Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ARM lanceert Cortex A12-processor voor tablets

Geschreven door
Geplaatst op3 juni 2013, 16:49 CategorieHardware

Hoewel er steeds meer tablets uitgerust worden met een Intel processor heeft ARM nog steeds de overhand in de tabletmarkt, met name wat betreft Android tablets. ARM zit echter niet stil en kondigt deze week de nieuwe Cortex A12-processor aan die speciaal voor tablets en smartphones ontwikkeld is.

We hebben vandaag gezien dat steeds meer fabrikanten processors van Intel als een optie zien voor nieuwe tablets. Zo rust ASUS de high-end MeMO Pad FHD 10 uit met een Intel Atom Z2560 dualcore processor en heeft ook Samsung gekozen voor een Intel chip in de nieuwe Galaxy Tab 3 (10.1). Om Intel een stap voor te blijven heeft ARM deze week de Cortex A12-processor aangekondigd.

Volgens ARM is de nieuwe processor tot 40 procent sneller dan de Cortex A9-processor die we in veel tablets terugvinden maar verbruikt, ondanks de big.LITTLE technologie waarbij krachtige en energiezuinige kernen naast elkaar werken, wel iets meer energie. ARM verwacht dat de processor met name gebruikt zal worden in tablets en smartphones waarbij de prestaties belangrijker zijn dan een lange batterijduur. Voor dat laatste is de ARM Cortex A7-processor een interessantere optie.

Ook de grafische chips van ARM zijn vernieuwd. Zo kondigt het bedrijf de Mali T662 en de Mali V500 aan. De eerstgenoemde chip moet meer dan de helft zuiniger zijn dat de Mali T604 die in onder meer de Nexus 10 gebruikt wordt. De Mali V500 is met name ontwikkeld voor het gebruik van videoverwerking. De chip kan met één core videostreams tot 1080p met 60fps aan en kan met meerdere cores gebruikt worden voor het verwerken van 4K materiaal.

Welke fabrikanten van de nieuwe Cortex A12-processors gebruik gaan maken is nog niet bekend, maar kijkend naar het verleden is onder meer Samsung een waarschijnlijke afnemer. De eerste tablets met Cortex A12-processor worden halverwege 2014 verwacht.

Via: Tweakers

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.