niet al teveel geld.

 4. han
  23 november, 2014 om 20:45

  Hoi
  Vond je uitleg over de tablet duidelijk,kun je mij mischien via mail lagen weten hoe ik mijn tv als extra monitor kan gebruiken
  Heb het geprobeert met micro hdmi en micro usb maar ik krijg geen beeld op tv. Moet ik nog wat bij instellingen veranderen.
  Bvd han

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.