Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony Xperia Tablet Z

Geschreven door
Geplaatst op23 mei 2013, 12:20 CategorieHardware

Het is soms moeilijk om als iemand die met grote regelmaat reviews mag schrijven van de nieuwste en leukste digitale speeltjes niet een beetje blasé te raken. Je moet je soms optrekken aan tablets die wat bijzonders hebben zoals een FonePad die naast een tablet ook een smartphone probeert te zijn, een Nexus product van Google omdat daar de volle kracht van de gigant achter hangt of Apple producten omdat die maar een paar keer per jaar voorbij komen. 10 inch Android tablets en zelfs Windows 8 hybride’s beginnen al snel op elkaar te lijken en daarom is het extra leuk dat we vandaag naar een heel fijne en bijzondere 10 inch Android tablet kunnen bekijken. De Sony Xperia Tablet Z kostte mij geen enkele moeite om leuk of interessant te vinden.

Waar Sony bij de Tablet S en de Xperia Tablet S nog koos voor een ‘magazine style’ design waar als het ware de één kant van de tablet dikker was doordat deze opgevouwen leek, is daar bij de Xperia Tablet Z volledig van afgestapt. In plaats van deze focus op design is er nu gefocust op goede specificaties en een aantal unieke features in een zo’n klein mogelijk pakketje.

Sony Xperia Tablet Z – Specificaties

De Sony Xperia Tablet Z is een 10.1 inch Android tablet met een Full-HD display. Naast een mooi scherm is ook de rest van het rijtje specificaties dat je kan opsommen niet misselijk:

 • 10.1 inch display
 • 1920 x 1.200 resolutie
 • Quad-Core Qualcomm S4 Pro processor met 1.5 GHz kloksnelheid
 • Quad-Core MDM9215M videokaart
 • 2GB aan werkgeheugen
 • 16GB of 32GB opslaggeheugen
 • Bluetooth 4.0, NFC, wifi
 • Optioneel 4G/LTE
 • Infrarood zender/receiver
 • MicroSD slot
 • MicroUSB met MHL
 • 2.1 MP webcam
 • 8.1 MP camera aan achterzijde
 • 6000 mAh accu

Het lijstje is nog dus niet misselijk maar het meest bijzondere aan de tablet is de verpakking van al deze mooie hardware. De Sony Xperia Tablet Z is namelijk een enorm dunnen en lichte tablet, welke je ook nog eens in bad kunt gebruiken.

Een overzicht van alle specificaties en features vind je op de productpagina van de Sony Xperia Tablet Z.

Sony Xperia Tablet Z – Video

In onderstaande video neem ik kort de belangrijkste pluspunten, minpunten en conclusies van de Xperia Tablet Z door. (Check out the English version of the video)

Sony Xperia Tablet Z – Hardware en design

Zoals al even kort aangegeven is de Xperia Tablet Z enorm dun. Zelfs dunner nog 1 millimeter dunner dan de iPad mini. Het is dan ook een indrukwekkend prestatie om zoveel mooie hardware in zo’n dun pakketje te verwerken. Ook is de tablet enorm licht want met minder dan een halve kilo (495 gram) zal het mij niets verbazen als de Xperia Tablet Z de lichtste 10.1 inch tablet is, met afstand.

Qua materialen is er gekozen voor een combinatie tussen een plastic behuizing en (natuurlijk) een glazen voorkant. Dat maakt toch dat de tablet op dit gebied iets minder luxe aanvoelt dan sommige producten van de concurrentie maar dat wordt meer dan gecompenseerd door het formaat en gewicht van de tablet. Bijzonderder is misschien nog wel dat de Sony Xperia Tablet Z een IP57 rating heeft. Dat zegt je waarschijnlijk weinig maar dat betekent dat de tablet niet alleen goed tegen stoffige omgevingen kan maar ook nog eens waterdicht is. Wow.

Xperia-Tablet-Z-review-totaal

De Tablet Z ligt ondanks zijn hoekige design erg lekker in de hand en ook dat is weer terug te leiden op het enorm beperkte gewicht. De volume buttons aan zitten aan de linkerkant en de aan/uit knop is een zilverkleurige ronde knop die naast een LED indicator lampje zit om je bijvoorbeeld op de hoogte te stellen van notificaties. De tablet komt in een witte en in een zwarte variant op de markt.

Display

Het scherm van de Xperia Tablet Z is van uitzonderlijk goede kwaliteit. Het is één van de mooiste schermen die ik tot nu toe heb mogen gebruiken en hoewel het scherm misschien een iets mindere hoge PPI (pixels per inch) dan de iPad 4 heeft doet het scherm niets onder voor Apple’s tablet. Met een Full-HD resolutie zitten er namelijk 1920 x 1200 lijnen pixels op het scherm en die pixels zorgen voor een uitzonderlijk goede kleurweergaven en kijkhoeken. Het scherm heeft een goed contrast en de zwartwaarden zijn heel redelijk, maar geen true-black. Volgens Sony kan de Xperia Tablet Z meer kleuren weergeven dan elke andere tablet op de markt (een groter spectrum) en ik geloof ze zo. Het is met recht een plezier om naar het scherm te kijken van deze tablet en foto’s zien er op deze machine net wat aantrekkelijker uit dan op andere apparaten. Ook teksten zien er door de goede resolutie en prima contrast goed uit en zijn lekker leesbaar. Als e-reader is het apparaat helaas wat te groot maar qua tekstweergave hoef je het niet te laten.

Het touchscreen reageert goed en snel en het scherm kan redelijk fel, maar helaas niet fel genoeg om ook echt buiten bruikbaar te zijn zoals bij sommige andere Android tablets. Omdat het display beschermt wordt door een glazen plaat heb je natuurlijk de nodige last van reflecties en daar had iets meer helderheid best welkom geweest. Maar in het algemeen kan de Xperia Tablet Z zich prima staande houden tegenover de concurrentie.

Processor en RAM

De Qualcomm S4 Pro quad-core processor is snel, heel snel. Het systeem heeft ook nog eens 2GB aan werkgeheugen wat het multitasken binnen Android ook zeker ten goede komt. Al met al is er helemaal niets te klagen over de snelheid van de Xperia Tablet Z en is een loftrompet eerder op z’n plaats. Natuurlijk is de Qualcomm chip niet zo bekend als de chips van Nvidia en zijn er voor die processors nog voordelen als het gaat om geoptimaliseerde apps die even wat meer details en effecten gebruiken in (3D) games maar ik twijfel er geen moment aan dat hetzelfde mogelijk zou moeten zijn op de S4 Pro chip. Al met al is de Xperia Tablet Z dus zeer rijkelijk uitgerust voor diegenen die op zoek zijn naar krachtige prestaties.

Camera’s

Toch is niet alles aan de Xperia Tablet Z bijzonder en speciaal. De camera’s op de tablet stellen in verhouding met de rest van het systeem een beetje teleur. Hoewel de kiekjes die je kan schieten met de camera’s op deze tablet misschien iets boven het gemiddelde liggen van andere Android tablets is het alsnog niet zo dat ik nu echt heel veel toepassingen zie voor de camera’s. Ze zijn is prima bruikbaar om een leuk plaatje te schieten voor op social media of via de webcam lekker met vrienden en familie te chatten maar heel speciaal is het allemaal niet, ondanks 8.1 megapixels en mooie praatjes van Sony over een speciale Exmor-R sensor die je misschien kent van Xperia smartphones. Bij een beetje schemering krijg je al snel korrelige foto’s en ook in goed verlichte situaties lijkt de camera moeite te hebben met kleurweergave.

Xperia-Tablet-Z-review-camera

De camera-app is aangepast door Sony en kent een wat strakkere interface dan de standaard Android-versie. Er zijn een paar leuke elementen ingebouwd zoals wat controle over de aspectratio en de resolutie, een zelf-timer, geo-tags en automatisch een foto nemen als iemand lacht. Allemaal leuke functies die een stuk beter tot hun recht zouden komen als de camera iets beter was geweest. Filmpjes maken op de Xperia Tablet Z is natuurlijk ook mogelijk maar aangezien je met dezelfde hardware te maken hebt is het allemaal niet heel veel beter. De camera presteert redelijk maar ondanks beweringen van Sony en hun lange geschiedenis op het gebied van foto- en videografie is het niets bijzonders en eigenlijk gewoon een beetje teleurstellend.

Aansluitingen

Omdat de Xperia Tablet Z waterdicht is zitten de aansluitingen verborgen achter klepjes. Dit geldt voor zowel de microUSB aansluiting en de koptelefoon aansluiting als de plek waar je een microSD kaartje kwijt kan. Hoewel dit best irritant is, want laten we eerlijk zijn je laadt je tablet vaker op dan dat je ermee in de regen of in bad mee zit te spelen, zijn de klepjes gelukkig vrij gemakkelijk open en dicht te maken. En natuurlijk is het sowieso handig dat je met het relatief goedkope microSD geheugen de opslagruimte van je tablet kunt vergroten. Dat kan handig zijn want de Tablet Z wordt met maximaal 32GB opslagruimte verkocht.

Xperia-Tablet-Z-review-lader

De microUSB poort gebruik je overigens niet alleen voor het opladen en het verbinden met de computer maar heeft ook ondersteuning voor MHL. Dit houdt in dat je de tablet kunt verbinden met bijvoorbeeld een receiver of tv die over MHL-ondersteuning beschikt en het beeld van de tablet kunt spiegelen op je tv of een HD-film met HD-audio kunt doorsturen.

Connectiviteit

Zoals je misschien al duidelijk is zit de Xperia Tablet Z tjokvol met allerlei technieken en natuurlijk zijn ze ook de draadloze communicatie mogelijkheden niet vergeten. De tablet heeft ingebouwde NFC ondersteuning met One-Touch functies waardoor je middels een simpele aanraking content uit kunt wisselen met een ander apparaat. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van muziek via een (Sony) luidsprekersysteem. Tik met je tablet op het NFC-punt van het luidsprekersysteem en de koppeling wordt gelegd en muziek wordt afgespeeld via de luidsprekers. Hetzelfde geldt voor andere media en andere apparaten die NFC ondersteunen.

Xperia-Tablet-Z-review-screen-4

De Tablet Z beschikt (natuurlijk) ook over een GPS chip die zowel bij navigatie, geo-tagging van foto’s en video’s en bij het lokaliseren van content goed van pas komt. De verbinding is snel gemaakt en blijft krachtig, zelfs binnenshuis had ik er geen problemen mee. Ondersteuning voor DLNA, het moderne Bluetooth 4.0 en de infraroodsensor zodat je de tablet als afstandsbediening kan gebruiken maken het verhaal af. Al met al zit de Xperia Tablet Z bomvol technieken voor draadloze communicatie. Overigens is de Xperia Tablet Z straks ook leverbaar in een versie met mobiel internet (4G/LTE).

Speakers

Omdat de aansluitingen achter klepjes verborgen zitten en het geheel dus waterdicht is verwachtte ik niet al te veel van de speakertjes op de Xperia Tablet Z. Ik was dan ook blij verrast te horen dat het geluid dat wordt voorgebracht door de tablet meer dan respectabel is. Omdat 10.1 inch in landscape-modus ook best wat ruimte biedt is er zelfs ruimte om het stereo effect van de speakers te horen. Voor zowel het luisteren van muziek als het bekijken van een filmpje is de tablet zeer bruikbaar. Toch moet je niet verwachten dat dit ook echt een goed apparaat is om je stereo te vervangen want het geluid mist duidelijk de lage tonen.

Sony heeft een paar technieken met namen als S-Force Front Surround 3D, xLoud en Clear Phase in de Xperia Tablet Z die je allemaal één voor één kan aanklikken om het ‘geluid te verbeteren’. Net als bij de meeste andere systemen waar je dit soort opties vindt lijken ze er meer te zijn om te af te leiden van dat we het hier over kleine tablet-speakertjes hebben dan dat ze daadwerkelijk iets noemenswaardig aan de geluidskwaliteit veranderen, laat staan verbeteren. Alleen xLoud zorgt voor een hoorbaar verschil in volume, zonder het geluid al te erg te oversturen.

Accu

6000mAh is een flink forse accu en ook dat was weer een verassing. Waar Sony het allemaal laat in de dunne en lichte behuizing is wat mij betreft een waar raadsel. De flinke accu zorgt ervoor dat de Xperia Tablet Z zich kan meten met de beste tablets en dat je makkelijk een hele dag doorkomt op één volle lading. Als het glimmende er een beetje af is dan zal het mij niets verbazen als je maar eens in de 2 dagen de tablet aan de lader hoeft te leggen. De tablet verbruikt lekker weinig in stand-by stand en als je hem een nachtje niet gebruikt wordt je maar met ongeveer 2 procent minder accu wakker. Overigens heeft Sony ook een speciale STAMINA mode die je kan gebruiken om echt accu te besparen als het nodig is. Als dit aanstaat worden allerlei zaken tegelijkertijd met het scherm uitgeschakeld (zoals WiFi en Bluetooth) en komen enkel lokale notificaties nog door (van bijvoorbeeld je agenda).

Sony Xperia Tablet Z – Software

De Xperia Tablet Z draait op Android 4.1.2 Jelly Bean en draagt de goedkeuring van Google. Dit betekent dat je dus toegang hebt tot alle standaard apps en diensten van Google die je op een Android tablet verwacht, inclusief Google Now en Google Play. Ik ben altijd fan van fabrikanten die ervoor kiezen om Android niet al te veel aan te passen. Sony is daar helaas niet een van want de skin die Sony over Android heen heeft gelegd is enorm uitgebreid. Dat gezegd hebbende ben ik helemaal niet zo negatief over de skin en zie ik zelfs wel een paar voordelen.

Xperia-Tablet-Z-review-screen-2

Zo’n beetje alles van Android is aangepast door Sony, van de manier waarop je het apparaat unlocked (via een soort luxaflex effect) tot de de app-tray en de manier waarop je widgets op een van je panelen kan plaatsen. Het zal voor degenen die gewend zijn aan Android best even wennen zijn. Widgets en apps plaatsen doe je via een menu dat aan de linker zijkant van het scherm verschijnt in plaats van via de de app-tray. De app-tray zelf laat zelfs helemaal geen widgets meer zien. Ook kan je een paar snelkoppelingen linksboven in de balk kwijt zodat je altijd een paar apps hebt waar je snel bij kan, vergelijkbaar met een dock dat bij andere Android skins en iOS in je scherm blijft staan. Zoals gezegd is bijna alles aangepast binnen de skin en dus zal het je niets moeten verbazen dat er een aangepaste muziekspeler is (Walkman), een eigen app om foto’s te bekijken en natuurlijk een speciale apps om je films of TV-series die je op de tablet opslaat af te spelen.

Xperia-Tablet-Z-review-screen-1

Sony heeft ook gekozen om zwevende apps mogelijk te maken in hun skin. Dit zijn kleine apps die je kan laten hangen boven andere vensters om ze zo tegelijk met andere apps te kunnen blijven gebruiken. Natuurlijk zijn de bekende toepassingen van de zwevende apps aanwezig zoals rekenmachine, agenda en notities. Het is mogelijk zelf nieuwe apps te installeren die ook zweven of aanwezige widgets ‘om te bouwen’ naar een zwevende app.

Naast het icoontje voor de zwevende apps vind je ook een icoontje om een zwevende afstandsbediening op te roepen. Er is binnen de software voor deze toepassing veel ondersteuning voor verschillende TV’s, settop-boxen en andere mediasystemen. Zelfs mijn oude Loewe TV kon ik uiteindelijk via de Xperia Tablet Z aansturen. Sony heeft ook een handig systeem om content tussen TV en tablet te delen maar aangezien ik geen TV of systeem heb met ondersteuning voor Sony Throw heb ik dat helaas niet kunnen testen.

Xperia-Tablet-Z-review-screen-3

Natuurlijk heeft Sony ook een paar apps geïnstalleerd maar eigenlijk is daar maar weinig echt interessants bij. Diensten als Video- en Music Unlimited zijn alternatieven voor diensten als Spotify en Netflix. Er is een app die probeert te herkennen naar welk nummer je luistert op de radio, zoals het bekende Soundhound ook doet. Ook vind je OfficeSuite op de tablet maar helaas blijkt al snel dat je met deze app alleen Office bestanden kan bekijken, en dat het 15 euro kost om ze ook echt te kunnen gaan bewerken. En zoals in iedere skin is er ook op de Sony tablet een app die je social media gegevens graag voor je aggregeert (Socialife).

Naast het bovenstaande kan je ook nog eens verschillende apps downloaden op de Xperia Tablet Z die speciaal voor Sony zijn, zoals bijvoorbeeld het Playstation Mobile. Nadat je door de hoepels springt om de .apk te kunnen installeren kom je helaas tot de ontdekking dat de dienst (op dit moment in ieder geval) nog niet beschikbaar is in Nederland.

Sony Xperia Tablet Z – In gebruik

Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen opmaken uit het bovenstaande ben ik meer dan positief over deze tablet. De gebruikerservaring is heel erg goed en het is goed om te zien dat het niet nodig was om een enorm compromis te sluiten door Sony. De tablet is enorm dun en licht en heeft toch enorm goede specificaties en prima accuduur.

De keuze om de tablet water- en stofdicht te maken zorgt echter wel voor een compromis. De oplader poort (microUSB) zit immers achter een klepje verwerkt. De microSD kaartlezer zit ook achter een klepje maar die hoef je natuurlijk veel minder vaak open te gebruiken. Door het hoekige design is het gelukkig wel vrij gemakkelijk om het klepje te openen maar ik kan me voorstellen dat het op termijn irritaties oproept en er is natuurlijk altijd het risico dat het klepje dat met een dun stukje plastic vastzit afbreekt, en daarna heb je dus geen waterdichte tablet meer.

Xperia-Tablet-Z-review-top-2

Ook moet gezegd worden dat doordat de tablet zo dun is en er voor een plastic behuizing gekozen is de tablet niet enorm stevig aanvoelt, en er zelfs een beetje flex in zit. Door de tablet een beetje te bewegen/buigen kan je zomaar gezien worden als een tap op het scherm. Tijdens een spelletje Dead Trigger heb ik een paar keer gemerkt dat op opeens terug op het homescreen zat of naar de Google Now interface zat te kijken. Met een beetje beleid kan je dit voorkomen maar dat neemt niet weg dat ik de tablet graag iets steviger had gezien.

Voor een foto heb ik de Xperia Tablet Z even buiten in de regen laten liggen en daarmee meteen even een beetje de waterdichtheid getest. Ik heb er alle vertrouwen in dat de tablet inderdaad ook echt tot een halve meter onder water kan. In hoeverre dit nu echt een voordeel is valt natuurlijk over te twisten. Het zou in principe een stukje minder stressvol zijn om met de Xperia Tablet Z in je tas door een regenbui te moeten. Gelukkig hoef je alleen maar te leven met een oplader die achter een klepje zit en ziet de tablet er niet uit als een tank (wat je toch verwacht van een stof- en waterdicht apparaat).

Xperia-Tablet-Z-review-waterdicht

Ik ben ook verbaasd in hoeverre ik eigenlijk wel fan ben van de Sony skin die over Android ligt. Ik had graag de optie gezien om ook stock Android te kunnen draaien maar in het algemeen zijn de aanpassingen die zijn gedaan niet storend, en in het geval van snelkoppelingen en widgets plaatsen eigenlijk best wel handig. De processor heeft in ieder geval geen enkele moeite met de zware skin en de tablet werkt super snel en soepel. De processor heeft ook geen enkele moeite met zware games of apps en het switchen tussen apps, homescreens en eigenlijk alle onderdelen binnen Android gaat bliksemsnel. Sneller dan ik gewend ben van andere Android tablets. Dit merk je trouwens ook in de browser en het kijken van een filmpje in Full-HD reoslutie. Ook hier is de ervaring weer sneller en beter dan ik van vele andere Android tablets gewend ben.

Sony Xperia Tablet Z – Conclusie

De Sony Xperia Tablet Z is één van de meest indrukwekkende tablets die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Er is nog best wat ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van de camera’s waar ik (omdat het Sony is) iets meer van had verwacht, en de keuze voor materialen valt wat tegen. Maar ik durf met een gerust hart te stellen dat de Xperia Tablet Z de beste 10.1 inch Android tablet op de markt is, als je maar kan wennen aan de zware skin van Sony.

De Xperia Tablet Z is verkrijgbaar vanaf 499 euro en daarmee dus zeker geen goedkope machine. Qua prijs concurreert het zelfs direct met een iPad 4. Ik hoop in ieder geval dat uit deze review blijkt dat de Tablet Z zeker het overwegen waard is. Je hoeft alleen maar de keuze tussen iOS en Android te maken want beide tablets zijn op hun eigen manier de beste 10 inch tablets op de markt.

Minpunten

 • Oplader achter een klepje
 • Plastic ipv luxere materialen
 • Camera’s zijn niet top

Pluspunten

 • Dun en licht
 • Indrukwekkend display
 • Krachtige prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Sony Xperia Tablet Z
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Marcel
  24 mei, 2013 om 8:06

  Het minpunt “oplader achter een klepje” is eenvoudig op te lossen door het aanschaffen van het speciale docking station. Je kan de tablet hier eenvoudig inschuiven waardoor die via de contactpuntjes aan de zijkant wordt opgeladen. Op de tablet kan je dan tevens configureren dat die een slideshow opstart zodat je een state of the art fotolijstje thuis hebt.

  Nadeel hiervan is wel weer dat dit niet werkt icm een hoesje.

  • Woout
   24 mei, 2013 om 18:25

   Nadeel is dus op te lossen met een ander nadeel, namelijk je moet een apart docking station kopen..

 2. Rens
  25 mei, 2013 om 16:46

  Sam, de accu is volgens jou erg goed. Maar 6000mAh vind ik niet bijzonder groot en gezien de krachtige hardware en bijv. het Full-HD scherm denk ik dat het wel veel energie slurpt. Maar dat is dus niet zo? Of had je de helderheid op z’n laagst en alle functies uit?

  • Sam Rijver
   25 mei, 2013 om 16:48

   De accu is groot in verhouding hoe dun het apparaat is en hoeveel andere hardware er in de tablet zit. Ik kom de dag makkelijk door met de helderheid op zo’n 80% en verder niets bijzonders aan of uit.

 3. Ambroos Vaes
  26 mei, 2013 om 13:23

  Als je toch niet zo’n fan bent van de software van Sony, Sony zelf heeft een hoop sources voor een standaardversie van Android online gezet, waardoor Cyanogenmod en andere varianten nu al quasi volledig stabiel zijn voor de Tablet Z! Ze weten echt wel wat ze doen daar :)

 4. Frits
  01 juni, 2013 om 16:14

  Onbegrijpelijk dat er geen remote ondersteuning voor de ps3 in zit. Dit is nu juist waar ze een streepje voor zouden kunnen hebben op de logitech harmony. Bluetooth ondersteuning zit er al in dus technisch mogelijk. Als dit de hub van je multimedia verzameling moet zijn, wat was Sony denkende?

 5. Oosterlinck
  05 juni, 2013 om 20:31

  Is er op korte termijn een upgrade naar Jelly Bean 4.2 voorzien?
  Wil namelijk de multi user interface (One tablet, many users)?

  Alvast bedankt voor info

 6. Oosterlinck
  18 juni, 2013 om 21:00

  weet ondertussen eer upgrade wordt voorzien, waarvoor dank…
  In revieuw nergens iets gelezen over de ronduit slechte kwaliteit van de Wifi….jammer….heb me dit toestel aangeschaft voornamelijk op basis van deze fijne tekst…..
  Reacties????

  • Sam Rijver
   18 juni, 2013 om 21:15

   Ik heb geen enkel probleem ondervonden met WiFi. Er was voor mij geen enkele reden om daar aandacht aan te besteden dus, het werkte gewoon precies zoals verwacht en zoals het hoort.

   Ik vind het natuurlijk vervelend dat je problemen ermee hebt, misschien de moeite om wat meer info te geven en een beetje te rommelen met de settings van je router? Soms wil een ander kanaal bijvoorbeeld wel een beetje helpen.

 7. Vadesa
  04 augustus, 2013 om 11:01

  Hallo S.Rijvers

  Ik ben op zoek…..

  Wat is beter Android of W8(.1)

  Samsung ATIV Tab 3 moet dan nog wel ff wachten
  Asus nexus-7 2013
  of
  Sony Xperia Tablet Z

  W8 lijkt mij completer

  Wat zou u kopen ?

  Wacht met spanning op uw reactie

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 18:18

   Het is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Android is het betere mobiele OS. Windows is een echt OS dat ook mobiel redelijk bruikbaar aan het worden is.

 8. Vadesa
  06 september, 2013 om 16:59

  Jippie, ik ben de gelukkige bezitter van een SONY ZPERIA TABLET Z
  Eerst opladen en dan alle toetjes en belletjes drukken
  Gohg… een foto van het beeldscherm Prachtig

  Jawel dat prachtig MAAR ik weet nu niet meer hoe ik dat gedaan heb.
  Kan (vooralsnog) geen aanwijzing in de handleiding vinden

  Wie helpt mij

  Bedankt
  J.V

  • karel
   08 december, 2013 om 20:22

   Aan en uit knop ingedrukt houden, en kies dan screenshot maken.

 9. karel
  11 september, 2013 om 9:44

  Ik ben super blij met mijn Sony tablet xperia z, wifi versie, 16 gb.
  En als ik buiten geen wifi heb dan kan ik ook mijn Sony xperia z smartphone gebruiken als wifispot….echt top, joh!

 10. lisanne
  08 december, 2013 om 18:11

  Hallo S. Rijver,

  Erg nuttige review! Heb alleen een vraagje…
  Ben aan het overwegen deze tablet aan te schaffen, maar wil graag ook windows office erop. Weet je misschien of dat zou kunnen?

  • Sam
   09 december, 2013 om 8:45

   Hai,

   Zoals andere reacties al aangeven zijn er verschillende office pakketten, een officiële versie van Microsoft (windows) is er nog niet. Maar de alternatieven hebben wij goede ondersteuning en zijn in 95% van de gevallen meer dan goed genoeg. Mocht je erg ingewikkelde sheets gebruiken bijvoorbeeld dan kan het soms problematisch zijn. Ik zou me er niet teveel zorgen over maken, er is vast een pakket dat goed bij jouw wensen aansluit.

 11. Jan
  09 december, 2013 om 8:43

  Windows office werkt niet maar je kunt KINGSOFT OFFICE gebruiken.
  Is als app uit play Store te downloaden en werkt , voor mij, erg goed.
  Ben gewend met MS office 2010. Dus Sony is de beste keus en al een stukje goedkoper dan wat ik er voor betaald heb.
  Een heel mooi scherm dat zijn diensten bewijst bij gebruik.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.