Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS Transformer Book (TX300)

Geschreven door
Geplaatst op9 mei 2013, 13:29 CategorieHardware

Hoewel een echt succes voor Windows 8 nog een beetje uit lijkt te blijven ligt het in ieder geval niet aan de beschikbare keuze in hardware. We hebben al een groot aantal verschillende hybride oplossingen bekeken en in deze review kijk ik naar naar één van de weinige 13 inch laptop/tablet hybride configuraties met Windows 8; de ASUS Transformer Book (TX300).

ASUS Transformer Book – Specificaties

De ASUS Transformer Book is een beest, en daarmee bedoel ik een machine van een flink formaat met serieuze specificaties. Het apparaat heeft dus niet alleen het formaat van een Ultrabook, maar zeker ook de specificaties. Het unieke aan de Transformer Book is niet alleen dat het een hybride design is waarbij het display losgehaald kan worden van het dock, maar ook dat het dock over een eigen harddisk beschikt. Het apparaat is in twee varianten in Nederland te koop; een variant met Intel Core i5 processor (1.299 euro) en een variant met Intel Core i7 processor (1.399 euro). In lijstvorm ziet het model dat ik voor deze review gebruikt heb als volgt uit:

De tablet

 • 13.3 inch scherm met 1920 x 1080 pixels
 • 1.7GHz Intel Core i5 processor
 • 4GB werkgeheugen
 • 128 GB SSD
 • MicroHDMI
 • MicroSD kaartlezer
 • HD Webcam
 • 5MP camera aan achterzijde
 • 38 Wh accu

Het toetsenbord dock

 • Volledig formaat (verlicht) toetsenbord
 • Flink trackpad met ondersteuning voor multi-touch gestures
 • 500 GB harde schijf
 • Twee USB 3.0 poorten
 • Mini-Displaypoort
 • Ethernet (LAN)
 • SD kaartlezer
 • 23 Wh accu

Als de tablet gekoppeld zit aan het dock heb je dus een prachtig mooie machine in handen. Maar het is geen kleine of lichte jongen, want beiden onderdelen van dit systeem wegen een kleine kilo en dat maakt in combinatie dus bijna 2 kilo.

Meer informatie, waaronder alle specificaties en features, vind je op de productpagina van de ASUS Transformer Book.

ASUS Transformer Book – Video

ASUS Transformer Book – Hardware en design

De Transformer Book is een mooie en solide machine, gemaakt van luxe materialen. Het tablet gedeelte is van aluminium, het display is voorzien (gorilla) glas en ook het dock is van metaal. Het is een duo-tone design waarbij de tablet een soort antraciet/grijze kleur heeft en het dock een een lichtere ‘standaard’ aluminium kleur heeft. De zwarte eiland-stijl toetsen zijn voorzien van backlight en het grote trackpad maakt het pakket af.

ASUS-Transformer-Book-review-design

Verbinding tablet en dock

Helaas is de verbinding tussen tablet en dock wel een punt waarover ik iets minder enthousiast ben, deze had echt wel wat steviger mogen zijn. De zware tablet wordt namelijk door een vrij klein scharnier op zijn plaats gehouden. Helaas is er net iets teveel ruimte tussen dit grijpsysteem en de tablet zelf, waardoor het een beetje wiebelt. Dit is erg jammer en zeker merkbaar (irritant) als je gebruik maakt van het touchscreen van de tablet.

Display

Het 13.3 inch display met de Full HD resolutie is prima de luxe. 1.920 bij 1080 pixels is een mooie resolutie en hoewel het niet als retina omschreven kan en mag worden is het voor praktisch gebruik erg fijn. Vooral omdat het scherm zo groot is (13.3 inch is tegenwoordig in mijn beleving al groot) heb je geen problemen met de relatief hoge resolutie. Op kleinere schermen kan je nog wel eens problemen tegenkomen met software en teksten die te klein worden weergegeven, en Windows 8 is geen held in het schalen van content.

ASUS-Transformer-Book-review-display-2

Kleurweergaven, brightness en kijkhoeken zijn ook prima en dat maakt het in totaal dus een scherm waar prettig op te werken is. Helaas zijn er ook op dit scherm op donkere achtergronden een paar lichtlekken te herkennen, wat soms vervelend kan zijn bij het kijken van een filmpje. Ook maakt dit donkere afbeelding als bureaublad een onverstandige keuze.

Het is jammer dat op de Transformer Book geen active digiziter voor het gebruik van een stylus zit, een populaire keuze van andere Windows 8 fabrikanten. Hoewel ik zelf nooit zoveel heil zie in het schrijven of tekenen op een glasplaat zijn er een hoop mensen die deze functie wel verwachten op een Windows 8 tablet-hybride.

Camera’s

Ook op deze machine zitten een paar bruikbare camera’s maar niets om echt over naar huis te schrijven. De webcam aan de voorkant van de machine is in goed verlichte omgevingen prima bruikbaar voor videochat maar zodra het wat schemerig wordt krijg je erg korrelige resultaten. De 5 megapixel camera aan de achterkant heeft een iets hogere resolutie maar kent dezelfde beperking. Foto’s maken met een 13.3 inch tablet is natuurlijk vrij lastig (lees: beroerd) dus ik heb mezelf niet heel vaak kunnen dwingen het te proberen.

ASUS-Transformer-Book-review-camera

Aansluitingen

De tablet zelf heeft een paar aansluitingen die los van het dock gebruikt kunnen worden. Zo is er een microSD kaart lezer om het geheugen (128GB SSD) uit te breiden en een microHDMI poort om de tablet te koppelen aan een extern scherm/beamer. Ook vind je op de tablet zelf een koptelefoon aansluiting, twee speakers en microfoon en natuurlijk wat knoppen om het apparaat aan/uit te zetten en het volume te regelen.

Accu

Een groot scherm en serieuze processor vragen natuurlijk om aardig wat energie. De 38 Wh accu die je in het tabletdeel van de Transformer Book vindt kan het geheel zo’n 3 tot 4 uur aandrijven, afhankelijk van instellingen als helderheid van het scherm en de taken die je het apparaat geeft. Dit is wat aan de magere kant.

Audio 

Hoewel er aan beiden kanten van de tablet een speakergrill zit lijkt het geluid maar van 1 kant (rechts) te komen. Dit is een probleem dat meerdere gebruikers ondervinden. Het geluid zelf is redelijk goed qua volume en weergave maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het geluid maar aan 1 kant werkt. Zover ik weet is het niet een soortgelijke implementatie zoals we bijvoorbeeld van de iPhone kennen, waar de ene grill voor geluid is en de andere grill voor de microfoon. Ook de speakers in het dock zelf lijken niet altijd de audio weer te geven. Dit zou moeten werken in de notebook mode maar soms is het nodig om de tablet even uit en in het dock te doen of zelfs Windows opnieuw te booten. Hoewel dit mij in eerste instantie niet is opgevallen heb ik na opmerkingen in de reacties van deze review het nog eens bekeken en ben ik tot het bovenstaande gekomen. In eerste instantie zou ik toch zweren dat het werkte.

Extra update: Na contact met Asus PR blijkt inderdaad dat er twee speakers rechts zitten, en de linkergrill er als designelement zit.

Hardware – Toetsenbord dock

Over de gebruikte materialen heb ik het al even gehad maar het is het waard om nogmaals te onderschrijven dat alles van deze tablet luxe en stevig aanvoelt, met uitzondering van de verbinding tussen dock en tablet. Ook het keyboard dock is gemaakt van hoogwaardige materialen en voelt solide aan.

Keyboard

Op de Transformer Book vind je een volledig formaat toetsenbord met verlichte toetsen. De travel (mate waarop een toest ingedrukt kan worden) is niet enorm hoog maar zeker niet te minimaal. De toetsen bieden een fijne weerstand tijdens het typen en al met al is het een heel fijn toetsenbord om mee te werken, waarschijnlijk de fijnste van alle Windows 8 machine’s die tot nu toe onder mijn handen hebben gelegen. Er is een rij voor zowel de numerieke- als functie-toetsen. De laatstgenoemden zijn via een fn-knop gecombineerd met de traditionelere F-functies van een toetsenbord.

Trackpad

Een trackpad (muisvlak) op een Windows 8 hybride is nog altijd iets wat lastig blijkt te zijn voor fabrikanten. ASUS heeft met de Transformer Book echter een respectabel resultaat geleverd dat bijna altijd werkt. Bijna omdat het ook op dit apparaat soms voorkomt dat het trackpad niet reageert, helaas. Het trackpad heeft ondersteuning voor multitouch bewegingen als het scrollen met twee vingers maar ook voor Windows 8 specifieke bewegingen zoals het swipen van zij- en bovenkant voor het oproepen van verschillende gedragingen binnen het OS.

ASUS-Transformer-Book-review-dock

Aansluitingen

Op het keyboard dock van de Transfomer Book vind je verschillende aansluitingen, waaronder twee USB 3.0 poorten, een volledig formaat SD kaartlezer, een Displaypoort en een ethernet aansluiting. Dit biedt natuurlijk de nodige extra opties om deze hybride op een bijvoorbeeld een bureau in te zetten en als desktop te gebruiken. Er zijn in ieder geval voldoende aansluitingsmogelijkheden voor de intensieve gebruiker.

ASUS-Transformer-Book-review-aansluitingen-dock

Harde schijf

In het toetsenbord dock zit ook een harde schijf verwerkt. Deze harde schijf heeft een grootte van 500GB wat onderverdeeld is in twee partities van 222 GB elk. Omdat het hier over een traditionele draaiende schijf gaat is de snelheid natuurlijk niet zo hoog als een SSD, maar voor data-opslag is het natuurlijk erg welkom en iets wat we niet eerder in laptops of andere hybride modellen tegenkwamen.

Accu

Het dock heeft ook een eigen accu en deze kan op twee verschillende manieren ingezet worden. De poorten, toetsverlichting en harde schijf op dit dock vragen allen op hun eigen manier stroom en daarvoor wordt de 23 Wh accu standaard ingezet, niet om de accuduur van de tablet-dock combinatie te vergroten. Toch is het mogelijk om via een instelling van ASUS deze combinatie in ‘notebook mode’ te zetten en gebruikt te maken van de extra accu om het scherm, processor en andere delen van de tablet aan te drijven en dus de accuduur te vergroten. Tijdens deze mode is het mogelijk de levensduur van de combinatie met zo’n 2-3 uur te verlengen maar moet je wel beseffen dat de extra poorten en harde schijf van het toetsenbord dock niet meer gebruikt kunnen worden.

ASUS Transformer Book – Software

De Transformer Book is een Windows 8 hybride en kent dus twee omgevingen; de moderne tegeltjes-omgeving en de ‘ouderwetse’ desktopomgeving waar .exe sotware kan draaien. Na een groot aantal reviews van Windows 8 producten wordt het steeds lastiger om nog iets nieuws over de software te schrijven want het is natuurlijk gewoon altijd hetzelfde riedeltje. Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je daarom naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

ASUS-Transformer-Book-review-touch

In de moderne omgeving zijn alle standaard apps die je op een laptop/tablet verwacht te vinden. Er zijn apps voor het browsen op het internet, het checken van e-mail/weerberichten/nieuws/aandelen en een app om je foto’s en video’s te bekijken. Via de Windows Store kunnen nieuwe apps voor de moderne omgeving gekocht/gedownload worden en hoewel het aanbod niet enorm is (en ook niet explosief lijkt te groeien) is er voor de meeste standaard wensen wel wat te vinden in de winkel. Nieuwe en innovatieve apps zijn echter nog steeds eerder te vinden op platformen als iOS en Android. In de desktop omgeving kunnen apps of programma’s draaien die je kent van eerdere Windows versies. Dit zijn vaak de .exe bestanden. Ook zijn er natuurlijk een hoop games die in de .exe vorm komen en dus draaien in (of eigenlijk via) de desktop omgeving.

ASUS-Transformer-Book-review-desktop

Het blijft echter een besturingssysteem met twee gezichten en zelfs werelden, wat nogal verwarrend kan werken en irritatie kan oproepen. Het is lang niet altijd duidelijk waar welke software nu draait of waar welke instelling nu te vinden is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Dropbox app. Nadat ik die geïnstalleerd had in de moderne omgeving wilde ik graag een versie van deze review die ik geschreven heb in het kladblok (desktop omgeving) opslaan in Dropbox, maar kon ik deze niet benaderen. Ik moest dus eerst de Dropbox software ook in de desktopomgeving installeren om het bestand daarna pas veilig in de cloud te kunnen plaatsen.

ASUS-Transformer-Book-review-demo

Qua software levert ASUS (gelukkig) niet al te veel mee. Naast wat apps voor de moderne omgeving is vooral de Transformer Book TX Utility interessant, en heeft zelfs een speciale knop gekregen op het toetsenbord. In deze software (die eruit ziet als een moderne app maar draait in de desktopomgeving) vind je informatie over het apparaat, zoals vrije ruimte, maar heb je ook toegang tot de ASUS Cloud. In deze utility regel je onder andere ook de instelling voor het dock, of je de accu dus gebruikt als extraatje voor de tablet of laat gebruiken voor het aandrijven van de harde schijf en extra aansluitingen.

ASUS Transformer Book – In gebruik

Op dit moment worden een hoop apparaten als tablet omschrijven, ook al hebben ze een formaat van 20 inch. Ik ben niet zo’n fan van de keuze om ieder touchscreen maar als tablet te beschrijven. 13.3 inch is een grens waar ik moeite begin te krijgen om het als tablet te zien, maar het overschrijdt de grens nog niet. De Transformer Book is in tabletvorm natuurlijk vrij groot en dik maar nog wel bruikbaar op bijvoorbeeld de bank of in bed.

Maar de Transformer Book komt vooral tot zijn recht in combinatie met het dock, en dus als laptop/Ultrabook. Hoewel de verbinding tussen dock en scherm echt wat steviger had gemogen maken de krachtige specificaties, de vele aansluitingen, de extra harddisk en vooral het fijne toetsenbord een hoop goed. Voor een Windows 8 hybride werkt het trackpad ook erg respectabel en de accuduur is in notebook modus ook vrij redelijk, al had ik voor een vrij groot en twee kilo wegend pakket natuurlijk wel hogere verwachtingen.

Hoe vaker ik met Windows 8 werk hoe minder ik mezelf in de moderne omgeving terugvind. Het is leuk voor het checken van e-mail of het spelen van een simpel spelletje via de Windows Store maar voor de serieuzere toepassingen blijft de desktopomgeving gewoon koning. Zelfs het schrijven van een review als deze doe ik tegenwoordig liever in het kladblok in de desktopomgeving dan in een moderne Windows 8 fullscreen app die helaas nog de nodige bugs, lags en quirks kent. Ook één van de meestgebruikte functies als het surfen op het internet doe ik meer en meer binnen de traditionele omgeving.

ASUS-Transformer-Book-review-2

De specificaties van dit apparaat stellen je in staat om de meeste van de software die je er opzet soepel te laten draaien. Multi-tasken of het draaien van zwaardere software zoals Gimp, Photoshop of iets vergelijkbaars is geen enkel probleem. Natuurlijk hebben het hier wel over geïntegreerde grafische kaart (Intel HD4000) dus echte super blitse 3D games voelen zich niet echt thuis op dit apparaat wanneer je van de optimale instellingen gebruik wilt maken. Natuurlijk hoor je bij dit soort zwaardere bewerkingen en taken wel met regelmaat de ventilatoren aanslaan, al is dit niet dermate gehorig dat het irritant is. Het apparaat start binnen 10 seconden op en uit slaapstand kun je binnen één seconde aan de slag.

ASUS Transformer Book – Conclusie

ASUS heeft met de Transformer Book wederom een mooi en multifunctioneel apparaat op de markt gezet. Het is zeker een machine die je overweging waard is op het moment dat je op zoek bent naar een luxe tablet/notebook combinatie. Natuurlijk zijn er nog wat zaken die in een volgende generatie beter kunnen, zoals de scharnierverbinding en de accuduur. Maar het product zoals het nu staat biedt aantrekkelijke specificaties en veel uitbreidings- en aansluitingsmogelijkheden. De prestaties zijn krachtig en stabiel, en stellen de Transformer Book in staat meerdere krachtige applicaties tegelijkertijd uit te voeren.

Als tablet is het een groot apparaat, net op het randje om nog als tablet gezien te kunnen worden (in mijn eigen kromme definitie in ieder geval). Ik zie mezelf de Transformer Book tablet dan ook niet als losstaand apparaat meenemen in mijn rugzak. Als hij meegaat op stap dan is het als laptop. ASUS werkt overigens ook een een 10 inch Transformer Book en dat formaat kan zomaar eens een stuk fijnere combinatie van twee werelden zijn. Of het is weer net te klein om als echte laptop gebruikt te worden. Maakten ze maar een 11.6 inch versie… Maar aangezien ASUS Samsung niet is zal dat wel niet gebeuren. O wacht, er is een 11.6 inch versie! Maar die wordt helaas (voorlopig) niet in Nederland op de markt gebracht. De Transformer Book is in verschillende configuraties te verkrijgen en de geteste versie uit deze review kost 1.299 euro, dit is natuurlijk een hoop geld maar is wel redelijk in lijn met de concurrentie. Voor degene die graag iets kleiner willen of wat minder te besteden hebben blijft de HP Envy X2 ook zeker een apparaat om te overwegen.

Minpunten

 • Tegenvallende batterijduur
 • Relatief groot en zwaar
 • Verbindingsmechanisme is niet stevig

Pluspunten

 • Goed display met hoge resolutie
 • Krachtige prestaties
 • Veel aansluitingsmogelijkheden
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS Transformer Book
Windows 8

Reacties

 1. jamy
  09 mei, 2013 om 23:59

  Bedankt voor deze eerste echte Nederlandse transformer book review

  ik bezit zelf de i7 versie en herken heel veel van wat er in deze review word gezegd , welk model word er in de review gebruikt , ben de versie met 2e camera nog niet in nederland tegengekomen

  betreft de speakers in de tablet , je hebt het over 2 speakers in het tablet gedeelte maar je laat niet zien in het filmpje waar ze bij jou exemplaar zitten , je zou zeggen , er zit zowel links als rechts een speakergril dus dat daar ook de twee speakers zouden zitten , maar bij mij en vele andere bezitters die ik gesproken heb zit alleen in het rechter gedeelte de speakers.
  Heb asus hier over gesproken en volgens hun moet zowel links als rechts een speaker zitten, maar volgens mij weten ze het zelf ook niet , hoe zit dat met jou exemplaar ? als ik de balans verschuif naar zowel links als recht blijft het geluid uit de rechter kant komen , dat zou er op kunnen wijzen dat de twee speakers aan de rechter kant zitten

  • Sam Rijver
   10 mei, 2013 om 0:04

   Ik heb de i5 versie. Aan beiden kanten zit op de tablet een speakergrill. Ik zal morgenochtend nog eens kijken naar naar specifiek nummer maar het is er eentje van Asus PR dus kan ietwat afwijken. Normaal laten ze dat weten dus lijkt me dat dit gewoon de versie is die in de winkel ligt.

   EDIT: Ik heb de TX300CA-C4023H hier.

 2. Nathan
  10 mei, 2013 om 10:36

  Goede Review Sam!

  onder de 10 minuten.. :)

  • Sam Rijver
   10 mei, 2013 om 10:46

   Thanks. Altijd fijn als het lukt onder de 10 minuten te blijven :)

 3. Nick
  10 mei, 2013 om 12:27

  Goede review, bedankt. Ik zal je review zeker meenemen in mijn overweging om een Transformer Book aan te schaffen.

 4. Daniël
  10 mei, 2013 om 13:35

  Bedankt voor de review!
  Helaas niks vermeld over het speakerprobleem waar Jamy het ook al over had. Ik had vorige maand de i7-versie besteld maar heb deze snel teruggebracht i.v.m. geluid dat uit maar één van de twee speakers kwam. Uit de linkerspeaker kwam geen geluid, je kunt begrijpen dat ik dit niet acceptabel vond voor €1400,-. Wat mij betreft echt een groot nadeel deze ontwerpfout! :-( Verder een prachtige tablet, ik vond ‘m trouwens helemaal niet zwaar…

 5. jamy
  10 mei, 2013 om 14:04

  Dus als ik het goed begrijp komt er bij jou op het tabletgedeelte zowel links als rechts geluid uit de speakergrill . Welk model nummer heb jij dan , de TX300CA-C4023H ? Die is nl nog nergens uitgeleverd
  De C4005 (i7) en de C4006 (i5) die al wel uitgeleverd zijn hebben allemaal alleen geluid uit de rechter speakergrill .

  • Sam Rijver
   10 mei, 2013 om 14:24

   Ik heb hem toch maar weer even uit de doos gehaald want ik begon ook te twijfelen nu. Hoewel ik zou zweren dat het gewoon naar behoren werkte lijkt ik het probleem nu ook te hebben. Het geluid komt ook bij mij alleen aan rechterkant van de tablet. Ook in de notebook-mode werken de speakers in het keyboard dock niet (meer). Ik heb een alinea over het geluid toegevoegd aan de review. Erg apart dat ik dit in eerste instantie gemist heb of dat het gestopt is met werken, in ieder geval mijn excuses.

   EDIT: ook nog tweede update gemaakt, speakers in dock werken inderdaad na reboot/dock wisseling.

   • Daniël
    10 mei, 2013 om 15:14

    Hoi Sam,

    Geen enkel probleem hoor! Mij viel het ook pas na enkele dagen op toen ik er iets over las op internet. Ik baalde er ontzettend van, helemaal omdat Asus er geen oplossing voor biedt en het probleem niet (h)erkent. :-( Netjes dat je de review er nog op hebt aangepast. Is het alleen niet noodzakelijk dat je door deze grove fout ook de beoordeling aanpast? Het cijfer mag wel wat naar beneden en de niet-werkende speaker mag van mijn part ook wel bij de nadelen vermeld worden.

   • Sam Rijver
    10 mei, 2013 om 15:17

    Ik wacht nog even de reactie van Asus af. Als blijkt dat er inderdaad gewoon twee speakers in de rechtergrill zitten en de linkergrill een andere functie (esthetisch) heeft vind ik het niet genoeg om het cijfer daarop aan te passen.

 6. jamy
  10 mei, 2013 om 15:02

  De speakers in de dock doen het wel gewoon ,dat wil zeggen als ik de tablet uit de dock haal en weer terug plaats komt het geluid over het algemeen genomen weer netjes terug maar niet altijd dus dan moet ik Windows weer opnieuw opstarten en dan doen ze het weer

  Het zelfde ervaar ik als ik hem in notebook modes , in tabletmodus zet , dan schakelt ie alles uit(op de toetsenbord en touchpad na dan) om optimaal van de extra accu gebruik te kunnen maken , en dus ook de speakers 9 van de 10 keer komt het geluid weer terug

  Denk dat dit dan ook een softwarebug is en met een update te verhelpen is .

  Nu zul je wel denken , hij heeft alleen slechte ervaringen met de transformer book , maar op deze na mijn mening software gerelateerde problemen die na een update verholpen moeten zijn , tenzij de linkerspeaker in het tabletgedeelte er helemaal niet in zit , ben ik uitermate tevreden en voldoet ie helemaal aan mijn

  • jamy
   10 mei, 2013 om 15:09

   Verwachtingen en heb nog geen moment spijt gehad van deze aankoop.

   Zou jij er achter kunnen komen (via Asus) of het probleem met de speaker wel een probleem is of dat dit gewoon zo hoort , het vreemde is nl wel dat als ik de balans naar links of rechts schuif er gewoon geluid uit het rechter deel blijft komen . Sterker nog , ik meen als ik de balans verschuif het geluid uit de rechterkant ook hoor verschuiven.
   Dus dan zouden er dus twee speakers in de rechterkant zitten

   Alvast bedankt

  • Sam Rijver
   10 mei, 2013 om 15:09

   Ah inderdaad. Mooi lastig :) Het lijkt mij in dat geval wel een software bug en hoe het zit met de tablet speakers zelf weet ik nog niet. Ik lees ook berichten dat de stereospeakers beiden rechts zitten (voor gebruik in portrait). Hoe het zit met de tweede grill weet ik dus niet, misschien is die dan puur esthetisch.

   Mailtje met vraag hierover is verstuurd naar Asus.

 7. jamy
  14 mei, 2013 om 20:23

  Bedankt voor het updaten van de review betreft het audio gedeelte

  Ik ben erg verbaast over de reactie die u terug hebt gekregen

  wij als bezitters van de TFB hebben nl een heel ander andwoord gehad van asus , zie hieronder.

  editDoor Tweakers user indofk, woensdag 03 april 2013 21:44

  Nee het is me nog niet gelukt om geluid uit beide speakers te krijgen, volgens Asus nl hoord dit wel te moeten en raden me aan om hem te laten repareren , uit het dock komt wel gewoon stereo geluid
  [Reactie gewijzigd op woensdag 03 april 2013 21:46]

  ——————————————————————————–

  Door Tweakers user cybe, woensdag 03 april 2013 23:11

  @indofk Ik heb de Realtek Audio driver opnieuw geinstalleerd vanaf de Asus website, en de speakers in het dock werken nu wel bij mij.
  Het geluid blijft echter enkel rechts uit de tablet komen.
  Ik vind het wel vreemd dat als je de geluidsbalans (L-R) veranderd naar links blijft het geluid uit de rechter speaker komen, ik vermoed dat de rechterspeaker dus nu zorgt voor zowel het L als R geluid, maar waarom heeft de tabet dan 2 speakergrills :?

  ——————————————————————————–

  editDoor Tweakers user indofk, donderdag 04 april 2013 09:15

  Die vraag heb ik ook gesteld aan asus zie hier onder

  ———- Original Message ———-
  From : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxSent : 29-3-2013 19:43:42
  To : “techsupport@asus.com”
  Subject : Notebook TX300CA

  [CASEID=WTM20383773663633]

  Apply date : 3/29/2013 7:43:41 PM(UTC Time)

  [Contactgegevens]
  *Naam : xxxx*E-mail Adres : xxxxxxxxx@hotmail.com
  Telefoonnummer : +316xxxxxxxxxPlaats : xxxxxxxx
  *Land : Netherlands[Nederland]

  [Productinformatie]
  *Producttype : Notebook
  *Productmodel : TX300CA
  *Serienummer Product : xxxxxxxxxxxx
  Plaats van Aanschaf : xxxxxxxxxx
  *Aankoopdatum : xxxxxxxxxx
  *Besturingssysteem : Windows 8 64bit

  [Probleemomschrijving]
  Er klinkt alleen geluid uir de rechterkant van de tablet , terwijl er zowel links als rechts
  een speakergril zit in de achterkant , is dit een mankement ?instelling of zit die
  speakergril aan de linker kant er voor de sier

  De speakers in de dock werken wel gewoon naar behoren

  ik kreeg dit als antwoord:

  Geachte heer/mevrouw
  Hartelijk dank voor uw email.

  Bij nadere controle zijn beide openingen aan de achterkant voor geluid.
  Als ik het goed begrijp komt er dus maar geluid uit 1 van de 2 speaker openingen.

  Als dit het geval is dan lijkt het erop dat 1 van de 2 speakers in de Vivotab defect is geraakt.
  in dit geval zou ik u adviseren Uw Vivotab aan te melden voor reparatie.

  U kunt de Epad ter reparatie aanbieden op de onderstaande website.

  http://www.asus.nl/rma hier kiest u voor de optie Eee series.

  Nadat u ons het aanmeld formulier toegestuurd heeft krijgt u binnen 24 uur een email van ons met uw RMA/reparatie nummer.
  Hierna zal onze vervoerder u binnen 48 uur contacteren om een afspraak te maken over het ophalen van de Epad.

  Gemiddeld duurt een reparatie ongeveer 7 tot 10 werkdagen. Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud of de te vervangen onderdelen op voorraad zijn.

  Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.
  I hope to have informed you enough.

  Kind regards/ vriendelijke groet,

  Ferron Feiken.
  Asus TSD.

  ———————————————————————
  Heb net asus weer gemaild met de volgende vraag ,

  Geachte Asus tsd ,

  allereerst bedankt voor uw antwoordt , maar heb nog een aantal vragen/opmerkingen

  U heeft het in het antwoord aan mij over de speakers in de “Vivotab” maar het betreft hier een transformer book
  ik neem aan dat u , net als ik het over de transformer book heeft .

  mijn volgende vraag/opmerking is , ik zit op een forum op tweakers.net en alle mensen die de transformer book hebben aangeschaft hebben het zelfde euvel , dat er dus alleen geluid komt uit de rechter speaker van het tablet gedeelte , kan het niet zo zijn dat dit een structurele fabricage fout is (dat er helemaal geen speaker in zit ) of kan het een software (driverprobleem zijn )
  ik vraag dit omdat er nu al massaal mensen van plan zijn om de transformer book terug te brengen naar de winkel , terwijl als het slechts met een update verholpen kan worden , dit dus niet nodig is .

  Alvast bedankt voor uw antwoord

  editDoor Tweakers user indofk, vrijdag 05 april 2013 13:08

  Heb zojuist bericht gehad van asus

  Geachte heer/mevrouw

  Bedankt voor uw email.

  Ik heb de technische data nog extra gecontroleerd en er dienen inderdaad 2 speakers in het tablet te zitten en 2 in het docking gedeelte.
  Als deze niet werkt dan kan ik, net als mijn collega al iets eerder heeft gemeld, u adviseren het aan te melden voor reparatie.
  Het is niet een bekend probleem en als u aangeeft dat er meerdere mensen zijn die dat probleem ervaren dan denk ik dat we hier vanzelf bericht over krijgen.

  Mijn excuses overigens dat we uw TX300 voor een VivoTab aan hebben geduid.

  U kunt het notebook ter reparatie aanbieden op de onderstaande website.

  http://www.asus.nl/rma en kiest u hier voor de optie “Notebooks”.

  Nadat u ons het aanmeld formulier toegestuurd heeft krijgt u binnen 24 uur een email van ons met uw RMA/reparatie nummer.
  Hierna zal onze vervoerder u binnen 48 uur contacteren om een afspraak te maken over het ophalen van het notebook.

  Richtlijn voor de duur van een reparatie is 7 tot 10 werkdagen.
  Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud of de te vervangen onderdelen op voorraad zijn.

  Mocht u verder nog vragen hebben horen wij dit graag.

  Vriendelijke groet,

  Reinder Kuilman,
  Asus TSD.

  • Sam Rijver
   14 mei, 2013 om 20:41

   Het is inderdaad raar dat support niet goed communiceert, of op de hoogte is van de situatie. De verwarring zit hem denk ik dat er inderdaad twee speakers in de tablet zitten, maar beiden aan de rechterkant. En de linkergrill dus alleen voor het oog is. Ik heb vandaag nog contact gehad met Asus en ook ons contact had het nog een keertje extra nagevraagd en blijft bij het bovenstaande.

 8. jamy
  14 mei, 2013 om 20:55

  Nogmaals bedankt voor je (snelle) reactie , en dat je “zoals het er nu na uitziet” eindelijk na ruim een maand nadat de TFB nu uit is er duidelijkheid hebt gekregen omtrent de speakers in de tablet

  wel pijnlijk voor de gene die besloten hebben “na de eerdere reacties van asus” de tablet terug te brengen naar de winkel en af te wachten tot een latere levering met wel werkende speakers.

  • Chris
   14 mei, 2013 om 22:00

   Om eerlijk te zijn ben ik er niet van overtuigd dat de informatie over de speakers in de tablet juist is. Ik kreeg nota bene een foto toegestuurd bij het antwoord van Asus met pijlen op de linker en rechter grille van de tablet waar heel groot “speaker holes” bij stond om mij ervan te overtuigen dat er echt een luidspreker zou moeten zitten. Ook bij herhaaldelijke navraag bij Asus kreeg ik het antwoord dat er echt een luidspreker zit en dat ik hem op moest opsturen voor reparatie. Tenslotte zie ik op een ander internet forum dat er iemand is bij wie de linker speaker het wel lijkt te doen. Gevalletje damage control van Asus? En anders een design flaw zou ik zeggen.

   • Sam Rijver
    14 mei, 2013 om 22:28

    Hmm natuurlijk erg vervelend dat er zoveel onduidelijkheid is. Dat er twee speakers rechts zitten zijn ook wel aanwijzingen voor omdat je als je de balans verschuift en de tablet in portrait houdt je wel het hoort ‘verschuiven’ van speaker. Ik zal Asus nog eens op jullie reacties wijzen.

 9. wout :D
  22 mei, 2013 om 22:09

  Gaan ze ook nog een i3 versie maken …. Zoals de asus vivobook s300, maar dan met afhaalbaar keyboard ??? En voor ongeveer dezelfde prijs (600 euro)

 10. Niels
  15 november, 2013 om 15:20

  ik ben erg geintresseerd naar dit apparaat maar ik zie dat er 5 of 6 verschillende modellen zijn. wat is het verschil? het betreffen:

  Asus Transformer Book TX300CA-C4005H
  Asus Transformer Book TX300CA-C4006H
  Asus Transformer Book TX300CA-C4021H
  Asus Transformer Book TX300CA-C4023H
  Asus Transformer Book TX300CA-C4025H
  Asus Transformer Book TX300CA-C4032H

  ik zie het verschil in processoren maar wat is de rest wat verschilt?

  alvast bedankt.

  Gr Niels

 11. Jan-Willem
  15 januari, 2014 om 13:46

  Al met al een prima laptop, op één punt na. De Seagate harddisk (500GIG) is al 2 keer defect gegaan. Dit schijnt een veelvoorkomend probleem te zijn bij dit model (Intel i5) Laptop is dus voor de 2e keer ter reparatie aangeboden. Hoop dus dat ik de laptop geen 3e keer ter reparatie moet versturen. Tip: als je voornemens bent deze laptop te kopen, doen dan eerst een harddiskscan via de website van Seagate. Jan-Willem

 12. Theo Meijer
  24 juli, 2014 om 14:19

  Op 7 april 2014 heb ik een Asus TX300 aangeschaft voor €1099,- bij CoolBlue. Na amper 4 weken gebruik kon ik de harddisk + SD-card reader + USB-poort van de docking niet meer benaderen, mousepad en keyboard functioneerden nog wel. Het apparaat is onder garantie terug gestuurd naar Asus waarna ik er 2 weken niets meer van vernam. Na zelf contact op te nemen stelden ze direct creditatie aan, er werd geen woord meer gerept over eventuele reparatie. Ik neem aan dat ze bij Asus mijn TX300 gewoon zijn kwijtgeraakt.

  Ik ben nu benieuwd hoelang de creditatie gaat duren en ik een ander apparaat mag bestellen bij CoolBlue. Het wordt zeker géén Asus meer, ben er helemaal klaar mee.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.