Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Computex 2013: Een overzicht van alle nieuwe tablets en ontwikkelingen

Geschreven door
Geplaatst op6 juni 2013, 13:19 CategorieAndroid

Deze week heeft in Taiwan de Computex 2013 beurs plaatsgevonden waar veel grote fabrikanten van zich hebben laten horen op het gebied van tablets en technieken voor tablets. In dit artikel vind je een overzicht van alle nieuwe tablets, hybride laptops, convertibles, processors en andere ontwikkelingen die we deze week voorbij hebben zien komen.

Onder de motorkap

Voordat we kijken naar tablets die uiteindelijk in de winkels moeten liggen gaan we kort in op nieuwe ontwikkelingen die zich onder de motorkap van deze tablets bevinden. Zo introduceerde chipfabrikant Intel afgelopen week de vierde generatie Core-processors welke gaan onder de naam Haswell en in veel nieuwe Ultrabooks en hybride modellen gebruikt worden. Ook Qualcomm liet van zich horen met de introductie van de nieuwe Snapdragon 400-processor die in middenklasse tablets en smartphones moet verschijnen. ARM lanceerde tegelijkertijd een nieuwe Cortex A12-processor die tot 40 procent sneller moet zijn dan de Cortex A9-processor.

Acer gaat voor kleine tablets

Hoewel Acer de afgelopen weken een aantal teasers gepubliceerd heeft viel het nieuws op het gebied van tablets wat tegen. Acer presenteerde deze week de Iconia W3, ’s werelds eerste kleine Windows 8 tablet met een formaat van 8.1-inch. Wat betreft de specificaties en het design wisten we nagenoeg alles al maar Acer maakte ook de prijs bekend en gaf aan dat de tablet met een gratis versie van Office 2013 uitgerust zal worden.

Acer-Iconia-W3-dock

Ook op het gebied van Android had Acer wat nieuws te melden, maar helaas hebben we geen opvolgers voor de Iconia Tab A500 en A700 gezien. Acer hield het bij een 5.7-inch phablet die de naam Liquid S1 gekregen heeft. Dit model moet ergens in het derde kwartaal van 2013 naar Nederland komen voor een prijs van 329 euro.

ASUS pakt uit

Waar de presentatie van Acer wat tegenviel, was de presentatie van ASUS indrukwekkend. De Taiwanese fabrikant pakte in thuisland Taiwan uit met maar liefst vijf nieuwe tablets. Zo werd er een nieuwe high-end Android tablet gelanceerd in de vorm van de nieuwe ASUS Transformer Pad Infinity. Dit model beschikt over een zeer hoge resolutie en komt met de nieuwe Tegra 4 quadcore-processor. Daarnaast presenteerde ASUS een 6-inch phablet met de naam FonePad Note FHD6. Dit toestel kan als tablet en als smartphone gebruikt worden, en wordt met een stylus geleverd.

Ook de MeMO Pad familie, welke pas enkele maanden geleden geïntroduceerd werd, is voorzien van nieuwe modellen. Zo komt ASUS met de 7-inch MeMO Pad HD 7 welke beschikt over een betere processor en een hogere resolutie, en met de MeMO Pad FHD 10 welke beschikt over een Full HD display met een dualcore Intel Atom-processor.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-2

Voor diegenen die zowel met Android als met Windows 8 willen werken en een apparaat zoeken dat als tablet en als krachtige laptop gebruikt kan worden heeft ASUS de Transformer Book Trio gelanceerd. Dit apparaat beschikt over high-end specificaties, waaronder Intel’s nieuwe Haswell-processor en een Full HD display.

Samsung valt niet op

Het was onverwacht maar Samsung heeft deze week ook nieuwe tablets gepresenteerd. Echter waren veel mensen de nieuwe Galaxy Tab 3 tablets na de onthulling snel weer vergeten. Niet zozeer omdat de tablets niet interessant zijn maar omdat ze bij al het andere dat gepresenteerd werd in het niet vielen qua specificaties en features. Toch zijn de Galaxy Tab 3 (8.0) en de Galaxy Tab 3 (10.1) interessante modellen die komende zomer waarschijnlijk met een aantrekkelijk prijskaartje in de markt gezet worden.

Toshiba biedt voor elk wat wils

Toshiba heeft deze week drie nieuwe tablets aangekondigd die waarschijnlijk deze maand al in Nederland verschijnen. De Japanse fabrikant geeft aan voor elk wat wils ontwikkeld te hebben, te beginnen met de middenklasse Excite Pure. Deze tablet moet het doen met specificaties uit 2012, waaronder een Tegra 3-processor, maar krijgt ook een aantrekkelijke prijs mee.

Toshiba-Excite-Pro

De Excite Pro is een model met high-end specificaties zoals een hoge resolutie display een Tegra 4-processor maar met een nog steeds relatief vriendelijk prijskaartje van 429 euro. Het topmodel is de Excite Write welke over dezelfde features als de Excite Pro beschikt maar daarnaast met een active digitzer stylus en daarvoor geoptimaliseerde apps komt. Deze tablet krijgt een prijs van 599 euro mee.

Dell gaat voor high-end

Hoewel Dell niet veel nieuwe producten getoond heeft tijdens Computex 2013 was datgene wat getoond werd wel interessant. Dell toonde namelijk de XPS 11, een nieuwe 11.6-inch Windows 8 tablet met een convertible design en verschillende high-end features als een hoge resolutie dispay, een Intel Haswell-processor en een behuizing gemaakt van koolstofvezel. Daarnaast lanceerde Dell een nieuwe variant van de XPS 12 convertible die uitgerust zal zijn met de nieuwe Haswell-processor van Intel.

Sony gaat voor productiviteit

Ook Sony was van de partij maar had op het gebied van tablets niet heel veel interessants te melden. Het enige model dat voor ons interessant is, is de nieuwe VAIO Duo 13. Deze Windows 8 convertible is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn kleinere broer maar daar komt ook een minder aantrekkelijk prijskaartje tegenover te staan. Voor diegenen die productief willen werken is dit echter nog steeds een zeer interessant apparaat.

Sony-VAIO-Duo-13

Firefox: een nieuw OS

Foxconn heeft deze week samen met Mozilla de eerste tablet met Firefox OS gepresenteerd. Echter kunnen we van een presentatie nauwelijks spreken aangezien we over de tablet zelf niks weten. Wel werd beloofd dat veel fabrikanten ermee aan de slag gaan en dat we mogelijk dit jaar de eerste Firefox OS tablet nog op de markt zien verschijnen. Hoewel we het allemaal natuurlijk nog maar moeten zien gebeuren klinken de beloften goed.

Windows 8 wordt vernieuwd

We wisten al dat er een grote Windows 8.1-update voor Windows 8 aan staat te komen maar deze week heeft Microsoft een video online gezet waarin veel van de nieuwe features getoond worden. Ook liet Microsoft deze week weten dat Windows 8 tablets met een formaat van kleiner dan 10-inch met een gratis versie van Office 2013 geleverd worden. Windows RT tablets krijgen daarentegen toegang tot de Outlook desktopapplicatie.

Qualcomm-Snapdragon-Windows

Korte nieuwtjes

Natuurlijk was er veel meer te melden vanaf Computex 2013, met name op het gebied van korte en kleine nieuwtjes. Zo toonde Nvidia een nieuwe techniek voor geavanceerde stylus-input op tablets, toonden Gigabyte en MSI de eerste tablets die uitgerust zijn met AMD’s Temash-processor, en presenteerde Inventec de eerste 7-inch tablets die voor Windows 8.1 ontwikkeld zijn.

Vergelijk alle nieuwe tablets

Alle nieuwe tablets, hybride laptops en convertibles die deze week zijn gepresenteerd zijn inmiddels te vinden in onze tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van specificaties, prijzen, merken, besturingssystemen en nog veel meer.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.