Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Kobo Aura HD e-reader

Geschreven door
Geplaatst op13 juni 2013, 11:10 CategorieReviews

Eén van de apparaten waar ik het afgelopen jaar erg enthousiast over ben geweest is de Kobo Arc, een 7-inch tablet met een prima scherm en fijne extra’s voor lezers. In deze review bekijk ik een ander product van Kobo, de Aura HD e-reader. Hoewel het geen echte tablet is hebben wij in onze statistieken wel gezien dat veel van onze lezers met interesse naar dit apparaat kijken, en toen we de kans kregen eens met dit product te spelen hebben we die dus met beide handen aangegrepen.

Kobo Aura HD – specificaties

De Kobo Aura HD is een premium e-reader en daarmee een van de weinige spelers in dit segment. Natuurlijk zijn er andere e-readers op de markt maar een apparaat met fijne verlichting en een hoge resolutie scherm is vrij zeldzaam. Eigenlijk weet ik zo snel alleen de Amazon Kindle Paperwhite als concurrent te noemen. Een paar van de belangrijkste specificaties:

 • 6.8 inch e-inkt touchscreen beeldscherm (ClarityScreen+)
 • Resolutie van 1440 x 1080 pixels (265ppi)
 • 1 GHz processor
 • 4 GB geheugen (3.2GB voor boeken)
 • MicroSD kaart slot
 • Comfortlight verlichting van het scherm
 • WiFi

Kobo Aura HD – Video review

Kobo Aura HD – Hardware en Design

De Kobo Aura HD is gemaakt van plastic en kent een vrij eigenzinnig design. Het is een redelijk vierkant apparaat en het gladde plastic voelt helaas best goedkoop aan, en is tegelijkertijd ook nog eens erg gevoelig voor vingerafdrukken. Qua design is vooral de achterkant bijzonder, want in plaats van een gladde achterkant is er gekozen voor een paar bulten/vouwen die het apparaat op z’n minst wat extra karakter geven.

Kobo-Aura-HD-design

Aan de bovenkant van de Kobo Aura HD zit een aan/uit knop (schuifje) en een knop om de achtergrondverlichting aan of uit te zetten. Aan de onderkant is een microUSB aansluiting te vinden voor verbinding met de computer om de e-reader op te laden of te vullen met boeken vanaf je harde schijf. Aan de onderkant van de Aura HD zit ook een plek om een microSD kaart te plaatsen om het geheugen van de reader te vergroten.

Het scherm

Een e-inkt display is nog steeds het fijnste type scherm om op te lezen. En het ene e-inkt scherm is duidelijk het andere niet. Tot nu toe was ik altijd enorm onder de indruk van het scherm dat ik op mijn eigen Kindle vond maar het Kobo Aura HD scherm is toch weer duidelijk van een andere orde. En de hoge resolutie (1440 x 1080 pixels) heeft ook hier weer z’n bekende voordelen. Teksten zien er er enorm scherp uit en doordat het allemaal zo scherp is lijkt ook het contrast met de achtergrond weer net wat hoger te zijn.

E-inkt is een heel ander soort scherm dan dat je op een tablet vind en heeft als grootste voordeel dat zodra het scherm zijn bewerking voltooid heeft statisch is. Dus na het laden van de tekst van een nieuwe pagina is het klaar, is er geen beweging meer en kan het scherm in die staat gewoon blijven staan zonder dat er energie verbruikt wordt. Dit is enorm rustig voor je ogen. Waar oudere schermen zich nog iedere nieuwe pagina moesten ‘resetten’ en dus even helemaal zwart werden is dit bij de Kobo Aura HD maar eens per 6 pagina’s nodig. Het scherm flitst dan heel snel even helemaal op zwart. Het bladeren en het ‘resetten’ gaat gelukkig zo snel dat je het eigenlijk bijna niet merkt, een duidelijk voordeel tegenover bijvoorbeeld mijn Kindle 3.

Kobo-Aura-HD-close

Naast de resolutie heeft het scherm ook een bijzonder fijne achtergrondverlichting. Kobo heeft er natuurlijk een prachtige naam voor bedacht maar in praktijk komt het erop neer dat het scherm op een heel gelijkmatige manier verlicht wordt. Het fijne is ook dat je een hoop controle hebt over de mate waarop het scherm verlicht wordt, en dat maakt dat voor elke omstandigheid de juiste verlichting gevonden kan worden.

Het touchscreen van de Kobo Aura HD reageert prima. Al mijn taps binnen de interface en swipes voor het omslaan van pagina’s werden gewoon prima herkend. Toch vind ik het persoonlijk het gebrek aan knoppen om te bladeren door pagina’s wel een enorm gemis. Tijdens verschillende leesposities merkte ik toch dat ik het vervelend vond om via het scherm te moeten bladeren, en een vinger die in de buurt van het scherm moet blijven is ook een vinger die soms per ongeluk het scherm aanraakt en dus voor een niet bedoelde input zorgt.

Processor

De 1GHz processor (fabrikant mij niet bekend) is meer dan krachtig genoeg om het simpele e-reader systeem aan te sturen. Er is natuurlijk ook niet gek veel wat aangedreven hoeft te worden. De vertragingen die eventueel tussen je input en actie op het scherm zitten zijn denk ik eerder toe te wijzen aan beperkingen van de e-inkt techniek dan een gebrek aan processorkracht.

Batterijduur

Ik heb de Kobo Aura HD een week of twee gebruikt en bij dit soort apparaten is dat eigenlijk te kort om echt wat zinnigs over de accuduur te zeggen. Wat ik wel weet is dat ik het apparaat met 40 procent lading kreeg en pas bij het derde boek dat ik ging lezen (18 leesuren, waarvan minstens 16 met verlichting aan) het apparaat moest opladen. Volgens Kobo zou je zo’n 30 leesuren met één lading moeten kunnen doen, ik heb geen enkele reden aan deze bewering te twijfelen.

Connectiviteit

Zoals altijd ben ik blij als ik een apparaatje met een standaard microUSB connector zie, want het is gewoon enorm handig omdat eigenlijk iedereen wel een paar kabeltjes van dit type in huis heeft. Helaas is er geen aparte oplader die meegeleverd wordt en dus moet je de Aura HD opladen via de USB-poort van je computer (of met een eigen USB lader).

Via WiFi kan er verbinding gemaakt worden met het internet en gebruik gemaakt worden van de ingebouwde Kobo boekenwinkel. De verbinding is ook nodig om je bibliotheek en positie in boeken synchroon te houden met eventuele andere apparaten (bijvoorbeeld met de Kobo app op je Android of iOS apparaat). Het synchroniseren van positie en boeken werkt overigens alleen met boeken die via de Kobo winkel zijn aangeschaft, en dus niet met de boeken die je elders hebt gekocht en via de computer op de reader zet.

Kobo Aura HD Software

De software van de Kobo Aura HD is gelukkig vrij simpel en no-nonsense, zoals je eigenlijk wel mag verwachten van een apparaat waarop gelezen moet worden. Je hebt redelijk veel controle over de manier waarop een boek wordt weergeven. Je hebt keuze uit 12 verschillende lettertypen, waaronder mijn persoonlijk favoriet Avenir, maar bijvoorbeeld ook OpenDyslexic. Ook lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning zijn in te stellen. Natuurlijk kan je notities maken, pagina’s markeren, heb je snelle toegang tot de inhoudsopgave en kan er door het boek (en je notities) gezocht worden. Ook is er een vertaal- en definitie woordenboek.

Kobo-Aura-HD-font

De Kobo winkel is lekker simpel en vrij gemakkelijk te navigeren. Vooral belangrijk is natuurlijk dat de prijzen helemaal niet al te beroerd zijn. De meeste boeken kosten tussen de 10 en 15 euro. Natuurlijk zijn de boeken voorzien van een afbeelding en samenvatting, en kan je zelfs een stukje proeflezen in een boek voordat je tot aanschaf overgaat. Kobo verzorgt verschillende lijsten waar je bijvoorbeeld de populairste spannende boeken of nieuwe boeken kan vinden.

Kobo-Aura-HD-stats

Kobo analyseert de boeken in je bibliotheek en verzorgt persoonlijke leestips en laat verwante titels zien bij boeken die je hebt uitgelezen. Dit alles is er natuurlijk op gericht om je te verleiden tot meer aankopen maar helpt desalniettemin goed bij het ontdekken van nieuwe boeken om te lezen. Reading Life, een andere feature, is een soort gamification van het lezen. Je krijgt badges/stickers voor allerlei verschillende prestaties. Mocht je een paar keer een nacht doorlezen dan krijg je bijvoorbeeld de “Nachtdienst badge”. Best grappig allemaal en mocht je willen pochen met je prestaties kunnen ze natuurlijk via Facebook gedeeld worden.

Kobo-Aura-HD-reading-life

De Kobo Aura HD heeft ondersteuning voor een hoop bestandsformaten:

 • eBooks: EPUB, PDF en MOBI
 • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG en TIFF
 • Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
 • Stripboeken: CBZ en CBR

Er is ook ondersteuning voor ePub en Adobe DRM, zodat je boeken die je elders hebt gekocht of geleend bij de bibliotheek ook kan lezen.

Kobo Aura HD – In gebruik

Zoals ik al aangegeven heb zijn e-inkt schermen de fijnste schermen om op te lezen. De laatste tijd zijn de schermen van tablets ook enorm vooruit gegaan en is het verschil kleiner dan ooit. Ik heb de laatste tijd veel op de ASUS Fonepad en mijn iPad Mini gelezen. Toch duurde het maar een paar uur voordat de Kobo Aura HD me weer helemaal overtuigd had van het voordeel van een e-inkt scherm. Het is heerlijk rustig voor je ogen en stelt je in staat langer te lezen per sessie. De achtergrondverlichting is heel fijn en gelijkmatig, en ‘schijnt niet in je ogen’. Hoewel het dus verlichting is kan het niet vergeleken worden met een LCD scherm dat via verlichte pixels als het ware recht in je ogen schijnt. Het is meer alsof het een scherm een gloed heeft in plaats van achtergrondverlichting.

Van de behuizing van de Kobo Aura HD ben ik geen groot fan. Het plastic voelt goedkoop aan en ook de vormen aan de achterkant vormen wat mij betreft helemaal niets toe en zorgen misschien zelfs wel voor minder grip in plaats van meer. Het plastic is eigenlijk net te glad om fijn vast te houden en dwingt je dus iets meer op te letten en druk te zetten, met als gevolg dat soms je handen eerder vermoeid zijn dan je ogen. Jammer. Hoewel het touchscreen goed en snel werkt mis ik persoonlijk een paar fijne knoppen waarmee je pagina’s kan omslaan in het boek. Zoals gezegd zijn vingers die in de buurt van het scherm moeten blijven vingers die soms per ongeluk het scherm aanraken en dus bladeren naar de volgende of vorige pagina.

Kobo-Aura-HD-gebruik-review

De software en controle over de weergave bevielen mij prima. Na een paar minuten instellen was de reader helemaal naar mijn zin en kon ik gewoon lezen zonder mij druk te maken over lettertypes, regelafstanden en andere randzaken. De badges die je verdient met lezen zijn best grappig maar vrij beperkt. Ik heb in één week 18 van de 23 badges vrijgespeeld en dus kan je je afvragen hoe lastig het nu echt is om ze te verdienen. De winkel kent een prima aanbod, is goed en snel te navigeren en competitief qua prijsstelling.

Kobo Aura HD – Conclusie

Voor de echte lezers onder ons is dit echt wel een heel interessante e-reader. Zoals je hebt kunnen lezen ben ik ook vrij positief over dit apparaat. De echt belangrijke zaken zijn prima; het scherm en de manier waarop tekst wordt weergegeven. Ook de accuduur is prima in orde. Aan de behuizing zou wat gewerkt kunnen worden maar is ook weer niet zo beroerd dat er niet aan gewend kan worden. Het gemis van knoppen om te bladeren is jammer maar ook geen dealbreaker. De dealbreaker is eigenlijk gewoon de prijs van dit apparaat. Met zo’n 180 euro is het voor wat het is gewoon best prijzig. Zeker nu het verschil met tabletschermen kleiner dan ooit is (maar wel degelijk aanwezig) vind ik het lastig om te zeggen of het voordeel van e-inkt groot genoeg is om de voordelen van een tablet te compenseren. Voor een fervente lezer waarschijnlijk wel, maar voor de meer casual gebruiker is er voor een vergelijkbaar bedrag waarschijnlijk een machine te vinden die veel meer te bieden heeft dan alleen een fijne leeservaring. Denk bijvoorbeeld aan de Kobo Arc, de Google Nexus 7 of de ASUS MeMO Pad HD 7.

Kobo Aura HD kopen

De Kobo Aura HD kan voor 179 euro gekocht worden bij onder meer ereaderstore.nl. Zij hebben ons ook dit review exemplaar ter beschikking gesteld.

Minpunten

 • Gladde behuizing
 • Gebrek aan knoppen
 • Relatief duur

Pluspunten

 • Indrukwekkend mooi scherm
 • Goede en comfortabele verlichting
 • Snel voor een e-reader
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Robin
  13 juni, 2013 om 12:47

  EUR 179,- voor alleen de e-reader. Dan wil je er nog een hoes bij. Een beetje lederen hoes van Kobo kost minimaal EUR 40,-. Dan ben je dus EUR 220,- kwijt voor een 6,8″ e-reader met verlichting.

  Dan ga ik liever voor de Kobo Glo. Een 6″ e-reader met verlichting die deze week incl. lederen hoes van Hama (waarde EUR 33,-) bij de Mediamarkt voor EUR 123,- te koop is. Eigenlijk koop je daar de e-reader voor EUR 90,- met een hoes voor EUR 33,-

  • Peter
   30 oktober, 2013 om 16:02

   Voor 149,- bij o.a. de MediaMarkt

 2. Frans
  13 juni, 2013 om 16:14

  Sam,

  Ik heb zelf de Kobo Glo is voor een lagere prijs een uitstekend product, waar ik zelf veel plezier aan beleef.

  Dus voor het lezen van boeken gebruik ik mijn e-reader voor de overige zakemn de Ipad.

 3. Ger
  15 juni, 2013 om 17:37

  Sam, vraagje: heeft de Aura vertaalwoordenboeken En-Ne, Du-Ne en Fra-Ne?

  • Sam Rijver
   15 juni, 2013 om 17:45

   Zo snel ik nu kan zien niet helaas. Ik moet eens uitdokteren of die te installeren zijn.

  • Rob
   24 september, 2013 om 13:32
 4. Andre
  01 juli, 2013 om 22:13

  Het is een aanrader voor de veellezer en voor hen die design belangrijk vinden.
  Is het zo dat er ook een batterijoplader apart te koop is, buiten het USB snoertje?
  Is die merkgebonden of zijn er (goedkopere) alternatieven?
  Wat wordt bedoeld met het niet kunnen synchroniseren van de niet bij KOBO gekochte boeken?

  • Sam Rijver
   01 juli, 2013 om 22:19

   Iedere standaard USB lader zou moeten werken.

   Alleen boeken die binnen de Kobo winkel gekocht zijn worden synchroon gehouden binnen verschillende readers en/of apps. Dus de Kobo app op je iPhone die het boek op dezelfde pagina weergeeft als op de e-inkt reader.

   • Andre
    01 juli, 2013 om 22:29

    Ik heb nu alleen e-pub boeken (elders gekocht en gekregen) welke ik via iBooks en Bluefire op mijn iPad en iPhone lees. Als ik deze straks overzet naar de Kobo Aura HD kan ik ze niet synchen? Of dien ik ze eerst te bewerken?

   • Sam Rijver
    01 juli, 2013 om 22:49

    Je kan ze best op de reader zetten om te lezen. Maar synchroniseren betekent natuurlijk ‘gelijk met elkaar houden’. Dat kan dus niet (als je bijvoorbeeld ook een ander Kobo apparaat hebt).

 5. Yvonne
  09 juli, 2013 om 8:32

  Ik heb nog geen hoes/map voor de Aura kunnen vinden.
  Ik denk dat ik dan toch maar de Glo ga kopen.

  • Andre
   10 juli, 2013 om 11:03

   Jammer dat je daardoor je aankoop laat bepalen. Ik had een zinniger reden bedacht alvorens te reageren.
   Succes.

  • Frisbee
   18 juli, 2014 om 16:40

   Bij Gecko covers hebben ze fantastisch degelijke en tegelijk lichte covers speciaal voor de Aura HD. O.a. met automatische in/uitschakeling bij openen/sluiten van de cover.

 6. Erik
  12 juli, 2013 om 11:56

  Een e-reader waar tenminste 3000 boeken op kunnen, met extra kaartje 30.000! Wat kost een boek? Gauw een tientje of meer. Dat is dus voor tenminste EUR 30.000,- aan boeken op je e-reader!!!
  En als je die “gratis” gedownload hebt, heb je je dat bedrag bespaard…… En dan is een prijsverschil van EUR 30,- ( je koopt hem voor EUR 169 bij de Mediamarkt) ineens een “dealbreaker” voor 30% meer en veel beter scherm?
  En helemaal onbegrijpelijk om dan wel een Arc, Nexus of Asus als alternatief te noemen. Op die dingen is een boek lezen puur behelpen; onmogelijk zelfs in de tuin met goed weer of op het strand. Lekker overal met groot gemak een boek lezen? Kan alleen met een echte e-ink e-reader. De Aura is waanzinnig goed; voor de prijs van ongeveer 8 paperbacks. Superdeal!

 7. Erik
  12 juli, 2013 om 12:00

  ….. Voor de boek-overzetters: probeer Calibre eens: gratis software waarmee je al je eBooks op je Kobo kunt zetten. Ook je eigen downloads etc. ;-).
  Freeware, werkt prima, versie voor Windows en Mac, synt probleemloos.

  • Andre
   12 juli, 2013 om 15:09

   Het is ook simpel mogelijk om je E-pub boeken van je pc/laptop te slepen naar je E-reader. Voordeel is dat je dan geen extra software de broodnodige ruimte in laat nemen. Ik heb ook geen nadelige effecten bemerkt voor je Kobo Aura instellingen.
   Andre

 8. annette
  23 juli, 2013 om 17:55

  Ik heb deze aangeschaft op al de positieve berichten… en ben er helemaal klaar mee. Inmiddels is de Aura al 2 x vastgelopen als ik het SD-kaartje met mijn boeken wil gebruiken. De manuel beschrijft daar (verdacht) ook al niets over en de Basic rest en fabrieksreset werken niet. Dus helpdesk gemaild, want voor NL niets anders beschikbaar en dan moet je steeds dagen wachten. Na eindelijk een anders fabrieksresetinstructie te hebben opgevolgd, ding weer aan de praat, maar na SDkaart wederom vast. Dit had een mooi cadeau moeten zijn voor digibeet die groot lettertype moet lezen, dus vandaar ging ik op formaat en reviews af, maar ik hoop nu alleen nog dat de winkel het terug neemt…..

  • Postma
   25 mei, 2014 om 17:56

   Een sd kaartje met meerdere honderden boeken kan soms leiden tot vastlopers.
   Is ook volkomen onnodig. Want je bewaart je boekvoorraad op de pc en zet per keer enkele tientallen boeken op de reader of op een micro sd. Een kaartje van meer dan 4gb is echt niet nodig en het interne geheugen van 3 Gb zal al een onneembare berg van boeken zijn.
   Ikzelf vind het ook al een heel gedoe als ik meer dan 100 boeken op mijn sd kaartje heb, immers, wat staat er op, je bladert je rot……
   Je kunt natuurlijk op trefwoord zoeken in je reader en op je kaart, maar wie kan er nu onthouden welke boeken er precies op staan als het er honderden zijn?
   Als er 80+ gepasseerd zijn op het scherm! houd je vanzelf op net bladeren.
   Dus, mogelijk ligt het aan een volgestampt sd kaartje. Dat kost al meer dan 3 kwartier om te laden en als je dat proces onderbreekt gaat het mis.

 9. Arie
  25 juli, 2013 om 23:35

  Helaas weer geen informatie over Kobos eigen ebub formaat kepub en het verschil met een reguliere epub en de gevolgen hiervan voor de opmaak/weergave van de de tekst.
  De Kobo leest reguliere epubs en kepubs de kepubs worden gesynchroniseerd de reguliere niet.
  De kepub heeft iets meer functies (bijvoorbeeld meer uitgebreide lees- en boekstatistieken) die bij een reguliere epub deels ontbreken.
  In de leesmodus geeft een Kobo reader een titelbalk boven in het scherm staan, waarvan de tekst ruim van de schermrand is geplaatst en de van een zeer ruime marge is voorzien. Idem voor de balk onder in het scherm dat het paginanummer en het totaal aantal pagina’s in een hoofdstuk (kepub) of boek (epub) weergeeft.
  Deze balken nemen in totaliteit ongeveer 20% van het scherm in beslag en kunnen niet worden aangepast, bijvoorbeeld verkleind of verborgen worden. En waardoor het voordeel van een groter scherm van de Aura HD (6.8″) geheel of op zijn minst gedeeltelijk teniet wordt gedaan. Niet-Kobo readers zijn vrijwel allemaal in staat om meer tekst op het scherm te tonen.
  Daarnaast hebben Kobo’s eigen kepubs als nadeel dat de oorspronkelijke opmaak kan wijzigen omdat Kobo aan kepubs enkele grofmazige hacks heeft toegevoegd. Het is niet mogelijk op voorhand aan te geven of te voorspellen welke kepubs hierdoor worden getroffen. Enkele voorbeelden van verstoringingen van de oorspronkelijke opmaak zijn bijvoorbeeld de weergave van een witregel tussen elke paragraaf (waardoor er effectief aanzienlijk minder tekst wordt weergeven), oorspronkelijk gecentreerde tekst wordt als linksuitgelijnd weergegeven. Daarnaast hebben kepubs een ruimere linker- en rechter paginamarge in vergelijking met reguliere epubs die niet door de gebruiker kan worden opgeheven.
  Mocht je een Aura HD willen aanschaffen dan geldt het advies om deze in een winkel uitgebreid te proberen met verschillende boeken (zowel kepubs als reguliere epubs) en de opmaak van uiteraard dezelfde boeken te vergelijken met met readers van andere merken.

  • Rob
   09 april, 2014 om 0:20

   Inderdaad belangrijke informatie die je nergens anders vindt. Zo kocht ik onlangs een boek bij NRC LUX dat er foeilelijk uiziet op mijn Kobo Aura HD. Overal witregels, afkortingsstreepjes midden in de zinnen, inspringingen op de gekste plaatsen en nog zo het een en ander.

  • Frisbee
   18 juli, 2014 om 16:45

   Ik heb al mijn ebooks er in epub formaat op staan en dat heeft tot op heden (stuk of 100 boeken) geen problemen gegeven met de opmaak van de pagina’s. Heel anders dan soms op mijn Sony T2, waar ik overigens (afgezien van de verlichting) voor de rest ook zeer content mee ben. Ik zet overigens al mijn boeken er via Calibre op en dan komen ze er altijd goed op.

 10. Ronald
  17 augustus, 2013 om 4:10

  Hoe zijn de ervaringen met het lezen van kranten, bijv. Trouw, op deze e-reader?

 11. Angela
  04 september, 2013 om 21:58

  Wel jammer dat als je hem snel wilt hebben, en via BCC bestelt dat je hem gewoon niet krijgt binnen de levertijd en dat ze ook niet kunnen zeggen wanneer ik hem dan wel krijg. BCC zegt dat het aan KOBO ligt dat lijkt me geen strak plan als het daadwerkelijk zo is! DUs ben pisst off

 12. Pat
  13 maart, 2014 om 15:23

  heb recent de kobo aura HD aangeschaft. Mijn ervaringen met het toestel zijn dus ook gering. Op het eerste zicht een prachtig toestel
  Evenwel… heb ik al gemerkt dat het werken met de woordenboeken niet verloopt zoals ik had verwacht.
  Zo kan je bij Engelstalige teksten het woord dat je wilt vertaald zien aandrukken. Dan krijg je de optie om het vertalende woordenboek English-Nederlands te gebruiken. Wanneer je deze aanklikt lukt dit jammer genoeg niet. In de taalinstellingen blijkt dan dat er 12 woordenboeken voorhanden zijn doch English-Nederlands maakt er geen deel vanuit.
  Jammer…….

 13. Kitty
  09 mei, 2014 om 14:19

  Heb de Kobo aura bij mediamarkt gekocht, prettig lezen, helaas liep de aura regelmatig vast wat zeer irritant is als je op vakantie bent en geen boeken bij je hebt. Bij mediamarkt goede service, mocht andere uitzoeken helaas heeft mediamarkt op dit moment een conflict met Kobo en hebben ze geen Kobo ereaders meer. Nu heb ik mijn geld teruggekregen.
  Ik weet nu even niet welke ereader ik zal kopen? Ik wil een ereader waar ik geen problemen mee krijg!

 14. Frisbee
  18 juli, 2014 om 21:45

  Ik heb de Aura HD nu ruim een half jaar in bezit en er al heel wat op gelezen. Als reader vind ik hem geweldig. Wel wat zwaarder in de hand dan de Sony PRS T2, maar met een mooier en groter scherm en met zeer goede, gelijkmatige verlichting. Batterijen gaan super lang mee: enkele weken met langdurig gebruik van de verlichting (laagste stand).
  Werken met het touchscreen werkt wat mij betreft heel intuitief. Beter dan met de Sony, die ik overigens zeker niet slecht vind.
  PDF’s worden net wat minder goed gehanteerd dan op de Sony, maar zijn wel veel leesbaarder door het grotere, haarscherpe scherm. Strips zijn daardoor ook aardig leesbaar.
  Gebruik van internet is een stukje moeizamer dan op de Sony, maar daar heb ik de reader natuurlijk niet primair voor gekocht.
  Met behulp van Calibre is de bibliotheek fantastisch goed en eenvoudig te beheren.
  In het begin had ik nogal eens last van vastlopers, maar die zijn sinds de update op de Kobo website nagenoeg geheel verholpen. Wel beveel ik iedereen aan om een paperclipje op de cover te zetten. Mocht de reader onverhoopt een keer vastlopen, kun je hem daarmee eenvoudig resetten. Stom dat ze zo’n paperclipje er niet standaard bij leveren! Resetten betekent overigens niet veel meer dan opnieuw opstarten: je bibliotheek en leesinstellingen blijven ongewijzigd.
  Ik heb (nog) geen boeken aangeschaft via de Kobosite en heb dus geen idee hoe de kepub werkt, maar ben dik tevreden met het hanteren van de epubs die ik er via Calibre op zet.

  Grootste nadeel vind ik het niet mogelijk is om de spelletjes die er op zitten te verwijderen. De reader vind ik om die reden ongeschikt voor kinderen en mensen met neiging tot verslaving. Ook voor mezelf werken die spelletjes afleidend. Ik vind dat ik zelf moet kunnen kiezen wat er op mijn reader staat. Bovendien is het bedoeld als vervanging voor een plank vol boeken en niet als spelletjeskast. Ondanks dat meer mensen hierover klagen, doet Kobo geen moeite om een mogelijkheid te scheppen de spelletjes te verwijderen :-(

  Desalniettemin en top e-reader die zijn prijs (gekocht voor 149 euro) wat mij betreft meer dan waard is.

  • Joop
   26 oktober, 2014 om 12:10

   Ik heb hem net een paar dagen geleden gekocht en krijg het niet voor elkaar om er iets op te lezen. Inhoud verwerken duurt uren, accu laadt niet goed op via de computer. Installeren van allerlei software is een crime, daar de handleiding niet goed is. Je moet het zelf uitzoeken.
   Ik heb de helpdesk al een mail gezonden, maar mocht ik daar niet gauw genoeg reactie op krijgen dan hoop ik dat de winkel deze Kobo terug wilt nemen. Hiervoor had ik als veellezer een Bebook, welke veel makkelijker en onafhankelijk van computer is. Daar gaat toch mijn voorkeur naar uit.

 15. Mark
  21 mei, 2015 om 11:53

  2 weken geleden heb ik een Kobo Aura gekocht, bij de mediamarkt.
  Hiervoor had ik een Sony, en ik moet zeggen dat het scherm van de Kobo inderdaad veel mooier is. Wat ik wel mis zijn fysieke knoppen om de bladzijde om te slaan, ik lees veel en snel en dan is een knop wel veel handiger.

  Wat wel een minpunt is, is het vastlopen. Ben nog aan mijn 1e boek bezig en het scherm reageert traag dan wel helemaal niet meer. Volgens het forum moet ik resetten en als dat niet lukt, een harde rest, dus formatten en fabrieksinstellingen terug. Ik hoop dat het werkt, anders gaat deze toch echt terug naar de winkel !

 16. RONNY
  10 september, 2015 om 3:53

  Kan men ook het russisch schrift gebruiken, dus boeken in het russisch downloaden, op de aura wifi 6″?

 17. RONNY
  10 september, 2015 om 3:54

  Is het mogelijk om boeken in het russisch te downloaden op de aura wifi 6″?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.