Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Slate 7

Geschreven door
Geplaatst op17 juni 2013, 12:48 CategorieReviews

Tablets worden steeds goedkoper en voor de echt betaalbare opties hoef je al lang niet alleen meer te kijken naar de zogenaamde B-merken. Ook HP heeft sinds deze week een tablet op de markt in het budget segment. In deze review kijken we naar de 7-inch HP Slate 7 Android tablet met een prijskaartje van 149 euro.

HP Slate 7 – Specificaties

Budgettablets hebben doorgaans niet de meest tot de verbeelding sprekende specificaties en de HP Slate 7 is daar geen uitzondering op. In opgesomde vorm ziet het er zo uit:

 • 7-inch display
 • 1024 x 600 pixels resolutie
 • 1.6GHz dualcore processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 8GB opslaggeheugen
 • MicroSD kaartlezer
 • MicroUSB-poort
 • 0.3 megapixel webcam
 • 3.0 megapixel camera
 • Stereo speakers
 • Bluetooth 2.1
 • 3.500mAh batterij

Voor een tablet uit de tweede helft van 2013 is het gewoon een beetje een karig lijstje specificaties. Ook de 4.1 Android Jelly Bean versie voelt in vergelijking met andere nieuwe tablets wat oud.

HP Slate 7 – Video

HP Slate 7 – Hardware en Design

De HP Slate 7 is niet heel dun of licht maar voelt (daardoor) wel enorm solide aan. Qua afmetingen hebben we het over een apparaat van 19,7cm x 11,6cm x 1,07cm (lxbxh) en een gewicht van 370 gram. De gebruikte materialen zijn plastic, een glazen voorkant (geen Gorilla Glass zover ik kan uitdokteren) en een metalen band rondom het apparaat. De plastic achterkant heeft een fijne coating waardoor het een beetje zacht aanvoelt zonder al te rubberig aan te doen. Het scherm is omringt door vrij brede zwarte randen en ook dit designelement begint ondertussen een beetje verouderd aan te voelen.

HP-Slate-7-review-design

Display

Het scherm van de Slate 7 heeft een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Op een 7-inch display betekent dat een PPI van 170. Helaas zegt het aantal pixels per inch maar heel weinig over de kwaliteit van het scherm, en het scherm op de HP Slate 7 is één van de meest beroerde de ik in het laatste jaar gezien heb. Hoewel het scherm redelijk fel gezet kan worden qua helderheid en de kleurenweergave redelijk genoemd mag worden is het contrast wat het scherm kan weergeven erg beroerd. Dit resulteert in een hoop grijs waar je zwart wilt zien, het ontbreken van details in video’s en afbeeldingen met veel schaduweffecten, en allerlei andere kleine probleempjes die snel optellen tot een niet zo’n mooi scherm.

Een groot probleem is ook de aspect ratio. Het scherm van deze “7 incher” heeft namelijk een aspect ratio van ongeveer 1:7, maar in vergelijking met ander 7-inch tablets is het scherm net wat langer (niet breder) waardoor er meer ruimte gevuld moet worden. In plaatst van dat het opgelost is met meer pixels of toch maar een wat breder scherm heeft HP ervoor gekozen de pixels gewoon een beetje uit te rekken. Ronde elementen zijn hierdoor dus een beetje ovaal en ook klein gerenderde tekst lijkt de nodige problemen te hebben scherp over te komen. Met andere woorden, HP werkt met rechthoekige pixels in plaats van de gangbaardere vierkante pixels.

HP-Slate-7-review-display

Hoewel HP in de beschrijving praat over een scherm met “Fringe Field Switching” technologie dat moet zorgen voor goede kijkhoeken is er in de praktijk maar weinig van te merken. De kijkhoeken vallen erg tegen en zijn op geen enkele manier te vergelijken met de moderne IPS-panelen die we in de meeste andere tablets tegenkomen. Al met al is het scherm een enorme tegenvaller en verreweg het grootste nadeel van deze tablet.

Camera’s

De HP Slate 7 heeft een VGA camera aan de voorkant voor videochats en dat is dan ook meteen de enige toepassing die je zou moeten willen gebruiken met de camera. VGA voelt echt als een resolutie uit het gameboy tijdperk en dus niet meer van deze tijd. De 3.0 MP camera aan de achterkant maakt de gebrekkige kwaliteit van de webcam helaas ook niet goed want is zelf eigenlijk ook een camera met maar weinig praktische toepassingen. Met goede verlichting kan je best een plaatje voor Facebook schieten maar daar houdt de bruikbaarheid verder wel op.

HP-Slate-7-review-camera

Aansluitingen en connectiviteit

De HP Slate 7 heeft prima Wifi-voorzieningen met ondersteuning voor 802.11b, 802.11g en 802.11n. De ontvangst is goed en qua snelheid van de verbinding heb ik geen klachten. Bluetooth is echter wat minder modern met de 2.1 versie in plaats van 4.0 of zelfs 3.0 die we liever gezien hadden.

HP-Slate-7-review-aansluitingen

Een MicroSD slot om het geheugen uit te breiden is natuurlijk altijd goed nieuws, en zeker op een tablet die met maar 8GB standaard geheugen geleverd wordt. De MicroSDHC poort heeft ondersteuning voor kaartjes tot 32GB. Verbinding met de oplader of computer wordt gelegd via de MicroUSB poort en dat is ook altijd fijn. MicroUSB kabels hebben de meeste van ons in in overvloede en dat geeft veel mogelijkheden de tablet op te laden of te verbinden met de computer.

Audiokwaliteit

De speakers in de HP Slate 7 zijn redelijk goed en geven een redelijk fijn geluid weer. Het volume kan niet enorm hoog/hard maar daar staat tegenover de stereospeakers geen vervormd geluid laten horen op maximaal volume.

Beats Audio is niet iets voor de speakers zelf maar heeft vooral impact op het geluid dat je hoort tijdens het gebruik van een koptelefoon. Er zijn een paar verschillende instellingen waaruit je kan kiezen (On-Ear/In-Ear/Passive) om even net een betere geluid te horen via je koptelefoon. Ik ben helaas niet zo’n enorme audiofiel om de waarde van deze feature in te schatten maar kan in ieder geval melden dat het geluid via mijn koptelefoon gewoon prima klonk. Maar eerlijk gezegd vind ik dat van alle tablets waarop ik mijn koptelefoon gebruikt heb.

Batterijduur

De 3500mAh accu in de HP Slate 7 zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen de dag wel doorkomt met de tablet. Toch zijn de resultaten die ik heb ondervonden erg inconsistent en daarmee dus onvoorspelbaar. Van een beetje browsen gaat de tablet heel snel leeg maar zaken zoals het luisteren van muziek via Spotify, het kijken van YouTube filmpjes of het spelen van een spelletje zijn (logischerwijs) wel wat zwaarder voor de accu. Als je de tablet koopt om regelmatig spelletjes te spelen, muziek te luisteren en filmpjes te bekijken dan kom je waarschijnlijk de dag niet door zonder bij te laden.

HP Slate 7 – Software

De HP Slate 7 komt met Android 4.1.1 Jelly Bean. Dit is één van de recente versies van Android en aangezien ook deze tablet de goedkeuring van Google draagt hebt je toegang tot zo’n beetje alles wat Android en Google te bieden hebben. De standaard Android apps zijn allemaal aanwezig en je hebt toegang tot de persoonlijke assistent Google Now en de Play Store om apps te downloaden. Wel kwam ik met deze tablet regelmatig apps tegen die (nog) geen ondersteuning hadden voor de HP Slate 7.

HP-Slate-7-review-home

Het is erg positief dat HP ervoor gekozen heeft eigenlijk gewoon een stock (standaard/kaal) Android versie op de tablet te gebruiken. HP heeft zover ik kan zien helemaal niets toegevoegd aan de visuele kant van Android. Aan de software kant van het verhaal valt het ook allemaal reuze mee. Er is maar één app door HP meegeleverd (een app voor HP netwerk printers) en in de instellingen vind je dan natuurlijk nog wat opties voor de Beats Audio feature.

HP Slate 7 – In gebruik

Zoals je waarschijnlijk al een beetje door hebt ben ik niet zo’n enorme fan van de HP Slate 7. Vooral het scherm, in mijn optiek één van de belangrijkste onderdelen van een tablet, is daarvoor verantwoordelijk. Ik heb echt met verbazing de kwaliteit van het scherm vergeleken met andere apparaten die ik hier heb liggen en het is verreweg het slechtste scherm dat ik in huis heb. Het zijn niet alleen de rechthoekige pixels die hiervoor verantwoordelijk zijn of het gebrek aan kijkhoeken en contrast. Het is een combinatie van verschillende elementen die het display van duidelijk mindere kwaliteit maken. Ook de iPad mini die qua PPI het onderspit moet delven heeft een scherm dat ik zou omschrijven als “minstens dubbel zo mooi”. Een aangezien een scherm enorm belangrijk is voor een tablet… naja, vul het zelf maar in.

Het is helaas niet zo dat de HP Slate 7 andere eigenschappen heeft die het mindere display goedmaken. De bouwkwaliteit is solide maar het apparaat is vrij groot en zwaar en oogt ook nog eens wat ouderwets. De camera’s lijken er alleen op te zitten om het in vergelijkingen op basis van lijstjes goed te doen en de accu gaat bij intensief gebruik niet de hele dag mee.

HP-Slate-7-review-gebruk

Het meest positieve van de HP Slate 7 is waarschijnlijk de stock Android versie die je erbij geleverd krijgt. Je krijgt Android zoals het bedoeld is door Google. Maar helaas lijkt het er tot nu toe nog niet op dat een standaard Android versie niet betekent dat het makkelijk is de laatste versie te kunnen bieden aan gebruikers. Ik had graag de Android 4.2-update gezien tijdens mijn gebruik.

Prestaties

Voor een budget tablet zijn de prestaties wel erg redelijk te noemen. De 1.6GHz dualcore processor drijft het systeem goed aan en de meeste taken zijn zonder merkbare vertragingen uit te voeren. 1GB werkgeheugen is genoeg voor de meeste basistaken maar ook weer niet per se overvloedig te noemen. Op het moment dat je een aantal apps tegelijk open hebt staan (en er ook nog eens tussen switcht om ze te gebruiken) treden vertragingen op. Natuurlijk is dit op te lossen door gewoon een paar (ongebruikte) apps te sluiten. Qua gaming komt de tablet op zich ook wel lekker mee, bijvoorbeeld bij een grafisch intensieve game als Riptide GP. Natuurlijk moet je ook hier weer een beetje rekening houden met de andere zaken die je op de tablet hebt openstaan maar de spelletjes die ik geprobeerd heb draaiden meer dan prima.

HP Slate 7 – Conclusie

De HP Slate 7 is een teleurstellende Android tablet, met name door het zeer belangrijke maar tegenvallende display. Hoewel de tablet een vrij aantrekkelijk prijskaartje heeft van 149 euro kan ik me niet echt een situatie voorstellen waar ik de tablet met volle overtuiging aan zou raden. Ik heb aanbiedingen van de Google Nexus 7 (8GB) voorbij zien komen voor een bedrag dat soms maar 20 euro hoger lag en zelfs als je 40-50 euro meer moet betalen voor een Nexus 7 lijkt me dat een verstandigere keuze. Ook de komst van diverse nieuwe 7-inch tablets, waaronder de ASUS MeMO Pad HD 7, lijkt me iets dat kopers die deze tablet overwegen moeten afwachten. HP’s terugkomst naar de tabletmarkt is wat mij betreft dus nog niet zo’n succes, al hebben ze wel erg interessante hybride’s op de markt met Windows 8. Als Android-gebruiker zul je het voorlopig in mijn optiek nog even bij een ander merk moeten zoeken.

Minpunten

 • Slecht display
 • Matige camera’s
 • Relatief groot/dik/ouderwets

Pluspunten

 • Stock Android
 • Solide bouwkwaliteit
 • Aantrekkelijk geprijsd
Tablets Magazine
Beoordeling
6.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
HP Slate 7
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. judith hamburger
  29 september, 2014 om 21:00

  Ik kom er niet achter hoe je moet kopiëren en plakken/ knippen en plakken/ tekst selecteren met deze tablet. Hoop dat u me dit uit kunt keggen. Veel dank!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.