Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vierde generatie Intel Core ‘Haswell’ processor op 4 juni gelanceerd

Geschreven door
Geplaatst op2 juni 2013, 12:45 CategorieHardware

Sinds eind vorig jaar heeft Intel al diverse malen aangekondigd met nieuwe Core-processors te komen en gisteren heeft de chipfabrikant officieel bekendgemaakt dat de vierde generatie Core-processor, met codenaam Haswell, vanaf 4 juni beschikbaar zal zijn.

De afgelopen weken hebben we verschillende uitspraken en beloften van Intel voorbij zien komen met betrekking tot de Haswell chips, met name over de batterijduur en de grafische prestaties. Gisteren heeft Intel alle informatie over de nieuwe processor, welke ontwikkeld is voor alle soorten apparaten waaronder tablets en convertibles, gepresenteerd. Volgens de chipfabrikant worden de prestaties en de batterijduur van apparaten met de nieuwe processor drastisch verbeterd.

Een belangrijk minpunt van de Ultrabooks, convertibles, hybriden en tablets die beschikken over een derde generatie Intel Core-processor is de batterijduur, zo bleek uit diverse reviews die we de afgelopen maanden gepubliceerd hebben. Volgens Intel moet dit nu drastisch veranderen met de introductie van de Haswell chips. Deze processors moeten 20 maal efficiënter met energie omgaan dan de tweede generatie Sandy Bridge processors. Zoals je in onderstaande afbeelding ziet moet ten opzichte van de derde generatie Intel Core-processor de batterijduur bij het kijken van een HD video met 3 uur verlengd worden. De actieve stand-by tijd moet zelfs van 4.5 dag naar meer dan 10 dagen gaan.

Intel-Core-Haswell-batterijduur

Dat is echter niet het enige voordeel van de Haswell-processors. Zo moeten apparaten ook dunner en lichter worden dan de apparaten die we nu in de winkels zien. De Y-serie Haswell processors is ontwikkeld voor minimale koeling en dus ook de mogelijkheid voor dunnere tablets en hybriden met een profiel van maar 10 millimeter. Daar moet echter wel bijgezegd worden dat er dan wel op de rekenkracht ingeleverd wordt waardoor intensieve taken als videobewerking of grafisch intensieve games waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden behoren.

Intel lanceert naar de vierde generatie Core-processors ook een nieuwe generatie geïntegreerde grafische chips, waaronder de Intel HD Graphics 5000 en ‘Iris’. Met de Iris graphics moeten volgens Intel grafisch intensieve games met lage settings gespeeld kunnen worden, zoals in onderstaande afbeelding getoond. Voor de echte gaming-machines heeft Intel de H-serie met ‘Iris Pro’ graphics ontwikkeld.

Intel-Core-Haswell-graphics

Voor de ontwikkeling van Ultrabooks met de nieuwe Haswell chips stelt Intel diverse eisen, waaronder het gebruik van een touchscreen en Intel’s eigen Wireless Display techniek voor draadloze communicatie. Elke nieuwe Ultrabook die verkocht wordt moet een verbeterde batterijduur hebben, binnen drie seconden uit slaapstand aan kunnen staan en over een stereo microfoon beschikken zodat de hardware klaar is voor toekomstige spraakbedieningssoftware.

De eerste laptops, Ultrabooks, convertibles, hybriden en tablets met de vierde generatie Intel Core processor krijgen we komende week te zien tijdens Computex 2013.

Via: The Verge

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.