Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS VivoBook X202E

Geschreven door
Geplaatst op8 juni 2013, 13:17 CategorieHardware

Vorige week heb ik mijn Acer Aspire S7 review gepubliceerd en dat was onze eerste review van een laptop (ultrabook) met touchscreen en Windows 8. In onze zoektocht naar de beste apparaten en dus aanraders voor mensen die in de markt zijn voor een Windows 8 apparaat is het vandaag de beurt aan de ASUS VivoBook x202e. Deze 11.6-inch machine is volgens ons erg interessant om eens te bekijken, niet omdat het lijstje specificaties indrukkend is maar maar vooral omdat het het prijskaartje dat wel is. Voor zo’n 520 euro kan je met de VivoBook namelijk een knappe Windows 8 laptop kopen met specs die in principe voor een prima gebruikservaring moet kunnen zorgen.

ASUS VivoBook – Specificaties

De VivoBook is geen Ultrabook omdat het niet aan (alle) eisen van Intel voldoet om deze beschrijving te mogen dragen. De laptop is gewoon net iets te dik maar in praktijk valt het allemaal reuze mee en is de VivoBook op z’n minst als strakke laptop te omschrijven. De specificaties in opgesomde vorm:

 • 11.6-inch TN scherm met een 1366 x 768 resolutie
 • Intel Core i3 dual-core 1.8GHz processor
 • 4GB RAM
 • 500GB HDD
 • 720p Webcam
 • VGA en HDMI (volledig) aansluitingen
 • 2 USB 2.0 poorten
 • 1 USB 3.0 poort
 • SD kaart reader
 • Ethernet poort
 • Bluetooth 4.0
 • Wifi 802.11b, 802.11g, 802.11n
 • 38 KWh accu
 • Afmetingen: 200mm x 303mm x 21,9mm (lxbxh)

ASUS VivoBook – Video

ASUS VivoBook – Hardware en Design

De ASUS VivoBook zit mooi strak in elkaar en qua materialen heeft ASUS gekozen voor een combinatie van aluminium, glas en plastic. Het touchscreen wordt beschermd door een glasplaat en de achterkant en binnenkant zijn van (two-tone) aluminium. De toetsen op het keyboard zijn van plastic en de onderkant van de laptop is van plastic dat voorzien is van een rubberen coating. De machine heeft qua kleurstelling iets dat ik als typisch voor ASUS zou willen omschrijven, een soort donkergrijs gecombineerd met zwarte en aluminiumkleurige elementen.

Display

Het scherm van de VivoBook is duidelijk één van de elementen waarop is bezuinigd. Er is niet voor de luxere en duurdere IPS-techniek gekozen waardoor de kijkhoeken, kleurweergaven en contrastratio’s niet erg indrukwekkend zijn. Ook de resolutie zal sommige gebruikers misschien wat tegenvallen maar persoonlijk vind ik die meer dan prima voor een 11.6-inch display. Het scherm oogt gewoon wat flets en qua helderheid kan het scherm ook niet erg hoog gezet worden. In combinatie met het glanzende glasplaat kan dit voor felverlichte omgevingen en buitenshuis gebruik wel voor wat problemen zorgen. Het touchscreen daarentegen is prima de luxe en reageert snel en soepel. De randen rondom het scherm zijn wel vrij fors maar niet per se erg storend.

Processor en RAM

Een Intel Core i3-processor (derde generatie) in combinatie met 4GB werkgeheugen moet in principe garant staan voor een fijne ervaring bij de meest gangbare taken die je op de VivoBook wilt uitvoeren. Het is echt geen krachtpatser of een gaming-pc maar voor browsen, e-mailen en simpele spelletjes is er meer dan voldoende kracht en geheugen. Ook multitasken met dit soort taken mag geen problemen geven. Het wordt pas lastiger bij zwaardere applicaties en naast dat het allemaal wat langzamer werkt merk je dan ook redelijk snel de beperking van 4GB geheugen.

Toetsenbord en Trackpad

Ik was blij verrast met de kwaliteit van het toetsenbord op de VivoBook. Te plastic chicklet-style (eiland) toetsen hebben een fijne aanslag en dus een goed balans tussen mate waarop ze moeten worden ingedrukt (travel) en weerstand. Binnen no-time kon ik hele lappen tekst wegtikken op de VivoBook en ondanks dat de machine vrij klein is voelde het op geen enkele manier als gekrompen of beperkt aan.

ASUS-VivoBook-review-toetsenbord

Het trackpad daarentegen is een enorme tegenvaller. Hoewel er ondersteuning is voor multitouch gebaren zoals scrollen met twee vingers of de bekende swipe-bewegingen van Windows 8 werkte het maar ongeveer de helft van de tijd. En terwijl ik dit tik voel ik me redelijk genereus in de beschrijving. Of het een echt hardwareprobleem is of dat er verbeteringen mogelijk zijn met software is mij niet helemaal duidelijk, aan beiden kanten van het verhaal vind ik via Google genoeg resultaten om verward en onzeker achter te blijven. Er zijn zelfs mensen die drivers van Samsung installeren om de problemen met het trackpad op te lossen, met zo te zien redelijk positieve resultaten.

Camera

Een 720p webcam is zo’n beetje de standaard voor laptops en de VivoBook is geen uitzondering. Net als bij de meeste andere webcams moet je wel zorgen dat de verlichting goed is want anders heb je al snel korrelige en onscherp ogende beelden. Maar in principe is het zeker prima bruikbaar voor zaken als Skype-gesprekken of gekke bekken trekken tijdens verveelde momenten.

Aansluitingen en Connectiviteit

Met twee USB 2.0 poorten, een USB 3.0 poort, HDMI, VGA, Ethernet en een SD-kaart reader heeft ASUS een prima aanbod van poorten in de VivoBook weten te verwerken. Vooral indrukwekkend vind ik dat we het hier over poorten van volledig formaat hebben, dus geen goede met HDMI verloopstekkertjes en ook het kaartje uit je digitale camera is gewoon in de machine te stoppen.

ASUS-VivoBook-review-aansluitingen

Drie USB poorten moet je in principe genoeg aansluitingen bieden om in combinatie met de HDMI of VGA poort de VivoBook als ‘desktop’ te gebruiken met extern scherm, toetsenbord en muis. Ook qua draadloze verbindingsmogelijkheden zit het wel snor. De VivoBook heeft ondersteuning voor WiFi B/G/N en de moderne versie van Bluetooth, 4.0.

Speakers

Voor laptopspeakers kunnen de speakers in de x202e best hard en geven ze een fijn geluid. Het is natuurlijk niets om echt over naar huis te schrijven maar vooral het volume maakt dat ik het toch wel als erg bruikbaar ervaar. Zeker zaken als YouTube filmpjes of muziek luisteren is best goed te doen, en zoals je straks verderop in deze review kan lezen ook wel nodig om het geluid van de ventilatoren en HDD een beetje te verbloemen.

Batterijduur

De 38 KWh accu van de VivoBook zorgt ervoor dat je de laptop zo’n 3.5 uur kunt gebruiken, in ieder geval in mijn ervaring. Op momenten dat je de helderheid van het scherm volledig open hebt staan en je kijkt wat YouTube filmpjes en andere relatief intensieve toepassingen dan kan je na 2.5 uur al op zoek gaan naar de oplader. De meegeleverde oplader is van een heel fijn formaat, eigenlijk net als een oplader van een tablet.

ASUS-VivoBook-review-lader

Dit is natuurlijk top omdat het veel makkelijker mee te nemen is in bijvoorbeeld een tas maar kent echter een enorm nadeel: het opladen van de VivoBook duurt lang, echt heel lang. Ik gok dat het zo’n 5 uur duurt om de machine volledig op te laden, en dat is zeker voor een mobiele machine niet echt heel handig.

ASUS VivoBook – Software

De  ASUSVivoBook wordt geleverd met de volledige versie van Windows 8. Omdat de machine op een Intel-processor draait is het dus mogelijk om naast de apps in de moderne omgeving ook traditionelere software die je kent van Windows 7 en eerder in de desktopomgeving te draaien.

In de moderne omgeving van Windows 8 vind je natuurlijk de tegeltjes met live informatie en de mogelijkheid om nieuwe apps te installeren via de Windows Store. Dit is de plek waar het touchscreen het meeste tot zijn recht komt. Zeker het switchen van apps en het creëren van split-screen is gewoon een stuk makkelijker met je vingers. Ook de spelletjes (waar er gelukkig steeds meer van komen in de Windows Store) zijn veelal geoptimaliseerd voor besturing met je vingers.

ASUS-VivoBook-review-metro

In de desktopomgeving kan je dan je oudere software draaien. De Intel Core i3-processor en 4GB werkgeheugen zorgen er zoals gezegd voor dat dit op een redelijk soepele manier te doen is, zolang je het maar niet te gek maakt. Vooral het tegelijkertijd draaien van meerdere zwaardere programma’s zorgt soms voor flinke vertragingen, het lijkt er zelfs op dat de processor langzamer wordt in plaats van sneller tijdens dit soort situaties.

ASUS-VivoBook-review-desktop

ASUS levert in de moderne kant van Windows 8 alvast een paar spelletjes mee maar ook een rekenmachine, wereldklok en een programma om eenheden om te rekenen. In de desktopomgeving is er een programma met de naam “easy interaction” geïnstalleerd waarmee je op je scherm (desktop dus) kan tekenen en screenshots kan maken. Ook de standaard vervelende en irritante software van McAfee heeft van ASUS alvast een plekje gekregen op de machine, en natuurlijk zeurt die software via pop-ups constant om een abonnement af te sluiten. Schande. Zoals altijd raad ik Microsoft Security Essentials aan, deze gratis te downloaden software van Microsoft zelf is meer dan prima in staat een Windows machine tegen narigheid te beschermen.

In gebruik

De uitvoering van de VivoBook die ik in deze review getest heb is niet de goedkoopste beschikbare configuratie maar waarschijnlijk wel degene die ik zou aanraden. Voor zo’n 500 euro is het een van de meest betaalbare opties die ik ken die om Windows 8 te kunnen draaien op hardware waarop het goed tot zijn recht komt. Een laptop die zowel een keyboard, trackpad en natuurlijk een touchscreen heeft.

Het fijne keyboard stelt je prima in staat om langere stukken te tikken en dus ‘productief’ bezig te zijn, een van de wapenfeiten van Windows 8. Helaas wordt er geen Office meegeleverd maar er zijn zat gratis alternatieven, die net als Office in de desktopomgeving draaien (OpenOffice) en er zijn verschillende texteditors te vinden die in de moderne Windows 8 omgeving werken. Helaas is het trackpad wel van beroerde kwaliteit, of in ieder geval uitermate onbetrouwbaar. Als het werkt dan werkt het goed en fijn, maar als het niet werkt dan zorgt het voor een hoop frustratie. Gelukkig heb je dan het touchscreen om te scrollen en navigeren door de interface.

ASUS-VivoBook-review-trackpad

De machine voelt lekker en stevig aan, en ondanks het geen Ultrabook genoemd mag worden zie ik hem wel als een ultraportable. Lekker klein en draagbaar. Qua accuduur is het misschien niet echt een machine om de hele dag mee te nemen maar gelukkig is de oplader erg compact. Helaas duurt het opladen wel een eeuwigheid.

De ingebouwde harde schijf is 500GB en dan biedt veel ruimte om data op te slaan en/of apps te installeren, maar moet je ook meteen al duidelijk maken dat het geen SSD is. SSD schijven zijn ontzettend veel sneller en maken minder (geen) herrie. Je hoort de HDD in deze machine regelmatig zijn ding doen, en omdat het een draaiende schijf is duurt het opstarten van de machine ook relatief lang. Ik heb van verschillende postings op het internet begrepen dat het het vrij gemakkelijk is om zelf een SSD in deze machine te zetten, wat dus voor een flinke snelheidswinst kan zorgen.

Naast een beetje ‘herrie’ van de HDD moet je ook zeker rekening houden met het geluid van ventilatoren. Eigenlijk alle Intel laptop/tablets/Ultrabooks hebben hier natuurlijk last van maar de VivoBook lijkt op een of andere manier een behuizing te hebben die het geluid versterkt in plaats van verbloemt. Het is zeker op de momenten dat de laptop hard zijn best doet om te koelen zelfs op het irritante af, en daarmee dus wel een nadeel.

ASUS-VivoBook-review-totaal-2

Als laatste dan nog maar een keer herhalen dat het fijn is dat ASUS een hoop aansluitingen en poorten heeft verwerkt in deze machine. Het biedt je meer dan genoeg mogelijkheden externe apparatuur aan te sluiten. Omdat de VivoBook een volledig formaat HDMI poort heeft heb ik ook mijn eigen scherm kunnen testen. In combinatie met mijn Bluetooth muis en toetsenbord was het een prima ervaring om de laptop als desktop te gebruiken. Zolang je het scherm maar openhoudt want zodra je het scherm dicht doet lijkt het touchscreen last te hebben van het toetsenbord en en dus touch-input registreert. Dichtgeklapt lijkt de machine overigens nog meer problemen te hebben met het kwijtraken van overtollige hitte en dus zul je de ventilatoren ook weer overuren horen maken.

Conclusie

ASUS heeft met de VivoBook X202E een leuke machine in de markt gezet, maar helaas niet zonder een paar vervelende problemen. Ik had graag een iets langere accuduur gezien maar vooral het onbetrouwbare trackpad is erg vervelend. Het scherm is niet van topkwaliteit maar ook echt niet storend slecht, het is gewoon duidelijk dat er gewoon her en der wat ingeleverd moet worden om tot het prijspunt van 520 euro te komen.

Al met al is de VivoBook X202E best een machine die je kan overwegen op het moment dat je in de markt bent voor een relatief betaalbare Windows 8 laptop. Je moet echter of jezelf kunnen overtuigen dat dat ASUS de trackpad-problemen softwarematig kan en gaat oplossen of er meteen voor kiezen ermee te leven en vooral het touchscreen te gebruiken om te scrollen en navigeren door de interface.

Minpunten

 • Onbetrouwbaar trackpad
 • Tegenvallende kwaliteit display
 • Beperkte accuduur en lange laadtijden

Pluspunten

 • Relatief goedkoop
 • Redelijk goede prestaties
 • Relatief dun en licht
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Wout :D
  09 juni, 2013 om 13:10

  danku, daar stond ik echt op te wachten ;)

 2. arthur
  15 november, 2013 om 10:10

  sinds begin 2013 in bezit van de asus. snelheid prima zolang je niet te zware programma’s er op draait.
  van de omschreven geluiden van de koeling heb ik geen last, de asus is stil en het touch screen is geweldig. zeker foto’s kijken gaat erg makkelijk.al met al een prima laptopje voor dit geld.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.