Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft levert Office mee op kleine tablets maar raadt gebruik desktop af

Geschreven door
Geplaatst op7 juni 2013, 20:43 CategorieMicrosoft

Microsoft heeft deze week tijdens Computex 2013 diverse interessante dingen getoond en interessante uitspraken gedaan, maar de strategie achter Windows 8 wordt er helaas niet duidelijker op. Zo wordt Office 2013, dat in de desktopomgeving draait, vanaf nu gratis geleverd op Windows 8 tablets met een formaat van kleiner dan 10-inch maar raadt de softwaregigant af om programma’s in de desktopinterface te gebruiken.

Office 2013 op kleine tablets

Nadat Microsoft deze week bekendmaakte dat kleine Windows 8 tablets een gratis versie van Office krijgen kregen wij van verschillende kanten de vraag waarom dit gedaan wordt. Is het omdat Microsoft verwacht dat de interesse voor Office op kleine Windows 8 tablets, zoals de Acer Iconia W3, toch niet groot zal zijn? Daar is dan een reden voor te noemen en Microsoft noemt deze reden ook zelf. Microsoft’s Antoine Leblond gaf tijdens een presentatie het volgende aan;

Now, one of the things that’s interesting about a small device like this is that it’s actually the kind of device where you really want to be able to stay inside what we call the modern experience. The desktop on a device that small is actually really, really hard to navigate. So things that force you to go into the desktop are really problematic.

Verwarring alom

Kortom, volgens Microsoft kun je maar beter binnen de Metro-interface blijven want in de desktopinterface wordt het door het kleine formaat van deze tablets toch erg lastig werken. Eén van de verbeteringen die Microsoft hiervoor doorvoert in Windows 8.1 is dat alle instellingen nu vanuit de Metro-interface aan te passen zijn. Maar, waarom wordt Office 2013, een pakket met programma’s die voor de desktopinterface ontworpen zijn en daar ook in draaien, dan meegeleverd? Deze programma’s zijn verre van voor touch geoptimaliseerd.

Daarbij is het opvallend dat Microsoft aangeeft dat het gebruik van programma’s binnen de desktopinterface als problematisch beschouwt aangezien deze interface juist het unique sellingpoint van Windows 8 is op dit moment. Het aanbod van voor de Metro-interface geoptimaliseerde applicaties is immers nog zeer beperkt in vergelijking met andere platformen. Waarom worden deze kleine tablets dan niet met Windows RT uitgerust? Het spreekt elkaar allemaal een beetje tegen en de verwarring, welke gezaaid is met de komst van Windows RT, wordt alleen maar groter.

Office 2013 apps?

Microsoft-kenner Mary Jo Foley, journalist bij ZDNet, geeft echter een interessante suggestie. Wellicht dat Microsoft (eindelijk) voor touch geoptimaliseerde versies van Office 2013 af heeft en deze mogelijk met kleine tablets, of in de nabije toekomst met een update, levert. Op dit moment heeft de softwaregigant echter nog geen officiële uitspraken gedaan over deze zogenaamde Metro-apps.

Optimalisaties voor kleine tablets

Toch had Microsoft ook nog wat anders interessants en positiefs te melden tijdens Computex 2013. Windows 8.1, de eerste grote update voor Windows 8, zal namelijk diverse optimalisaties bevatten voor de portret-modus. Hierdoor kunnen kleine tablets ook comfortabel verticaal gebruikt worden, iets dat bij 11.6-inch en grotere tablets toch nauwelijks mogelijk is. Volgens Microsoft moeten alle apps straks in de landschap-modus net zo goed werken als in de portret-modus. Ook geeft de softwaregigant aan dat de software beter om kan gaan met tablets die over een dunne bezel (rand) rondom het display beschikken door een verbeterde ‘randdetectie’.

  • Delen:

Reacties

  1. Jan Bos
    10 juni, 2013 om 16:55

    Microsoft raadt gebruik Office af.

    :-)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.