Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen

12 juni 2013 7 Minuten 14 Reacties
Surface-tablet-pers

Niet iedereen die op zoek is naar een nieuwe tablet weet alles over de voordelen en nadelen van de verschillende besturingssystemen. In drie artikelen leggen we uit wat de (belangrijkste) voordelen zijn per OS. In dit artikel richten we ons op Windows 8.

Het is er het laatste jaar oor veel consumenten niet makkelijker op geworden een keuze te maken voor een mobiel besturingssysteem. Met iOS, Android en Windows 8 zijn er drie serieuze opties die allen hun eigen voordelen (en nadelen) hebben. In eerdere artikelen uit deze ‘serie’ heb ik de voordelen zowel Android als iOS besproken, vandaag is het de beurt aan Windows 8.

Windows 8 is beschikbaar in twee verschillende smaken, de volledige versie en een versie met beperkingen (RT). Windows RT heeft als belangrijkste beperking dat je niet je eigen software kan installeren die in de desktopomgeving moet draaien, de zogenaamde .exe software. Microsoft heeft zelf een paar uitzonderingen gemaakt maar in het algemeen moet je gewoon aanhouden dat als je het niet in de Windows Store kunt downloaden, het niet werkt in Windows RT. Omdat dit daarmee dus de minst interessant (en populaire) optie is zal ik me voor dit artikel beperken tot de volledige Windows 8 versie.

Lees meer over de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT.

1. Windows 8 en Office

Verreweg het belangrijkste wapenfeit van Windows 8 is dat Microsoft het Office pakket beschikbaar heeft gemaakt op de software. Hoewel het een aparte aanschaf is (op tablets groter dan 10-inch) blijft dit denk ik voor de meeste gebruikers één van de belangrijkste redenen om een Windows 8 tablet of hybride laptop te overwegen. Office draait in de desktopomgeving van Windows 8 en is redelijk halfslachtig geoptimaliseerd voor besturing via touchscreens. Dit is één van de belangrijkste redenen dat we Windows 8 hardware zien die je het beste kan omschrijven als een hybride tussen een laptop en een tablet. Hierover later wat meer.

Hoewel er op zowel Android en iOS voldoende opties zijn die voor 90 procent van de gebruikers van Microsoft Office prima alternatieven vormen is het Office pakket op Windows 8 geen alternatief maar gewoon de ‘echte’ versie. Inclusief alle mogelijkheden die de power-users van dit pakket nodig hebben. Denk aan macro’s en andere speciale functies binnen bijvoorbeeld Excel. Ook is de vraag over comptabiliteit met de bestanden (.docx/.xls/.ect) gewoon niet aan de orde. Hoewel alternatieven Office pakketten de bestanden wel kunnen openen wil het nog wel eens voorkomen dat er wat misgaat in het interpreteren van die bestanden en dus resulteert in een afwijkende lay-out en andere problemen.

2. Software in de desktopomgeving

Windows is sinds jaar en dag verreweg het meest populaire besturingssysteem voor de PC. Natuurlijk zijn er Mac en Linux huishoudens maar deze zijn toch echt in de minderheid. Als Windows-gebruiker is de kans ook nog eens groot dat je software hebt gekocht (of gedownload) waaraan je gewend bent en niet meer zonder wilt. Windows 8 heeft gewoon ondersteuning voor al je software en hoewel deze dan niet in de moderne tegeltjes omgeving draait of geoptimaliseerd is voor touschreens werkt het wel, en kan je het gewoon blijven gebruiken.

Niet alleen als thuisgebruiker is dit voordeel belangrijk maar er zijn ook een hoop gebruikers die vanwege hun werk beperkt worden in hun keuze voor een mobiel OS. Sommige applicaties/programma’s zijn nu eenmaal speciaal geschreven of gekocht door een bedrijf en werken maar zelden op andere platformen dan Windows. Ook hier is dus weer het voordeel dat de software gebruikt kan blijven worden.

Veel bedrijven draaien volledig op en in de Windows-omgeving. Niet alleen software van derden is belangrijk maar ook de diensten die Microsoft zelf aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop e-mail en agenda’s gemanaged worden. Ook hier is het Microsoft product (Windows 8) gewoon het beste compatible en te combineren/in te passen in het bedrijfsnetwerk.

3. Windows 8 is het productieve OS

Dat Windows 8 “Het meest productieve OS” is moet je natuurlijk vooral als marketinguiting van Microsoft zien. Het is zonder meer mogelijk om echt werkt te verrichten op iOS en Android tablets maar het verschil zit hem vooral in de feit dat er aanpassingen en concessies gedaan moeten worden in workflows. Windows blijft Windows en dus zijn aanpassingen niet echt nodig, of in heel beperkte mate. In dat opzicht kan het in ieder geval beschreven worden als het “meest productieve OS zonder dat je op zoek moet naar nieuwe manieren om werk te verrichten”.

Bij het ‘derde’ voordeel moet ik eigenlijk al in herhaling moet gaan vallen, de voordelen van Windows 8 beperken zich namelijk toch vooral in wat ik hierboven in grove lijnen heb beschreven. Maar juist door deze twee voordelen zijn er andere voordelen die als een direct gevolg van de mogelijkheid om Office en desktopsoftware te draaien te zien zijn.

4. Hardware met toetsenborden

Een paar uitzonderingen daargelaten hebben de meeste Windows 8 tablets een goede integratie met een toetsenbord (accessoire). De meeste tablets die je kan kopen komen zelfs alleen maar in combinatie met en toetsenbord(dock). En het feit dat het ‘scherm’ losgekoppeld kan worden en als tablet gebruikt kan worden is meer een extraatje. Ook producten waar een toetsenbord los bijgekocht moet worden kennen dan op z’n minst vaak een bijzonder goede integratie, denk aan de toch wel speciale toetsenbord-covers die Microsoft voor hun eigen Surface tablet verkoopt.

Naast een toetsenbord is er doorgaans ook een trackpad (muisvlak). Toetsenbord en muis zijn erg belangrijke manieren om op een fatsoenlijke manier gebruik te kunnen maken van alle software die draait in de desktopomgeving, niet alleen omdat het gewoon makkelijker typt op een fysiek toetsenbord maar ook omdat de optimalisatie voor touschreens in deze omgeving nog erg te wensen overlaat. In vele reviews wordt dit zelfs (terecht) als een soort verplichting omschreven. Wil je gebruik maken van Office of .exe software, zorg voor een toetsenbord en muis.

5. Hardware met grotere schermen

Niet alleen heeft Windows 8 ervoor gezorgd dat er veel tablets nu uitgerust worden met een ingebouwd toetsenbord of dock/accessoire maar zien we ook dat de schermen van deze ‘tablets’ in wat grotere formaten komen. 11.6-inch en 13.3-inch zijn voor Android zeldzaam (en niet bestaand voor iOS) maar voor Windows 8 hardware gewoon te verkrijgen. Het voordeel van een groter scherm is voor mij in ieder geval het meest belangrijk als het gaat – wederom – het gebruik van Office (vooral Excel) en .exe software in de desktopomgeving.

En er is meer

Natuurlijk zijn er in specifieke situaties vast nog meer voordelen te verzinnen voor Windows 8, deze staan dus niet in dit artikel. We ijn erg geïnteresseerd in de redenen waarom jullie voor Windows 8 gekozen hebben. Laat die dan ook vooral even weten via de reactiemogelijkheid onder dit artikel.

Dit was het derde artikel in deze serie, lees ook Vijf redenen om voor de iPad te kiezen en Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen. Natuurlijk zullen we op het moment dat andere platformen meer tractie krijgen ook daar een artikel over schrijven.

Tips, adviezen en vergelijken

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een tablet? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Daarnaast kun je in onze tablet database tablets vergelijken aan de hand van verschillende specificaties, de prijs en het besturingssysteem. Bekijk ons beste tablets archief voor een overzicht van de beste tablets van dit moment.

Reacties (14)