Review: Samsung Galaxy Note 8.0

04 mei 2013 + 10 minuten 10 Reacties
Galaxy-Note-8-0-totaal-2

Samsung heeft in de vorm van de Galaxy Tabs al heel wat tablets gelanceerd maar met de Note-serie brengt het bedrijf tablets die meer dan het strikt noodzakelijke bieden. De Galaxy Note 8.0 heeft namelijk interessante specificaties en beschikt over de bekende S-Pen die de harten van artiesten sneller moet doen laten kloppen. Het is een 8 inch tablet die zich in hetzelfde segment bevind als onder meer de Google Nexus 7 en Apple iPad mini.

Samsung Galaxy Note 8.0 – Specificaties

De Samsung Galaxy Note 8.0 beschikt op papier over een aantal interessante specificaties, waaronder een snelle quadcore processor, 2GB aan werkgeheugen en een microSD kaartlezer. Natuurlijk kan ook de S-Pen en Samsung’s TouchWiz interface niet ontbreken. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste specificaties.

  • Samsung 1,6 GHz quadcore processor
  • 8 inch display met een 1280 x 800 resolutie
  • 2 GB werkgeheugen
  • 16 GB opslaggeheugen
  • MicroSD reader voor geheugenuitbreiding
  • 1.3MP camera aan voorkant
  • 5MP camera aan achterkant
  • Bluetooth 4.0
  • Infrarood (afstandsbediening)
  • GPS
  • S-Pen
  • Wifi
  • MicroUSB poort
  • Android 4.1 Jelly Bean met TouchWiz

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 8.0.

Samsung Galaxy Note 8.0 – Video

Samsung Galaxy Note 8.0 – Design en hardware

Design

De Galaxy Note 8.0 lijkt op een grote Galaxy S4 smartphone en er zijn ook genoeg overeenkomsten met de Galaxy Note phablets die al een tijdje op de markt zijn. Door de afgeronde hoeken en de keuze voor glad en glimmend plastic vind ik persoonlijk de overeenkomsten met de Galaxy S4 iets treffender. Natuurlijk is het display beschermt door Gorilla Glass 2.0 en is de S-Pen keurig verwerkt in de behuizing.

Aan de voorkant van de Galaxy Note 8.0 zit niet alleen bovenaan de webcam voor videochat maar zijn er onderaan de tablet verschillende buttons te vinden. De middelste knop is een echte knop die je daadwerkelijk in kan drukken terwijl de twee knoppen die de home-button flankeren aanrakingsgevoelig zijn, en nu ook door de S-Pen geactiveerd kunnen worden.

De Galaxy Note 8.0 is erg dun met 7.95 mm en licht met 340 gram. Door relatief brede randen (iets minder dan duimbreed) rondom het scherm houdt de tablet in portretmodus prima vast. Over het gevoel van kwaliteit (luxe-gevoel) en design valt echter te twisten. Het blijft plastic en ik ben er persoonlijk niet kapot van.

Scherm

Met 8 inch en een resolutie van 1280 x 800 pixels zul je veel reviews tegenkomen over hoe beperkt of ouderwets deze resolutie eigenlijk is. Ik ben zelf helemaal niet zo negatief over het scherm en wil het zelfs als meer dan fatsoenlijk beschrijven. Android zit echt niet op nog meer afwijkende resoluties te wachten en de kleurweergave, contrast en PPI zorgen samen voor een prima bruikbaar, fijn en rustig scherm. Wel zit er in mijn reviewunit een lichte vlek middenin het scherm die vooral zichtbaar is op donkere achtergronden. Bij meer producten van Samsung heb ik dit probleem gezien en het kan je doen twijfelen over de kwaliteitscontrole en bouwkwaliteit.

S-Pen

Samsung’s S-Pen is ondertussen een bekende kracht binnen de Note-lijn. In samenwerking met de digitizer in het scherm van de Galaxy Note 8.0 is het mogelijk met deze stylus te tekenen en schrijven op de Note phablets en tablets, met drukgevoeligheid voor enorme controle en precisie. De S-Pen heeft steeds meer toepassingen gekregen en binnen de software van Samsung worden er nu ook zaken ondersteund zoals het omlijnen van een deel van het scherm voor het maken van een screenshot.

De knoppen onderaan de tablet kunnen nu ook geactiveerd worden met de S-Pen. Overigens hoeft de pen geen direct contact met het scherm te maken. Vanaf een centimeter afstand registreert het beeldscherm de stylus al.

Accu

Hoewel 4600 mAh niet misselijk is voor een batterij viel het in de praktijk toch wel wat tegen. Bij intensief gebruik kon ik er zo’n 6 uur uitpersen, terwijl ik toch altijd wel hoop op zo’n 10 uur bij moderne tablets. Voor normaal gebruik is het echter ook weer niet zo’n enorme ramp, zolang je maar bedenkt dat je dagelijks de tablet aan het infuus legt.

Aansluitingen

Net zoals de meeste producten van Samsung komt de Galaxy Note 8.0 met een MicroUSB aansluiting voor verbinding met de computer of de oplader. Het blijft erg fijn een standaard connector te vinden op een tablet. Aangezien ons reviewmodel zonder doos en lader geleverd werd was het geen enkel probleem het juiste kabeltje uit de lade te trekken.

De microSD kaart voor het uitbreiden van het geheugen is voor velen ook erg welkom. Zelf vind ik er nooit zoveel toepassingen voor maar voor degenen die hele bergen documenten of films/muziek met zich ‘mee willen slepen’ is het natuurlijk erg handig om verwisselbaar geheugen te hebben.

Camera’s

Helaas kan ik weer hier een directe kopie van de camera-alinea uit voorgaande reviews plaatsen. Ook de camera’s op de Galaxy Note 8.0 zijn niet echt goed of zelfs echt niet goed, afhankelijk van het beschikbare licht. De camera aan de voorzijde is prima voor een Skypegesprek en de 5 megapixel schieter aan de achterkant is prima voor de meeste basistoepassingen maar niet echt voor het vastleggen van herinneringen. Ook is het mij niet duidelijk waarom de camera aan de achterkant vrij ver uitsteekt in het design, in een ‘bobbel’ verwerkt zit dus. Het is namelijk niet zo dat de sensor groot genoeg is om dit te verantwoorden.

Speakers

De speakers van de Galaxy Note 8.0 kunnen qua volume vrij ver opengedraaid worden maar het geluid is niets om over naar huis te schrijven. Leuk voor een YouTube filmpje maar daar houdt het ook wel mee op. Door de superkleine uitsparingen en de onfortuinlijke plaatsing is het ook enorm makkelijk om de speakers af te sluiten met je handen en dus al het geluid weg te nemen. Onhandig natuurlijk als je wilt horen wat er gebeurd tijdens het afspelen van een YouTube filmpje.

Samsung Galaxy Note 8.0 – Software

Samsung staat erom bekend dat ze flink sleutelen aan het uiterlijk van Android voordat hun producten in de handen van consumenten komen. Hun eigen skin heet TouchWiz en de meningen daarover zijn nogal verdeeld. Ook op de Galaxy Note 8.0 vind je TouchWiz terug en draait de skin dus over Android, in dit geval Android 4.1 Jelly Bean.

Samsung’s TouchWiz skin kun je mooi of lelijk vinden maar naast de skin is er ook extra software die wat extra’s biedt als het gaat om mulitasken en het gebruik van de S-Pen. Qua multitasken moet je denken aan de extra mogelijkheid die je op de Note 8.0 krijgt om twee apps naast elkaar te draaien, tegelijkertijd op het scherm dus. Je kan verschillende apps hiervoor gebruiken en ze in verschillende verhoudingen weergeven op het display. Deze functie roep je aan door een special menu aan de linkerkant van je scherm. Ook zijn er zogenaamde zwevende apps, kleine apps die je ‘over’ de rest van je scherm kan laten zweven. Denk hierbij aan een calculator die je over je Office (Polaris) bestand kan laten zweven voor wat snelle berekeningen.

Met betrekking tot de S-Pen heeft Samsung ook voor diepe integratie gekozen. Natuurlijk is de stylus op zichzelf al goed te gebruiken voor notities en tekeningen maar zijn er ook extra toepassingen als het annoteren van screenshots, pdf-bestanden en het maken van selecties (die ook weer als screenshot gebruikt kunnen worden). Ook kan de pen gebruikt worden previews te zien van bijvoorbeeld e-mails. Dit doe je door de pen iets boven een mailtje te laten hoveren (hangen) en dan komt er een pop-up met de eerste paar regels tekst. Sowieso zijn er verschillende manieren waarop de S-Pen zonder daadwerkelijk contact van het scherm interactie heeft met de tablet.

Samsung levert ook voor een hoop eigen apps mee, vaak aangeduid met een S. Denk hierbij aan S-Note, S-Voice maar ook alternatieven voor de standaard software zoals de S-Planner (agenda). De aanwezigheid van een hoop ‘dubbele’ apps maakt het overigens niet veel duidelijke voor de gebruiker, dit is een bron van verwarring voor velen. Daarnaast levert Samsung ook apps mee voor entertainment, waaronder de Readers Hub, Game Hub en Samsung Apps. Allemaal alternatieve manieren op een interessante content en apps te komen.

Nature UX is de benaming voor verschillende andere designelementen binnen TouchWiz. Een water-effect bij het unlocken en de meegeleverde achtergronden. Ook qua icon-design kiest Samsung vaak voor eigen versies. Ook dit kan je natuurlijk mooi of lelijk vinden, persoonlijk ben ik er niet kapot van omdat in mijn beleving vrij inconsistent is.

Tot slot zijn er nog allerlei andere geinigheden die genoemd kunnen worden, zoals een modus (Reader Mode) die je kan aanzetten waarna alle e-reader gerelateerde apps een net iets fijnere achtergrond krijgen zodat het rustiger voor je ogen is en hoe de Galaxy Note 8.0 je ogen in de gaten houdt om te beslissen of het scherm op sluimer (uit) kan. Deze functie werkte bij mij echter niet. Zowel met als zonder bril kon de software/sensor mijn ogen kennelijk niet herkennen en dus had het wel of niet kijken naar het scherm geen enkele invloed.

Samsung Galaxy Note 8.0 – In gebruik

Het is wellicht een wat apart statement maar voor mijn gevoel is de Galaxy Note 8.0 geen tablet voor beginners. Dit is een aparte beschrijving omdat een tablet in principe gewoon een simpel en makkelijk te bedienen product moet zijn natuurlijk, maar de Galaxy Note 8.0 is meer dan dat. Door de S-Pen is het namelijk niet alleen een tablet om op te consumeren maar ook een tablet om mee te creëren. Dat is mooi om over een tablet te kunnen zeggen maar niet de reden waarom ik dit geen tablet voor beginners vind. Dat bedoel ik toch ietwat negatiever en komt vooral door de ingewikkelde skin en berg aan extra functies die Samsung in de software heeft gebouwd.

TouchWiz met al haar extra functies zorgt namelijk regelmatig voor verwarring. Er zijn verschillende manieren om dezelfde functies aan te roepen, verschillende apps voor hetzelfde doel en het is op zichzelf een wat ‘slordige’ skin met verschillende formaten icoontjes, watereffecten om het apparaat te unlocken en bergen widgets. Er is een goede reden dat Samsung een ‘eenvoudige modus’ heeft ingebouwd in de software. Voor mensen die gewoon het apparaat willen gebruiken en niet een week op ontdekkingsreis willen is deze meer uitgeklede en simpelere versie van de software vast heel welkom. Als je wel de moeite neemt om de mogelijkheden van de software en al die extra apps en mogelijkheden met apps te ontdekken heb je natuurlijk wel een zeer krachtig apparaat. In praktijk ben ik echter niet echt situaties tegengekomen waar zowel de zwevende apps als split-screen app echt de meest verstandige oplossing leken.

De S-Pen is een indrukwekkend stukje techniek en hoewel een stuk beter dan bijvoorbeeld een capacitieve stylus op een iPad is het nog lang niet zo praktisch als een ouderwetse pen. Schrijven op glas mist toch gewoon de juiste weerstand om genoeg controle uit te oefenen, in ieder geval voor iemand met een beroerd handschrift zoals dat van mij. Als ik goed in tekenen was geweest dan had ik waarschijnlijk net wat meer lol aan deze stylus gehad, en ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die er wel echt mee uit de voeten kunnen. Ook de extra functionaliteit die Samsung voor de S-Pen heeft ingebouwd zijn interessant, vooral het selecteren van delen van je scherm voor een screenshot. De pop-up previews voor e-mail vond ik in praktijk echter eerder irritant dan praktisch.

De Galaxy Note 8.0 is krachtig genoeg en heeft lekker veel RAM en dus is de ervaring – ondanks de zware skin – heerlijk rap en gelukkig ook nog eens prima stabiel. Dikke pluspunten natuurlijk. Browsen, e-mailen en het opstarten van apps gaat allemaal minstens net zo snel als bij concurrerende tablets, misschien soms wel sneller. Van lags, vertragingen of crashes is ook geen enkele sprake.

Mijn grootste irritatie had echter te maken met de aanrakingsgevoelige knoppen onderaan de tablet. Mooi dat je ze hierdoor nu ook met de pen kan activeren maar dit maakt het ook te makkelijk om ze per abuis met je vinger of deel van je hand te activeren. Ik heb enorm vaak per ongeluk zowel de back- als de menubutton geactiveerd. Vooral in landscape (overdwars) was het een groot probleem omdat de zijkanten van de tablet de natuurlijke plek zijn om je duimen te laten rusten.

Samsung Galaxy Note 8.0 – Conclusie

Aan het einde van de rit ben ik toch wel wat teleurgesteld achtergebleven. De Galaxy Note 8.0 is dun en licht maar van plastic en voelt daardoor niet heel hoogwaardig aan. De S-Pen is leuk en geavanceerd maar voor mij niet meer dan een gimmick. De TouchWiz skin zit mij vaker in de weg dan dat het helpt, en je voelt je gewoon een beetje een domoor als je moet toegeven dat de eenvoudige modus waarschijnlijk gewoon de beste instelling is… Het scherm is prima qua resolutie, contrast en kleurweergave maar in mijn model zit een duidelijke lichtlek.

Toch kan ik me voorstellen dat mensen zijn die erg gecharmeerd zijn van de Galaxy Note 8.0. Wellicht omdat ze fan zijn van TouchWiz en de grote hoeveelheid mogelijkheden als zwevende en splitcreen apps of een talent bezitten om (zelfs) op een tablet met een pen prachtige creaties tevoorschijn te kunnen toveren. De Galaxy Note 8.0 biedt er in ieder geval de juiste tools voor, en met 8 inch dus ook redelijk de ruimte. Ook krijg je absoluut een snelle en krachtige tablet waarmee content consumeren en produceren geen enkel probleem is.

Als deze punten voor jou geen grote toegevoegde waarde bieden dan is de Galaxy Note 8.0 waarschijnlijk niet de beste keuze. Het is met een prijs van 379 euro voor de wifi-only versie en 519 euro voor de 3G-variant een kostbaar apparaat en er zijn alternatieven die minder kosten wanneer je de TouchWiz interface en/of de S-Pen niet interessant vindt. Ik denk dat een tablet als de Google Nexus 7 (249 euro) voor een hoop Android liefhebbers verstandiger is, of een iPad mini (339 euro) voor degene die geen OS voorkeur hebben en gewoon een tablet willen die licht en dun is, met een wereld aan apps om te installeren.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Snelle en krachtige prestaties
  • uitbreidbaar geheugen
  • Geavanceerde S-Pen stylus

Minpunten
  • Verwarrende TouchWiz interface

  • Accuduur valt tegen
  • Aanrakingsgevoelige knoppen soms onhandig

Reacties (10)