Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Veel nieuws voor Android developers tijdens Google I/O

Geschreven door
Geplaatst op15 mei 2013, 19:20 CategorieAndroid

De titel van dit artikel laat natuurlijk precies zien waar Google I/O voor bedoeld is. Google I/O is namelijk het jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars waar allerlei nieuws omtrent Android, Chrome en achterliggende code besproken wordt. In dit artikel vatten we kort samen wat de nieuwe mogelijkheden zijn die vandaag besproken zijn tijdens de presentatie.

Nieuwe locatievoorzieningen

Locatievoorzieningen zijn in veel apps erg belangrijk, denk hierbij aan GPS integratie voor bijvoorbeeld een navigatie app, of personalisatie van zoekresultaten in een app die leuke restaurants (in de buurt) laat zien. Google heeft vandaag een paar nieuwigheden laten zien omtrent deze integratie. Zo zou het door nieuwe api’s mogelijk moeten zijn om minder stroom van het apparaat te vragen tijdens gebruik van de GPS functie. Ook zijn er nu mogelijkheden voor Geo-Fencing, wat zoveel betekent dat je een gebied af kan bakenen waarop actie ondernomen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een app die je laat weten dat je melk moet kopen op het moment dat je langs de winkel loopt, of een app die je laat weten zodra je te ver van huis bent.

Nieuwe development tool – Android Studio

Natuurlijk is de software waarin apps geschreven worden erg belangrijk. Het is goed om te zien dat Google op dit gebied ook niet stil lijkt te zitten. Android Studio is een softwarepakket waarmee Android apps ontwikkeld kunnen worden met een paar bijzonder mooie mogelijkheden. Het komt erop neer dat het voor ontwikkelaars niet alleen makkelijker wordt om apps in verschillende talen (lokalisaties) te schrijven maar ook om die apps te testen op meerdere schermformaten. Dit gaat hopelijk de ontwikkeling van apps die er goed uitzien op Android tablets enorm stimuleren.

Vertalingen van apps worden ook een stukje makkelijker voor developers omdat Google vanuit de tool en bijbehorende webdiensten vertalers ingehuurd kunnen worden. Ook gaat Google betere meetmethodes integreren in de rapportages zodat het voor developers makkelijker wordt op de hoogte te blijven hoe en hoeveel mensen hun app gebruiken.

Google+ login methode

Google+ kan straks net als Facebook en Twitter gebruikt worden om gebruikers in te laten loggen in een app. Natuurlijk zitten er een paar voordelen aan inloggen met Google+ omdat andere Google-diensten en services ook gekoppeld zijn aan dit sociale netwerk profiel, zoals het nieuwe Google Play Game Services.

Google Cloud Messaging

Google Cloud Messaging is sinds vorig jaar beschikbaar maar ook hiervoor zijn weer wat verbeteringen aangekondigd tijdens de presentatie van vandaag. GCM is een manier om data vanaf een server richting een app te sturen, een push-notificaties dus. 60 procent van de top 100 apps maakt nu al gebruik van deze methode om data te sturen richting apps, er worden zo’n 200.000 ‘berichten’ per seconde verwerkt. Nieuw is dat er nu ook vanaf een app een bericht (data) richting de server gestuurd kan worden, dat de verbinding constant is (persistent) en ook berichten die verstuurd of ontvangen moeten worden tijdens de moment dat een apparaat niet verbonden is met het internet alsnog verwerkt zullen worden.

Synchronisatie voor notificaties

Interessanter is misschien wel het bericht dat er nu ook een manier is om notificaties tussen verschillende Android apparaten synchroon te houden. Een notificatie die binnenkomt op je mobiel kan je straks dus daar bekijken en verwerpen en vind je daarna niet meer terug op je Android tablet. Dit is natuurlijk erg handig omdat het vervelend is meerdere keren dezelfde notificatie te moeten verwerpen. Zie het als POP3 vs IMAP e-mail.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.